Πέμπτη 26 Μαρτίου 2009

Το ΄91 στη Γενεύη...


Σήμερα συμπληρώνονται 18 ολόκληρα χρόνια από την ημέρα που ο ΠΑΟΚ κατέκτησε τον πρώτο του ευρωπαϊκό τίτλο. Ήταν 26 Μαρτίου του 1991 όταν η ομάδα του Ντράγκαν Σάκοτα νικούσε στον τελικό την ισπανική Σαραγόσα και γινόταν έτσι η δεύτερη ελληνική ομάδα που κατακτούσε το κύπελλο κυπελλούχων Ευρώπης. Είχε προηγηθεί η ΑΕΚ το 1968, επικρατώντας, σε έναν αλησμόνητο τελικό, της Σλάβια Πράγας στο Παναθηναϊκό Στάδιο με 89-82. Ας θυμηθούμε όμως μαζί την πορεία του ΠΑΟΚ εκείνη τη χρονιά, η οποία μόνο "στρωμένη" με ροδοπέταλα δεν ήταν.

Για τη φάση των 16 ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε την άσημη αγγλική Σάντερλαντ, το εμπόδιο της οποίας ξεπέρασε εύκολα με δύο νίκες (96-89 εκτός και 97-85 εντός). Στη συνέχεια για τη φάση των ομίλων αντιμετώπισε τις Σαραγόσα, Ερυθρό Αστέρα και Χάποελ Γκαλίλ Ελιόν. Η πρόκριση ήρθε με περιπετειώδη τρόπο, με το "Δικέφαλο του Βορρά" να σημείωνει ρεκόρ 3 νίκες (όλες εντός έδρας) και 3 ήττες. Στα ημιτελικά βρήκε μπροστά του τη Δυναμό Μόσχας. Στον πρώτο αγώνα στο Αλεξάνδρειο, ο ΠΑΟΚ επικράτησε με διαφορά 13 πόντων (95-82), την οποία κράτησε, με νύχια και με δόντια, στη ρεβάνς της Μόσχας, χάνοντας με 75-63! Έτσι προκρίθηκε στον τελικό της Γενεύης, όπου θα αντιμετώπιζε ξανά την ισπανική Σαραγόσα, η οποία στον άλλο ημιτελικό είχε επιβληθεί της γαλλικής Σολέ.


Τα πράγματα για την ομάδα της Θεσσαλονίκης, που είχε τη συμπαράσταση περίπου 5000 οπαδών της, δεν πήγαιναν καλά στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα. Οι Ισπανοί, με μεγάλο αστέρι τον Αμερικανό Κέβιν Μαγκί, γνωστό από τη θητεία του στη Μακάμπι, προηγούνταν διαρκώς στο σκορ. Στα μισά του δευτέρου ημιχρόνου μάλιστα, ήταν μπροστά με 59-51, ενώ ταυτόχρονα ο ΠΑΟΚ αντιμετώπιζε προβλήματα με τα φάουλ, έχοντας Φασούλα και Παπαχρόνη εκτός ματς με πέντε και το Μπάρλοου χρεωμένο με τέσσερα. Όμως στα τελευταία λεπτά "μίλησε" ο μεγάλος Μπάνε και ο ΠΑΟΚ κατάφερε να φέρει το ματς στα ίσια (70-70) λίγο πριν το τέλος, για πρώτη φορά στον αγώνα. Ο Μπάρλοου, στη συνέχεια, ήταν αυτός που με έξι συνεχόμενους πόντους έδωσε τη χαριστική βολή στη Σαραγόσα, γράφοντας το τελικό 76-72 υπέρ της ελληνική ομάδας.
Τους πόντους του ΠΑΟΚ σε εκείνο το ματς σημείωσαν οι: Πρέλεβιτς 31, Μπάρλοου 20, Σταυρόπουλος 15, Φασούλας 7, Ιωάννου 3 ενώ απλή συμμετοχή είχαν οι Παπαχρόνης, Μακαράς αλλά και ο νεαρός τότε, στα πρώτα βήματα της καριέρας του, Νίκος Μπουντούρης.

1 σχόλιο:

banou είπε...

@ Godfevour
Χαίρομαι που σου άρεσε. Λοιπόν, το συγκρότημα λέγεται "The Last Shadow Puppets" και το τραγούδι τους προέρχεται από το 1ο και μοναδικό τους άλμπουμ (The Age Of The Understatement/2008) και έχει τίτλο: "Standing Next to Me".

Δημοσίευση σχολίου

Δώσε την ασίστ σου ή κάρφωσε με ένα σχόλιο...

Related Posts with Thumbnails