Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Ανοικτοί λογαριασμοί

Άρης και Μαρούσι άφησαν ανοικτούς λογαριασμούς, όσον αφορά την υπόθεση πρόκριση στην επόμενη φάση των προκριματικών της Ευρωλίγκα. Η νίκη της ομάδας της Θεσσαλονίκης με 69-67, της εξασφαλίζει κυρίως ψυχολογικό προβάδισμα ενόψει του αγώνα της Παρασκευής. Ουσιαστικά το δεύτερο ματς πρόκειται για έναν σχεδόν νοκ άουτ αγώνα σε ουδέτερο έδαφος, καθώς το Μαρούσι για τα ευρωπαϊκά ματς χρησιμοποιεί ως έδρα το κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων.

Συνέχεια...

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Schedule 2009-2010


Η κλήρωση του πρωταθλήματος 2009-2010

Συνέχεια...

Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός

Απόψε το βράδυ διεξάγεται μετά πολλών επαίνων η κλήρωση του ελληνικού πρωταθλήματος μπάσκετ. Μπορεί η βράβευση των διεθνών, που επέστρεψαν με χαλκό από την Πολωνία αλλά και της χρυσής γενιάς των 90άρηδων να δημιουργεί ευφορία, εντούτοις υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος - η σκοτεινή...

Συνέχεια...

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

Παπ τεστ

Η μεταγραφή του Κώστα Παπανικολάου στην ομάδα του Πειραιά και κυρίως ο τρόπος με τον οποίο αυτή πραγματοποιήθηκε, αποτελούν αντικείμενα προβληματισμού και μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να αξιολογηθεί ο θόρυβος που δημιουργήθηκε πριν και μετά την έκβαση της υπόθεσης.

Συνέχεια...

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Έλεγα να σου στείλω ένα γράμμα vol. 2

Όταν ο Μίλος άνοιξε την καρδιά του στους κύριους Αγγελόπουλους...

Συνέχεια...

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Το καλοκαίρι δε σημαίνει πάντα ξεκούραση vol. 3

Πέραν των "αιωνίων" άλλες δύο ομάδες της Α1 είχαν από έναν εκπρόσωπο στην Πολωνία. Ο απολογισμός συνεχίζεται...

Συνέχεια...

Το καλοκαίρι δε σημαίνει πάντα ξεκούραση vol.2

Συνεχίζοντας την αποτίμηση της απόδοσης των "δικών" μας ξένων παικτών που πήραν μέρος στο φετινό Ευρωμπάσκετ, θα περάσουμε σε αυτούς του Ολυμπιακού. Οι "ερυθρόλευκοι", ήταν ο σύλλογος που εκπροσωπήθηκε με τους περισσότερους παίκτες στη φετινή διοργάνωση. Συνολικά 7 παίκτες του Ολυμπιακού αγωνίστηκαν στο φετινό Ευρωμπάσκετ, με τους 4 εξ αυτών να είναι κοινοτικοί.

Συνέχεια...

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Σερβία έχεις ταλέντο! Ή μήπως όχι; (βίντεο)

Οι νεαροί Σέρβοι, με την κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου, αρχίζουν να βαδίζουν σιγά - σιγά στα χνάρια των προκατόχων τους και ζωντανών μύθων του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η αντιγραφή τους δεν περιορίζεται μόνο στη συλλογή επιτυχιών, αλλά και στον τρόπο πανηγυρισμών...

Συνέχεια...

Το καλοκαίρι δε σημαίνει πάντα ξεκούραση

Από τους κοινοτικούς παίκτες του Παναθηναϊκού, ο Γιασικεβίτσιους ήταν αυτός που επέλεξε να μην ιδρώσει τη φανέλα της Εθνικής του αυτό το καλοκαίρι. Με καταστροφικές δυστυχώς συνέχειες για τους Λιθουανούς. Οι άλλοι τρεις έφθασαν όλοι τους στην επιτυχία...

Συνέχεια...

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Έλεγχος των ομάδων που τερμάτισαν στις θέσεις 1 - 4

Το Ευρωμπάσκετ τελείωσε και έφτασε η ώρα για τον έλεγχο των ομάδων που συμμετείχαν σε αυτό. Θέσεις 1-4

Συνέχεια...

Έλεγχος των ομάδων που τερμάτισαν στις θέσεις 5 - 8

Έφτασαν κοντά στα μετάλλια, έχασαν στα νοκ άουτ, διεκδίκησαν την πρόκρισή τους στο παγκόσμιο του 2010. Θέσεις 5-8.

Συνέχεια...

Έλεγχος των ομάδων που τερμάτισαν στις θέσεις 9 - 12*

Στον πέμπτο και τον έκτο όμιλο έλαβαν μέρος δώδεκα ομάδες, εκ των οποίων οκτώ πέρασαν στα νοκ άουτ. Εδώ βλέπουμε όσους δεν τα κατάφεραν, θέσεις 9-12.

Συνέχεια...

Έλεγχος των ομάδων που τερμάτισαν στις θέσεις 13 - 16

Το Ευρωμπάσκετ τελείωσε και έφτασε η ώρα για τον έλεγχο των ομάδων που συμμετείχαν σε αυτό. Θέσεις 13-16

Συνέχεια...

Αποστολή εξετελέσθη


Για πρώτη φορά στην ιστορία τους οι Ισπανοί κατακτούν το χρυσό μετάλλιο σε Ευρωμπάσκετ. Παρότι πάντοτε κάτι τους έλειπε ως τώρα, την τελευταία δεκαετία οι Φούριας Ρόχας είχαν βρεθεί μόνιμα στους τέσσερις τελευταίους, αλλά ποτέ στο πρώτο σκαλί του βάθρου.

Συνέχεια...

Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Ήταν άξιοι...

Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη, τρεις του κλέφτη, τέσσερις, πέντε, έξι! Ε στην έβδομη τα καταφέραμε και κατακτήσαμε το πολυπόθητο χάλκινο μετάλλιο.

Συνέχεια...

Η διαφορά φαίνεται στα κρίσιμα...

Srbija strikes back επιτέλους... Μετά από το 2002 οι Σέρβοι φθάνουν ξανά σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης, σίγουρα αποτελώντας αυτή τη φορά την ευχάριστη έκπληξη του τουρνουά.

Συνέχεια...

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Τι είχες Γιόνας μου; Τι είχα πάντα...

Η Ελλάδα δεν τα κατάφερε τελικά και θα δώσει αύριο την μάχη της για την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου. Αυτό που πόνεσε περισσότερο ήταν ότι ουσιαστικά δεν κατάφερε να προβάλλει καμία αντίσταση και έγινε έρμαιο στις ορέξεις των πειναλέων Ισπανών. Οι φούριας ρόχας όντας ξεκούραστοι, αφού πέραν της μιας μέρας αποχής από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις πραγματοποίησαν συντήρηση δυνάμεων στον προημιτελικό, ήταν διαβασμένοι στα plays της Εθνικής και είχαν σαφές ψυχολογικό προβάδισμα έναντι των ευκολοκατάβλητων στις μεταξύ τους αναμετρήσεις Ελλήνων, δεν δυσκολεύτηκαν να επιβάλλουν τον φρενήρη ρυθμό τους και να στρώσουν κόκκινο χαλί προς τον τελικό.

Συνέχεια...

Εικόνες και σκέψεις από τον προημιτελικό!

















Συνέχεια...

Τιμολόγιο στους Τούρκους παρακαλώ


Περπέρογλου vs Ομέρ Βρυώνη, Σπανούλης vs Αλί Πασά ή μήπως Ασίκ vs Κολοκοτρώνη και Τούρκογλου vs Μαντούς Μαυρογένους;
Συγνώμη αλλά αυτοί οι παραλληλισμοί και οι παρωχημένοι χαρακτηρισμοί του τύπου "ήρωες", "ελληνική ψυχή", "ελληνική μαγκιά", "ελληνική καρδιά", κλπ. με αφήνουν παγερά αδιάφορο. Το θέμα είναι ότι η Εθνική Ελλάδας έκοψε άλλο ένα τιμολόγιο στην αντίστοιχη Τουρκική, κατάφερε να μπει στις τέσσερις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες και να εξασφαλίσει την συμμετοχή στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2010, χωρίς μάλιστα την ενοχλητική κηλίδα της χρήσης μιας wild card. Τι και αν προσπάθησε με 1000+1 τρόπους να δωρήσει το παιχνίδι στους αντιπάλους, τι και αν μάτωσε τη στεφάνη από την αστοχία, τι και αν επιστρατεύτηκε το κλειστό rotation, το αποτέλεσμα δικαίωσε τον Γιόνας Καζλάουσκας παρά την μέτρια διαχείριση του ματς. Με σημαιοφόρο τον Βασίλη Σπανούλη (γυρίσαμε σε εποχές Γκάλη, όπου ο βασικός παίζει 35-40 λεπτά) και παραστάτη τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη η ζώνη των μεταλλίων μας πάει και μπορεί να φορεθεί! Παράλληλα, ο Στράτος Περπέρογλου έσβησε τους Τούρκους σταρ που κλήθηκε να περιορίσει, ο Αντώνης Φώτσης κατέβαζε ότι αιωρούνταν, αλλά και η πολύτιμη λύση που τελικά έδωσε ο Γίωργος Πρίντεζης όταν και σημείωσε καθοριστικό τρίποντο, φορώντας μάλιστα την άβολη στολή του σμολ φόργουορντ, αποτελούν σημεία αναφοράς του αγώνα. Από την άλλη, η ζώνη 2-1-2 που επιστράτευσε ο Τάνιεβιτς προβλημάτισε, σε μεγάλο βαθμό, και λειτουργεί ως ορεκτικό για την αγαπημένη αμυντική λειτουργία των αντιπάλων μας στον ημιτελικό: των Ισπανών. Το αυριανό όμως εμπόδιο είναι σαφώς πιο δύσκολο. Γιατί κακά τα ψέμματα, οι Τούρκοι με μόλις 2.5 ποιοτικότατους παίκτες, με τον έναν εκ των οποίων σε μέτρια κατάσταση και τον άλλο ωσεί παρών δεν ήταν φόβητρο, αλλά ούτε και άθλος ο αποκλεισμός τους. Άλλο βέβαια αν η εξέλιξη του παιχνιδιού και η σύγκρουση με τον μπαμπούλα της γειτονιάς δημιουργούν ειδικές συνθήκες και συντελούν στην γιγάντωση της πραγματικής αξίας του αντιπάλου. Υπέρβαση θα είναι μια (πολυπόθητη και χρωστούμενη) νίκη επί των Ισπανών. Εις αύριον, λοιπόν, τα σπουδαιότερα.

Υ.Γ.: Οι Γάλλοι θα πρέπει να μας μισούν μετά και την εξέλιξη των αγώνων του τελευταίου διημέρου...

Συνέχεια...

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Παράπλευρες απώλειες μετρούν οι Έλληνες οπαδοί στην Πολωνία

Το Ελλάς - Γαλλία - συμμαχία θα πρέπει να ανήκει οριστικά στο παρελθόν, μετά και την ύποπτη, κατά τους Γάλλους, ήττα που υπέστησαν στο πλαίσιο της έκτης ημέρας του τουρνουά. Πόσο μάλιστα μετά τον αποκλεισμό των τελευταίων από τους Ισπανούς υπό την χορηγεία της Εθνικής. Ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να μην υπάρξουν παράπλευρες απώλειες από μια τέτοια εξέλιξη...
Μπορεί οι Έλληνες φίλαθλοι να βρήκαν απρόσμενους συμμάχους, μετά την ανακοίνωση που εξέδωσαν οι "Λιθουανοί Πελαργοί", σύμφωνα με την οποία θα στηρίξουν τις προσπάθειες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, ελέω Γιόνας Καζλάουσκας, αλλά από την άλλη χάνουν μια ιδιαίτερα αισθησιακή οπαδό από το πλευρό τους. Ο λόγος για την κυρία Λονγκόρια, σύζυγο του Τόνι Πάρκερ, που προφανώς δέχθηκε φροντιστήριο από το έτερόν της ήμισυ για τα πεπραγμένα των "κακών Ελλήνων"... Κρίμα! Μας παρεξηγήσατε. Είμαστε ιδιαίτερα φιλόξενοι βρε...


Συνέχεια...

Εμφανίσεις κορυφής από Σέρβους και Ισπανούς

Τα παιχνίδια στο Κατοβίτσε ξεκίνησαν με δύο πολύ καλές εμφανίσεις από τους Σέρβους και τους Ισπανούς, που ήταν οι ξεκάθαροι και πανάξιοι νικητές των πρώτων προημιτελικών. Οι Σέρβοι του Ίβκοβιτς ανησυχούσαν ίσως όταν στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου βρίσκονταν τρεις πόντους πίσω από τους μονοδιάστατους Ρώσους, αλλά η ποιότητά τους δεν άργησε να φανεί. Για την ακρίβεια, δεν ανησύχησαν ξανά ως τη λήξη.

Συνέχεια...

Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2009

Greece vs Turkey: Intro (Historical results)


Συνέχεια...

Ανακατατάξεις και ... αντίπαλος η Τουρκία

Τρία άκρως ενδιαφέροντα και κρίσιμα παιχνίδια έλαβαν χώρα την τελευταία μέρα αγώνων στο Λοτζ. Οι Λιθουανοί αποχαιρέτησαν τη διοργάνωση με μια μέτρια παρουσία, καλύτερη ίσως από τις προηγούμενες απογοητευτικές βραδιές τους στο τουρνουά, αλλά ξανά όχι αρκετή. Οι Σέρβοι δυσκολεύτηκαν απέναντι στον πολύ καλό Μασιούλις, που με 4/5 τρίποντα και 20 πόντους κρατούσε τη Λιθουανία μέσα στο ματς. Με τρίποντη εκτέλεση όμως στα τελευταία λεπτά - έξι συνεχόμενα έβαλαν οι αθεόφοβοι- και ηγέτη το Μίλος Τεόντοσιτς των 20 πόντων και των 12 ασίστ επικράτησαν. Τελικό σκορ 89-79. Πέραν του Μίλος οι τρεις αποχωρήσαντες από την Παρτιζάν και ο Κρστιτς συνθέτουν την πεντάδα που λειτουργεί καλύτερα. Μπορεί κάποιοι αστέρες των Σέρβων να λείπουν, όμως η χημεία των νεαρών είναι το μυστικό για την επιτυχία που επέλεξε να ποντάρει ο Ντούντα. Όσο για τους Λιθουανούς, μη φοβάστε. Με περίσσευμα στις wild cards δύσκολα δε θα τους δούμε του χρόνου στο Παγκόσμιο της Τουρκίας. Σίγουρα όμως με άλλο προπονητή, μετά την επισημοποίηση της παραίτησης του Ραμούνας Μπουτάουτας. Αρκετά αποδιοπομπαίος ο συγκεκριμένος τράγος...

Συνέχεια...

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Greece vs France: Post game


Συνέχεια...

Τους χάσαμε από "πελάτες"

Έπρεπε να περάσουν 26 ολόκληρα χρόνια για να μπορέσουν οι Γάλλοι να πανηγυρίσουν μια νίκη επί της εθνικής μας ομάδας. Η τελευταία φορά ήταν στις 27 Μάη του 1983, όταν στα πλαίσια της 1η φάσης του Ευρωμπάσκετ της Γαλλίας, οι "τρικολόρ" επικράτησαν της Ελλάδας με 79-72. Από τότε μέχρι και το χθεσινό ματς μεσολάβησαν μόνο ήττες για τη γαλλική ομάδα, με κάποιες από αυτές να είναι είναι ιδιαίτερα οδυνηρές. Χρειάστηκε το εξαιρετικά δύσκολο buzzer beater του Νάντο Ντε Κολό, το οποίο "έσπασε" την συγκεκριμένη παράδοση και χάρισε στους Γάλλους την 1η θέση στον Ε΄ Όμιλο του φετινού Ευρωμπάσκετ. Αντίθετα, η εθνική μας ύστερα από αυτήν την ήττα τερμάτισε τελικά και περιμένει πλέον να μάθει τον αντίπαλό της στον προημιτελικό της Παρασκευής, που θα είναι κατά πάσα πιθανότητα ο ηττημένος του αυριανού αγώνα, μεταξύ Σλοβενίας και Τουρκίας.

Συνέχεια...

Αν έχεις τύχη διάβαινε

Τα Σκόπια αποχαιρετούν το τουρνουά έχοντας μια γλυκόπικρη γεύση για την παρουσία τους. Ο Στεφάνοφ κρεμά τελικά τα παπούτσια του υπερήφανος για τα όσα κατάφερε η ομάδα του στην Πολωνία, ξέροντας όμως επίσης πώς θα μπορούσαν να γράψουν ιστορία. Οι Ρώσοι απ' την άλλη νίκησαν στο τελευταίο τους παιχνίδι στο Μπίντγκος και περιμένουν να μάθουν τον αντίπαλο τους στα προημιτελικά.

Συνέχεια...

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Greece vs Russia: Post game


Συνέχεια...

Εύκολο έργο, αλλά ξυπνούν


Το ντέρμπι μεταξύ των δύο ομάδων που έχουν απογοητεύσει περισσότερο ως τώρα είχε ξεκάθαρο φαβορί μιας και, εν αντιθέσει με τους ακέφαλους Λιθουανούς, οι Ισπανοί κερδίζουν συχνότερα ή έστω μοιάζουν πάντα ικανοί για τη νίκη μέσα από τις ατομικές πρωτοβουλίες, άρα είναι το λιγότερο δυσκολοκατάβλητοι.

Συνέχεια...

Εθνική ..."Σεναρίων"


Η Γαλλία συνέχισε το αήττητο της στο φετινό Ευρωμπάσκετ, με το τελευταίο της "θύμα" να είναι η Κροατία του Γιασμίν Ρέπεσα. Η νίκη της παρέας του Πάρκερ, απλοποίησε αρκετά τα πράγματα όσον αφορά τα σενάρια της τελικής κατάταξης των ομάδων στον όμιλο. Πιο συγκεκριμένα, η θέση που θα καταλάβει η εθνική μας ομάδα, εξαρτάται κυρίως από το αποτέλεσμα του τελευταίου της αγώνα, με αντίπαλο τη Γαλλία. Ας δούμε αναλυτικά τι μπορεί να συμβεί:

Συνέχεια...

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Καταραμένα ριμπάουντ - στοιχειωμένη ζώνη


Η Εθνική που τόσο καιρό μας είχε καλομάθει με άνετες και εμφατικές νίκες, δεν τα κατάφερε απόψε απέναντι στην ρωσική ομάδα. Άλλωστε, οι επίγονοι της ΕΣΣΔ ήταν πάντα a pain in the ass, καθώς τις περισσότερες φορές έριχναν στο καναβάτσο το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Η ομάδα που παρέταξαν φέτος στην Πολωνία, προδιέθετε για σύνολο με περιορισμένες δυνατότητες και ευκολοκατάβλητο αντίπαλο, αλλά αυτά είναι για τα χαρτιά...

Συνέχεια...

Λέτε τα παπούτσια του να μείνουν ξεκρέμαστα το βράδυ της Τρίτης;

Στη δεύτερη μέρα αγώνων στο Μπίντγκος η πρώτη αναμέτρηση δεν αναμενόταν να τραβήξει ακριβώς τα βλέμματα των φίλων του μπάσκετ. Τελικά βέβαια συνέβη το αντίθετο. Οι Γερμανοί του Γιάγκλα και του Γκριν απέναντι στους Σκοπιανούς του Στεφάνοφ και του Άντιτς ήταν το φαβορί, τουλάχιστον αν δεν ήθελαν να κάνουν παρέα σε κάποιο κοινό αεροπλάνο επιστροφής. Η πρώτη περίοδος ήταν αρκετά κακή ποιοτικά και στη λήξη της οι Σκοπιανοί προηγούνταν με 18-14. Ο με το ένα πόδι πρώην μπασκετμπολίστας Βρμπίτσα Στεφάνοφ σκόραρε 10 από τους 18 πόντους των Σκοπιανών που εκμεταλλεύονταν την αστοχία των Γερμανών ακόμη και από πολύ κοντά. Είδηση της πρώτης περιόδου το πρώτο χαμένο σουτ -επιτέλους- του Σάφαρτζικ στο Μπίντγκος.

Συνέχεια...

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2009

Greece vs Germany: Post game


Συνέχεια...

Οι Τούρκοι προελαύνουν, οι Ισπανοί προβληματίζουν

Η πρώτη μέρα στο Λοτζ ξεκίνησε με το πιο ενδιαφέρον παιχνίδι του πρώτου διημέρου. Από τη μια οι Τούρκοι με την καλύτερη επίθεση στο τουρνουά ως τώρα κι από την άλλη οι εκ των απογοητεύσεων από πλευράς απόδοσης σε σχέση με τις προσδοκίες, οι Ισπανοί. Κοινό χαρακτηριστικό των δύο ομάδων το ότι φέτος βασίζονται σε συγκεκριμένους παίκτες όσον αφορά τις επιθετικές λύσεις. Οι Τούρκοι λόγω έλλειψης αντίστοιχου βάθους ενώ οι Ισπανοί γιατί δεν έχουν λειτουργήσει ακόμη ως ομάδα και βασίζονται στις ατομικές ικανότητές τους. Οι Τούρκοι με τον Ιλιάσοβα των 17 πόντων και των 7 ριμπάουντ, με τον Τούρκογλου και την "αποκάλυψη" ως τώρα του τουρνουά, τον Ομέρ Ασίκ, έμοιαζαν ικανοί να κοιτάξουν στα μάτια το ασθμαίνον φαβορί.

Συνέχεια...

4χ4


Η τέταρτη συνεχόμενη νίκη της εθνικής μας στο Ευρωμπάσκετ είναι γεγονός. Μπορεί η ομάδα του Καζλάουσκας να μην "πάτησε" τον αντίπαλο, όπως έκανε στα ματς της πρώτης φάσης, όμως το ζητούμενο που ήταν η νίκη επετεύχθη. Η Γερμανία, αν και σε κανένα σημείο δεν παράτησε το ματς, δεν μπόρεσε ουσιαστικά να μας απειλήσει. Πλεόν η εθνική, βρίσκεται και μαθηματικά στα προημιτελικά της διοργάνωσης, με το στόχο πλέον να είναι η κατάληψη της 1ης θέσης στον όμιλο που μεταφράζεται σε ένα ευκολότερο "διασταύρωμα" στα νοκ άουτ παιχνίδια.


Συνέχεια...

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Το plan B σώζει μόνο στις ταινίες...

Η επικράτηση των Ρώσων επί των Κροατών με 62-59 άνοιξε την αυλαία στο Μπίντγκος. Από το πρώτο δεκάλεπτο προέβλεπε εύκολα κανείς το πόσο χαμηλά θα πάει το σκορ. Πολύ κακή κυκλοφορία, παντελής έλλειψη συνδυασμών, συστήματα στο βρόντο και κακή ευστοχία.

Συνέχεια...

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

*Απαντήσεις και ερωτηματικά

Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του Ευρωμπάσκετ είναι γεγονός, ωστόσο οι εντυπώσεις που μένουν είναι ανάμικτες. Τα πεπραγμένα στον Δ Όμιλο καταδεικνύουν ότι η Τουρκία, αν και ίσως ενοχλεί τους Έλληνες φίλους, παίζει εκπληκτικό μπάσκετ με μυαλωμένες σετ επιθέσεις και εξαιρετική αμυντική λειτουργία, κατακτώντας δίκαια την πρώτη θέση του ομίλου.


Συνέχεια...

Greece vs Israel: Post game


Συνέχεια...

"Τσιφτετέλια" στο Βρότσλαβ

Η ολοκλήρωση της 1ης φάσης του Ευρωμπάσκετ βρίσκει την εθνική μας ομάδα να προχωρά αήττητη στην επόμενη φάση, έχοντας ήδη εξασφαλίσει σε μεγάλο ποσοστό την πρόκριση στα προημιτελικά του τουρνουά. Είναι μάλιστα μία από τις τρεις ομάδες που συνεχίζουν στη διοργάνωση με μόνο νίκες στο ενεργητικό τους. Οι άλλες δύο είναι η Γαλλία και η Τουρκία. Και αν για τους Γάλλους το αήττητο δεν συνοδεύτηκε και από αρκετά πειστικές εμφανίσεις, δεν ισχύει το ίδιο για τους γείτονές μας...



Συνέχεια...

Πάμε για άλλα

Μια χαλαρή προπόνηση περιλάμβανε το μενού της τρίτης μέρας του Ευρωμπάσκετ για την Εθνική ομάδα. Οι διεθνείς τσαλάκωσαν ακόμα περισσότερο τους αποσβολωμένους από την χθεσινή ήττα από τα Σκόπια, Ισραηλίτες και πορεύονται αήττητοι προς την επόμενη φάση.


Συνέχεια...

Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Greece vs Croatia: Post game


Συνέχεια...

Δημιούργησε προσδοκίες...

Αυτή η Εθνική κερδίζει με το σπαθί της τον τίτλο ενός εκ των φαβορί για τα μετάλλια. Όχι στα χαρτιά, όπως άφηνε να εννοηθεί η Ομοσπονδία, αλλά βάση απόδοσης μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Πώς όχι άλλωστε μετά την εκπληκτική εικόνα που παρουσίασε στο κρας τεστ του ομίλου. Στο πρώτο ημίχρονο η ομάδα έμοιαζε σαν αδάμαστο άλογο, που δεν μπορούσε να χαλιναγωγηθεί με τίποτα, παρά τις απελπισμένες προσπάθειες των Κροατών. Το αγαπημένο χαμηλό σχήμα και συγκεκριμένα η συνύπαρξη των Ζήση, Καλαμπόκη και Καλάθη στο παρκέ προκάλεσε τρικυμία στους παίκτες του Ρέπεσα. Μάλιστα ο Νίκος Ζήσης αποτέλεσε τον εγκέφαλο της ομάδας, πραγματοποιώντας ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ εμφάνιση και κλείνοντας παράλληλα πολλά στόματα, που έκαναν λόγο για τελειωμένο παίκτη και παλαίμαχο εγλωβισμένο σε σώμα 25άρη. Μυαλωμένες κινήσεις, απέριττες ενέργειες, εύστοχες προσπάθειες και νοικοκυρεμένη οργάνωση ήταν τα στοιχεία που χαρακτήριζαν το παιχνίδι του και έκαναν τον αντίπαλο προπονητή να προβληματίζεται, μιας και θεωρούσε δεδομένη την υπεροχή της ομάδας του σε γκαρντ. Όταν μάλιστα το παιχνίδι της Εθνικής απλωνόταν με ζηλευτό τρόπο και μέσα στη ρακέτα, όπου ο Γιάννης Μπουρούσης είχε στήσει γλέντι, τότε το φύλλο στατιστικής αποτελεί το τελευταίο τεκμήριο για να καταλάβουν οι της Hrvatska πώς έγραψε το 52 στο παθητικό τους, σε ένα μόλις ημίχρονο. Ωστόσο, το αποτελεσματικό τρανζίσιον, τα πικ ν ρολ στους σημαδεμένους αργούς Κροάτες σέντερ, οι υποδειγματικές περιστροφές και η σκληρή άμυνα δεν μπορούν να αποτυπωθούν σε ένα φύλλο με νούμερα. Και αποτέλεσαν κομβικά στοιχεία για την άνετη επικράτηση της Εθνικής. Στο δεύτερο ημίχρονο, παίχτηκε απλώς μπάσκετ σκοπιμότητας, με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα να συντηρεί μια διαφορά ασφαλείας και να αρκείται στην κατάκτηση της νίκης. Μιας πολύ σημαντικής νίκης, έτσι όπως εξελίχθηκε ο όμιλος, μιας και η Ελλάδα τερματίζει πρώτη και ντεμονστράρει τις δυο νίκες στον όμιλο της επόμενης φάσης. Ως εκ τούτου το αυριανό παιχνίδι με το αποκλεισμένο Ισραήλ είναι αδιάφορο και αποτελεί μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για να πάρουν ανάσες οι διεθνείς που τραβάνε το κάρο.

Υ.Γ.: Η Ομοσπονδία θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά να προσλάβει μερίδα των Σκοπιανών οπαδών και για τους επόμενους αγώνες της Εθνικής. Οι δυο τελευταίες αναμετρήσεις υπέδειξαν τους γείτονες φιλάθλους ως το απόλυτο γούρι. Κάνουν το κομμάτι τους και λίγο σαματά στις εξέδρες, τσιτώνουν τους διεθνείς, οι οποίοι με την σειρά τους ανταποδίδουν με ψυχωμένο μπάσκετ. Αυτό θα πει χημεία...

Συνέχεια...

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

They are back!

Στην πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ της Σουηδίας το 2003, η Σερβία-Μαυροβούνιο είχε ηττηθεί εύκολα από τη Ρωσία me 80-95. Δύο χρόνια αργότερα, στο Ευρωμπάσκετ που διοργανώθηκε στη χώρα τους, οι Σέρβοι γνώρισαν ταπεινωτική ήττα στην 1η αγωνιστική του τουρνουά από τους Ισπανούς, με 70-89. Ομοίως και πριν από δύο χρόνια στην Ισπανία, όταν η Ρωσία ήταν αυτή που κέρδισε και πάλι τους Σέρβους στην πρεμιέρα, με 65-75. Η τελευταία λοιπόν νίκη των Σέρβων σε πρεμιέρα Ευρωμπάσκετ, τοποθετείται χρονικά στο 2001, όταν αγωνίζονταν ακόμα ως Γιουγκοσλάβοι. Η τελευταία μέχρι τη σημερινή βέβαια! Στο μεγαλύτερο αποτέλεσμα της 1ης αγωνιστικής του φετινού Ευρωμπάσκετ, η νεανική ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς υπέταξε καθαρά το μεγάλο φαβορί της διοργάνωσης, την Ισπανία, με 66-57. Η άμυνα από ατσάλι που έπαιξαν οι Σέρβοι, έβγαλε εκτός ρυθμού τους Ισπανούς, που παρουσιάστηκαν αρκετά άστοχοι και εκνευρισμένοι. Επιπλέον φάνηκε πως οι μεγάλοι σταρ των Ισπανών, έχουν έλλειψη ενέργειας, επηρεασμένοι προφανώς από τις συνεχείς αγωνιστικές υποχρεώσεις. Δε θυμάμαι ποτέ άλλοτε τον Ναβάρο να τελειώνει τις φάσεις με τόσο άσχημο τρόπο ενώ πρέπει να έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που ο Πάου Γκασόλ σούταρε με ποσοστό της τάξεως του 12,5% (1/8) από τη γραμμή των ελευθέρων βολών. Οι Σέρβοι πάντως με αυτή τους τη νίκη, δείχνουν ότι επέστρεψαν για τα καλά σε ρόλο πρωταγωνιστή σε επίπεδο εθνικών ομάδων, αρκετά νωρίτερα από το 2012 για το οποίο έκανε λόγος ο προγραμματισμός της ομοσπονδίας τους. Στο άλλο ματς του Γ΄ομίλου, οι Σλοβένοι επικράτησαν των Βρετανών με 72-59, ανεβάζοντας στροφές στο τελευταίο δεκάλεπτο.

Από τα υπόλοιπα αποτελέσματα, ξεχώρισε η νίκη της Γαλλίας επί της Γερμανίας. Οι Γερμανοί παρουσιάστηκαν αρκετά ανταγωνιστικοί, παρά την απουσία του Νοβίτσκι, και είχαν την πρωτοπορία στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα. Με 2' και 38'' να απομένουν για τη λήξη του ματς και τους Γάλλους να υπολείπονται στο σκορ με 59-61, ο Τόνυ Πάρκερ πήρε το όπλο του. Πέτυχε 11 συνεχόμενους πόντους(!) και μόνος του ουσιαστικά, διαμόρφωσε το τελικό 70-65 υπέρ της ομάδας του. Την ίδια στιγμή που ο άσος των Spurs ήταν ο πρωταγωνιστής εντός παρκέ, τις εντυπώσεις στην κερκίδα "έκλεψε" η σύζυγός του Εύα Λονγκόρια, η οποία με την παρουσία της στην Πολωνία "λαμπρύνει" πραγματικά τη διοργάνωση! Στο άλλο ματς του Β΄ομίλου, η Ρωσία κέρδισε τη Λετονία με 81-68, πιο δύσκολα όμως από ότι δείχνει το τελικό σκορ. Το ματς κρίθηκε στα τελευταία 2-3 λεπτά, με τον Κέλλυ Μακ Κάρτυ να είναι ο παίκτης-κλειδί για την ομάδα του Μπλατ. Ο Καμπάλα ήταν αυτός που ξεχώρισε για τους Λετονούς, με τους πολυάριθμους συμπατριώτες του που βρέθηκαν στην εξέδρα, να τον αποθεώνουν, αναρτώντας πανό με το εξής φοβερό σύνθημα: Kambala is more than Rocky Balboa...

Στον Δ' όμιλο, οι Πολωνοί επικράτησαν εύκολα με 90-78 των Βούλγαρων, στέλνοντας ουσιαστικά τους Βαλκάνιους από ώρα κιόλας "σπίτι" τους. Στο άλλο ματς που έκλεισε την αυλαία του ομίλου και της πρεμιέρας του τουρνουά, σημειώθηκε μια μίνι έκπληξη. Οι Τούρκοι με ηγέτες τους Ιλιασόβα και Τούρκουγλου, κέρδισαν τους Λιθουανούς με 84-76. Η ομάδα του Τάνιεβιτς είναι πλέον το φαβορί για την κατάληψη της 1ης θέσης στον όμιλο ενώ το αυριανό παιχνίδι των διοργανωτών Πολωνών με τους Λιθουανούς, αναμένεται να κρίνει πολλά για την τελική έκβαση του ομίλου. Τέλος, στο άλλο ματς του ομίλου της εθνικής μας, η Κροατία κέρδισε, αρκετά πιο δύσκολα από ότι αναμενόταν αρχικά, το Ισραήλ με 86-79. Το ψυχωμένο παιχνίδι των Ισραηλινών σε συνδυασμό με την πολύ καλή καθοδήγηση του Σερφ από τον πάγκο, δυσκόλεψε αρκετά την κροατική ομάδα. Η νίκη ήρθε στο τέλος για τους Κροάτες, με τον Βούισιτς να κάνει πολύ καλό παιχνίδι αλλά να αποχωρεί με πόντους στη μέση μετά το τέλος του ματς. Το αυριανό ματς με την Κροατία είναι "όλα τα λεφτά" για την εθνική μας. Εννοείται ότι τόσο το αυριανό ματς όσο και το ματς με το Ισραήλ μεθαύριο, δεν θα έχουν καμία σχέση με τον σημερινό υγιεινό περίπατο της εθνικής μας.

Συμπερασματικά, η πρώτη αγωνιστική του τουρνουά απέδειξε πως βιαστήκαμε γενικότερα να χρίσουμε φαβορί και να κάνουμε προβλέψεις. Η διοργάνωση δείχνει να είναι εντελώς απρόβλεπτη, όπως αποδεικνύεται από τις νίκες της Σερβίας και της Τουρκίας. Ας περιμένουμε και την αυριανή μέρα για να βγάλουμε πιο ολοκληρωμένα συμπεράσματα.

Συνέχεια...

Άλλα τα μάτια του λαγού και άλλα της κουκουβάγιας

Τελικά η πρεμιέρα επιφύλαξε μια έκπληξη για την Εθνική ομάδα. Μόνο που ήταν ευχάριστη, μιας και το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα εμφανίστηκε στο παρκέ του κλειστού του Πόζναν με άγριες διαθέσεις και πραγματοποίησε μια εντυπωσιακή εμφάνιση. Σίγουρα η δυναμικότητα των Σκοπιανών δεν αποτελεί ασφαλές κριτήριο για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, εντούτοις δεν μπορεί να προσπελαστεί το γεγονός ότι το ελληνικό σύνολο φάνηκε, σ' ένα βαθμό, δεμένο και με διακριτούς ρόλους. Όταν μάλιστα ο αντίπαλος δεν αποτελεί ομάδα με σαφή αγωνιστική φιλοσοφία, έτσι ώστε το πλάνο προετοιμασίας να στοχεύσει στην αναίρεση των βασικών αρχών του παιχνιδιού του, τότε υποβόσκει μια ανησυχία. Συγκεκριμένα οι γείτονες στηρίχθηκαν για άλλη μια φορά σε ένα άναρχο παιχνίδι, που θύμιζε streetball, με σουτ - προσευχές τριών πόντων, λες και έπαιζαν μια παραλλαγή του "ρολογιού" έξω από την γραμμή των 6,25 μ. Από την άλλη και το αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού τους διέπονταν από αρχές επίσης streetball: "Περάστε κόσμε. Τι θέλετε; Καλάθι, φάουλ ή και τα δυο μαζί;"... Χαρά δηλαδή στο πανούργο παιχνίδι των Ελλήνων, που με διεμβολισμούς του Σπανούλη και τάισμα των Μπουρούση και Σχορτσανίτη κάμφθηκε η όποια αντίσταση και το δικαίωμα στο όνειρο των γειτόνων. Από τεχνικής σκοπιάς είδαμε ξανά αρκετά χαμηλά σχήματα, με την ομάδα να ρολάρει και να βρίσκει ρυθμό με τους Σπανούλη, Ζήση στο 1-2 και τον Καλάθη στο 3. Τότε ήταν που άνοιξε και η διαφορά, με τους φασαριόζους Σκοπιανούς να βυθίζονται στη σιγή και να χαζεύουν δωρεάν μαθήματα μπάσκετ. Θα τους φανούν ιδιαίτερα χρήσιμα στην πορεία. Η περισυλλογή ροζ φύλλων αγώνα ξεκίνησε! Ζητείται πλέον συνέχεια.

ΥΓ: Η λογοκρισία της κρατικής τηλεόρασης, που επέλεξε να αποκρύψει την συντομογραφία "MKD" με την οποία εμφανίζεται η Π.Γ.Δ.Μ. επίσημα σε όλες τις αθλητικές διοργανώσεις, ήταν πραγματικά απαράδεκτη! Λες και με αυτόν τον τρόπο θα εξαφανιζόταν η αναγραφή από τους τηλεοπτικούς δέκτες όσων υπόλοιπων Ευρωπαίων παρακολουθούσαν τον αγώνα. Πώς λέγεται αυτός ο χαρούμενος μικρόκοσμος που ζούμε είπαμε; Αλλά ξέχασα, έρχονται εκλογές...

Συνέχεια...

Η αρχή το ήμισυ του παντός;

Όπως είναι γνωστό, σήμερα στις 17:30 (NET) η Εθνική Ελλάδας μπαίνει στον χορό του Ευρωμπάσκετ, αντιμετωπίζοντας τους Σκοπιανούς. Πέρα από το κλίμα έντασης σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ των δυο χωρών (η αλήθεια είναι ότι εσκεμμένα καλλιεργείται και συντηρείται αφού, ουσιαστικά ο μέσος πολίτης δεν έχει να χωρίσει τίποτε με τον γείτονά του), που ενδέχεται να αποτυπωθεί και στο παρκέ, υπάρχει και ένας μεγάλος αστερίσκος πάνω στο φυλλάδιο του pre-game: πρόκειται για αγώνα πρεμιέρας! Αυτό το γεγονός από μόνο του προσδίδει μια ιδιαιτερότητα στον αγώνα και έχει αντίκτυπο τόσο βαθμολογικό όσο και ψυχολογικό. Με λίγα λόγια μπορεί να απογειώσει την ομάδα αλλά και να την στραπατσάρει. Ή μήπως όχι; Με αφορμή τον συγκεκριμένο προβληματισμό και με οδηγό την προϊστορία της ομάδας στις πρεμιέρες της τελευταίας 20ετίας, ας θυμηθούμε που οδηγεί η είσοδος με το δεξί ή με το αριστερό σε ένα ευρωπαϊκό πρωτάθλημα!

EurobasketΑντίπαλοςΣκορΑποτέλεσμα1ος σκόρερ Ελλάδας1ος σκόρερ αντιπάλουΤελική θέση
1987Ρουμανία109-77ΝΓκάλης (44)Μπρανιστενάου (14)1
1989Γιουγκοσλαβία68-103ΗΓκάλης (30)Πέτροβιτς (35)2
1991Ιταλία72-82ΗΓκάλης (19)Πίτις (16)5
1993Ισραήλ74-79ΗΓιαννάκης (32)Γκόρντον (35)4
1995Γιουγκοσλαβία80-84ΗΡεντζιάς (17)Μποντίρογκα (22)4
1997Τουρκία74-52ΝΟικονόμου (16)Ενέ, Σάριτσα (14)4
1999Γερμανία58-59ΗΣιγάλας (17)Νοβίτσκι (21)16
2001Ιταλία83-82ΝΡεντζιάς (22)Φούτσκα (21)9
2003Κροατία77-76ΝΧατζηβρέττας (14)Πρκάτσιν (18)5
2005Γαλλία64-50ΝΔιαμαντίδης (13)Πάρκερ (10)1
2007Ισραήλ76-66ΝΣπανούλης(19)Χαλπερίν(20)4

Από την ανάλυση των παραπάνω στοιχείων προκύπτει καταρχήν, το γεγονός ότι η Εθνική ομάδα έχει στην παρουσία της κατά την τελευταία 20ετία σε τελικές φάσεις, ρεκόρ 6-5 στις πρεμιέρες. Μια δεύτερη παρατήρηση αφορά στο ότι το κίτρινο φύλλο αγώνα δεν λειτουργεί απαγορευτικά για μια επιτυχημένη πορεία. Από στατιστικής σκοπιάς, η ήττα στην πρεμιέρα φέρνει την Ελλάδα στην 6η θέση (Μ.Ο.=6,2), ενώ η νίκη την βάζει στην τετράδα (Μ.Ο.=4,0). Ωστόσο, πλέον θα πρέπει να συνοπολογιστεί η αλλαγή του συστήματος διεξαγωγής του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, μιας και τα αποτελέσματα στην πρώτη φάση μεταφέρονται αυτούσια στην δεύτερη, με συνέπεια οποιοδήποτε στραβοπάτημα να αφήνει μια κυλίδα για την συνέχεια και να δυσκολεύει η προσπέραση του εμποδίου στο χιαστί παιχνίδι. Παράλληλα και με το πέρας του χρόνου, παρατηρείται ότι οι αναμετρήσεις έχουν χιτσκοκικό φινάλε (με εξαίρεση τον εναρκτήριο αγώνα απέναντι στους Γάλλους στην Χάλα Πιονίρ το 2005), καθώς κρίνονται στα τελευταία δευτερόλεπτα και πολλές φορές με buzzer beater! Με την ευχή οι διεθνείς να σπάσουν την τελευταία ψυχοβγαλτική παράδοση, καλή επιτυχία από το Greek Hoopz.

Συνέχεια...

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

Eurobasket 2009 Guide


Συνέχεια...

Ξετυλίγοντας το κουβάρι του χρόνου

Στην συγκεκριμένη ψηφοφορία, που έληξε σήμερα το πρωί (04/09/2009), το Greek Hoopz ζήτησε από τους αναγνώστες του να αποφανθούν για το καλύτερο Ευρωμπάσκετ, που διεξήχθη κατά την τελευταία 20ετία. Τα αποτελέσματα παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και θα παρουσιαστούν σε συνδυασμό με μια πρόχειρη ανασκόπηση των παρελθόντων διοργανώσεων υπό το πρίσμα του μπλογκ. Αφού ευχαριστήσουμε όλους εσάς που συμμετείχατε στην δημοσκόπηση, ας ανοίξουμε το χρονοντούλαπο της ιστορίας των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, παραθέτοντας παράλληλα τις προτιμήσεις σας.



Συνέχεια...

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Αυτή η σφαλιάρα μάλιστα!

Το συνεχές του αήττητου σερί, που έχτισε το φετινό καλοκαίρι η Εθνική ομάδα της Ισπανίας, διακόπηκε απόψε στην Siemens Arena και μπροστά σε 11.000 εκστασιασμένους Λιθουανούς, που είδαν την δική τους Εθνική να αποδίδει εκπληκτικό μπάσκετ. Οι σημειολογικές παρατηρήσεις για τους Ίβηρες δεν εξαντλούνται μόνο στην πρώτη ήττα κατά την διάρκεια της προετοιμασίας, αλλά σχετίζονται και με το γεγονός ότι για πρώτη φορά, έπειτα από μια ολόκληρη 10ετία, πέρασαν τα σύνορα για να δώσουν φιλικό αγώνα! Ωστόσο, οι οικοδεσπότες δεν αποδείχθηκαν καθόλου φιλόξενοι, μιας και φόρτωσαν με 22 πόντους παραπάνω το ισπανικό καλάθι για να γράψει στο τέλος το ταμπλό home 94 guest 72. Οι Ισπανοί εμφανίστηκαν για άλλη μια φορά με το γνωστό υπεροπτικό ύφος, ενώ δεν καταδέχθηκαν να παίξουν σε κανένα σημείο του παιχνιδιού μια σωστή άμυνα. Ή καλύτερα δεν μπόρεσαν. Με τους Κλέιζα - Λαβρίνοβιτς σε εκπληκτικό βράδυ και τους Λιθουανούς point guards όχι μόνο να στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, σχετικά με την οργάνωση του παιχνιδιού, αλλά να αναλαμβάνουν και εκτελεστικά καθήκοντα, οι Ίβηρες αποδέχθηκαν γρήγορα τον ρόλο του κομπάρσου. Όταν, μάλιστα η διαφορά άρχισε να ανοίγει, τότε έκαναν την εμφάνισή τους τα γνωστά... νευράκια. Ο Γκαρμπαχόσα πήγε να τα βάλει με τον Κλέιζα, ο Μούμπρου με τον Πετραβίτσιους και κάπου εκεί παρείσφρησε και ο Ρέγιες για να τηρήσει την παράδοση... Μάταια όμως. Η πανωλεθρία ήταν αναπόφευκτη. Η αλήθεια είναι ότι από την Ισπανία έλειψαν οι Φερνάντες και Γκαζόλ, ενώ στους Λιθουανούς βγήκαν τα πάντα (μέχρι και ο Γιασαϊτις έσβησε τον Ναβάρο). Χρήσιμο φιλικό, που επιδέχεται περισσότερες της μιας ανάγνωσης: Οι Ισπανοί δεν είναι αχτύπητοι, αλλά αυτό το στραπάτσο μπορεί να τους αφυπνήσει, ενώ και οι Λιθουανοί θα πουλήσουν ακριβά το τομάρι τους. Μακριά και από τους δυο στο χιαστί...

Συνέχεια...

Ο Π.Α.Ο.Κ. για Tyronn Lue?

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν τον Δικέφαλο του Βορρά να είναι κοντά στο να κλείσει έναν εξ' Αμερικής παιχταρά! Ο λόγος για τον point guard των Ορλάντο Μάτζικ, Tyronn Lue. Ο Αμερικανός άσσος, που επελέγη το 1998 στην θέση 23 του Ντραφτ και από τότε έχει γεμάτες σεζόν στον μαγικό πλανήτη, φέρεται να είναι σε προχωρημένες συζητήσεις με τον Π.Α.Ο.Κ. Αναμένονται εξελίξεις εντός της ημέρας... Προς το παρόν ένα βιντεάκι για τον μεταγραφικό στόχο των Θεσσαλονικέων, προκειμένου να ικανοποιηθεί η περιέργεια των ενδιαφερόμενων.


Συνέχεια...

Πάμε Πολωνία

Μόλις χθες το βράδυ ο ομοσπονδιακός τεχνικός αποκάλυψε τις σκέψεις του για το ποιοι πρέπει να στελεχώσουν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, γεγονός που αποτυπώθηκε στο τελικό προσκλητήριο των 12 εκλεκτών Ελλήνων. Διαβατήρια και αποσκευές για το ταξίδι στην Πολωνία θα πρέπει να ετοιμάσουν οι:

Βασίλης Σπανούλης, 7/8/1982 1.92 Παναθηναϊκός (Γκαρντ)
Νίκος Ζήσης, 16/8/1983 1.97 Μοντεπάσκι Σιένα (Γκαρντ)
Νικ Καλάθης, 7/2/1989 1.95 Παναθηναϊκός (Γκαρντ)
Γιάννης Καλαμπόκης, 15/8/1978 1.95 - (Γκαρντ)
Στράτος Περπέρογλου, 7/8/1984 2.03 Παναθηναϊκός (Φόργουορντ)
Κώστας Καϊμακόγλου, 15/3/1983 2.06 Μαρούσι (Φόργουορντ)
Γιώργος Πρίντεζης, 22/2/1985 2.06 Ουνικάχα Μάλαγα (Φόργουορντ)
Αντώνης Φώτσης, 1/4/1981 2.08 Παναθηναϊκός (Φόργουορντ)
Γιάννης Μπουρούσης, 17/11/1983 2.11 Ολυμπιακός (Φόργουορντ/ Σέντερ)
Σοφοκλής Σχορτσανίτης, 22/6/1985 2.05 Ολυμπιακός (Σέντερ)
Κώστας Κουφός, 24/2/1989 2.13 Γιούτα Τζαζ (Σέντερ)
Ανδρέας Γλυνιαδάκης, 26/8/1981 2.15 Ολυμπιακός (Σέντερ)

Αστεφάνωτοι έμειναν οι Κώστας Παπανικολάου και Δημήτρης Τσαλδάρης, μιας και δεν κατάφεραν να πείσουν για την ουσιαστική προσφορά τους τον Γιόνας Καζλάουσκας. Με δεδομένο ότι και τα δυο ονόματα παίζουν στην μπασκετική αγορά, με διαφορετική αφετηρία και ένταση, η συγκεκριμένη εξέλιξη σίγουρα επηρεάζει τους κύκλους που περιστοιχίζουν τους παίκτες. Τα διαπραγματευτικά ατού θα τίθενταν σε τελείως διαφορετική βάση, σε περίπτωση που είχαν κρεμάσει στο λαιμό τους την διαπίστευση της Εθνικής για το Ευρωμπάσκετ, με αντίκτυπο στους τραπεζικούς λογαριασμούς ομάδων και των ιδίων. Ωστόσο, ο προβληματισμός αυτός δεν επηρεάζει καθόλου τους κόλπους της Εθνικής Ελλάδας, που πορεύτηκε σύμφωνα με τις επιταγές του Λιθουανού τεχνικού και μόνο αυτού, μιας και οι προτροπές της πλειοψηφίας του σταφ δεν εισακούστηκαν. Αποτέλεσμα; Για πρώτη φορά στην ιστορία του, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θα παραταχθεί σε παρκέ επίσημης διοργάνωσης με μόλις τέσσερα γκαρντ. Οι ανάσες θα είναι λιγοστές, πόσο μάλλον σε περίπτωση που εφαρμοστεί το χαμηλό σχήμα με τρεις γκαρντ - όπως αυτό (ξανα)παρουσιάστηκε στα πρόσφατα φιλικά - τα μις ματς απέναντι σε κοντύτερους αντιπάλους παρελθόν (τουεναντίον μιας και για παράδειγμα οι Κροάτες αναμένεται να μας πληρώσουν με το ίδιο νόμισμα, χρησιμοποιώντας τον Πλάνινιτς στην εξίσωση) και η οργάνωση του παιχνιδιού... συζητήσιμη. Ωστόσο, αυτή είναι η ομάδα, με τα καλά της και τα ανάποδά της και επειδή η ιστορία γράφεται από τους νικητές (και τους παρόντες) καλό θα είναι να σφραγίσουμε το χρονοντούλαπο, να αποτοξινωθούμε από τις απουσίες των Παπαλουκά, Διαμαντίδη, Βασιλόπουλου και Τσαρτσαρή και να συνταχθούμε με όσους θα φορούν το εθνόσημο. Άλλωστε, αυτοί θα είναι οι πρωταγωνιστές! Καλή επιτυχία μάγκες!

Υ.Γ.: Το Greek Hoopz κάτι σκαρώνει ενόψει Ευρωμπάσκετ. Stay tuned

Συνέχεια...

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Το 10 το καλό!

Με το τζάμπολ του Ευρωμπάσκετ να πλησιάζει, ας προσπαθήσουμε να τονώσουμε λίγο το "πατριωτικό" μπασκετικό μας φρόνημα, ενθυμούμενοι τις 10 κορυφαίες στιγμές της ελληνικής εθνικής στο θεσμό, από το 1987 και έπειτα. Η επιλογή είναι τελείως υποκειμενική, οπότε οποιοδήποτε σχόλιο και παρατήρηση θα γίνουν δεκτά με μεγάλη χαρά. Πάμε λοιπόν, ξεκινώντας αντίστροφα!

10. Τζιρόνα - 27 Ιουνίου 1997: Η εθνική ομάδα έχει ήδη 2/2 νίκες στον όμιλο, απέναντι σε Τουρκία και Ρωσία. Στον τρίτο κατά σειρά αγώνα της, που είναι τελείως αδιάφορος βαθμολογικά, βγάζει ένα άσχημο πρόσωπο στο παρκέ. Αν και προηγείται με 20 πόντους των Βόσνιων, βρίσκεται τελικά να χάνει με 75-76, λίγα δευτερόλεπτα πριν τη λήξη! Η τελευταία επίθεση είναι δική μας, όμως η καθυστέρηση του Κορωνιού, αναγκάζει τον Αλβέρτη να επιχειρήσει τρίποντο κάτω από πολύ άσχημες προϋποθέσεις και με τον Μπετσίραγκιτς "κρεμασμένο"πάνω του. Η μπάλα τελικά μας κάνει το χατήρι και παίρνουμε τη νίκη με 78-76. Δεν ήταν δα και κάποιο σπουδαίο κατόρθωμα, ήταν όμως το πρώτο από τα πολλά και μεγάλα buzzer beater, που ακολούθησαν στα επόμενα χρόνια...

9. Αττάλεια - 31 Αυγούστου 2001: Στο εναρκτήριο ματς για το Ευρωμπάσκετ του 2001, η Ελλάδα αντιμετωπίζει την Ιταλία και ο Φράνκι ξαναχτυπά! Η εξέλιξη του ματς είναι συγκλονιστική, καθώς ο Φούτσκα με 2/2 βολές, δίνει προβάδισμα στην Ιταλία με 82-80, λίγα δευτερόλεπτα πριν το τέλος. Στην τελευταία επίθεση η μπάλα καταλήγει στον Αλβέρτη, ο οποίος από τη γωνία και με 2 Ιταλούς να "κρέμονται" πάνω του επιχειρεί για τρεις, πέφτοντας παράλληλα προς τα πίσω σύμφωνα με το προσφιλές του στυλ. Αυτοί όμως που πέφτουν πραγματικά "τέζα" είναι οι Ιταλοί καθώς το τρίποντο είναι τελικά εύστοχο σε νεκρό χρόνο! 83-82 και πρεμιέρα με το δεξί για την Ελλάδα...

8. Μπόρας - 5 Σεπτεμβρίου 2003: Η πρεμιέρα του Ευρωμπάσκετ της Σουηδίας βρίσκει την Ελλάδα αντιμέτωπη με τη φιλόδοξη Κροατία. Το ματς είναι δραματικό με τους Κροάτες να χάνουν μεγάλη ευκαιρία να πάρουν τη νίκη, αστοχώντας σε 6 συνολικά βολές στο τελευταίο λεπτό! Ενώ απομένουν 8'' για τη λήξη και οι Κροάτες προηγούνται με 75-76, ο Χρήστος Χαρίσης διασχίζει όλο το γήπεδο, επιχειρεί μπάσιμο και ευστοχεί στην εκπνοή σε σουτ με ταμπλό, χαρίζοντας τη νίκη στην ελληνική ομάδα με 77-76. Ένα μήνα αργότερα, ο διεθνής άσος, επαναλαμβάνει μια πανομοιότυπη φάση, σε ματς ΑΕΚ-Ολυμπιακού για το κύπελλο Ελλάδος. Στους πανηγυρισμούς των Πειραιωτών, ο φακός "συλλαμβάνει" τον συμπαίκτη του Χαρίση στον Ολυμπιακό και αντίπαλό του στο ματς του Μπόρας, Ντάλιμπορ Μπάγκαριτς, να αναφωνεί εκστασιασμένος: "He did it again! He dit it again..."

7. Μαδρίτη - 9 Σεπτεμβρίου 2007: Η βαριά ήττα από την Ισπανία, έχει φέρει την Ελλάδα σε δύσκολη θέση στη 2η φάση του τουρνουά. Ο αγώνας με την Κροατία είναι αποφασιστικής σημασίας για τη συνέχεια της διοργάνωσης. Το ματς πάει πόντο-πόντο, με τους Κροάτες να ισοφαρίζουν 78-78, με δύο βολές του Πόποβιτς, 7'' πριν το τέλος. Στην επαναφορά, ο Βασίλης Σπανούλης παίρνει τη μπάλα, περνάει το κέντρο, με μια απίθανη σταυρωτή τρίπλα ξαπλώνει στο παρκέ τον Πλάνινιτς και σουτάρει για τρεις, από τα οκτώ μέτρα! "Kill Bill'' και 81-78 για την ελληνική ομάδα...

6. Μόναχο - 1 Ιουλίου 1993: Για τα προημιτελικά του Ευρωμπάσκετ της Γερμανίας, η ελληνική ομάδα αντιμετωπίζει τους γνωστούς "πελάτες" Γάλλους. Με μεγάλη εμφάνιση του Φάνη, η εθνική φτάνει να διεκδικεί τη νίκη στα τελευταία δευτερόλεπτα, παρόλο που στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα ακολουθούσε στο σκορ. Με λίγα δευτερόλεπτα να απομένουν, ο Κώστας Παταβούκας κερδίζει φάουλ και το δικαίωμα να εκτελέσει δύο βολές. Μέσα η πρώτη και 69-69. Έξω η δεύτερη και επιθετικό ριμπάουντ από το Φασούλα, ο οποίος με καλάθι ακριβώς στην εκπνοή, γράφει το τελικό 71-69 για την εθνική μας ομάδα! Η Ελλάδα περνάει στους "4" και ταυτόχρονα προκρίνεται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Καναδά...

5. Αθήνα - 30 Ιουνίου 1995: Το νεόδμητο κλειστό του ΟΑΚΑ, "κοχλάζει" από 20.000 κόσμο. Το Ευρωμπάσκετ που φιλοξενείται στην Αθήνα έχει φτάσει στην προημιτελική φάση και η Ελλάδα κοντράρεται με την Ισπανία. Το έπαθλο της νίκης, εκτός από την είσοδο στην τετράδα του τουρνουά, είναι αρκετά σημαντικό και αφορά την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα! Η εθνική θα φανεί τελικά συνεπής στο ραντεβού της με την ιστορία. Λίγο το φανατισμένο κοινό, λίγο η μεγάλη εμφάνιση των Φάνη-Φασούλα και λίγο οι ...διαιτητές, που ξεπλένουν τα "όργια" της πρεμιέρας με τους Γιουγκοσλάβους, οι Ισπανοί τελικά λυγίζουν με 66-64. Η ελληνική ομάδα προκρίνεται για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες...

4. Μαδρίτη - 14 Σεπτεμβρίου 2007: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τη Σλοβενία στα προημιτελικά. Η εθνική ομάδα κάνει ένα μέτριο τουρνουά, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται και σε αυτό το ματς. Οι Σλοβένοι είναι καλύτεροι στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα και δείχνουν να "καθαρίζουν" το ματς, όταν ο Λάκοβιτς ευστοχεί σε τρίποντο, 2' και 40'' πριν τη λήξη. Με το σκορ στο 61-49 υπέρ των Σλοβένων, ο Γιαννάκης δίνει εντολή για πίεση σε όλο το γήπεδο, σε μια ύστατη προσπάθεια να αλλάξει τη ροή του ματς. Και το καταφέρνει! Οι Λάκοβις και Ντράγκιτς κάνουν συνεχόμενα λάθη, η ελληνική ομάδα "κλέβει" μπάλες και "ροκανίζει" διαρκώς τη διαφορά. Μάλιστα με lay up του Παπαλουκά, περνάει μπροστά με 63-62, στα 7'' πριν το τέλος. Ο Λάκοβιτς "πετάει στα σκουπίδια" την τελευταία επίθεση της ομάδας του και η Ελλάδα "γυρίζει" τελικά ένα ματς κυριολεκτικά χαμένο. Πρόκειται σίγουρα για μία από τις μεγαλύτερες ανατροπές στην ιστορία του παγκοσμίου μπάσκετ...

3. Ζάγκρεμπ - 24 Ιουνίου 1989: Στον ημιτελικό του Ευρωμπάσκετ, η εθνική ομάδα αντιμετωπίζει το μεγαθήριο, που ακούσει στο όνομα Σοβιετική Ένωση. Οι Σοβιετικοί είναι οι χρυσοί ολυμπιονίκες του 1988 στη Σεούλ και το απόλυτο φαβορί του τουρνουά, μαζί με τους οικοδεσπότες Γιουγκοσλάβους. Με ηγέτη το Νίκο Γκάλη, που κάνει το καλύτερο ίσως παιχνίδι του με τα χρώματα της εθνικής (45 πόντοι), η ελληνική ομάδα μένει κοντά στο σκορ ως το τέλος. Με 54'' να απομένουν, ο Χριστοδούλου με ένα τρίποντο "μαχαιριά", δίνει προβάδισμα στην εθνική με 81-80! Στο χρόνο που απομένει το σκορ δεν αλλάζει και ο "Δαβίδ" κερδίζει τον "Γολιάθ" για δεύτερο συνεχόμενο Ευρωμπάσκετ. Η χαρακτηριστική σκηνή με τον Γκάλη να υψώνει τα χέρια πανηγυρίζοντας το τρίποντο του Φάνη, πριν ακόμα η μπάλα φτάσει στο μέσο της τροχιάς της(!), είναι το highlight του αγώνα...

2. Βελιγράδι - 24 Σεπτεμβρίου 2005: Η επιστροφή της εθνικής ομάδας σε τελικό Ευρωμπάσκετ, έμελλε να γίνει και πάλι σε γιουγκοσλαβικό έδαφος. "Θύμα" μας αυτή τη φορά, οι συνήθεις "ύποπτοι" Γάλλοι. Ο ημιτελικός μοιάζει να έχει χρώμα "τρικολόρ" μέχρι το 39', όταν και οι Γάλλοι προηγήθηκαν με 53-60! Η συνέχεια όμως είναι "γαλανόλευκη". Η εθνική ομάδα, επωφελείται της ανικανότητας των Γάλλων να "κλειδώσουν" το ματς και "ροκανίζει" τη διαφορά. Στα 11" πριν το τέλος, ο Ριγκοντό ευστοχεί σε μία από τις δύο βολές, κάνοντας το 74-76 υπέρ των Γάλλων. Ο Ζήσης αναλαμβάνει να κατεβάσει τη μπάλα, επιχειρεί μπάσιμο, σταματά και πασάρει στον "βάλτο αγόρι μου" Διαμαντίδη, ο οποίος με τρίποντη βόμβα βάζει την Ελλάδα μπροστά στο σκορ, με 77-76! Οι Γάλλοι δεν προλαβαίνουν να κάνουν καν επίθεση και τα πανηγύρια για την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ έχουν ήδη ξεκινήσει, αφού η "ομάδα του ενός" (Γερμανία), δεν μπορεί να απειλήσει την ελληνική ομάδα στον τελικό της διοργάνωσης...

1. Πειραιάς - 14 Ιουνίου 1987: Η μπασκετική "σταχτοπούτα" Ελλάδα, φιλοξενεί για πρώτη φορά μια μεγάλη διοργάνωση. Το Ευρωμπάσκετ λαμβάνει χώρα στο ΣΕΦ και η ελληνική ομάδα είναι η ευχάριστη έκληξη του τουρνουά. Με 2 νίκες επί της "μεγάλης" Γιουγκοσλαβίας και πολύ καλές εμφανίσεις, η Ελλάδα φτάνει στον τελικό, όπου αντιμετωπίζει την πανίσχυρη Σοβιετική Ένωση. Ο αγώνας είναι συγκλονιστικός και οδηγείται τελικά στην παράταση. Εκεί, με το σκορ ισόπαλο 101-101, η εθνική έχει την τελευταία επίθεση. Ο Ιωάννου επιχειρεί δίποντο και αστοχεί αλλά ο Αργύρης Καμπούρης παίρνει το επιθετικό ριμπάουντ και στην προσπάθειά του για σουτ, κερδίζει φάουλ και δικαίωμα για δύο ελεύθερες βολές, με 4'' να απομένουν για τη λήξη του ματς. "Η πρόκριση λοιπόν βρίσκεται στα χέρια αυτού του τίμιου γίγαντα"! Η συνέχεια είναι γνωστή: Ο Καμπούρης ευστοχεί και στις δύο βολές, ο Γιοβάισα επιχειρεί αποτυχημένο τρίποντο από τη γωνία και χιλιάδες Έλληνες φίλαθλοι "πλημμυρίζουν" τα συντριβάνια της Ομόνοιας αλλά και ολόκληρης της χώρας. Το ελληνικό μπάσκετ βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης...

Συνέχεια...

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

Τον Γιαννάκη κι αν τον πλένεις, το σαπούνι σου χαλάς

Τα φιλικά ολοκληρώθηκαν για την Εθνική ομάδα και το απόσταγμα αφήνει μια παράξενη γεύση, καθώς αδυναμίες και δυνατότητες, όπως αποτυπώθηκαν, συνθέτουν ένα σκηνικό αβεβαιότητας για την πορεία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στην τελική φάση. Στο Μάριμπορ της Σλοβενίας πραγματοποιήθηκε το πιο δυνατό παιχνίδι προετοιμασίας και λειτουργεί ως κρας τεστ, μιας και ο αντίπαλος είναι εξαιρετικά δυνατός και με πολύ ταλέντο, ενώ δεν υπήρχε και η θαλπωρή του ΟΑΚΑ με σύσσωμη την "αυλή" να καμαρώνει το προϊόν της. Απέναντι στους Σλάβους με τις δυτικές επιρροές η ομάδα παρουσίασε, σε μεγάλο βαθμό, ένα πλάνο ξεπατικωμένο από τον πρώην Ομοσπονδιακό προπονητή Παναγιώτη Γιαννάκη. Το Greek Hoopz είχε επισημάνει από τις πρώτες κλήσεις κιόλας για την ύποπτη αντιγραφή και συνέχισε την σταυροφορία του στα αμέσως επόμενα φιλικά, όταν και διαπιστώθηκε ότι απέναντι σε συγκροτημένες ομάδες ο Γιόνας Καζλάουσκας επιστρατεύει την γνωστή αμυντικογενή ελληνική τακτική, εμπλουτισμένη με σετ επιθέσεις. Έτσι και στο φιλικό επί σλοβενικού εδάφους: και figure 8 είδαμε και φουλ πρες ή πρες στα 3/4 του γηπέδου με παγίδες είδαμε και ανολοκλήρωτες επιθέσεις, που η γραμματεία ελέω λήξης των 24 δευτερολέπτων ακύρωνε, είδαμε- με το φάντασμα του Γιαννάκη πάντα να αιωρείται. Το θέμα είναι ότι ο Λιθουανός τεχνικός επιθυμεί (;) να εφαρμόσει την στρατηγική του προκατόχου του, με διαφορετικά εργαλεία. Εφικτό; Δύσκολο... Σίγουρα, όμως, ο κόουτς κρατάει άσσους στο μανίκι του και δεν φανερώνει plays από την προετοιμασία, αλλά όσο κρυψίνος και αν μπορεί να είναι, φαντάζει απίθανο να παρεκκλίνει σημαντικά του πλάνου όταν σφίξουν τα γάλατα...

Κάποιοι επιμέρους προβληματισμοί προκύπτουν από το περιβόητο τρανζίσιον. Όχι δεν αναφέρομαι στο επιθετικό, που εν πολλοίς, δεν υπήρχε, αλλά στο αμυντικό. Γιάννης Μπουρούσης και Σοφοκλής Σχορτσανίτης σε αρκετές περιπτώσεις δεν έτρεχαν το παρκέ με μεγάλη ταχύτητα, κατά την επιστροφή τους στην άμυνα, με αποτέλεσμα ο Μπρέζετς, που δεν είναι δα και κανένα βέλος, να εκμεταλλεύεται το κενό στην ρακέτα και να φορτώνει με πόντους το καλάθι. Αν συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι η κυκλοφορία ήταν αργή και οι Σλοβένοι ένα βήμα πιο γρήγοροι στις αντιδράσεις τους, με συνέπεια να μην βρίσκεται ελεύθερος παίκτης και η προσποίηση να ακολουθείται από πάσα, τότε μπορεί η δήλωση του Νίκου Ζήση αλλά και του ομοσπονδιακού τεχνικού "περί προβλήματος στην φυσική κατάσταση" να έχει εξαιρετικά μεγάλη βαρύτητα. Από εκεί και πέρα η μανία όλη η ομάδα να ακουμπάει την μπάλα και να ψάχνει διακαώς τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη κάνει την Εθνική, σε μεγάλο βαθμό, προβλέψιμη, αλλά είναι - όπως και να έχει - αποτελεσματική. Θυμίζει κάτι από Ολυμπιακό του 1995 όταν ο Ιωαννίδης έδινε στους παίκτες του την εξής οδηγία: "Αν δεν έχει βγει το σύστημα μέχρι τα 10 δεύτερα πριν την λήξη της επίθεσης, τότε δώστε την μπάλα στον αράπη (σσ Έντι Τζόνσον). Αυτός ξέρει τι να την κάνει". Στα πολύ θετικά της αναμέτρησης οι λύσεις που έδωσε ο Καλαμπόκης, αλλά και η εμφάνιση του Περπέρογλου, που έδειξε ότι πέρα από ποιότητα έχει και νεύρο, αφού δεν δίστασε να τα βάλει με τον Νάχμπαρ σε έναν ψευτοτσαμπουκά. Εν αναμονή, πλέον της τελικής 12άδας. Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει μια στοιχειώδης ισορροπία μεταξύ περιφερειακών και ψηλών. Έστω και αν αυτό σημαίνει πώς θα πρέπει να κοπεί για παράδειγμα ο Πρίντεζης...


Συνέχεια...

P.A.O.K. strikes back (?) vol. I

Απλό πυροτέχνημα ή η αρχή δημιουργίας μιας αξιόλογης επιτέλους ομάδας, αντάξιας του ονόματος και της ιστορίας του Π.Α.Ο.Κ.; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί πλέον τη μεγαλύτερη μερίδα των μπασκετικών παοκτσήδων! Κι αυτό γιατί η ομάδα φαίνεται να κάνει πολύ καλές κινήσεις - δεδομένου του διαθέσιμου μπάτζετ βέβαια. Αλλά και πέρυσι δεν έγινε κάτι ανάλογο, επί εποχής Δρόσου; Δρόσου είπα; Αλήθεια που είναι αυτός ο κύριος που πέρυσι τέτοιο καιρό διαλαλούσε δεξιά και αριστερά ότι θα κάνει τον μπασκετικό Π.Α.Ο.Κ πάλι μεγάλο; Αν έχουμε φάει στη μάπα τέτοιους... αχ!!!

Τελοσπάντων ας αφήσουμε τα περυσινά ξινά σταφύλια και ας έλθουμε στο παρόν! Καταρχήν, η διοίκηση περιήλθε στα χέρια ανθρώπων που φαίνεται να ενδιαφέρονται για τον Π.Α.Ο.Κ. (το χέρι μου στη φωτιά δε βάζω για κανέναν πλέον) και μπήκε μπροστά ένας άνθρωπος που τίμησε τη φανέλα της ομάδας κατά το παρελθόν. Τίμιος, ηθικός και αξιόλογος κατά πως έχει δείξει η διαδρομή του ως τώρα, όχι μόνο στο χώρο του μπάσκετ, αλλά και στη ζωή του γενικότερα: ο κ. Σταυρόπουλος. Εν συνεχεία επιλέχθηκε ο πιο αδικημένος ίσως από πολλούς αλλά ταυτόχρονα και πιο επιτυχημένος βάσει αποτελεσμάτων Έλληνας προπονητής των τελευταίων ετών στην Α1 ο κ. Μαρκόπουλος!

Το ρόστερ λοιπόν της νέας ομάδας άρχισε να χτίζεται σιγά - σιγά με προσεγμένες αν μη τι άλλο κινήσεις. Έχουμε και λέμε λοιπόν, ο Π.Α.Ο.Κ. απέκτησε τους εξής παίχτες:

Δ. Καλαϊτζίδης: Ο Θεσσαλονικιός πλεϊ μέικερ με θητεία σε Ηρακλή, ΟΣΦΠ, Ολ. Πατρών και Πανελλήνιο βρίσκεται σε ένα ώριμο πλέον στάδιο της καριέρας του και με προίκα την εμπειρία 7 χρόνων στην Α1 είναι σε θέση να βοηθήσει το δικέφαλο στη θέση 1, αποτελώντας μια αξιόπιστη λύση. Αρετές του η πολύ μεγάλη ενέργεια που βγάζει στο παιχνίδι του, η αμυντική προσήλωσή του. Αν βελτίωνε και το σουτ...

Χ. Ταπούτος: Ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα του ελληνικού μπάσκετ χωρίς όμως την αναμενόμενη εξέλιξη... Θεσσαλονικιός και αυτός με εξίσου μεγάλη εμπειρία στα σαλόνια της Α1 (Νηαρ Ηστ, Ηρακλής, ΑΕΚ, Πανιώνιος). Ο 27χρονος πλέον Ταπούτος είναι από τους Έλληνες παίχτες με τα καλύτερα προσόντα - αν και συνήθως η απόδοσή του έχει πολύ μεγάλες διακυμάνσεις - στη θέση 3. Τα χρόνια βέβαια τον έχουν αναγκάσει να πλησιάσει την ρακέτα και σύμφωνα με τις επιταγές της σύγχονης εποχής να λειτουργεί ως τεσσάρι. Η μεταγραφή του στην ομάδα του δικεφάλου προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις από τους φιλάθλους, που δεν είδαν και με ιδιαίτερα καλό μάτι την προσθήκη στην ομάδα ενός ανθρώπου με δηλωμένη διαφορετική οπαδική ταυτότητα... Μακάρι όλα να κυλήσουν ομαλά!!!

Γ. Χέλιγουελ: Αυστραλός σέντερ ύψους 2.12, 31 ετών και κάτοχος Αγγλικού διαβατηρίου (όχι και άσχημο αυτό ε!). Έχει ξαναδοκιμάσει στην Ελλάδα (Πανιώνιο) με όχι ιδιαίτερη επιτυχία είναι η αλήθεια. Διαθέτει εμπειρία από το ευρωπαϊκό μπάσκετ (Ρόμα, Σιένα, Ριέτι) και θα αποτελέσει σίγουρα το φόβητρο που έλειπε από τη ρακέτα του δικεφάλου! Θα βοηθήσει αμυντικά, θα σπρώξει, θα μαζέψει "σκουπίδια", θα δώσει καλά σκριν ε νομίζω ως εκεί... για το σκοράρισμα υπάρχουν άλλοι!

Υ.Γ.: Θα ακολουθήσει και δεύτερο μέρος με τις νέες προσθήκες.

Συνέχεια...
Related Posts with Thumbnails