Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Americanino

Λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη της τελικής φάσης του Ευρωμπάσκετ, η αμερικανική ήπειρος διοργανώνει το αντίστοιχο δικό της τουρνουά. Το FIBA Americas Championship ξεκινάει σήμερα και ολοκληρώνεται στις 6 Σεπτέμβρη, στο San Juan του Πουέρτο Ρίκο. Η διοργάνωση είχε αρχικά προγραμματιστεί να διεξαχθεί στο Μεξικό, όμως από τη μία οι οικονομικές δυσκολίες των διοργανωτών και από την άλλη η απειλή του ιού της νέας γρίπης, ανάγκασαν την FIBA Americas να αλλάξει την έδρα του τουρνουά. Η σημασία της διοργάνωσης είναι ιδιαίτερα σημαντική αλλά δεν έχει να κάνει τόσο με την κατάκτηση του ηπειρωτικού τίτλου. Αυτός δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα, καμία από τις συμμετέχουσες ομάδες. Το τουρνουά είναι σημαντικό γιατί θα κρίνει την πρόκριση για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2010. 'Αλλωστε, για αυτό και οι ΗΠΑ επέλεξαν να μην κατεβάσουν καν ομάδα στη διοργάνωση! Έχοντας εξασφαλίσει ήδη την παρουσία τους του χρόνου στην Τουρκία, ως Ολυμπιονίκες στο Πεκίνο, αποφάσισαν να αφήσουν τις υπόλοιπες εθνικές ομάδες τις ηπείρου, να "σφαχτούν" για τα τέσσερα εναπομείναντα εισιτήρια.

Στην διοργάνωση συμμετέχουν συνολικά 10 ομάδες, χωρισμένες σε δύο ομίλους ως εξής:

Α' Όμιλος: Μεξικό, Ουρουγουάη, Καναδάς, Παρθένες Νήσοι, Πουέρτο Ρίκο

Β΄Όμιλος: Παναμάς, Βενεζουέλα, Βραζιλία, Δομινικανή Δημοκρατία, Αργεντινή

Από κάθε όμιλο προκρίνονται οι 4 πρώτες ομάδες, μεταφέροντας τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης. Στη δεύτερη φάση οι 8 ομάδες συγκροτούν πλέον έναν ενιαίο όμιλο και παίζουν μεταξύ τους όσοι δεν αναμετρήθηκαν στον πρώτο γύρο. Οι τέσσερις ομάδες που θα τερματίσουν ψηλότερα στην βαθμολογία θα συνεχίσουν στους ημιτελικούς και ταυτόχρονα θα προκριθούν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
Το τουρνουά, όπως φάνηκε και από τα αποτελέσματα στα φιλικά προετοιμασίας, είναι αρκετά "ανοικτό". Υπάρχουν 6-7 ομάδες που μπορούν να διεκδικήσουν μια από τις τέσσερις προνομιούχες θέσεις. Η Αργεντινή είναι σίγουρα ένα από τα φαβορί του τουρνουά. Παρά τις απουσίες των Τζινόμπιλι, Ντελφίνο, Νοτσιόνι και Ομπέρτο, η ομάδα του Σέρχιο Ερνάντεθ έχει τον τρόπο αλλά και την χημεία να ξεχωρίζει στις μεγάλες διοργανώσεις. Μπροστάρηδες στη φετινή της προσπάθεια αναμένεται να είναι οι Σκόλα και Πριτζιόνι, συνεπικουρούμενοι από τους "δευτεροκλασάτους" Κιντέρος, Κάμερικς, Γκονζάλεθ, Λεονάρντο και Χουάν Γκουτιέρεζ.

Οι διοργανωτές
Πορτορικάνοι επιθυμούν όχι μόνο να προκριθούν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αλλά και να κατακτήσουν το τρόπαιο μπροστά στους φιλάθλους τους. Στο προηγούμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, συμμετείχαν με wild card και αν δεν καταφέρουν να προκριθούν και πάλι, τότε πολύ δύσκολα η FIBA θα τους κάνει "χάρη" δεύτερη φορά. Η ομάδα που θα κατεβάσουν στη διοργάνωση είναι λίγο πολύ ίδια με την περσινή, που έπαιξε στο προολυμπιακό της Αθήνας. Ξεχωρίζουν τα "πολυβόλα" Αρόγιο και Αγιούσο, οι "δεινόσαυροι" Ράμος και Σαντιάγκο αλλά και ο ανεπαρκής, σύμφωνα με τους Πορτορικάνους φιλάθλους, κόουτς, Μανουέλ Τσιντρόν. Μοναδική σοβαρή απουσία λόγω τραυματισμού, ο "κοντορεβυθούλης" guard, Χοσέ Μπαρέα.

Μεγάλο στοίχημα θα είναι η φετινή διοργάνωση για τους Βραζιλιάνους. Ο Ισπανός προπονητής Μονσάλβε, έχει αναλάβει το δύσκολο έργο να οδηγήσει ξανά την εθνική ομάδα σε επιτυχίες. Από τους Βραζιλιάνους δεν λείπουν ούτε το ταλέντο, ούτε οι καλοί παίκτες. Στο ρόστερ τους υπάρχουν αξιόλογες μονάδες, με παρουσία σε σπουδαία πρωταθλήματα, όπως οι Μπαρμπόσα, Βαρεχάο, Σπλίττερ, Χουέρτας, Τζιοβανόνι, Γκαρσία και Μαρσελίνιο Μασάδο. Αυτό που δεν κατάφεραν ποτέ οι παραπάνω, μέχρι τώρα, είναι να λειτουργήσουν συνολικά ως ομάδα. Πάντως, είναι από τα φαβορί για είσοδο στην τετράδα, ακόμα και χωρίς τους σέντερ Νενέ Ιλάριο και Ράφαελ Αραούζο.

Ο Καναδάς θα προσπαθήσει να προκριθεί και πάλι σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, μετά την απουσία του 2006 από την Ιαπωνία. Η τελευταία μεγάλη επιτυχία των Καναδών, ήταν η είσοδος στην 8άδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000, όταν αγωνιζόταν ακόμα με την εθνική ομάδα, ο "μεγάλος" Στιβ Νας. Από τότε οι Καναδοί δεν έχουν καταφέρει κάποια σημαντική διάκριση. Στο ρόστερ τους ξεχωρίζουν κυρίως, ο guard, της Ταού πλέον, Καρλ Ίνγκλις και ο center των Miami Heat, Τζόελ Άντονυ. Από τους μικρότερους σε ηλικία παίκτες, οι πλέον αναγνωρίσιμοι είναι ο "δικός μας" Λεβόν Κένταλ και ο εξαιρετικός σουτέρ του Syracuse, Άντυ Ράουτινς, γιος του προπονητή της εθνικής ομάδας, Λιο Ράουτινς.

Μια ομάδα με αρκετά σταθερή παρουσία στην αμερικανική ήπειρο τα τελευταία χρόνια, είναι η Βενεζούελα, με παίκτες όπως ο Όσκαρ Τόρρες που αγωνίστηκε για χρόνια στην Ευρώπη, o Ρίτσαρντ Λούγκο, κορυφαίος ριμπάουντερ των δύο τελευταίων Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων και ο Έκτορ Ρομέρο, ο οποίος αγωνίστηκε για ένα φεγγάρι στην Ελλάδα με τη φανέλα της ΑΕΛ. Η Βενεζουέλα θα διεκδικήσει με πολλές αξιώσεις την πρόκρισή της για 3η συνεχή φορά σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Εκτός από τους προαναφερθέντες, μεγάλη ελπίδα για το μπάσκετ της χώρας αποτελεί ο "σεσημασμένος" σκόρερ στο NCAA με το Maryland, Γκρέϊβιζ Βάσκεθ.

Το μεγαλύτερο ίσως ερωτηματικό του φετινού τουρνουά, είναι η Δομινικανή Δημοκρατία. Στην παρέα των γεννημένων στο Santo Domingo και Pouerto Plata, Φρανσίσκο Γκαρσία των Kings και Αλ Χόρφορντ των Chawks, αντίστοιχα, προστέθηκε και ο Τσάρλι Βιλανουέβα. Ο φόργουορντ των Pistons, γεννημένος στις ΗΠΑ από Δομινικανούς γονείς, αποδέχτηκε την πρόταση της ομοσπονδίας της χώρας και θα αγωνιστεί για πρώτη φορά με την εθνική ομάδα. Αν στους παραπάνω προσθέσουμε και τους βετεράνους, πρώην ΝΒΑers, Λουίς Φλόρες και Ρικάρντο Γκριρ, τότε καταλαβαίνουμε πως οι Δομινικανοί έχουν πολλές πιθανότητες να προκριθούν σε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, μετά την μοναδική τους εμφάνιση το 1978. Στα συν της ομάδας, η παρουσία στον πάγκο ενός πολύ ικανού και έμπειρου προπονητή, του Πορτορικανού Χούλιο Τόρο.

Αρκετά δύσκολα θα είναι τα πράγματα για την Ουρουγουάη. Μια χώρα με μεγάλη παράδοση στο άθλημα μέχρι τη δεκαετία του 1960, η οποία έχει πραγματικά σβηστεί από τον μπασκετικό χάρτη τις τελευταίες δεκαετίες. Οι ελπίδες της ομάδας για κάτι καλό, συγκεντρώνονται αποκλειστικά, πάνω στον γνωστό, από τη θητεία του σε Μακάμπι και Ζαλγκίρις, center Εστεμπάν Μπατίστα. Μετά από αυτόν, υπάρχει πραγματικά το χάος. Ακόμα πιο δύσκολα θα είναι τα πράγματα για τον Παναμά και το Μεξικό. Οι δύο χώρες μπήκαν από το "παράθυρο" στη διοργάνωση, αντικαθιστώντας τις Κούβα και ΗΠΑ αντίστοιχα, οι οποίες απέσυραν τη συμμετοχή τους. Οι Παναμέζοι χωρίς τους Ντάγκλας, Γκάρσες και Χικς πλέον, έχουν ως καλύτερο παίκτη τον πρώην guard του Κολοσσού, Ντανίλο Πίνοκ. Από την άλλη, οι μοναδικοί αξιόλογοι παίκτες των Μεξικανών είναι ο guard Ρόμελ Μπεκ, με θητεία σε ιταλικές ομάδες και ο center Γκουστάβο Αγιόν, με σύντομο πέρασμα από την ACB. Ο NBAer Εδουάρδο Ναχέρα, δεν θα ενισχύσει την ομάδα, εξαιτίας τραυματισμού. Την διοργάνωση συμπληρώνει η ομάδα των Παρθένων Νήσων. Η χώρα, από την οποία κατάγεται ο σπουδαίος Τιμ Ντάνκαν, αναμένεται να παίξει καθαρό ρόλο κομπάρσου στο τουρνουά, έχοντας ελάχιστες ελπίδες για κάποια διάκριση.

Για όσους θέλουν να ...εντρυφήσουν περισσότερο, αρκεί μια ματιά στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης, στο http://puertorico2009.fiba.com/pages/eng/fe/09/facm/p/index.html

Related Posts with Thumbnails