Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

Give me a "T"

Η ντιρεκτίβα της παγκόσμιας ομοσπονδίας που αποβλέπει στην δημιουργία ενός κοινού πλαισίου αναφοράς και επικοινωνίας μεταξύ ΝΒΑ και FIBA, προκάλεσε σημαντικές αλλαγές στα καθ' ημάς. Ωστόσο, διαφοροποιήσεις παρατηρούνται και στο αμερικανικό πρωτάθλημα, με την πιο ενδιαφέρουσα να αφορά στην αιτιολογία καταλογισμού της τεχνικής ποινής.

Στο πλαίσιο αυτό, οι κανονισμοί γίνονται περισσότερο αυστηροί και νομιμοποιούν τους διαιτητές να ποινικοποιήσουν οποιαδήποτε αντίδραση παίκτη κρίνουν out of line. Συγκεκριμένα, οι γκρίζοι θα σχηματίζουν με τα χέρια τους το "Τ", όταν κάποιος αθλητής:
  • Κάνει επιθετικές χειρονομίες (μπουνιά στον αέρα) σε οποιοδήποτε σημείο του γηπέδου
  • Προβαίνει σε διαμαρτυρία μετά αναπαράστασης. Απαγορεύεται ο παίκτης να αμφισβητήσει την απόφαση του διαιτητή, σηκώνοντας τα χέρια στον αέρα ή αναπαριστώντας την φάση για την οποία χρεώθηκε με παράβαση.
  • Κατευθύνεται ακαριαία προς τον ρέφερι, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί
  • Ανοίγει διάλογο με τον διαιτητή για ένα αμφισβητούμενο σφύριγμα, ακόμα και σε ήπιο τόνο.
Όπως αντιλαμβάνεστε, φέτος έχει να γίνει της τεχνικής ποινής... Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα το βίντεο που ακολουθεί, αποτελεί αναμνηστικό υλικό, καθώς πλέον σε ανάλογες περιπτώσεις το παιχνίδι θα διακόπτονταν, εξαιτίας της νεοεισαχθείσας ποινικοποίησης της "ανάρμοστης" συμπεριφοράς των συμμετεχόντων.


Μιας και πιάσαμε τους Λεϊκερς, αξίζει να σημειωθεί ότι οι οπαδοί των Λιμνανθρώπων υποστηρίζουν ότι αυτές οι αλλαγές είναι κομμένες και ραμμένες για να αφήσουν ανυπεράσπιστο τον Κόμπε Μπράιαντ. Μάλιστα προτείνουν να μετονομασθεί ο κανονισμός σε "Kobe rule", αφού τα non-call στα drives του Μπλακ μάμπα θα πρέπει να γίνονται αποδεκτά με σκυφτό το κεφάλι. Πάντως ο ίδιος ο Μπράιαντ το διασκεδάζει, σχολιάζοντας σχετικά πως: "I'll tell Sasha (Vujacic) to shut the fuck up, so I can stop having to go to bat for him all the time". Βέβαια, αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος, καθώς οι Λεϊκερς έχουν την προδιάθεση να τιμωρούνται με σωρεία τεχνικών ποινών, ακόμα και με τον προγενέστερο κανονισμό αξιολόγησης αυτών. Χαρακτηριστικά ο Κόμπε χρεώθηκε πέρσι με 14, ο νεοαποκτηθείς Μπαρνς με 10, ο Όντομ με 11 και ο Αρτέστ (μόνο!) με 6. Αν μάλιστα συνυπολογιστεί το γεγονός ότι στις 16 τεχνικές ποινές, ο παίκτης τιμωρείται με αποκλεισμό μιας αγωνιστικής, τότε αναμένεται το απουσιολόγιο του Λ.Α. να έχει φέτος την τιμητική του.

Ωστόσο, νομίζω ότι κάθε μπασκετόφιλος καταριέται την ώρα και την στιγμή που ο Ρασίντ Ουάλας αποφάσισε να σταματήσει το μπάσκετ. Κρίμα γιατί ο μαγνήτης τεχνικών ποινών θα μπορούσε να αφήσει εποχή με τους νέους κανονισμούς!

Related Posts with Thumbnails