Η διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας είναι μια πραγματικότητα που φιλοδοξεί να αναβαθμίσει τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης. Ωστόσο, θεωρώ ότι η τομή θα έπρεπε να είναι περισσότερο ριζοσπαστική και πιο τολμηρή σε επίπεδο θεσμών. Στο πλαίσιο αυτό, το εκλογικό σύστημα όφειλε να θωρακισθεί και να περικλείει σε μεγαλύτερο βαθμό την αναλογία, ενώ η κύρια επιδίωξη όφειλε να είναι το χτύπημα του δημαρχοκεντρικού μοντέλου και η αναβάθμιση του ρόλου του Δημοτικού Συμβούλου, ώστε να μπορέσει η αυτοδιοίκηση να ανταποκριθεί στον αναπτυξιακό της ρόλο.
Παρά τις όποιες ενστάσεις, τα επιμέρους προβλήματα (ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ που είχαν καταρτιστεί με διαφορετικό διοικητικό καθεστώς περιθωριοποιούνται, ενώ οι οικονομικές υποχρεώσεις της κεντρικής διοίκησης απέναντι στους προγενέστερους ΟΤΑ αιωρούνται σαν τις άδικες κατάρες) και τον υποκριτικό μανδύα της διαβούλευσης, η διοικητική ανασυγκρότηση είναι γεγονός. Το νέο αυτοδιοικητικό μοντέλο προσδίδει κομβικές αρμοδιότητες στους νεοσύστατους πρωτοβάθμιους και δευτεροβάθμιους οργανισμούς, με αποτέλεσμα η ορθολογική και σ' έναν βαθμό τεχνοκρατική αντίληψη να αποτελεί ουσιαστικό κριτήριο για την στελέχωσή τους. Παραδοσιακά όμως, οι παραταξιακοί μηχανισμοί εμπλέκουν στην εκλογική διαδικασία ανθρώπους αναγνωρίσιμους, προκειμένου να προσδώσουν λίγη περισσότερη λάμψη στο ψηφοδέλτιό τους. Όπως για παράδειγμα συμβαίνει με τους πρώην μπασκετμπολίστες.
Ξεκινώ με εκείνον που διεκδικεί το μεγαλύτερο αξίωμα. Ο πρώην καλαθοσφαιριστής και ορκισμένος οννεδίτης Βασίλης Κικίλιας φιλοδοξεί να διοικήσει την Αττική. Η εμπειρία του σε θέματα διοίκησης εξαντλείται σε ζητήματα αθλητικής υφής, καθώς έχει διατελέσει αντιδήμαρχος του Δήμου Αθηναίων σε θέματα αθλητισμού. Παράλληλα, σηματοδοτεί την ανανεωτική θεώρηση των πραγμάτων της ηγετικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ή μήπως δεν είναι ακριβώς έτσι; Ο Κικίλιας υπήρξε φανατικός υποστηρικτής του μπλοκ των... Ας μην το γράψω καλύτερα (βλ. βίντεο).
Μόλις, όμως, είδε τις ισορροπίες να διαφοροποιούνται στις εκλογικές διαδικασίες της ΝΔ για την ανάδειξη αρχηγού, τότε πλεύρισε τον Αντώνη Σαμαρά. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ προκειμένου να διασφαλίσει την κομματική πειθαρχία και να ισχυροποιήσει τις όποιες συμμαχίες σε εσωκομματικό επίπεδο δεν αρνήθηκε στον επίδοξο περιφερειάρχη το χρίσμα του κόμματος. Ωστόσο, επειδή η γενιά της Πολιτικής Άνοιξης αντεπιτίθεται, η επιλογή αυτή είναι ευκαιριακή και σ' ένα βαθμό επιλογή (εκλογικής) ήττας. Στην αρένα, λοιπόν, ο Κικίλιας...
Στη Μάνη, περιοχή από όπου κατάγεται ο υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά Βασίλης Μιχαλολιάκος, πριν από πολλές δεκαετίες, τα πολύκλαδα σόγια, με τα πολλά ονόματα και τα πολλά τουφέκια, ονομάζονταν «μικλιάνοι». Σε μια τέτοια οικογένεια ανήκει και ο κ. Μιχαλολιάκος. Οι μικλιάνοι άνοιγαν και έκλειναν βεντέτες με τρόπο που θα ζήλευε και ο συγγραφέας του Νονού - Μάριο Πούζο: όταν μια οικογένεια έβγαζε από την μέση ένα μέλος μιας άλλης οικογένειας, τότε οι συνεχιστές της βεντέτας στόχευαν στην εκτέλεση του πιο άξιου μέλους της πρώτης οικογένειας, ακόμη και αν αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να ταξιδέψουν μέχρι την Αμερική. Σε μια τέτοια ιεροτελεστία δεν θα ήταν ποτέ δυνατόν να λείπει ένας... Ράμπο.
Για τον σκοπό αυτό επιστρατεύεται ο Γιώργος Σιγάλας, που πέρα από τα μούσκουλα και την δημοτικότητά του, αδυνατώ να καταλάβω που αλλού θα μπορούσε να βοηθήσει την παράταξη και την πόλη του Πειραιά.
Όχι ότι ο προκάτοχος Παναγιώτης Φασούλας έκανε την διαφορά... Αντίθετα, παραδίδει τον Δήμο σε οικτρή κατάσταση. Πολιτική ομηρία, διόγκωση του χρέους, υπηρεσίες σε διάλυση είναι ορισμένες μόνο από τις πτυχές του καταστροφικού περάσματος από την Δημαρχεία. Άλλο ένα παράσημο για τις μεθοδεύσεις και παρασκηνιακές ζυμώσεις για τον πολιτικό έλεγχο διαδημοτικών και κοινωφελών επιχειρήσεων. Παρόλα αυτά, θα είχε ακόμη μια ευκαιρία να συνεχίσει το έργο του, αλλά η επιλογή του να συγκρουστεί με το κυρίαρχο εσωκομματικό μέτωπο, στηρίζοντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο στις εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού του ΠΑΣΟΚ κατά το 2007, του κόστισε. Του κόστισε, αλλά δεν τον εξαφάνισε, μιας και είναι υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης. Τουλάχιστον δεν θα πάνε τζάμπα οι ηρωικές εμφανίσεις με θεσμική ιδιότητα στο ΣΕΦ, δίπλα πάντα στους Αγγελόπουλους, και ιδίως όταν η ομάδα αντιμετώπιζε τον Παναθηναϊκό και έφταιγε η κακή αστυνομία...
Λίγο πιο ανατολικά ο Χρήστος Μυριούνης κατεβαίνει με τον Παναγιώτη Βορριά υποψήφιο Δήμαρχο του νέου Δήμου Διονύσου, που παράλληλα επιδιώκει να πάρει το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια, όπως έχει σήμερα διαμορφωθεί το πολιτικό τοπίο, το χρίσμα από τα πολιτικά κόμματα αντιμετωπίζεται ως αναγκαίο κακό. Πολύς κόσμος αναμένεται να χαντακωθεί επειδή έχει πάρει χρίσμα... Πάντως στην συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια το ΠΑΣΟΚ είναι ισχυρό, γι' αυτό και οι μνηστήρες πολλοί. Προσωπικά θεωρώ προτεραιότητα για όποιον αναλάβει την εξουσία, να ασχοληθεί επιτέλους με την γάγγραινα της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ανατολική Αττική. Βαρέθηκα τους τοπικούς πολιτικούς παράγοντες να υποκρίνονται και να αντιμετωπίζουν ψηφοθηρικά και κουτοπόνηρα αυτό το κρίσιμο ζήτημα. Μακριά από κομματικά στεγανά και επειδή έχω ιδία άποψη λόγω επαγγελματικής ιδιότητας, θα ήθελα να πω ότι κατά την περασμένη δεκαετία, στον Δήμο Άνοιξης ο τότε Δήμαρχος (και μοναδικός συνθέτης) Μπακαλάκος είχε παρουσιάσει ουσιαστικό έργο. Ας το έχουν υπόψη τους οι νεότεροι.
Τέλος, ο Νάσος Γαλακτερός κατεβαίνει στον Άγιο Δημήτριο με τον υποστηριζόμενο από τη ΝΔ συνδυασμό του Λαζαρόπουλου. Και εκεί Ράμπο θέλει...
Τα ζητήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι σύνθετα και πολλαπλά. Προτου ασχοληθεί και κάνει εκτιμήσεις ο οποιοσδήποτε αναφορικά με μια επερχόμενη μεταρρύθμιση θα πρέπει να είναι σε θέση να αξιολογήσει το αποτέλεσμα προηγούμενων μεγάλων αλλαγών - μεταρρυθμίσεων.
Σε συνέχεια του παραπάνω δεν ξέρω κατά πόσο υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα, που να μπορούν με εμπεριστατωμένο τρόπο κατά πόσο ο Καποδίστριας πέτυχε ή όχι σε όρους οικονομικούς και κοινωνικούς.
Η σωστή προσέγγιση κατά τη γνώμη μου είναι η διενέργεια της απογραφής, χωρις να αποτελούν πανάκεια τα αποτελέσματά της, και στη συνέχεια η διαμόρφωση του νέου χωροταξικού χάρτη.
2. Είναι απορίας άξιο κατά πόσο Δήμοι με πληθυσμό πάνω από 10.000 θα πρέπει να ενωθούν σε ακόμη μεγαλύτερες οντότητες ειδικά στα αστικά κέντρα. 3. Το θέμα των αρμοδιοτήτων είναι τεράστιο και είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα υπάρξει πολύ μεγάλο πρόβλημα όταν θα κληθούν οι υπερδημοι να λειτουργήσουν...
Προβλέπω χαος στην αρχή Πολλά ακόμη μπορούν να ειπωθούν για τον Καλλικράτη με το σημαντικότερο πρόβλημα να έγκειται στην έλλειψη ενασχόλησης των πολιτών με τα κοινά.
Οι λόγοι είναι πολλοί και δεν θα τους αναλύσουμε εδώ απλά μόνο όταν οι ίδιοι οι πολίτες ασχοληθούν ενεργά για τα κοινά θα μπορούμε να ελπίζουμε για ένα καλύτερο αυτοδιοικητικό αύριο.
Κάτι τέτοιο όμως δεν διαφαίνεται δυστυχώς στον ορίζοντα.
Ιδρωσα για να τα καταχωρήσω τα σχόλια. Χάθηκαν και 2-3 σημεία ακόμη στο 1-6 που έγραψα....Δεν θέλει το blogspot να κάνω σχόλια ίσως επειδή είμαι πολυλογάς!!!
Το 4 ήταν η ενίσχυση του ρόλου των Περιφερειών και του Περιφερειάρχη , γεγονός που είναι πιθανότατο να συνδεθεί με την κομματικοποίηση της αυτοδιοικητικής και περιφερειακής δομής...
Μπασκετικός ο Κικίλιας αλλά για Περιφερειάρχης Αττικής; Για τον Ράμπο διαβάζω Κουρούνα!!!
Ακίλα εγώ δεν θα σου πω ότι πέτυχε ή απέτυχε το πρώτο εγχείρημα, αλλά ότι ήταν ένα ατελές βήμα προς την σωστή κατεύθυνση. Καλώς ή κακώς οι μεταρρυθμίσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση θα πρέπει να συνοδεύονται και από μεταρρυθμίσεις στην κεντρική διοίκηση, καθώς το σύστημα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ολότητα.
Όσο για την απογραφή και την χωροταξία που συνδέεις, μάλλον μπερδεύτηκες. Οποιοσδήποτε ΟΤΑ ανεξαρτήτου μεγέθους ΟΦΕΙΛΕΙ να εκπονεί ειδικές χωροταξικές μελέτες, προκειμένου να ιεραρχήσει τις χρήσεις του με απώτερο στόχο την τοπική ανάπτυξη, εναρμονιζόμενο με τις επιταγές του Εθνικού Χωροταξικού πλαισίου. Ωστόσο, στο ελληνικό σύστημα υπάρχει το εξής παράδοξο:
Στο πρόσφατο παρελθόν το κράτος ξεκίνησε μια προσπάθεια θεσμοθέτησης τριών ειδικών πλαισίων (των ΑΠΕ , του τουρισμού και της βιομηχανίας) και λίγο αργότερα πριν ακόμα γίνει η θεσμοθέτηση των ειδικών πλαισίων ξεκίνησε και το Εθνικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης. Το παράξενο και το ανορθόδοξο της υπόθεσης είναι πως αντί να ξεκινήσουμε από το Εθνικό πλαίσιο ξεκινήσαμε από τα ειδικά... Αδιαφορώντας για την πάγια αρχή, σύμφωνα με την οποία τα ειδικά πλαίσια πρέπει να διέπονται από τις αρχές του Εθνικού πλαισίου και όχι το αντίστροφο.
Συμφωνούμε ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός είναι έννοια ανεξάρτητη από το σχέδιο Καλλικράτης, αναφέρεται στην οργάνωση του χώρου και χρησιμοποιήθηκε μεταφορικά για τις συνενώσεις των Δήμων.
Υπάρχει, όμως και άλλο ένα παράλογο, που αφορά στην αναπτυξιακή διαδικασία των ΟΤΑ. Παρά το γεγονός ότι ο αναπτυξιακός προγραμματικός αποτελεί συστατικό στοιχείο του χωροταξικού σχεδιασμού, εντούτοις ο αναπτυξιακός προγραμματισμός παραμένει εξαρτημένος από την ύπαρξη ή όχι κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, με αποτέλεσμα να μην έχει μόνιμο χαρακτήρα. Παράλληλα, το σύστημα καλύπτει δράσεις με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση, με συνέπεια τα έργα με αποκλειστικά εθνική χρηματοδότηση να παραμένουν εκτός διαδικασίας. Επίσης, η απουσία αναπτυξιακών προγραμμάτων σε ορισμένα γεωγραφικά επίπεδα συνεπάγεται μη οικονομική εισροή στα αντίστοιχα χωρικά σχέδια. Αυτήν την ομηρία στην οποία έχουν περιέλθει οι ΟΤΑ, προσπαθεί να ανατρέψει ο Καλλικράτης μεταξύ άλλων.
Επικράτησε κατα κόρον σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι μόνο ο όρος χωροταξικό (χωροταξικός χάρτης, χωροθέτηση , χωροταξικό...) και ήταν απόλυτα ταυτισμένος με τις συνενώσεις δήμων...
Αν ο όρος χωροταξικό είναι ο πλέον δόκιμος προκειμένου να περιγράψει τις αλλαγές που φέρνει ο Καλλικράτης σηκώνει κουβέντα κυρίως σε επιστημονικούς όρους. Το γεγονός όμως είναι ότι στον Δημόσιο διάλογο επικράτησε ο όρος χωροταξικό με την έννοια που τον παραθέτω παραπάνω στο σχόλιο και θεωρώ ότι θα έπρεπε να είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την απογραφή.
Δεν είχα προσέξει ότι χρησιμοποιείται ευρέως αυτή η διατύπωση, προκειμένου να εκφράσει την διοικητική διαίρεση. Ωστόσο, η διατύπωση αυτή είναι ΛΑΘΟΣ.
Η εμπλοκή των πολιτών στα κοινά είναι όλο και πιο επιδερμική. Δυστυχώς... Αν και θα έπρεπε να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο βάσει των εξελίξεων σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο. Για τον λόγο αυτό βρίσκουν περιθώριο δράσης και ανεπαρκείς τύποι.
Απ' ότι αντιλαμβάνομαι, η συχνότητα με την οποία γράφει κάποιος σχόλια είναι ανταποδοτική. Δίπλα από το nick σου συγκεντρώνεις πόντους, με τους οποίους προφανώς κερδίζεις κάποια προνόμια - όπως για παράδειγμα μεγαλύτερο χώρο για να εκφραστείς.
Έχεις δίκιο ότι είναι λάθος απλά όταν ακους και διαβάζεις παντου για χωροταξικό τότε ακόμη και τη μεταφορική έκφραση την θεωρείς σωστή.
Να δεις στους ΟΤΑ πόσο μεγάλη χρήση γινόταν του όρου, ειδικά όταν περίμεναν να ανακοινωθούν οι νέοι Δήμοι συνεχώς άκουγες: βγήκε το χωροταξικό; Ακόμη να βγει το χωροταξικό........
Αν είναι θέμα πόντων σύντομα θα συγκεντρώσω τον απαιτούμενο αριθμό ώστε να μην βρίζω και με βρίζουν με τα συνεχή μηνύματα.
galobasket 41p · 757 weeks ago
galobasket 41p · 757 weeks ago
galobasket 41p · 757 weeks ago
galobasket 41p · 757 weeks ago
galobasket 41p · 757 weeks ago
galobasket 41p · 757 weeks ago
3. Το θέμα των αρμοδιοτήτων είναι τεράστιο και είμαι σχεδόν σίγουρος ότι θα υπάρξει πολύ μεγάλο πρόβλημα όταν θα κληθούν οι υπερδημοι να λειτουργήσουν...
galobasket 41p · 757 weeks ago
Πολλά ακόμη μπορούν να ειπωθούν για τον Καλλικράτη με το σημαντικότερο πρόβλημα να έγκειται στην έλλειψη ενασχόλησης των πολιτών με τα κοινά.
galobasket 41p · 757 weeks ago
Κάτι τέτοιο όμως δεν διαφαίνεται δυστυχώς στον ορίζοντα.
galobasket 41p · 757 weeks ago
Ουφ τελείωσα και ας έχασα τα μισά στον δρόμο.
galobasket 41p · 757 weeks ago
Μπασκετικός ο Κικίλιας αλλά για Περιφερειάρχης Αττικής; Για τον Ράμπο διαβάζω Κουρούνα!!!
banou 76p · 757 weeks ago
Όσο για την απογραφή και την χωροταξία που συνδέεις, μάλλον μπερδεύτηκες. Οποιοσδήποτε ΟΤΑ ανεξαρτήτου μεγέθους ΟΦΕΙΛΕΙ να εκπονεί ειδικές χωροταξικές μελέτες, προκειμένου να ιεραρχήσει τις χρήσεις του με απώτερο στόχο την τοπική ανάπτυξη, εναρμονιζόμενο με τις επιταγές του Εθνικού Χωροταξικού πλαισίου. Ωστόσο, στο ελληνικό σύστημα υπάρχει το εξής παράδοξο:
Στο πρόσφατο παρελθόν το κράτος ξεκίνησε μια προσπάθεια θεσμοθέτησης τριών ειδικών πλαισίων (των ΑΠΕ , του τουρισμού και της βιομηχανίας) και λίγο αργότερα πριν ακόμα γίνει η θεσμοθέτηση των ειδικών πλαισίων ξεκίνησε και το Εθνικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης.
Το παράξενο και το ανορθόδοξο της υπόθεσης είναι πως αντί να ξεκινήσουμε από το Εθνικό πλαίσιο ξεκινήσαμε από τα ειδικά... Αδιαφορώντας για την πάγια αρχή, σύμφωνα με την οποία τα ειδικά πλαίσια πρέπει να διέπονται από τις αρχές του Εθνικού πλαισίου και όχι το αντίστροφο.
galobasket 41p · 757 weeks ago
banou 76p · 757 weeks ago
galobasket 41p · 757 weeks ago
Αν ο όρος χωροταξικό είναι ο πλέον δόκιμος προκειμένου να περιγράψει τις αλλαγές που φέρνει ο Καλλικράτης σηκώνει κουβέντα κυρίως σε επιστημονικούς όρους. Το γεγονός όμως είναι ότι στον Δημόσιο διάλογο επικράτησε ο όρος χωροταξικό με την έννοια που τον παραθέτω παραπάνω στο σχόλιο και θεωρώ ότι θα έπρεπε να είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την απογραφή.
Παραθέτω και κάποιους συνδέσμους σχετικούς όπου φαίνεται η υπερβολική χρήση του όρου με την έννοια που την παρέθεσα:
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4... http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&... http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&am... http://www.express.gr/afieroma/kallikratis/302532... http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=1541...
@ Banou
Βλέπεις κάποιο φως στο τουνελ αναφορικά με την μεγαλύτερη δραστηριοποίηση των πολιτών στα κοινά;
galobasket 41p · 757 weeks ago
Μάλλον είναι θέμα υπολογιστή!!
banou 76p · 757 weeks ago
Η εμπλοκή των πολιτών στα κοινά είναι όλο και πιο επιδερμική. Δυστυχώς... Αν και θα έπρεπε να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο βάσει των εξελίξεων σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο. Για τον λόγο αυτό βρίσκουν περιθώριο δράσης και ανεπαρκείς τύποι.
Απ' ότι αντιλαμβάνομαι, η συχνότητα με την οποία γράφει κάποιος σχόλια είναι ανταποδοτική. Δίπλα από το nick σου συγκεντρώνεις πόντους, με τους οποίους προφανώς κερδίζεις κάποια προνόμια - όπως για παράδειγμα μεγαλύτερο χώρο για να εκφραστείς.
galobasket 41p · 757 weeks ago
Να δεις στους ΟΤΑ πόσο μεγάλη χρήση γινόταν του όρου, ειδικά όταν περίμεναν να ανακοινωθούν οι νέοι Δήμοι συνεχώς άκουγες: βγήκε το χωροταξικό; Ακόμη να βγει το χωροταξικό........
Αν είναι θέμα πόντων σύντομα θα συγκεντρώσω τον απαιτούμενο αριθμό ώστε να μην βρίζω και με βρίζουν με τα συνεχή μηνύματα.
basketdevotion · 756 weeks ago