Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Ελ λόκο

Στον χθεσινοβραδινό αγώνα των Σέλτικς με τους Χιτ ο Ρεϋ Άλεν πραγματοποίησε κάτι εξαιρετικά ασυνήθιστο για την κλάση του: ευστόχησε μόλις σε μια από τις τέσσερις βολές που κλήθηκε να εκτελέσει. Σιγά το πράγμα! Συμβαίνει και στους καλύτερους του αθλήματος, ακόμη και στους αθλητές το ποσοστό των οποίων κυμαίνεται γύρω στο 90%, θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς. Την συγκεκριμένη πεποίθηση, εντούτοις, δεν θα μπορούσε να ενστερνιστεί ο αστέρας των Κελτών, καθώς μιλάμε για μια ιδιαίτερη περίπτωση ανθρώπου.

Ο Αμερικανός σούτινγκ γκαρντ ζει στον δικό του βασανιστικό μικρόκοσμο, όπου κάθε απόκλιση από το πλαίσιο που έχει οριοθετήσει ισοδυναμεί με λάθος ασυμβίβαστο, για το οποίο θα πρέπει κατά πάσα πιθανότητα και να τιμωρηθεί. Η ζωή του ακολουθεί ένα συγκεκριμένο αυστηρό μοτίβο, όπου τα περισσότερα πράγματα γίνονται μηχανικά. Για παράδειγμα η pregame ρουτίνα του περιλαμβάνει μεσημεριανό ύπνο ακριβώς 1.5 ώρας, γεύμα κοτόπουλου με ρύζι ακριβώς 1.5 ώρας μετά το ξύπνημα, άφιξη στο γήπεδο ακριβώς 1 ώρας και 15 λεπτών μετά το γεύμα, ξύρισμα του κεφαλιού και είσοδο στον αγωνιστικό χώρο ακριβώς 45 λεπτών μετά το προηγούμενο συμβάν και τέλος σουτ από συγκεκριμένες θέσεις του γηπέδου... Όχι δεν έχουν σφίξει τα λουριά οι Σέλτικς, απλώς έχουν σφίξει οι ζέστες... Ο Άλεν έχει διαγνωσθεί ότι πάσχει από ψυχαναγκαστική καταναγκαστική διαταραχή. Τι σημαίνει αυτό; Ορίστε ένας ορισμός: "Η ψυχαναγκαστική-καταναγκαστική διαταραχή χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες ιδεοληψίες και καταναγκασμούς που προκαλούν σημαντική δυσφορία και δυσκολίες στη λειτουργικότητα του ατόμου. Θα πρέπει να αντιληφθούμε τη σημασία της διαφοράς της αληθινής ιδεοληψίας και ψυχαναγκασμού από την ψυχαναγκαστική εμμονή με την καθαριότητα, το αναμάσημα της σκέψης και την προκατάληψη που δεν είναι δυστονικές προς το εγώ. Θα πρέπει επίσης να διαχωρίσουμε ανάμεσα στους πραγματικούς καταναγκασμούς από άλλες δραστηριότητες που ονομάζονται ψυχαναγκασμοί, όπως το υπερβολικό φαγητό ή ποτό ή την υπερβολική σεξουαλική συμπεριφορά, τα οποία βιώνονται σαν ευχάριστα αλλά οι συνέπειές τους μπορεί να μην είναι ευχάριστες. Το άγχος συνδέεται συχνά με τους ψυχαναγκασμούς, καθώς και η αντίσταση σε αυτούς. Επίσης, το άγχος υποχωρεί αμέσως όταν το άτομο ενδώσει στον καταναγκασμό. Αν και οι περισσότεροι ασθενείς αναγνωρίζουν ότι η συμπεριφορά τους είναι υπερβολική, ορισμένοι έχουν πλήρη έλλειψη ενσυναίσθησης επιμένοντας ότι ο ψυχαναγκασμοί και καταναγκασμοί τους είναι ρεαλιστικοί."(Πηγή)

Μάλιστα ένα σύμπτωμα της συγκεκριμένης πάθησης είναι - μεταξύ άλλων - η αποστροφή προς τους μονούς αριθμούς. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, το προσωπικό δράμα που βιώνει ο Άλεν μετά το 1 (ένα - μονός αριθμός) εύστοχο σουτ που του έχει καρφωθεί στο μυαλό, έπειτα από 3 (τρια - πάλι μονός αριθμός) αποτυχημένες προσπάθειες... Ποιος ξέρει τώρα ποια θα είναι η αυτοτιμωρία του για ένα τόσο σοβαρό ατόπημα.

ΥΓ: Φανταστείτε πως θα τον κοιτούνε οι συμπαίκτες του στα αποδυτήρια!

Related Posts with Thumbnails