Δευτέρα 19 Απριλίου 2010

Βαλένθια και πάσης Ευρώπης!

Η Βαλένθια επιβεβαίωσε τελικά τα προγνωστικά και τον τίτλο του φαβορί και κατέκτησε το φετινό Eurocup, επικρατώντας με χαρακτηριστική άνεση στον τελικό της Άλμπα Βερολίνου με 67-44 Έγινε έτσι η 2η ομάδα στην ιστορία, που κατακτά το τρόπαιο για 2η φορά, μετά από τη Λιέτουβος Ρίτας. Πέρα για πέρα δίκαιη η επικράτηση των Ισπανών, οι οποίοι κέρδισαν όπως ήταν φυσικό και τη μάχη για το βραβείο του MVP του F4, με τον σχετικό τίτλο να απονέμεται στον Αυστραλό Ματ Νίλσεν.

Το ματς δεν είχε καμία σχέση με τον ημιτελικό του Πανελληνίου όσον αφορά το ρυθμό και το σκορ. Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν νευρικά και επιδόθηκαν σε έναν αμυντικό διαγωνισμό, με συνέπεια το πρώτο δεκάλεπτο να τελειώσει με σκορ 11-10(!) υπέρ των Ισπανών. Στο δεύτερο δεκάλεπτο η είσοδος του Μαρίνοβιτς ξεμπλόκαρε τη Βαλένθια, η οποία άρχισε να σκοράρει πιο εύκολα. Από εκεί και πέρα η Άλμπα άρχισε να χάνει κάθε επαφή με το σκορ. Οι Ισπανοί έβγαζαν τρομερή ενέργεια στην άμυνα ενώ οι Βερολινέζοι σκόραραν με αρκετό κόπο. Η τριάδα Λίτσιουκ-Νίλσεν-Πέροβιτς έκλεισε κάθε διάδρομο προς το καλάθι και η ρακέτα της Βαλένθια έμοιαζε με απαγορευμένη ζώνη για τους Γερμανούς. Τα περιφερειακά σουτ δεν βρήκαν στόχο (7/23 τρίποντα) και ήταν λογικό η ομάδα του Παβίσεβιτς να μη βρίσκει επιθετικές λύσεις. Όχι βέβαια ότι η Βαλένθια σούταρε καλύτερα από τη γραμμή των 6.25. Οι Ισπανοί χθες είχαν μόλις 4/23 από τη γραμμή του τριπόντου και το σαββατιάτικο κρεσέντο απέναντι στον Πανελλήνιο έμοιαζε με μακρινή ανάμνηση. Όμως κατάφεραν να εκμεταλλευθούν άριστα την υπεροπλία τους κάτω από το καλάθι, ειδικά με τον Πέροβιτς. Ο Σέρβος σέντερ πέτυχε συνολικά 17 πόντους, με 7/9 δίποντα και ήταν ουσιαστικά ο καταλύτης της μεγάλης νίκης για την ομάδα του Σπάχια. Δικαιότατη η νίκη της Βαλένθια, κάτι άλλωστε το οποίο αποτυπώνεται και στην τελική διαφορά του σκορ.

Η κατάκτηση του Eurocup εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την πρόκριση της ισπανικής ομάδας στην Ευρωλίγκα της επόμενης σεζόν. Και λέω σε μεγάλο βαθμό, γιατί δεν είναι 100% σίγουρο πως η Βαλένθια θα αγωνιστεί στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση τη νέα σεζόν. Αν ισχύσει το περσινό σύστημα επιλογής των ομάδων (που μάλλον δεν πρόκειται να αλλάξει) τότε οι ισπανικές ομάδες της Ευρωλίγκα θα είναι σίγουρα 5. Εγγυημένο συμβόλαιο έχουν οι Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Κάχα Λαμποράλ και Μάλαγα. Αυτές ότι και να συμβεί, θα παίξουν σίγουρα στην Ευρωλίγκα του χρόνου. Το θέμα είναι πως στο ισπανικό πρωτάθλημα οι ομάδες που προκρίνονται, είτε απευθείας στους ομίλους είτε στα προκριματικά, προκύπτουν από τις 3 πρώτες θέσεις της τελικής κατάταξης. Ο πρωταθλητής παίζει κατευθείαν στους ομίλους, ο δευτεραθλητής "ακροβατεί" ανάμεσα σε ομίλους και προκριματικά και ο 3ος παίζει στα προκριματικά. Αν οι παραπάνω θέσεις καλυφθούν από ομάδες που έχουν εγγυημένο συμβόλαιο (που είναι και το πιθανότερο), π.χ. Μπαρτσελόνα-Ρεάλ-Κάχα Λαμποράλ, τότε όλα καλά. Οι 4 προαναφερθείσες ομάδες συν τη Βαλένθια, ως νικήτρια του Eurocup, πάνε απευθείας στους ομίλους της διοργάνωσης. Τι θα συμβεί όμως σε περίπτωση που μία ομάδα εκτός αυτών που έχουν εγγυημένο συμβόλαιο π.χ. η Μπανταλόνα, εξασφαλίσει θέση στην πρώτη τριάδα του ισπανικού πρωταθλήματος; Εδώ αρχίζουν τα ωραία! Σε μια τέτοια περίπτωση η Μπανταλόνα θα έχει κερδίσει συμμετοχή είτε στους ομίλους είτε στα προκριματικά. Όμως τη συμμετοχή της θα έχει κερδίσει και η Βαλένθια ως τροπαιούχος του Eurocup. Έλα μου ντε που ο μάξιμουμ αριθμός εκπροσώπησης μιας χώρας στην Ευρωλίγκα είναι 5 ομάδες και οι Ισπανοί έχουν ήδη 4 με βάση τα εγγυημένα συμβόλαια. Αν συμβεί λοιπόν κάτι τέτοιο, το σχέδιο Μπερτομέου προβλέπει προτεραιότητα για τα εθνικά πρωταθλήματα σε σχέση με το Eurocup. Οπότε τη θέση θα την πάρει η Μπανταλόνα, η Βαλένθια θα μείνει με τη ..."χαρά" και η θέση μέσω του Eurocup θα μετατραπεί αυτόματα σε wild card! Ακραίο μεν αλλά υπαρκτό σενάριο...

Related Posts with Thumbnails