Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Τρίποντα και ρυθμός τον "σκότωσαν"...

Από τις πιο πλούσιες μπασκετικά ημέρες η χθεσινή! Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς; Το show του Παναθηναϊκού στο Περιστέρι; Την κατάσταση στην ουρά της βαθμολογίας στην Α1; Την έναρξη των playoffs του ΝΒΑ; Το γεγονός πως οι τρεις (πλην Ολυμπιακού) μονομάχοι του F4 της Ευρωλίγκα γνώρισαν την ήττα στα πρωταθλήματα τους; Θα αρκεστώ στο F4 του Eurocup, τους αγώνες του οποίου παρακολούθησα ολόκληρους και στην αποτυχημένη τελικά απόπειρα του Πανελληνίου για πρόκριση στον τελικό της διοργάνωσης. Ένα αποτυχημένο αποτέλεσμα, το οποίο όμως σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνει την πετυχημένη φετινή πορεία της ελληνικής ομάδας στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

Καταρχάς, η τελική φάση του θεσμού μοιάζει να είναι σαφώς αναβαθμισμένη σε σχέση με πέρυσι. Και σε αυτό βοήθησε όχι τόσο η αλλαγή του format της διοργάνωσης αλλά η αλλαγή έδρας. Από το "κρύο" Τορίνο, όπου τους αγώνες του F8 τα δύο τελευταία χρόνια παρακολουθήσαν 2-3 χιλιάδες θεατές, μεταφερθήκαμε σε μια άκρως μπασκετική πόλη όπως η Βιτόρια, με αποτέλεσμα και στα δύο χθεσινά ματς να παρευρίσκονται περισσότεροι από 7 χιλιάδες θεατές. Παρόλα αυτά η προβολή της διοργάνωσης "σκοντάφτει" πάνω στην τηλεοπτική συμφωνία με το Eurosport, η οποία έχει σαν συνέπεια μόλις άλλα 2 κανάλια να μεταδίδουν τους αγώνες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν είναι μόνο ελληνικό το φαινόμενο δηλαδή... Όπως δεν είναι μόνο ελληνικό το φαινόμενο, την ώρα όπου διεξάγονταν οι ημιτελικοί της διοργάνωσης να πραγματοποιούνται παράλληλα αγώνες του εγχώριου πρωταθλήματος. Ειδικότερα το γεγονός η ομάδα που φιλοξενεί το F4 να δίνει εκτός έδρας αγώνα την ίδια ώρα που γινόταν το ματς Πανελλήνιος-Βαλένθια, ήταν κάτι που μου προξένησε μεγάλη εντύπωση...

Όσον αφορά τα αγωνιστικά, ο Πανελλήνιος ηττήθηκε με 92-80 από τη Βαλένθια, σε ένα ματς όπου ο ρυθμός και το σκορ κυμάνθηκαν σε μη αναμενόμενα επίπεδα. Η ομάδα του Ζούρου δεν ήταν κακή στο χθεσινό ματς, κάθε άλλο! Είχε 58% στα δίποντα και 50% στα τρίποντα ενώ επικράτησε των αντιπάλων της σε όλες τις βασικές στατιστικές κατηγορίες: ριμπάουντ, ασίστ, κλεψίματα, και κοψίματα! Και όμως έχασε, επειδή δε μπόρεσε να ελέγξει το ρυθμό του ματς αλλά και λόγω της εκπληκτικής ευστοχίας των παικτών της ισπανικής ομάδας... Ουσιαστικά έχασε από το πρώτο ημίχρονο κιόλας, διάστημα στο οποίο οι Ισπανοί ευστόχησαν σε 11 από τα 17 τρίποντα στα οποία επιχείρησαν, αρκετά εκ των οποίων έγιναν υπό άσχημες προϋποθέσεις. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Πανελλήνιος προσπάθησε να αντιδράσει αλλά η Βαλένθια είχε πάντα τον τρόπο να διατηρεί μια διαφορά στα όρια του +10. Όποτε η ομάδα της Κυψέλης άλλαξε την αμυντική της διάταξη σε ζώνη και όποτε η άμυνα των "Ολυμπιονικών" "έκλεινε" ρισκάροντας κάποιο σουτ από την περιφέρεια, η Βαλένθια τιμωρούσε αμέσως, όπως συνέβη δύο φορές με τον Νίλσεν στο τελευταίο δεκάλεπτο. Πάντως ο Πανελλήνιος κατάφερε να μειώσει ακόμα και στους 6 πόντους προς το τέλος του ματς αλλά 1-2 λάθη στην επίθεση και ένα αντιαθλητικό φάουλ σε προσπάθεια της Βαλένθια για αιφνιδιασμό, επανέφεραν τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα και κάπου εκεί τελείωσαν όλα. Κορυφαίοι για τον Πανελλήνιο οι Σμιθ και Μπλάκνεϋ ενώ ο Ζούρος μάλλον περίμενε περισσότερα από τον έμπειρο Παπαμακάριο στο χθεσινό ματς. Στοίχισε σίγουρα στην ελληνική ομάδα, το γεγονός πως ο Καλαϊτζής, σημαντικό "εργαλείο" όσον αφορά την περιφερειακή άμυνα και τον έλεγχο του ρυθμού, φορτώθηκε γρήγορα με 3 φάουλ και αγωνίστηκε μόλις τέσσερα λεπτά. Από τη Βαλένθια καλύτερος όλων ήταν ο Ράφα Μαρτίνεθ ο οποίος τελείωσε το ματς με 13 πόντους και 6 ασίστ, αστοχώντας σε μόλις ένα σουτ από αυτά που επιχείρησε. Μεγάλη "ζημιά" από την γραμμή των 6.25 έκανε ο Ντε Κολό στο πρώτο μέρος (5/5), όμως στη συνέχεια εξαφανίστηκε. Αρκετά ποιοτική ομάδα η Βαλένθια αλλά ο τρόπος που αγωνίστηκε στο πρώτο μέρος δεν μου άρεσε καθόλου, άσχετα αν ο Σπάχια δικαιώθηκε τελικά εκ του αποτελέσματος.

Στο άλλο ματς, η Μπιλμπάο ήταν το φαβορί καθώς αγωνιζόταν ουσιαστικά στην έδρα της (μόλις 65 χιλιόμετρα απέχει η Βιτόρια από το Μπιλμπάο και περισσότεροι από 3000 οπαδοί της βρίσκονταν στο γήπεδο). Παρόλα αυτά, οι Γερμανοί της Άλμπα, ξεπερνώντας τα προβλήματα τραυματισμών που τους ταλαιπωρούσαν, επικράτησαν των Βάσκων με 77-70 και πήραν δίκαια την πρόκριση για τον τελικό. Αρκετά πειθαρχημένη ομάδα οι Βερολινέζοι, με υπομονή και καλές συνεργασίες στην επίθεση και εξαιρετική περιφερειακή άμυνα, σε αντίθεση με τη Μπιλμπάο του Κατσικάρη η οποία ακολουθούσε από την αρχή στο σκορ και προσπαθούσε κυρίως με ατομικές ενέργειες να "γυρίσει" το ματς. Η περιφερειακή τετράδα της Άλμπα (Χάμαν, Ράιτ, Τζένκινς και Μακ Ιλρόυ) έκανε μεστό και μυαλωμένο παιχνίδι και ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το ότι ο σέντερ της ομάδας Άνταμ Τσαμπ τελείωσε το παιχνίδι με 27 πόντους. Καθοριστικός προς το τέλος του ματς ο Μακ Ιλρόυ, ο οποίος με 2 τρίποντα σε κρίσιμα χρονικά σημεία, "σκότωσε" τις ελπίδες των Βάσκων για ανατροπή. Από τους Βάσκους κορυφαίοι ήταν οι Ουώρρεν και Μουαζό ενώ κατώτεροι των περιστάσεων εμφανίστηκαν οι έμπειροι Μπάνιτς και Μούμπρου, με τον δεύτερο μάλιστα να αστοχεί σε δύο ελεύθερες βολές, σε σημείο που η Μπιλμπάο είχε πλησιάσει στους τρεις πόντους.

Απόψε στις 10 το βράδυ ο τελικός, με Βαλένθια και Άλμπα να διεκδικούν έκτος από το τρόπαιο της διοργάνωσης και μια θέση στην Ευρωλίγκα της επόμενης σεζόν. Μείνετε συντονισμένοι στο blog...

Related Posts with Thumbnails