Δευτέρα 5 Απριλίου 2010

Ώρα τελικού

Μετά από τρία Σαββατοκύριακα πλούσιας αγωνιστικής δράσης, έφτασε η κορυφαία στιγμή για το κολεγιακό πρωτάθλημα των ΗΠΑ. Ξημερώματα Τρίτης (04:20 ώρα Ελλάδος), διεξάγεται στο Lucas Oil Stadium της Indianapolis ο μεγάλος τελικός του φετινού March Madness. Τα Bulldogs του Butler συγκρούονται με τους Blue Devils του Duke, σε μια αναμέτρηση τόσο αμφίρροπη όσο ήταν η φετινή διοργάνωση στο σύνολό της.

Η ομάδα του Butler είναι η μεγάλη έκπληξη του φετινού τουρνουά. Προερχόμενη από μια σχετικά αδύναμη περιφέρεια, την Horizon League, κατάφερε να αποκλείσει διαδοχικά UTEP, Murray State, Syracuse και Kansas State φτάνοντας στο F4 για πρώτη φορά στην ιστορία της. Εκεί απέκλεισε στον ημιτελικό του Σαββάτου το έμπειρο Michigan State, επεκτείνοντας το αήττητο σερί της στα 25 ματς και πλέον ονειρεύεται το τρόπαιο. Πρόκειται για μια διόλου επιθετική και ταλαντούχα ομάδα, η οποία στηρίζει αρκετά στην πολύ καλή man to man άμυνα της. Είναι χαρακτηριστικό πως και στα 5 παιχνίδια του στο τουρνουά, το Butler κράτησε τους αντιπάλους του κάτω από τους 60 πόντους! Οι παίκτες που ξεχωρίζουν είναι ο λευκός forward, με πρόσωπο 15χρονου στην κυριολεξία, Gordon Hayward, και ο έγχρωμος guard Shelvin Mack. Και οι δυο τους συμμετείχαν με την εθνική ομάδα των ΗΠΑ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων της Νέας Ζηλανδίας το περασμένο καλοκαίρι, όπου και κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο κερδίζοντας τη δική μας εθνική ομάδα στον τελικό. Ουσιαστικά αποτελούν το Α και το Ω στην επίθεση της ομάδας τους. Πλεονέκτημα για το Butler αποτελεί το γεγονός πως αγωνίζεται σχεδόν εντός έδρας. Το Butler εδρεύει στην Indianapolis και το campus του πανεπιστημίου βρίσκεται σε απόσταση μόλις 9,5 χιλιομέτρων από το στάδιο που θα διεξαχθεί ο τελικός.


Το Duke ανήκει στις παραδοσιακές δυνάμεις του κολεγιακού μπάσκετ. Μέχρι σήμερα μετράει 3 κατακτήσεις τροπαίων (1991, 1992, 2001) και 15 παρουσίες σε F4. Στον πάγκο του βρίσκεται για 30η χρονιά, ο ομοσπονδιακός προπονητής Mike Krzyzewski, ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας των προπονητών με το καλύτερο ρεκόρ στα τουρνουά του NCAA. Οι Blue Devils είναι η μοναδική ομάδα με seeding #1 που κατάφερε να φτάσει μέχρι το F4 και δείχνει να βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, μετά και από την εύκολη επικράτηση του στον ημιτελικό απέναντι στο West Virginia. Διαθέτει σαφώς περισσότερο ταλέντο από το Butler, χωρίς όμως κάποιος από τους παίκτες της, να θεωρείται σημαντικό NBA prospect. Εξαίρεση ίσως αποτελεί ο λευκός forward Kyle Singler. Αξίζει ακόμα να προσέξετε τους guards John Scheyer, Nolan Smith, τον center Brian Zoubek και τους αδερφούς Plumlee, οι οποίοι προσφέρουν πολύτιμες λύσεις από τον πάγκο. Συν τοις άλλοις, φαίνεται να έχει και την τύχη με το μέρος του καθώς μια είδηση της τελευταίας στιγμής μπορεί να αποδειχθεί τελικά καθοριστική για την έκβαση του τελικού. Ο μοναδικός αξιόπιστος ψηλός του Butler Matt Howard, υποφέρει από διάσειση εξαιτίας χτυπήματος στο κεφάλι κατά τη διάρκεια του ημιτελικού με το Michigan State. Έχασε τη χθεσινή προπόνηση και η συμμετοχή του στο αποψινό ματς είναι εξαιρετικά αμφίβολη.

Πατώντας πάνω στο banner που υπάρχει στο πάνω δεξιά μέρος του blog, μπορείτε να παρακολουθήσετε δωρεάν και ζωντανά το μεγάλο παιχνίδι. Αρκεί βεβαίως να είστε ξύπνιοι στις 04:20 τα ξημερώματα της Τρίτης...

Related Posts with Thumbnails