Τετάρτη 13 Μαΐου 2009

Τα σχέδια του Τζόρντι (Μέρος 1ο)

Έχουν γραφτεί και ακουστεί πολλά για το περιβόητο σχέδιο του εκτελεστικού διευθυντή της Ευρωλίγκα, Τζόρντι Μπερτομέου, σχετικά με τη νέα μορφή που θα έχει η διοργάνωση από την επόμενη σεζόν. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ με επιστολή του προς τον Μπερτομέου, εξέφρασε την αντίθεσή του στις προτεινόμενες αλλαγές, όσον αφορά τη συμμετοχή των ελληνικών ομάδων. Οι ενστάσεις σχετικά με τα σχέδια του Ισπανού παράγοντα είναι αρκετές και προέρχονται από διάφορες πλευρές. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Ευρωλίγκα να δώσει το "πράσινο φως" για την υλοποίηση του σχεδίου, σε ψηφοφορία που έγινε στη Ρώμη το περασμένο Φεβρουάριο. Ας δούμε λοιπόν, σε αυτό το πρώτο μέρος του άρθρου, τι ακριβώς προβλέπει το συγκεκριμένο σχέδιο.

Οι ομάδες της Ευρωλίγκα παραμένουν ως έχουν στον αριθμό, δηλαδή 24. Από αυτές, οι 13 θα έχουν κλειστά συμβόλαια, πιθανότατα αορίστου διαρκείας. Τα συμβόλαια αυτά θα "σπάνε" μόνο σε περίπτωση που συντρέχουν σοβαροί λόγοι (οικονομικά προβλήματα κλπ). Για τα συμβόλαια αυτά, υπάρχει ένας σημαντικός όρος, καθώς το 2013 όποια ομάδα δε διαθέτει γήπεδο χωρητικότητας 10.000 θεατών, χάνει αυτόματα το δικαίωμα μόνιμης εκπροσώπησης. Αρκετές ομάδες έχουν θορυβηθεί από το συγκεκριμένο όρο, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τη Μπαρτσελόνα, η οποία προγραμματίζει ήδη την κατασκευή νέου γηπέδου. Τα συγκεκριμένα συμβόλαια θα δοθούν βάσει της πορείας των ομάδων στη διοργάνωση από τη σεζόν 2001-02, από την παρουσία των φιλάθλων τους στα εντός έδρας παιχνίδια της ομάδας και τα τηλεοπτικά τους συμβόλαια. Έτσι οι ομάδες που κερδίζουν κλειστό συμβόλαιο σύμφωνα με τα παραπάνω κριτήρια είναι οι: Μπαρτσελόνα, Ταού, Ρεάλ, Μάλαγα (Ισπανία), Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός (Ελλάδα), Σιένα, Ρόμα ή Βίρτους Μπολόνια (Ιταλία), Εφές Πίλσεν, Ούλκερ (Τουρκία), Ζαλγκίρις (Λιθουανία), Μακάμπι (Ισραήλ), ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία).


Οι υπόλοιπες θέσεις θα καλύπτονται από ετήσια συμβόλαια. Το ένα εξ αυτών θα πηγαίνει στο νικητή του Eurocup. Θα ισχύει δηλαδή ότι ίσχυε τόσα χρόνια, με το νικητή του Eurocup να παίρνει απευθείας την πρόκριση για τους ομίλους της Ευρωλίγκα. Οι υπόλοιπες 10 θέσεις θα καλύπτονται από 8 ομάδες που θα παίρνουν απευθείας την πρόκριση για τους ομίλους και από 2 οι οποίες θα προέρχονται από προκριματικά. Στα προκριματικά θα συμμετέχουν συνολικά 8 ομάδες και αυτές που θα αποκλείονται, θα συνεχίζουν στο Eurocup. Έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα προκύπτουν αυτές οι 16 ομάδες, οι 8 δηλαδή των προκριματικών και οι 8 που θα μπαίνουν απευθείας στους ομίλους.
Η Ευρωλίγκα έχει καταρτίσει έναν πίνακα, από τον οποίο θα προκύπτουν κάθε χρόνο οι παραπάνω ομάδες. Όταν ολοκληρώνονται όλα τα πρωταθλήματα, η Ευρωλίγκα θα βλέπει τις τελικές κατατάξεις και θα συμπληρώνει τις ομάδες.

ΧΩΡΑ



ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ



-ΦΙΝΑΛΙΣΤ -ΤΡΙΤΟΣ





Ισπανία



1



13 19





Ιταλία



2



14 20





Ελλάδα



3



15 21





Ρωσία



4



16






Γαλλία



5



17






Τουρκία



6



18






Λιθουανία



7



25






Σερβία



8



26






Κροατία



9



27






Σλοβενία



10











Γερμανία



11











Πολωνία



12











Βέλγιο



22











Λετονία



23











Ουκρανία



24











Ισραήλ



28











Τσεχία



29











Ολλανδία



30












Ας δούμε πρακτικά όμως πως λειτουργεί ο παραπάνω πίνακας. Αν το πρωτάθλημα στην Ισπανία το κατακτήσει μια ομάδα εκτός των τεσσάρων που έχουν κλειστό συμβόλαιο, π.χ. η Μπανταλόνα, τότε αυτή γίνεται αυτόματα η 14η ομάδα της Ευρωλίγκα. Αν όμως το πρωτάθλημα το πάρει μία εκ των Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Ταού ή Μάλαγα, τότε το δικαίωμα για τη 14η ομάδα περνάει στην Ιταλία. Έστω λοιπόν, ότι τον τίτλο στα πρωταθλήματα Ισπανίας, Ιταλίας, Ελλάδας και Ρωσίας τα κατακτά μια ομάδα από αυτές που έχουν κλειστό συμβόλαιο, τότε η 14η ομάδα θα είναι σίγουρα ο πρωταθλητής Γαλλίας. Ήδη πάντως, με την προϋπόθεση πως το σχέδιο θα ισχύσει από τη νέα χρονιά, οι Λιθουανοί έχουν χάσει το δικαίωμα εκπροσώπησής τους μέσα από το σχετικό πίνακα, καθώς οι Ζαλγκίρις και Λιέτουβος Ρίτας που συγκρούονται στους τελικούς του λιθουανικού πρωταθλήματος έχουν ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση στην ερχόμενη Ευρωλίγκα. Έτσι η Σερβία ανεβαίνει μία θέση στον παραπάνω πίνακα.

Τελειώνοντας, να υπενθυμίσω πως το σχέδιο προβλέπει για κάθε χώρα μάξιμουμ εκπροσώπηση 5 ομάδων, με προτεραιότητα στα εθνικά πρωταθλήματα έναντι του Eurocup. Τι σημαίνει αυτό; Αν, για παράδειγμα η Μπανταλόνα κερδίσει το Eurocup και η Βαλένθια εξασφαλίσει την έξοδο στην Ευρωλίγκα μέσω του πρωταθλήματος, τότε η Μπανταλόνα χάνει το δικαίωμα να παίξει στην Ευρωλίγκα, αφού οι Ισπανοί δε μπορούν να έχουν περισσότερες από 5 ομάδες. Το δικαίωμα αυτό, μεταβιβάζεται αυτόματα στον φιναλίστ του θεσμού. Επίσης, κάτι ακόμα που προβλέπει η πρόταση του Μπερτομέου, είναι η τελευταία ομάδα των προκριματικών να αγωνίζεται με wild card, επομένως να μπορεί να είναι ακόμα και ελληνική, εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις. Για του χρόνου πάντως κάτι τέτοιο φαντάζει απίθανο, καθώς ο Ισπανός παράγοντας φημολογείται πως έχει υποσχεθεί στους Γάλλους και συγκεκριμένα στη Βιλερμπάν, το συγκεκριμένο προνόμιο.

Υ.Γ.: Την επόμενη εβδομάδα, η συνέχεια του άρθρου, με τις αντιδράσεις και τις ενστάσεις στα σχέδια του Τζόρντι Μπερτομέου...

Related Posts with Thumbnails