Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Πάει κι΄αυτό!

To F4 της Ευρωλίγκα για το 2009, πέρασε πλέον στην ιστορία. Ο Παναθηναϊκός ήταν ο μεγάλος θριαμβευτής και με το τρόπαιο που κατέκτησε έφτασε πλέον τα 5 συνολικά. Οι "πράσινοι" είναι αναμφισβήτητα η πιο πετυχημένη ομάδα της δεκαετίας στο ευρωπαϊκό μπασκετικό στερέωμα. Οι διακρίσεις για τον Παναθηναϊκό δε σταματούν εδώ όμως. Ο προπονητής της ομάδας Ζέλικο Ομπράντοβιτς έφτασε τις 7 κατακτήσεις τροπαίων (προηγείται μακράν του δευτέρου στο σχετικό πίνακα) ενώ ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έγινε ο πρώτος παίκτης που κατακτά το τρόπαιο με τρεις διαφορετικές ομάδες (Μακάμπι, Παναθηναϊκός, Μπαρτσελόνα). Στο τριήμερο πάντως αυτό, εκτός από τους "πράσινους", νίκησε και το μπάσκετ συνολικά ως άθλημα. Είδαμε συγκλονιστικά σε εξέλιξη παιχνίδια, με τον ελληνικό "εμφύλιο" και τον τελικό να κρίνονται στο τελευταίο σουτ. Ήταν χωρίς αμφιβολία το πιο αμφίρροπο F4 όλων των εποχών.

Θα ήθελα να σταθώ λίγο στην εικόνα των ελληνικών ομάδων, ξεκινώντας από τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό. Η ομάδα του Ομπράντοβιτς κέρδισε το τρόπαιο γιατί ήταν η καλύτερα προετοιμασμένη ομάδα. Το γεγονός πως έχασε μόλις 4 βολές (33/37) σε όλο το F4, αποδεικνύει, πέρα από την καλή προπόνηση στο συγκεκριμένο τομέα, το πόσο είχαν δουλέψει στον Παναθηναϊκό τη ψυχολογία των παικτών. Αλλά και αγωνιστικά οι "πράσινοι" φάνηκαν απολύτως έτοιμοι. Στα δύο παιχνίδια που έπαιξαν, κέρδισαν με δύο διαφορετικούς τρόπους παιχνιδιού. Στον ημιτελικό "χτύπησαν" μέσα από το καλάθι ενώ στον τελικό βασίστηκαν στην περιφέρειά τους. Ο Ομπράντοβιτς είχε απάντηση σε όποιο τρόπο αντιμετώπισης της ομάδας του χρησιμοποίησαν οι αντίπαλοί του και αυτό πιστοποιεί σαφώς τη μεγάλη του προπονητική αξία. Ας μην εκνευρίζεται βέβαια όταν τον αποκαλούν "Γκαστόνε". Όταν κερδίζεις δύο διαδοχικά παιχνίδια με χαμένο σουτ του αντιπάλου στο τέλος τότε είσαι και τυχερός. Η τύχη βέβαια βοηθάει τους ικανούς και κανείς δεν αμφιβάλλει ότι ο Σέρβος ανήκει σε αυτούς.

Αρκετά καλά προετοιμασμένος θεωρώ πως ήταν και ο Ολυμπιακός, αν και διαθέτει σαφώς λιγότερη εμπειρία σαν ομάδα από τον "αιώνιο" αντίπαλό του. Η εμφάνιση του στον ημιτελικό και ο τρόπος που αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό στην άμυνα, δείχνει ότι ο Γιαννάκης είχε μελετήσει αρκετά τον αντίπαλο. Από τη στιγμή βέβαια που επέλεξε να ανοίξει την άμυνά του για να περιορίσει τα σουτ των "πρασίνων", ίσως χρειαζόταν ο Σοφοκλής στο παιχνίδι. Με το Μπουρούση σαφώς επηρεασμένο από την ασθένειά του, οι ψηλοί του Παναθηναϊκού έκαναν πάρτυ στη ρακέτα και ο "Big Sofo" θα μπορούσε να δώσει κάποιες λύσεις. Ο προπονητής βέβαια είναι αυτός που γνωρίζει καλύτερα από όλους τι μπορεί να προσφέρει ο κάθε παίκτης. Επίσης, η απουσία του Βασιλόπουλου σαφώς και στοίχισε στους "ερυθρόλευκους". Ο διεθνής φόργουορντ δε γλυτώνει το νυστέρι και εκτός από τα πλέϋ οφς του πρωταθλήματος, θα χάσει και το Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας. Πάντως όσον αφορά τον Ολυμπιακό, παρ όλη την πίκρα που σαφώς προκαλεί η ήττα από τον "αιώνιο" σε έναν ημιτελικό, η επιστροφή σε F4 μετά από δέκα χρόνια μόνο σαν αγωνιστική επιτυχία μπορεί να λογιστεί.

Στα θετικά για το ελληνικό μπάσκετ, καταγράφεται, πέρα από τη διπλή εκπροσώπηση στο F4 και την κατάκτηση της κούπας από τους "πράσινους", η ειρηνική συνύπαρξη των οπαδών των "αιωνίων" στο Βερολίνο. Εκτός από κάποια μεμονωμένα περιστατικά δεν υπήρξαν σχεδόν καθόλου επεισόδια, γεγονός αρκετά ευχάριστο. Δε μπορώ όμως να μη στηλιτεύσω δύο περιστατικά που δημιούργησαν άσχημες εντυπώσεις. Πρώτον, το διαπληκτισμό που είχε ο Μπουρούσης με οπαδό του Παναθηναϊκού μετά τον μικρό τελικό. Δέχομαι πως όταν σε βρίζουν έχεις κάθε δικαίωμα να αντιδράς αλλά ο διεθνής φόργουορντ πρέπει να μάθει να συγκρατεί τα νεύρα του. Από την άλλη θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε, πως ο υβριστής του κατάφερε να βρεθεί μέσα στο γήπεδο, φορώντας μάλιστα επίσημη διαπίστευση της διοργάνωσης. Δεύτερον, τα καραγκιοζιλίκια του Θανάση Γιαννακόπουλου προς τους παράγοντες της Ευρωλίγκα, μετά το τέλος του τελικού. Εντάξει, συνηθισμένος σε τέτοια ο αντιπρόεδρος της ΚΑΕ ΠΑΟ αλλά ομολογώ πως δεν περίμενα να φτάσει στο σημείο να πετάει χαρτονομίσματα στο Μπερτομέου! Εκτός από την οργή των ανθρώπων της διοργανώτριας αρχής, ο Θανάσης προκάλεσε και την οργή του αδερφού του Παύλου, ο οποίος φέρεται να του έβαλε τις φωνές για το συγκεκριμένο γεγονός, ύστερα από την άφιξη της αποστολής του Παναθηναϊκού στην Αθήνα. Με τους τελικούς του πρωταθλήματος να πλησιάζουν, ο Θανάσης μάλλον προσπαθεί να βρει τη φόρμα του, για να κάνει και πάλι τα δικά του...

Το καλύτερο το άφησα για το τέλος. Οι δέκα καλύτερες φάσεις του F4 έτσι όπως τις επέλεξε η επίσημη Ευρωλίγκα...

Related Posts with Thumbnails