Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Το σύγχρονο "θαύμα" της Ρόδου

Ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου, ένα μοναδικό αριστούργημα τεχνικό και καλλιτεχνικό, δημιουργήθηκε στη Ρόδο. Πρόκειται για τον περίφημο Κολοσσό της Ρόδου, ένα έργο ανεπανάληπτο στην παγκόσμια ιστορία, που δυστυχώς δεν σώζεται αλλά ο θρύλος του έχει σπάσει το φράγμα του χρόνου. Οι ιστορικές μελέτες ερίζουν σχετικά με την τοποθεσία στην οποία βρισκόταν. Σύμφωνα με μια άποψη, ήταν τοποθετημένος στην είσοδο του λιμανιού, ώστε τα πλοία να περνούν κάτω από τα πόδια του. Σύμφωνα με άλλους στεκόταν στην περίβολο του Ναού του Ήλιου το οποίο ταυτίζεται με την τοποθεσία στην οποία σήμερα βρίσκεται το Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου. Αρκετούς αιώνες αργότερα, σήμερα δηλαδή, ένα νέο θαύμα από τη Ρόδο, έρχεται να μας θυμίσει το αντίστοιχο αρχαίο. Η σύγχρονη εκδοχή του Κολοσσού, είναι χωρίς αμφιβολία η ομώνυμη ομάδα μπάσκετ του νησιού. Σε μια εποχή που το επαρχιακό μπάσκετ περνάει κρίση, με πάλαι ποτέ παραδοσιακές δυνάμεις της A1 (Απόλλων Πατρών, Ηράκλειο) να τείνουν προς εξαφάνιση και τις ομάδες της Λάρισας, που κράτησαν ψηλά τη σημαία τα τελευταία χρόνια, να βρίσκονται υπό καθεστώς διάλυσης, η φετινή πορεία του Κολοσσού ήταν σαφώς μια πολύ ευχάριστη έκπληξη. Η είσοδος στα πλέϋ οφς και κυρίως το εξαιρετικό μπάσκετ που έπαιξε κατά καιρούς η ομάδα της Ρόδου, την κατατάσσουν πλέον ως την κορυφαία επαρχιακή ομάδα των καιρών μας.

Βέβαια για όσους παρακολουθούν τα πράγματα από κοντά, η φετινή πορεία του Κολοσσού μόνο θαύμα δεν ήταν. Οι κινήσεις που έγιναν από το καλοκαίρι έδειχναν ότι κάτι καλό σχεδιάζεται φέτος στην πρωτεύουσα των Δωδεκανήσων. Διαβάζοντας κάποιος την προ δεκαημέρου απολογιστική συνέντευξη των Ροδιτών για τη χρονιά που μας πέρασε, καταλαβαίνει εύκολα πως το οικοδόμημα του Κολοσσού είχε φέτος αρκετά γερές βάσεις. Θα ήθελα να σταθώ λίγο σε μερικές από αυτές.

1. Ο προπονητής: Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος επελέγη το καλοκαίρι από τους παράγοντες του Κολοσσού. Όλος ο μπασκετικός κόσμος επικρότησε τη συγκεκριμένη επιλογή. Έχοντας θητεύσει, ως βοηθός, κοντά σε κόουτς όπως ο Καζλάουσκας και ο Γιαννάκης, ο Σφαιρόπουλος έμοιαζε από καιρό έτοιμος για το μεγάλο βήμα. Τα φετινά αποτέλεσματα του Κολοσσού καθώς και το γεγονός πως ο νέος προπονητής της εθνικής ομάδας τον επέλεξε για βοηθό του, πιστοποιούν την αξία του Σφαιρόπουλου και δικαιώνουν τους ανθρώπους του Κολοσσού για την επιλογή τους.

2. Η διοίκηση: Η στήριξη της διοικήσης της ομάδας ήταν σίγουρα καθοριστικής σημασίας για την πορεία του Κολοσσού. Τόσο οικονομικά όσο και στο ψυχολογικό κομμάτι οι παράγοντες των Ροδιτών στάθηκαν στο ύψος τους. Η ομάδα της Ρόδου είναι από τις πλέον "νοικοκυρεμένες" της Α1 και διακρίνεται για την οικονομική της συνέπεια. Μια ματιά επίσης στο πρόγραμμα των χορηγών της ομάδας, μπορεί να μας πείσει για το ότι, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των ομάδων της Α1, ο Κολοσσός δεν τα περίμενε όλα από την τηλεόραση αλλά προχώρησε στην αναζήτηση εναλλακτικών πηγών εσόδων. Επίσης, η στήριξη στους παίκτες και στον προπονητή, σε δύσκολες στιγμές της περιόδου (τραυματισμοί Τόντιτς και Σμιθ, άσχημο ξεκίνημα), όπως και η αποφυγή βεβιασμένων κινήσεων και ξαφνικών αλλαγών στο μέσο της χρονιάς, αποδεικνύουν πως οι παράγοντες του Κολοσσού και γνωρίζουν από μπάσκετ αλλά και έχουν την απαιτούμενη υπομονή, που λείπει από αρκετούς ανθρώπους του χώρου.

3. Το αμερικανικό δίδυμο: Δε γνωρίζω σε ποιον θα πρέπει να πιστωθεί η εύρεση των δύο φετινών ξένων της ομάδας, στο Σφαιρόπουλο ή σε κάποιον άλλο από το τεχνικό τιμ. Αυτό που γνωρίζω είναι πως αυτός που ανακάλυψε αυτά τα "λαβράκια" είναι άξιος συγχαρητηρίων. Οι Σμιθ και Χάρις ήρθαν στην Ελλάδα χωρίς ιδιαίτερες τυμπανοκρουσίες αλλά βρέθηκαν να φιγουράρουν, και οι δύο, μέσα στην πρώτη δεκάδα των σκόρερ του πρωταθλήματος. Εκτός των άλλων έδειξαν και εξαιρετικό χαρακτήρα κατά την παρουσία τους στην ομάδα της Ρόδου, στοιχείο αρκετά σημαντικό για Αμερικανούς μπασκετμπολίστες. Κρίμα για τον άτυχο Σμιθ ο τραυματισμός του, του ευχόμαστε να επιστρέψει δριμύτερος στους αγωνιστικούς χώρους.

4. Ο κόσμος: Τα επίσημα στοιχεία του ΕΣΑΚΕ φέρνουν τον Κολοσσό στη 5η θέση των εισιτηρίων για φέτος, μπροστά από παραδοσιακές δυνάμεις όπως η ΑΕΚ και ο Πανιώνιος. Πέρα από τις στατιστικές, είναι γεγονός πως ο φίλαθλος κόσμος της Ρόδου στήριξε την προσπάθεια της ομάδας καθ' όλη τη διάρκεια της σεζόν, χωρίς ασχήμιες και ακρότητες. Μακάρι να γίνει σύντομα πράξη η επιθυμία των ανθρώπων της ομάδα για ένα νέο και πιο σύγχρονο γήπεδο.

Η νέα σεζόν για την ομάδα της Ρόδου, ξεκίνησε ήδη με το Γιάννη Σφαιρόπουλου να κάνει από τώρα το σχεδιασμό για του χρόνου. Ο κόουτς είναι έξυπνος άνθρωπος και ξέρει πως δεν χρειάζονται αρκετές αλλαγές. Η παραμονή του βασικού κορμού της ομάδας θεωρείται επιβεβλημένη αφού το ράβε-ξήλωνε δεν ωφέλησε ποτέ κανέναν. Οι στόχοι δε μπορεί να είναι αρκετά διαφορετικοί σε σχέση με τη φετινή σεζόν. Η γρήγορη εξασφάλιση της παραμονής και η είσοδος στην οκτάδα, όπως και φέτος, θα είναι επιτυχία αν επιτευχθούν και του χρόνου. Ας μη βιάζονται οι Ροδίτες για κάτι παραπάνω. Η Ρώμη άλλωστε δεν κτίστηκε μέσα σε μια μέρα.

Θα ήθελα τέλος να επισημάνω δύο σημεία που πρέπει να προσέξει ιδιαίτερα ο Κολοσσός από εδώ και στο εξής. Το πρώτο έχει να κάνει με το μέλλον των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Η ΕΡΤ, κατά πάσα πιθανότητα, δε θα ασχοληθεί από του χρόνου με το μπάσκετ. Ο Κολοσσός, ως μία από τις ομάδες που φέτος είχε συμβόλαιο με την κρατική τηλεόραση, βγαίνει σίγουρα ζημιωμένος από μια τέτοια εξέλιξη. Δε ξέρω πόσο μπορεί να επηρεάσει οικονομικά τους Ροδίτες αυτό το γεγονός. Βέβαια, η φετινή πορεία της ομάδας αποτελεί το καλύτερο εφόδιο, ώστε να βρεθεί τηλεοπτική "στέγη" σε κάποιο ιδιωτικό κανάλι. Το δεύτερο έχει να κάνει με το κομμάτι των παικτών της ομάδας. Θεωρώ απαραίτητη προϋπόθεση, για να διατηρηθεί και να πρωταγωνιστήσει μια επαρχιακή ομάδα στην Α1, την ύπαρξη γηγενών παικτών. Ο Κολοσσός δεν έχει κάτι τέτοιο, μέχρι στιγμής, με αποτέλεσμα να στηρίζεται αποκλειστικά και μόνο σε "μισθοφόρους". Οι άνθρωποι του πάντως, φαίνεται να το έχουν αντιληφθεί αυτό. Έτσι τα τελευταία χρόνια στο νησί, γίνεται μια εξαιρετική προσπάθεια στο τομέα των ακαδημιών. Η παραγωγή παικτών, πρέπει να είναι μέσα στους βασικούς στόχους του Κολοσσού για τα επόμενα χρόνια.

Περιμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα σχόλια και τις παρατηρήσεις των Ροδιτών φίλων του blog, που ξέρω πως είναι αρκετοί...

5 σχόλια:

saras13 είπε...

Simfonei se ola, me monadiki parafonia tin parousia tou kolossou se ola ta paixnidia ektos edras... Pragmatiki metamorfosi pros to xeirotero!!!!

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου saras13! Έχεις και δίκιο και άδικο σε αυτό που λες. Άδικο γιατί ο Κολοσσός έκανε 4 εκτός έδρας νίκες (ΑΕΛ, Ολύμπια, Αιγάλεω και Τρίκαλα) που είναι μια αρκετά καλή συγκομιδή. Από την άλλη το δίκιο σου έγκειται στο γεγονός πως στα παιχνίδια που έχασε μακριά από την έδρα του, έχασε με κατεβασμένα τα χέρια και με μεγάλες διαφορές. Υπολόγισα μόλις πως ο Κολοσσός τα 9 ματς που έχασε εκτός έδρας τα έχασε με μέσο όσο 19,7 πόντων! Μάλλον αυτή η εντύπωση σου έμεινε περισσότερο και θεωρείς παραφωνία την παρουσία του Κολοσσού στα εκτός έδρας ματς. Έχεις ένα δίκιο αλλά οι 4 νίκες εκτός δε νομίζω να είναι άσχημο ρεκόρ για μια ομάδα σαν το Κολοσσό.

Ανώνυμος είπε...

δωδεκανησιοοι παικτες υπαρχουν ιδιως νεαροι δνε ειναι ομως εοτιμοι να εχουν ρολο σε ομαδα οπως ο κολοσσος

χαρακτηριστικα οι δανας και αυγενικος εχουν συμμετοχες με τις εθνικες εφηβων

οι σταυροπουλος και λεριας ειναι τουλαχιστον ισαξιοι και ο αγγελακος ειναι στις προεπιλογες της εοκ για τους παιδες επεισης υπαρχουν και οι Λ.Λεριας,Κουστας,Καραγεωργιεφ,Λιβισιανος κ.α

και ολοι αυτοι μεταξυ 15-17 αναδειχθηκαν απο τις ακαδημιες του κολοσσου .


υπαρχουν και αλλοι αξιολογοι νεαροι που αγωνιζονται σε αλλες ομαδες του νησιου κα θα μπορουσαν να βοηθησουν.

προσωπικα επιθυμω τον επαναπατρισμο του Γεωργαλη που ειναι Ροδιτης στον κολοσσο

γιωργοσ

banou είπε...

Συμφωνούμε Γιώργο, αφού πλέον ο Κολοσσός συνιστά ομάδα επιπέδου PlayOffs και οφείλει να στελεχώεται από παίκτες ικανούς να ανταπεξέλθουν. Η ανάγκη για ποιοτικούς γηγενείς παίκτες εντούτοις παραμένει. Η αρχή γίνεται σιγά-σιγά, αλλά απαιτείται εντατικοποίηση της ένταξης ντόπιων στο αναπτυξιακό αλλά και αγωνιστικό πρόγραμμα της ομάδας.

Όσο για τον Γεωργαλή που αναφέρεις, αυτός είναι ουσιαστικά κλεισμένος από τον Πανελλήνιο. Αλλά μην το φωνάξεις δυνατά γιατί στον Πανιώνιο θα ξυπνήσουν...

Ανώνυμος είπε...

banou δεν ειπα απαραιτητα οτι θελω τον γεωργαλλη φετος αλλα στα επομενα 2-3 χρονια σιγουρα


το σημαντικοτερο
προβλημα ειναι οτι οι δωδεκανησιοι παικτες μπορουν να παιξουν ουσιαστικα μεχρι την 2α λυκειου καθως μετα διαβαζουν για τις εισαγωγικες και μετα παιρνανε σε αλλες πολεις με αποτελεσμα να μην μπορουν να τους κρατησουν οι ντοπιες ομαδες
γιωργοσ

Δημοσίευση σχολίου

Δώσε την ασίστ σου ή κάρφωσε με ένα σχόλιο...

Related Posts with Thumbnails