Κυριακή 3 Μαΐου 2009

Η ώρα της στέψης

Η αυλαία της φετινής Ευρωλίγκας πέφτει απόψε στο Βερολίνο. Οι δύο, κατά τεκμήριο, καλύτερες ομάδες στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, θα τεθούν αντιμέτωπες σε έναν αγώνα δίχως αύριο. Από τη μία η κάτοχος του τίτλου ΤΣΣΚΑ Μόσχας και από την άλλη ο προπέρσινος πρωταθλητής Ευρώπης Παναθηναϊκός, σε μια επανάληψη του τελικού του 2007 στο ΟΑΚΑ. Πολλά τα πρόσωπα που βρέθηκαν και σε εκείνον τον τελικό και στα δύο "στρατόπεδα", με τους προπονητές Ετόρε Μεσίνα και Ζέλικο Ομπράντοβιτς να ξεχωρίζουν. Ο "Γκαστόνε" μετράει ήδη 2/2 επί του σημερινού αντιπάλου του σε τελικούς Ευρωλίγκας. Πέρα από τη νίκη του Παναθηναϊκού επί της ΤΣΣΚΑ στο προ διετίας ματς στην Αθήνα, ο Σέρβος προπονητής κέρδισε τον Ιταλό, μέσα στο σπίτι του το 2002, όταν αυτός ήταν προπονητής της Κίντερ. Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στα δεδομένα του αποψινού παιχνιδιού.

Η ΤΣΣΚΑ παίζει για 4η συνεχόμενη φορά σε τελικό. Είναι φανερό όμως ότι έχει χάσει τη λάμψη παλαιότερων ετών, ειδικά στο επιθετικό κομμάτι. Βασίζεται κυρίως στη σκληρή, έως αντιαθλητική ορισμένες φορές, άμυνά της. Η ανοχή των διαιτητών στο πολύ δυνατό παιχνίδι των Ρώσων, είναι ένα ερώτημα για το σημερινό παιχνίδι. Το μεγάλο πρόβλημά της εντοπίζεται κυρίως στη θέση του οργανωτή. Οι Ζήσης και Πλάνινιτς δεν καλύπτουν το ίδιο καλά τη θέση με τον Χόλντεν και σε καμία περίπτωση δεν αναπληρώνουν το κενό που άφησε η φυγή του Παπαλουκά. Αυτό το σημείο πρέπει να το εκμεταλλευτεί ο Παναθηναϊκός ασκώντας αρκετή πίεση στον Αμερικανό, αναγκάζοντας τον με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, να μην πάρει μεγάλο χρόνο συμμετοχής. Στην επίθεση οι Ρώσοι κινούνται κυρίως περιφερειακά. Εξαιρετικά σκριν μακριά από τη μπάλα, γρήγορο passing game και αρκετά σουτ από τα 6.25, χαρακτηρίζουν το παιχνίδι τους. Οι ψηλοί αρέσκονται και αυτοί σε μακρινά σουτ, με αποτέλεσμα η μπάλα να μην περνάει συχνά μέσα στη ρακέτα. Πάντως στις θέσεις των ψηλών φαίνεται πως η ρωσική ομάδα υπερέχει του Παναθηναϊκού. Λόρμπεκ, Σμόντις, Μόρις και Κριάπα συνθέτουν μια πολύ δυναμική τετράδα. Από την άλλη υπάρχει μεν ο Μπατίστ, που είναι σταθερή αξία, αλλά υπάρχουν και οι Τσαρτσαρής-Φώτσης που φέτος κάνουν μέτρια χρονιά. Μεγάλο ερωτηματικό του σημερινού ματς είναι για μένα ο Πέκοβιτς. Αναμφισβήτητα τα προσόντα του αλλά δεδομένη και η απειρία του. Θα μπορέσει άραγε να επαναλάβει τη φοβερή προχθεσινή του εμφάνιση απέναντι σε έμπειρους, όσο και "ύπουλους" αντιπάλους, όπως ο Σμόντις;

Για το τέλος, άφησα το κεντρικό πρόσωπο του σημερινού αγώνα. Ο Ραϊμούντας Σισκάουσκας, θα βρεθεί απόψε αντιμέτωπος με την παλιά του ομάδα, την οποία οδήγησε στην κατάκτηση της Ευρωλίγκας το 2007 απέναντι στη τωρινή του ομάδα, σε ένα F4 όπου κατά τη γνώμη μου, αυτός ήταν ο πραγματικός MVP. Θεωρώ πως η αντιμετώπισή του είναι ο μεγάλος "πονοκέφαλος" του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Και αυτό, για δύο λόγους: Πρώτον, τα 3άρια του Παναθηναϊκού (Περπέρογλου-Κέτσμαν) δεν πλησιάζουν καν σε δυνατότητες το μεγάλο Λιθουανό και δεύτερον, ο Δημήτρης Διαμαντίδης, που είναι ο παίκτης που ταιριάζει στο μαρκάρισμα του Σίσκα, δείχνει φανερά επηρεασμένος από τον πρόσφατο τραυματισμό του. Μην απορήσετε λοιπόν, αν απόψε επιστρατευτεί σε ειδικό ρόλο, ο ξεχασμένος στον πάγκο το τελευταίο διάστημα Νίκος Χατζηβρέττας.

Όλα τα παραπάνω βέβαια είναι αποκλειστικά θεωρίες. Ποιος περίμενε άραγε ότι ο προπέρσινος τελικός ανάμεσα στις δύο ομάδες, θα φτάσει σε τόσο υψηλό σκορ (93-91); Υπομονή λοιπόν μέχρι τις 11 περίπου το βράδυ, για να μάθουμε και στην πράξη πλέον, τι έκρινε το αποτέλεσμα του φετινού τελικού.

3 σχόλια:

rokas είπε...

Ο ΜVP προκύπτει μετά τον τελικό και συνήθως από το νικητή. Σισκάουσκας, Γιασικεβίτσιους, Άντερσεν και Γκριρ έκαναν έναν καλό ημιτελικό. Το βράδυ να δούμε αν κάποιος ζευγαρώσει τις εμφνίσεις του ή παρουσιαστεί καινούργιος πρωταγωνιστης.

KonTaz είπε...

Καλή επιτυχία στον ΠΑΟ,από έναν φίλαθλο του Ολυμπιακού..Καλή ανάλυση,πιστεύω κλειδί του παιχνιδιού θα είναι η άμυνα στον Σίσκα,και αν ο Πέκοβιτς θα κάνει ανάλογη εμφάνιση με αυτή του ημιτελικού.Τέλος σήμερα ο ΠΑΟ θα βρεί πιο πολλά ελεύθερα σουτ στην περιφέρεια και για αυτό τον λόγο είναι καιρός να εμφανιστεί ο Νίκολας στο Final Four γιατί στον πρώτο αγώνα ήταν ώσει παρών...

ΚοnTaz 7

Ανώνυμος είπε...

@ rokas

Μιλάω για τον ΜVP του F4 της Αθήνας το 2007. ΠΙστεύω ότι ο Σισκάουσκας ήταν αυτός που άξιζε περισσότερο τον τίτλο τότε και όχι ο Διαμαντίδης.

Δημοσίευση σχολίου

Δώσε την ασίστ σου ή κάρφωσε με ένα σχόλιο...

Related Posts with Thumbnails