Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Allez les Blues!

Η ομάδα που έκλεψε την παράσταση στην πρεμιέρα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ήταν δίχως αμφιβολία η Γαλλία. Οι "τρικολόρ" πέτυχαν τη νίκη της ημέρας, επικρατώντας με 72-66 των κατόχων του τίτλου Ισπανών και έβαλαν έτσι τα θεμέλια για την κατάκτηση της 1ης θέσης στον όμιλο της Σμύρνης. Από τα υπόλοιπα ματς ξεχώρισαν οι δύσκολες νίκες Αυστραλίας και Αργεντινής επί Ιορδανίας και Γερμανίας αντίστοιχα, όπως και η μίνι έκπληξη, που σημειώθηκε με τη νίκη του Λιβάνου επί του Καναδά.

Μας άρεσαν... Οι Γάλλοι! Η εικόνα της Γαλλίας στα φιλικά παιχνίδια, προϊδέαζε για μια ομάδα η οποία δύσκολα θα προχωρήσει πέρα από τους 16 του τουρνουά. Η χθεσινή νίκη όμως απέναντι σε ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης αλλάζει άρδην τα δεδομένα. Με όπλο την άμυνα της και επιθετικές αιχμές τους Μπατούμ και Ζελαμπάλ, η Γαλλία κατέκτησε μια πανάξια νίκη. Και μας άρεσε όχι μόνο επειδή κέρδισε αλλά και επειδή ο προπονητής της εμπιστεύτηκε (έστω και από σπόντα λόγω του τραυματισμού του Μπιμπουά) αρκετό χρόνο συμμετοχής στον 20χρονο play maker και Πρωταθλητή Ευρώπης με τους Νέους Άντριου Αλμπισί, ο οποίος τον αποζημίωσε με 13 πόντους και με την αντοχή του στο press των Ισπανών στο τέλος.

Delete... Το γελοίο περιστατικό με την μη ανάκρουση του εθνικού ύμνου του Πουέρτο Ρίκο πριν από το παιχνίδι με τη Ρωσία. Απαράδεχτη γκάφα για διοργάνωση τέτοιου επιπέδου. Ευτυχώς οι Πορτορικάνοι το "πήραν στην πλάκα" και οι λιγοστοί φίλαθλοι τους ανέλαβαν οι ίδιοι να τραγουδήσουν το εθνικό τους άσμα.

Ελάλησε... «
Δείξαμε ότι διαθέτουμε ποιότητα και μπορούμε να φτάσουμε ψηλά. Δεν σημαίνει κάτι το ότι έχουμε πολλές απουσίες. Το θέμα είναι τι μπορούμε να κάνουμε όσοι είμαστε εδώ και όχι τι κάνουν όσοι θα μπορούσαν να βρίσκονται στο Mundobasket. Θεωρώ πως αν είμαστε αυτοί που πρέπει, θα καταφέρουμε κάτι καλό στη διοργάνωση. Δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από τις υπόλοιπες ομάδες και κατά τη γνώμη μου είμαστε το φαβορί του ομίλου», δήλωσε ο Ρώσος γκαρντ Αντόν Πονγκρασόφ. Κούλαρε μεγάλε...

MVP... Ο Φαντί Ελ Χατίμπ. Ο Λιβανέζος γκαρντ/φόργουορντ αποκαλείται "Τζόρνταν της Μέσης Ανατολής" και χθες έδειξε ότι τιμάει τον τίτλο του. Οδήγησε την ομάδα του σε μεγάλη νίκη επί του Καναδά πετυχαίνοντας 31 πόντους με 10/17 σουτ εντός πεδιάς και 9/11 ελεύθερες βολές, δίνοντας χαρά στους πολυάριθμους συμπατριώτες του που βρέθηκαν στο γήπεδο της Σμύρνης.

Που χάθηκες εσύ;... Ο Κάρλος Αρόγιο δε μπορεί να κριθεί από τη στιγμή του τραυματισμού του και έπειτα. Μέχρι εκείνη τη στιγμή όμως δεν είχε καταφέρει να βοηθήσει ουσιαστικά την ομάδα του μένοντας μόλις στους 4 πόντους. Ελαφρυντικό το μάλλον αδόκιμο σχήμα που προτιμά ο κόουτς του Πουέρτο Ρίκο, στο οποίο ο άσος των Μαϊάμι Χιτ συνυπάρχει με τον Μπαρέα στην περιφέρεια της ομάδας του.

Έγινε Τούρκος... Ο τεχνικός της Ανγκόλας Λουίς Μαγκαλιάες δέχθηκε τεχνική ποινή για διαμαρτυρία σχετικά με ένα σκληρό φάουλ, 1' και 03'' πριν τη λήξη του ματς Ανγκόλας-Σερβίας και με το σκορ στο 44-90 υπέρ των Σέρβων. Μάλλον πρέπει να ήταν πολύ σκληρό το φάουλ...

Μην το πεις ούτε στου παπά... 10 ριμπάουντ μάζεψε συνολικά το ψηλόλιγνο ξανθό αγόρι που ακούει στο όνομα Γιαν Γιάγκλα στο ματς εναντίον της Αργεντινής! Το γεγονός αυτό, αν και δεν ήταν αρκετό να δώσει τη νίκη στη Γερμανία, οφείλει αν μη τι άλλο να προβληματίσει την NBA frontline των  Αργεντινών με Σκόλα και Ομπέρτο.

Γκρίζοι Λύκοι...
Θα γυρίσει ο τροχός θα γ@μήσει και ο φτωχός, λέει μια παροιμία. Η επερχόμενη εποχή του Γάλλου Μαϊνινί στην προεδρία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, ήδη σήμανε νέα ήθη και έθιμα. Οι διαιτητές της αναμέτρησης Γαλλία-Ισπανία, αγνόησαν επιδεικτικά τους θεατρινισμούς των Ισπανών στο τελευταίο πεντάλεπτο του ματς και έδωσαν τα "κουκούτσια" (και κάτι παραπάνω ίσως) στην πλευρά των Γάλλων. Χαρακτηριστική η φάση που ο Φερνάντεθ χρεώνεται με 4ο φάουλ, διαμαρτύρεται έντονα και με συνοπτικές διαδικασίες δέχεται τεχνική ποινή και πάει στον πάγκο.

Πάμε παρακάτω... Ο όμιλος της Άγκυρας "παίρνει φωτιά" σήμερα με τα παιχνίδια Ελλάδας-Πουέρτο Ρίκο και Τουρκίας-Ρωσίας. Μεγάλο παιχνίδι αναμένεται και στην Καισάρεια το βράδυ, μεταξύ Αργεντινής και Αυστραλίας. Ας ελπίσουμε τέλος, πως οι Σλοβένοι θα δυσκολέψουν περισσότερο τους Αμερικανούς, από όσο οι πρώην συμπατριώτες τους Κροάτες...

Related Posts with Thumbnails