Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Πρώτες σκέψεις για την κλήρωση

Η κλήρωση του Προολυμπιακού τουρνουά του 2012, πραγματοποιήθηκε χθες στο Καράκας και έστειλε την εθνική μας ομάδα αντιμέτωπη στον ίδιο όμιλο με το Πουέρτο Ρίκο και την Ιορδανία. Οποιαδήποτε εκτίμηση σχετικά με το επίπεδο δυσκολία της κλήρωσης είναι αρκετά επισφαλής, δεδομένου πως βρισκόμαστε πέντε μήνες πριν την έναρξη του τουρνουά και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τη δυναμική των ρόστερ που θα παραταχθούν στη διοργάνωση. Ακόμα και έτσι όμως, ας τολμήσουμε μερικές πρώτες παρατηρήσεις σχετικά με τους αντιπάλους της εθνικής μας και το γενικότερο επίπεδο της διοργάνωσης.

Το φετινό προολυμπιακό τουρνουά δεν έχει καμία σχέση με το αντίστοιχο του 2008, ειδικότερα όσον αφορά τις συνθήκες με τις οποίες η ελληνική ομάδα εισέρχεται σε αυτό. Αφενός δεν παίζουμε στην έδρα μας αλλά σε μία διαφορετική χώρα και ήπειρο, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα και αφετέρου οι αμερικανικές ομάδες έχουν αυτή τη φορά το πλεονέκτημα της έδρας, γεγονός που τις καθιστά αυτόματα πιο ανταγωνιστικές.

Όσον αφορά τους αντιπάλους μας, το Πουέρτο Ρίκο είναι μάλλον ο θεωρητικά πιο ισχυρός αντίπαλος με τον οποίο θα μπορούσαμε να κληρωθούμε από το δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας. Διαθέτει παίκτες με εμπειρία και παραστάσεις από το NBA (Μπαρέα, Μπάλκμαν, Αρόγιο) και άλλους με παρουσία σε αξιόλογα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (Σαντιάγκο, Πίβι, Βασαλό). Το έμψυχο υλικό του δεν έχει να ζηλέψει ιδιαίτερα αυτά των ευρωπαϊκών ομάδων του τουρνουά αλλά η συμπεριφορά του ως ομάδα είναι αλλοπρόσαλλη: Ικανό να κερδίσει οποιονδήποτε (ΗΠΑ, Ολυμπιακοί Αγώνες 2004) και ικανό να ηττηθεί επίσης από τον οποιονδήποτε (Ακτή Ελεφαντοστού, Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2010). Στις τρεις τελευταίες επίσημες αναμετρήσεις με την ελληνική ομάδα γνώρισε ισάριθμες ήττες, με τους δύο όμως εξ αυτών των αγώνων να διεξάγονται επί ελληνικού εδάφους (Ολυμπιακοί Αγώνες 2004, Προολυμπιακό τουρνουά 2008). Η τρίτη του ήττα, σημειώθηκε το 2010 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Τουρκίας αλλά προήλθε ύστερα από ένα κλειστό ματς, για το οποίο ακόμα και σήμερα οι Πορτορικανοί έχουν παράπονα από τον Φινλανδό διαιτητή, Γιούγκενμπραντ. Εξασφάλισε την συμμετοχή του στο Προολυμπιακό τουρνουά, κατακτώντας την θέση στο περσινό Παναμερικανικό Πρωτάθλημα, όπου και έχασε μεγάλη ευκαιρία να προκριθεί απευθείας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, χάνοντας στο τέλος τον συγκλονιστικό ημιτελικό απέναντι στην Αργεντινή.



Η Ιορδανία είναι μια ομάδα άγνωστη τους περισσότερους Έλληνες φιλάθλους. Την πρωτογνωρίσαμε από την συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Τουρκίας το 2010, όπου και αποκλείστηκε από την πρώτη φάση της διοργάνωσης, γνωρίζοντας πέντε ήττες σε ισάριθμα ματς. Ο φόργουορντ Σαϊντ Αμπάς, ο γκαρντ Οσάμα Ντάγκλες και ο νατουραλιζέ Αμερικανός γκαρντ Ρασίμ Ράιτ, είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της ομάδας. Προκρίθηκε στο Προολυμπιακό τουρνουά ως στην τελική κατάταξη του περσινού Πανασιατικού Πρωταθλήματος. Στη συγκεκριμένη διοργάνωση, οι Ιορδανοί πραγματοποίησαν τρελή πορεία από τα προημιτελικά και έπειτα, αποκλείοντας διαδοχικά Ιράν και Φιλιππίνες, για να ηττηθούν τελικά στον τελικό της διοργάνωσης από τη γηπεδούχο Κίνα, με ένα πόντο διαφορά.



Ρίχνοντας τέλος μια ματιά στις διασταυρώσεις του τουρνουά, βλέπουμε πως ο δρόμος προς το Λονδίνο, κρύβει αρκετές παγίδες για την ελληνική ομάδα. Πέρα από το δύσκολο ματς της πρεμιέρας με το Πουέρτο Ρίκο, η εθνική θα κληθεί πιθανότατα να αντιμετωπίσει σε έναν νοκ άουτ προημιτελικό είτε την ισχυρή Λιθουανία είτε τη γηπεδούχο Βενεζουέλα. Και φτάνοντας ακόμα πιο μακριά, βλέπουμε πως η ταυτόχρονη κατάληψη της 1ης θέσης από την Ελλάδα στον πρώτο όμιλο και της Ρωσία στον τρίτο, θα έχει ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο ευρωπαϊκό ντέρμπι στα ημιτελικά.

Related Posts with Thumbnails