Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Οι Λιθουανοί ξανάρχονται;

Στο Μουντομπάσκετ της Τουρκίας η πορεία της Εθνικής ομάδας της Λιθουανίας ξεπέρασε κάθε προσδοκία. "Το πείραμα" που κλήθηκε να πραγματοποιήσει ο κόουτς Κεστούτις Κεμζούρα βασίστηκε σε μια σειρά υποθέσεων, με δεδομένη την αποχή των περισσότερων πριμαντόνων της Βαλτικής χώρας από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Στο πλαίσιο αυτό, στελέχωσε την ομάδα με παίκτες που η αγωνιστική τους παρουσία σε συλλογικό επίπεδο δημιουργούσε ερωτηματικά ως προς την δυνατότητα ανταπόκρισης στις απαιτήσεις ενός τουρνουά παγκοσμίου επιπέδου. Με χτυπητή εξαίρεση τον Λίνας Κλεϊζα (και σε δεύτερο επίπεδο τον Γιαφτόκας), που πραγματοποίησε μια εντυπωσιακή χρονιά με την ερυθρόλευκη φανέλα, η πλειοψηφία των λοιπών Λιθουανών εντασσόταν στην λογική της "υπόθεσης" του Λιθουανού τεχνικού, ότι μπορούν να δέσουν και να λειτουργήσουν γύρω από το αστέρι των Ράπτορς.

Τελικά η έμπνευση του Κεζμούρα απέδωσε καρπούς με την κατάκτηση της τρίτης ψηλότερης θέσης στον κόσμο. Αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι το κατόρθωμα αυτό, εγκαινιάζει την προετοιμασία της Λιθουανικής Ομοσπονδίας για την διεξαγωγή του επερχόμενου Ευρωμπάσκετ, τότε μιλάμε για διπλή επιτυχία. Ωστόσο, εδώ ακριβώς προκύπτει ένα βασικό ερώτημα...

Είναι δυνατόν να αλλοιωθεί το προφίλ μιας πετυχημένης σύνθεσης παικτών, προκειμένου να ενταχθούν στην ομάδα παίκτες - αστέρια, με απώτερο στόχο την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο τουρνουά που διεξάγεται εντός συνόρων; Θεωρώ σίγουρο ότι θα εκφράσουν την επιθυμία συμμετοχής σε ένα τέτοιο εγχείρημα. Άλλωστε, το πιθανότερο είναι και η Ομοσπονδία της χώρας να λειτουργήσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Εντούτοις, υπάρχουν και ορισμένα "αγκάθια" στην συσπείρωση της αφρόκρεμας:
  1. Ο Σισκάουσκας έχει δηλώσει ότι αποχωρεί από την Εθνική ομάδα.
  2. Το ίδιο και ο Σονγκάιλα.
  3. Οι αδερφοί Λαβρίνοβιτς είναι σε ανοικτή κόντρα με την Λιθουανική Ομοσπονδία.
  4. Ο Γιασικεβίτσιους είναι... από μόνος του ένα ερωτηματικό.
  5. Ο Ιλγκάουσκας θα συμμετείχε στην Εθνική μόνο εφόσον θα έπαιζε σε αυτήν και ο Σαμπόνις(!)
Εδώ σε θέλω κάβουρα και όχι στα εύκολα "ναι" των Καουκένας και Μοντεγιούνας...

Related Posts with Thumbnails