Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Αποτελέσματα ψηφοφορίας για τον επόμενο ομοσπονδιακό τεχνικό

Σήμερα το πρωί ολοκληρώθηκε η σφυγμομέτρηση των αναγνωστών του Greek Hoopz σχετικά με τις προτιμήσεις για τον πάγκο της Εθνικής Ελλάδας. Τα αποτελέσματα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αποκωδικοποιούν την τάση των περισσότερων για στήριξη σε "ντόπιο πράγμα". Στην μεθοδολογία της κοινωνικής έρευνας υπεισέρχεται, μεταξύ άλλων, η εξής παράμετρος: Η ερώτηση που παραθέτεις είναι δυνατόν να κατευθύνει την απάντηση. Στο πλαίσιο αυτό, το μπλογκ δρώντας για άλλη μια φορά με προβοκατόρικο τρόπο, προσέφερε πέρα από την επιλογή "Έλληνας ή ξένος" και την επιλογή του πρώην ομοσπονδιακού τεχνικού Παναγιώτη Γιαννάκη. Η επιλογή μόνο τυχαία δεν είναι.

Καταρχήν, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η απόφαση από το αρμόδιο κονκλάβιο δεν πρόκειται να παρθεί συντόμως. Πρέπει να καταλαγιάσει η καταιγίδα και ο πατερούλης να φτιάξει το προφίλ του, αρχής γενομένης από σήμερα όπου και "εκλέχθηκε" πρόεδρος της ΕΟΚ. Από εκεί και πέρα το όνομα του Δράκου "έπαιξε" αρχικά, αμέσως μετά την σφαλιάρα επί τουρκικού εδάφους, αλλά γρήγορα προέκυψαν ενστάσεις εκ των έσω... και των έξω. Θύμησε, σ' ένα βαθμό την επικοινωνιακή τακτική που έχει εφαρμόσει ο Ανδρέας Παπανδρέου κατά την δεκαετία του '80, όταν και διέρρεε μια πληροφορία, προκειμένου να μετρήσει αντιδράσεις και κατόπιν βάσει των συγκεκριμένων αντιδράσεων, αποφάσιζε σχετικά. Ανεξαρτήτως του τι μέλη γενέσθαι, ένα ποσοστό της τάξης του 43% (66 συνολικά ψήφοι) προτίμησε τον Παναγιώτη Γιαννάκη. Αυτή η επιλογή μπορεί να εξηγηθεί με πολλούς τρόπους:
  1. Εμπιστοσύνη/ Σεβασμός στο έργο του
  2. Αποδοκιμασία/ Χλεύη της πολιτικής της ΕΟΚ
  3. Ειρωνεία ως προς το πρόσωπο του Παναγιώτη Γιαννάκη
  4. Λατρεία για το αποτέλεσμα
Εγώ θα επισημάνω μόνο δυο γεγονότα αναφορικά με το κεφάλαιο Εθνική Ελλάδας και Παναγιώτης Γιαννάκης. Πρώτα απ' όλα, όποτε αποχώρησε από την Εθνική, αυτή μπήκε σε μια σκοτεινή περίοδο δυστοκίας. Θυμίζω τι ακολούθησε μετά το Μουντομπάσκετ του 1998 και μόλις πρόσφατα αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς του Πεκίνο (με μια παρένθεση στο Ευρωμπάσετ της Πολωνίας). Από την άλλη, σε περίπτωση νέας συνεργασίας με την Εθνική, ζημιωμένος δεν θα είναι κανένας άλλος παρά... ο ίδιος.

Ωστόσο, η πλειοψηφία στήριξε την επιλογή κάποιου άλλου Έλληνα τεχνικού, με ποσοστό της τάξης του 47% (73 ψηφισαντες). Σίγουρα η ανανέωση θα πρέπει να επέλθει και σε επίπεδο προπονητή, αλλά εδώ προκύπτουν κάποια άλλα ερωτήματα:
  1. Έχει κάποιος από τους υπάρχοντες το ειδικό βάρος για να ανταπαξέλθει σε μια τόσο ιδιαίτερη θέση;
  2. Είναι δυνατόν κάποιος τεχνικός να ξεκινήσει την καριέρα του ως head coach από την Εθνική ομάδα;
  3. Είναι οι βοηθοί του αποτυχημένου Καζλάουσκας άμοιροι ευθυνών για την εικόνα της Εθνικής;
Τέλος, η μειοψηφία των ερωτηθέντων επιμένει στην ξένη λύση. Συνολικά 14 κουκιά ή 9% τοποθετήθηκαν υπέρ του ξένου τεχνικού. Σε αυτήν την περίπτωση έχουμε άλλες ανησυχίες:
  1. Μπορεί να υπάρξει διπλοθεσίτης σε πάγκο μεγάλης ομάδας και στην Εθνική;
  2. Μπορεί να διαχειριστεί κάποιος την ιδιαίτερη ψυχοσύνθεση των Ελλήνων καλαθοσφαιριστών;
  3. Υπάρχει κάποιος οικονομικά προσιτός, που να βολεύει το κονκλάβιο;
Τροφή για σκέψη...

Related Posts with Thumbnails