Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Τεόντοσιτς Ι5

Η αγωνιστική παρουσία του Ολυμπιακού στην ευρωπαϊκή του περιπέτεια περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα εκρηκτικών μπασκετικών στιγμών, κραυγαλέων κενών και ενός αινίγματος: τον Μίλος Τεόντοσιτς.

Ο νεαρός διεθνής Σέρβος, που αποτελεί επένδυση και κεφάλαιο για την ομάδα του Πειραιά, έχει παρουσιάσει καθόλη την διάρκεια της τρέχουσας σεζόν ένα πρωτόγνωρο πρόσωπο. Εν μέσω αυτής της εξέλιξης:

"Καλύτερος Ευρωπαίος παίκτης για το 2010 αναδείχθηκε ο Μίλος Τεόντοσιτς. Ο γκαρντ του Ολυμπιακού έπειτα από ψηφοφορία που έκανε η FIBA Europe και στην οποία συμμετείχαν φίλαθλοι, προπονητές και δημοσιογράφοι αναδείχθηκε ο καλύτερος Ευρωπαίος παίκτης για τη χρονιά που πέρασε αφήνοντας πίσω του τον Πάου Γκασόλ. Όγδοος στη σχετική λίστα ήταν ο Δημήτρης Διαμαντίδης.

Όπως αναφέρει μάλιστα η FIBA, ο Σέρβος πλέι μέικερ του Ολυμπιακού ήταν δεύτερος στις προτιμήσεις των ειδικών, πίσω από τον Πάο Γκασόλ, αλλά στην προτίμηση του κόσμου ήταν πρώτος και με διαφορά και έτσι κατάφερε να πάρει το βραβείο μέσα από τα χέρια του Πάο Γκασόλ, ο οποίος το είχε πάρει τις προηγούμενες δύο χρονιές.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο πρόεδρος της FIBA Europe, Όλαφουρ Ράφνσον, τόνισε πως «αν ρίξει κανείς μια γρήγορη ματιά στα ονόματα των υποψηφίων θα καταλάβει πόσο σημαντικό είναι αυτό το βραβείο. Το να αναδεικνύεται κανείς παίκτης της χρονιάς από τη FIBA Europe σημαίνει πως ο κόσμος τον θεωρεί έναν από τους καλύτερους παίκτες στην ιστορία του μπάσκετ».

Από τη μεριά του, ο Γενικός Γραμματέας της FIBA Europe, Ναρ Ζανολίν, σχολίασε πως «τα τελευταία οκτώ χρόνια, έχω δει τον Μίλος να κατακτά το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό κάτω των 16 ετών, να στέφεται πρωταθλητής Ευρώπης με την εθνική Σερβίας κάτω των 18 ετών, να φεύγει από το γήπεδο με τον τίτλο του πρωταθλητή Ευρώπης με την ομάδα κάτω των 20 ετών και να είναι και ο πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά και να κερδίζει το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας το 2009» και στη συνέχεια πρόσθεσε πως «μερικές φορές ξεχνάω πως είναι μόλις 23 ετών και ενστικτωδώς η πρώτη αντίδραση που ένιωσα ήταν έκπληξη όταν άκουσα πως για πρώτη φορά παίρνει αυτό το βραβείο». Πηγή: σούπερμπασκετ.

Ο Σέρβος δεν δικαιώνει τις προσδοκίες που είχαν επενδύσει πάνω του το προπονητικό τιμ, η διοίκηση και οι φίλαθλοι. Τα επιχειρήματα που στοιχειοθετούν την αγωνιστική αστάθεια του Τεόντοσιτς εστιάζουν μεταξύ άλλων στο συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό, στην παρουσία του Βασίλη Σπανούλη και στο εξαντλητικό πρόγραμμα υποχρεώσεων. Ήδη κατά την περσινή σεζόν και αμέσως μετά την κατάκτηση του κυπέλλου είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν ύποπτα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για σύναψη ηγεμονικού συμβολαίου με την ομάδα. Ο χρόνος έδειξε ότι "οι πληροφορίες" δεν υποστήριξαν τις μετέπειτα εξελίξεις, καθώς ο Τεόντοσιτς δεν επέκτεινε την συνεργασία του. Αντίθετα, ο ατζέντης του χρησιμοποίησε το περασμένο καλοκαίρι μια παράμετρο του συμβολαίου, ως μοχλό πίεσης προς την διοίκηση του Ολυμπιακού, ώστε να ενδώσει στις νέες απαιτήσεις. Σε περίπτωση που ερχόταν μια δελεαστική πρόταση συμβολαίου από ομάδα του εξωτερικού, ο Τεόντοσιτς μπορούσε να την αποδεχτεί, ωστόσο οι ερυθρόλευκοι διατηρούσαν το δικαίωμα να την ισοφαρίσουν, μιας και οι αδερφοί Αγγελόπουλοι μπορούν να δώσουν τα ίδια χρήματα στον Σέρβο και να τον κρατήσουν ως το 2014. Έτσι λοιπόν, οι Πειραιώτες προκάλεσαν την πλευρά του παίκτη να συγκεντρώσει προτάσεις. Παρά το γεγονός ότι ακολούθησε νέος κύκλος ύποπτων δημοσιευμάτων, (προτάσεις από Ρεάλ) ο θησαυρός αποδείχτηκε άνθρακας, μιας και καμία ομάδα δεν κατέθεσε επίσημη πρόταση. Σε αυτό το περίεργο πλαίσιο ο Τεόντοσιτς καλείται να παραμείνει ανεπηρέαστος.

Από την άλλη, η απόφαση για αγωνιστική συνύπαρξη με τον Βασίλη Σπανούλη προβληματίζει. Βέβαια, όσο λένε στον Ίβκοβιτς ότι δεν πολυπερπατάει η συνύπαρξη, άλλα τόσο θα επιχειρεί ο Σέρβος προπονητής να διαψεύσει. Και οι δυο παίκτες θέλουν την μπάλα στα χέρια τους προκειμένου να δημιουργήσουν και να εκτελέσουν (λιγότερο ο Τεόντοσιτς), με τον Λαρισαίο γκαρντ να έχει αρπάξει κατευθείαν το τιμόνι της ομάδας και να αφήνει λιγότερο χώρο για δράση στον Σέρβο. Λογικά κάποιος θα περίμενε το νέο μέλος της ομάδας να χρειαστεί περισσότερο χρόνο να εγκλιματιστεί, αλλά η κλάση, η εμπειρία και ο τσαμπουκάς του Σπανούλη διέλυσαν αυτήν την εικασία και την ερυθρόλευκη επετηρίδα.

Τέλος, μια άλλη ερμηνεία για την αγωνιστική αστάθεια του Τεόντοσιτς αποτελεί το γεγονός των συνεχόμενων γεμάτων διοργανώσεων στις οποίες συμμετέχει. Προκριματικά Ευρωμπάσκετ, Ευρωμπάσκετ, Μουντομπάσκετ και πλήρη αγωνιστική με τον Ολυμπιακό θα πρέπει να έχουν αντίκτυπο στο... γαλακτικό οξύ του παίκτη. Ωστόσο, η αγωνιστική επιβάρυνση δεν μπορεί να δικαιολογεί και να υποστηρίζει αψυχολόγητες ενέργειες στην επίθεση και άρνηση για "χαμήλωμα" στην άμυνα. Έχω την εντύπωση ότι ο Ολυμπιακός θα πρέπει να ζει και να πεθαίνει με τις ιδιαιτερότητες του Τεόντοσιτς, με τον κόσμο να βιώνει Déjà vu   τέτοιου είδους καταστάσεις:

Related Posts with Thumbnails