Σάββατο 9 Ιουλίου 2011

Yao: Το τέλος

Όταν οι Σέρβοι χρησιμοποιούν την λέξη "γιάο", συνήθως την παντρεύουν με ένα παρατεταμένο αγχωτικό ξεφύσημα, κατά την διάρκεια του οποίου το χέρι τους προσγειώνεται στο μέτωπο. Πρόκειται για μια χειρονομία, με την οποία εκφράζουν απογοήτευση και ανησυχία. Στο άκουσμα της αποχώρησης του Κινέζου γίγαντα Yao Ming η συγκεκριμένη έκφραση ταιριάζει γάντι - εκτός από ηχητικά - και ως προς το νόημα της.

Αλήθεια ποιο είναι το ιδανικό αντίο σ' έναν μπασκετμπολίστα - σύμβολο, που η μοίρα τον αναγκάζει σε πρόωρο αθλητικό θάνατο; Νομίζω ότι το υποδέχεσαι κάπως έτσι:


Ασφαλώς και δεν πρόκειται για ένα νέο απρόσμενο, καθώς οι πρώτοι ψίθυροι για το τέλος της καριέρας του είχαν διατυπωθεί έπειτα από τον σοβαρό του τραυματισμό - πριν από περίπου δυο χρόνια - ενώ η ανησυχία για αδυναμία επανόδου σε επαγγελματικό επίπεδο ήταν διάχυτη, μέχρι που οριστικοποιήθηκε την περασμένη αγωνιστική περίοδο. O 31χρονος Κινέζος είχε χάσει ολόκληρη την σεζόν 2009-2010, προσπαθώντας να θεραπεύσει το ταλαιπωρημένο του πόδι, ενώ κατά την επάνοδό του, την αμέσως επόμενη σεζόν (πρόλαβε να παίξει 5 αγώνες), η ατυχία εστίασε στον αγκώνα του. Μπορεί ο Yao να σήκωνε στους ώμους του ένα ολόκληρο έθνος, ωστόσο ήταν το ίδιο του το βάρος και η σωματική του διάπλαση εκείνα που τον πρόδωσαν, καθώς οι τραυματισμοί του σχετίζονται με την σωματοδομή του. Ίσως και να πρόκειται για το coming up του επόμενου Final Destination (ελ. απόδοση "Βλέπω τον θάνατό σου") για τον Greg Oden, ο οποίος αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα, που σχετίζονται με την διάπλασή του. - Αλήθεια, πώς στο διάολο την γλύτωσε αυτός;

Ξεφύγαμε... Δυστυχώς πρέπει να συνηθίσουμε να ζούμε χωρίς τον Yao στο παρκέ και να διαγράψουμε την πιθανότητα να επανέλθει. Ένας αθλητής - λαϊκός ήρωας στην ιδιαίτερη πατρίδα του και πρέσβης της στο ΝΒΑ, από τους αρτιότερα τεχνικά καταρτισμένους ψηλούς, η χαρά των αθλητικών κοντών με έφεση στις τάπες (κακίες...), η απόλυτη μηχανή παραγωγής δολαρίων, ένας σεμνός τύπος με έντονη φιλανθρωπική δραστηριότητα, 8ακις NBA All-Star (2003–2009, 2011), Δις All-NBA Second Team (2007, 2009), Τρις All-NBA Third Team (2004, 2006, 2008), NBA All-Rookie First Team (2003), 2002 FIBA World Championship All-Tournament Team, Τρις FIBA Asian Championship MVP (2001, 2003, 2005). ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο YAO και όχι μόνο. Κάτι, όμως, μου λέει ότι δεν θα απαλλαχθούμε τόσο εύκολα από την παρουσία του, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι Κινέζοι και Αμερικανοί θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν αυτό το γιγάντιο κεφάλαιο σε εξωαγωνιστικό επίπεδο. Και δεν μιλώ για πόστο τύπου Vlade Divac, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Σερβίας, αλλά εκμετάλλευση σε επίπεδο μάρκετινγκ, όπου υπάρχει και πολύ ζουμί.


ΥΓ: Την πληροφορία για το τέλος δεν θα μπορούσε να μεταφέρει κανείς άλλος, εκτός από τον μασόνο πρώτου βαθμού Adrian Wojnarowski του Yahoo...

Related Posts with Thumbnails