Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Μεταγραφικός πυρετός

Η υπόθεση του Βασίλη Σπανούλη μπορεί να ολοκληρώθηκε όμως ο μεταγραφικός πυρετός του καλοκαιριού για τους δύο "αιωνίους" άρχισε ξανά να ανεβαίνει από χθες. Αιτία, ο πρώην φόργουορντ της Σιένα Ρομέιν Σάτο, ο οποίος παρά τα δημοσιεύματα που τον ήθελαν να διαπραγματεύεται με τους "ερυθρόλευκους", είναι πλέον ένα βήμα από το να φορέσει την πράσινη φανέλα.

Καταρχάς ας ξεκαθαρίσω μια λανθασμένη πληροφορία που είχε διαδοθεί τις προηγούμενες ημέρες. Αρκετοί θεωρούσαν πως ο Σάτο θα καταλήξει στον Ολυμπιακό διότι υπήρχε η εντύπωση πως ο Κεντροαφρικανός παίκτης εκπροσωπείται από τον πρακτορείο Beobasket, δηλαδή τον Σέρβο ατζέντη Μίσκο Ραζνάτοβιτς, ο οποίος έχει γίνει πασίγνωστος στην Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι. Στην πραγματικότητα, ο Sato εκπροσωπείται από το ιταλικό πρακτορείο ατζέντηδων Sigma Sports. O πρόεδρος λοιπόν του πρακτορείου Matteo Comellini βρέθηκε χθες στην Αθήνα σύμφωνα με τα ρεπορτάζ και συμφώνησε για τη μεταγραφή του πελάτη του στον Παναθηναϊκό, έναντι 7 εκατομμυρίων δολαρίων για 3 χρόνια. Το ποσό μεταφράζεται σε περίπου 1,8 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, ένα μεγάλο συμβόλαιο για τα δεδομένα της εποχής και ασφαλώς η καλύτερη πρόταση που έγινε στον Αφρικανό παίκτη τις τελευταίες ημέρες.

Με την απόκτηση του Σάτο, έστω και αν μάλλον ξοδεύτηκε λίγο παραπάνω, ο Παναθηναϊκός δεν ενισχύεται μόνο αγωνιστικά αλλά στερεί από τον "αιώνιο" αντίπαλο έναν παίκτη που κατείχε περίοπτη θέση στο μεταγραφικό σχεδιασμό του και κερδίζει, έστω και σε μικρότερο βαθμό, τις εντυπώσεις ύστερα από την αρνητική κατάληξη της υπόθεσης Σπανούλη. Ο πρώην πλέον παίκτης της Σιένα, είναι ένας swingman με φοβερά αθλητικά προσόντα, που παρουσιάζεται ιδιαίτερα αποτελεσματικός στην άμυνα και αξιόπιστος στην επίθεση. Έχω την αίσθηση πως θα προσαρμοστεί εύκολα στο νέο του περιβάλλον καθώς η νέα του ομάδα έχει παρόμοιο αγωνιστική φιλοσοφία με την προηγούμενη και ο ρόλος που θα του αναθέσει ο Ομπράντοβιτς μέσα στο παρκέ θα είναι ο ίδιος που είχε και στη Σιένα. Ουσιαστικά η απόκτηση του Σάτο, σημαίνει πως ο Κεντροαφρικανός θα καλύψει βασικά τη θέση "3" και ο Τέπιτς θα "κατέβει" στα γκαρντς, αποτελώντας έτσι τον εσωτερικό αντικαταστάτη του Σπανούλη. Αυτό που λείπει πλέον για να συμπληρωθεί το "πράσινο" παζλ είναι ένας παίκτης πίσω από τον Διαμαντίδη στη θέση "1", με τον Γιασικεβίτσιους να είναι ο πιθανότερος υποψήφιος. Θεωρώ μάλλον απίθανο να κινηθούν για άλλο παίκτη ρακέτας οι "πράσινοι".

Όπως μάλλον αποδεικνύει η εξέλιξη της υπόθεσης Σάτο, ο Παναθηναϊκός έριχνε "στάχτη στα μάτια" με την υπόθεση Φερνάντεθ. Η δημόσια παραδοχή του Ιτούδη για επαφές με τον παίκτη, κάνει πιο έντονη την υποψία πως οι "πράσινοι" είχαν εξαρχής ως στόχο τον Σάτο και "θόλωναν τα νερά" με το υποτιθέμενο ενδιαφέρον για τον Ρούντυ. Άλλωστε δεν θυμάμαι ποτέ στο παρελθόν μέλος του προπονητικού επιτελείου ή της διοίκησης του Τριφυλλιού να παραδέχεται ...ραδιοφωνικώς την ύπαρξη διαπραγματεύσεων με παίκτη. Ίσως τελικά το θέμα να "έσκαγε" και σαν "βόμβα" αν δεν το απεκάλυπτε χθες το πρωί η τοπική εφημερίδα της Τοσκάνης Corriere di Siena.

Η απάντηση πάντως από την απέναντι πλευρά αναμένεται να έρθει άμεσα καθώς ο Ολυμπιακός φαίνεται να προορίζει ως αντί-Σάτο έναν παίκτη που τον είχε απασχολήσει και στο παρελθόν, τον Αμερικανό-Ερυθραίο και προσεχώς Πολωνό Τόμας Κελάτι. Όλοι θυμόμαστε την περίεργη περσινή ιστορία με τη μεταγραφή του Κελάτι και την αποπομπή του τελικά, η οποία προφανώς και δεν έγινε για ...ιατρικούς λόγους. Ακόμα όμως και να αποκτηθεί ο Κελάτι από το "ερυθρόλευκο" παζλ λείπουν ακόμα 3 σημαντικά κομμάτια: Ένας γρήγορος γκαρντ με εκτελεστικές και οργανωτικές ικανότητες, πιθανότατα Αμερικανός αφού ο Ίβκοβιτς σε όλες τις ομάδες του είχε έναν τέτοιο παίκτη (Χόκινς, Γκόλτνγουαιρ, Χόλντεν), ένας ευέλικτος φόργουορντ, πιθανότατα ο Νεμάνια Μπιέλιτσα και ένας σέντερ. Για το τελευταίο θέμα σημειώστε το γεγονός πως οι Ρόκετς πριν λίγες ώρες υπέγραψαν τον Μπραντ Μίλερ και σε συνδυασμό με την ανανέωση του Σκόλα, παρουσιάζουν μια μάλλον ...αχρείαστη πληρότητα στους ψηλούς.

Κλείνω με την επισήμανση πως δυστυχώς πέραν των κινήσεων των δύο "αιωνίων", στις περισσότερες ομάδες της Α1 δεν "κουνιέται φύλλο" σχετικά με τα μεταγραφικά θέματα. Εξαίρεση αποτελεί ο μεθοδικότατος και άριστα οργανωμένος τα τελευταία χρόνια Κολοσσός, ο οποίος μετά την μεταγραφή του Πατ Καλάθη φαίνεται να εξασφαλίζει και την παραμονή του Νίκου Παππά για έναν ακόμη χρόνο στη Ρόδο, όπως και ο Άρης που συμφώνησε με τον Σέρβο ψηλό Ντέγιαν Μπορόβνιακ και αναζητεί μέσω του Σαρόν Ντρούκερ "λαβράκια" στο summer league του Λας Βέγκας.

Υ.Γ.1: Έχω την εντύπωση πως οι δύο "αιώνιοι" προσπαθούν να δομηθούν ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Διόλου τυχαίο από τη στιγμή που οι προπονητές τους έχουν λίγο έως πολύ ίδιες αντιλήψεις και φιλοσοφία για το άθλημα.

Υ.Γ.2: Αν ο Σοφοκλής δεν υπογράψει συμβόλαιο με τους Κλίπερς, προβλέπω να ψάχνει για ομάδα εκτός Ελλάδας.

Related Posts with Thumbnails