Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Φάκελος Νέμανια Μπιέλιτσα

Όπως είναι γνωστό ο νεαρός διεθνής Σέρβος μπασκετμπολίστας έχει μπει στο στόχαστρο του Ολυμπιακού, καθώς αποτελεί προσωπική επιλογή του ομοεθνή κόουτς.

Όμως, οι ερυθρόλευκοι δεν είναι οι μοναδικοί μνηστήρες που ενδιαφέρθηκαν για την περίπτωση Μπιέλιτσα. Με δεδομένα τα τεράστια οικονομικά προβλήματα του Ερυθρού Αστέρα, που βρέθηκε ένα βήμα από την χρεωκοπία και πλέον αναμένεται να παρουσιάσει τη νέα σεζόν ένα σύνολο από πιτσιρίκια, οι ενέσεις ρευστού δια της πώλησης των σημαντικότερων περιουσιακών στοιχείων έμοιαζε μονόδρομος. Μέχρι και η δεύτερη φουρνιά πενταδάτων παικτών - μετά το πρώτο κύμα ξυλώματος κατά την διάρκεια της περσινής σεζόν - ζήτησε την αποδέσμευσή της. Στο πλαίσιο αυτό, οι ερυθρόλευκοι της Σερβίας γνωστοποίησαν τις προθέσεις τους, κρεμώντας την ταμπέλα "πωλείται" γύρω από τον λαιμό οποιουδήποτε παίκτη είχε να "εκτίσει" και άλλα χρόνια στην Χάλα Πιονίρ.

Ο 22χρονος αθλητής είχε υπογράψει την περσινή σεζόν επέκταση συμβολαίου, που τον δέσμευε με τον Ερυθρό Αστέρα ως το 2012. Σύμφωνα με το Διοικητικό Συμβούλιο της ομάδας από το Βελιγράδι, η ημερομηνία ορόσημο σχετικά με την μεταγραφή σε άλλη ομάδα είναι η 31η Ιουλίου. Από εκεί και πέρα διαφοροποιείται το καθεστώς συνεργασίας και οι εξελίξεις δρομολογούνται με διαφορετικό τρόπο. Με βάση τα παραπάνω, πρώτη που χτύπησε την πόρτα του συλλόγου υπήρξε η Μπαρτσελόνα. Ωστόσο, το ντιλ δεν ευδοκίμησε, καθώς η πλευρά του παίκτη υπήρξε ιδιαίτερα επιφυλακτική ως προς το ενδεχόμενο συνεργασίας. Με δεδομένη την επιθυμία του παίκτη να αγωνιστεί στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ (Νο 35 στο φετινό Ντραφτ, όπου τον επέλεξαν οι Ουίζαρντς και τον έστειλαν προκαταβολικά μέσω ανταλλαγής στους Τίμπεργουλφς), μια - δυο σεζόν σε ομάδα που πρωταγωνιστεί και χωρίς εξασφαλισμένο χρόνο συμμετοχής, έμοιαζε με ρίσκο για την αγωνιστική του εξέλιξη. Έτσι, λοιπόν, προέκυψε η Μπενετόν Τρεβίζο. Ιδανική ομάδα για τα προπαρασκευαστικά έτη που επιθυμεί να διανύσει ο Μπιέλιτσα, καθώς ο ανταγωνισμός μεγαλώνει σε σχέση με το σερβικό πρωτάθλημα, ενώ η παρουσία του για πολύ χρόνο στο παρκέ είναι εξασφαλισμένη. Άλλωστε, η ιταλική ομάδα έχει υπάρξει κατά το πρόσφατο παρελθόν προθάλαμος για παίκτες που έκαναν αμέσως μετά το άλμα για το ΝΒΑ. Στο πλαίσιο αυτό, Αστέρας και Μπενετόν έδωσαν προκαταβολικά τα χέρια, αφήνοντας όμως ένα μικρό παράθυρο, καθώς το θέμα δεν έκλεισε τελεσίδικα, παρά μόνο πιστοποιήθηκε η διάθεση συνεργασίας δια ενός προσυμφώνου.

Μόλις ο Ολυμπιακός ορφάνεψε στις θέσεις 3 και 4 μετά την αποχώρηση των Τζος Τσίλντρες και Λίνας Κλέιζα, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς έδειξε αμέσως την εναλλακτική, εκμεταλλευόμενος την προαναφερθείσα κατάσταση των πραγμάτων. Ακολουθώντας παλαιότερες τακτικές, προσέγγισε απευθείας τον παίκτη και ως άνθρωπος που απολαμβάνει το απόλυτο κύρος στον μπασκετικό χώρο, του έδωσε να καταλάβει ότι στον Ολυμπιακό που οραματίζεται, θα έχει θέση βασικού. Παράλληλα, η διοίκηση ικανοποίησε με την πρότασή της τα "θέλω" της πλευράς Μπιέλιτσα, με συνέπεια το πρώτο βήμα να έχει γίνει. Εντούτοις, όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει και για τον λόγο της εμπλοκής τριών ομάδων στην υπόθεση της μεταγραφής του Μπιέλιτσα, ο Ολυμπιακός αναζητεί ποιον θα πληρώσει και πόσο. Σημειώστε και εκείνο το 31/7 που λέγαμε στην αρχή για να δέσει άλλο ένα μακροσκελές σίριαλ του καλοκαιριού.

Πολλοί ίσως να διερωτώνται για το από που ξεφύτρωσε αυτός ο παίκτης. Η αλήθεια είναι ότι τον μεγάλο θόρυβο τον έκανε πρόσφατα και γι' αυτό υπάρχει εξήγηση. Ο νεαρός Σέρβος ξεκίνησε την σταδιοδρομία του από τα παιδικοεφηβικά τμήματα της Παρτίζαν. Συνήθως οι έφηβοι των ομάδων της Σερβίας θεωρούνται εν δυνάμει στελέχη των ανδρικών ομάδων, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη με τον Μπιέλιτσα, καθώς κανένας δεν τον πίστευε. Στο πλαίσιο αυτό της αμφισβήτησης, ήρθε να προστεθεί και ένας ξυλοδαρμός από μια τοπική συμμορία, που συνέβη έπειτα από την προπόνηση και είχε ως συνέπεια να σπάσει (ή καλύτερα να του σπάσουν) τον αγκώνα και να απουσιάσει από την αγωνιστική δράση για τέσσερις μήνες. Κάπου εκεί οι άνθρωποι της Παρτίζαν του γύρισαν την πλάτη και ο νεαρός σκέφτηκε μέχρι και να σταματήσει το μπάσκετ.

Ωστόσο, η γνωριμία του και μετέπειτα συνεργασία με τον μάνατζερ Μπόγιαν Τάνιεβιτς, που προήλθε από σύσταση του αδερφού του Γιόβαν ο οποίος επίσης είναι επαγγελματίας μπασκετμπολίστας, είχε ευεργετικά αποτελέσματα για την εξέλιξή του. Ο Μπόγιαν Τάνιεβιτς, που ανήκει στον μεγάλο όμιλο μάνατζερ "Ιnterperformances", πρότεινε στον Νέμανια να ενταχθεί στο πρόγραμμα της Αυστριακής ομάδας Arkadia Traiskirchen Lions, η οποία αποτελεί ομάδα συμβαλλόμενη με την Interperformances. Πρόκειται για αντίστοιχη περίπτωση του ομίλου Beobasket και της σερβικής ομάδας Mega Basket, στην οποία παρεμπιπτόντως είχε αγωνιστεί για ένα φεγγάρι ο Βλάντιμιρ Γιάνκοβιτς, κατόπιν προτροπής του μάνατζέρ του. Ο Μπιέλιτσα αγωνίστηκε στους λέοντες της Αυστρίας για την σεζόν 2007-2008, όμως και εκεί στάθηκε άτυχος, μιας και κατά την διάρκεια της περιόδου έσπασε το πόδι του. Ωστόσο, η επιλογή της περιπέτειας στην κεντρική Ευρώπη είχε και τα τυχερά της, καθώς τον επόμενο χρόνο μεταγράφηκε στον Ερυθρό Αστέρα, τις τύχες του οποίου είχε αναλάβει ο Σβέτισλαβ Πέσιτς. Η μετακίνηση βέβαια, δεν ήταν καθόλου τυχαία, αφού ο Σέρβος τεχνικός πέρα από την διορατικότητα που διαθέτει, εκπροσωπείται και εκείνος από το ίδιο γραφείο μάνατζερ. Μπίνγκο! Για όσους αμφισβητούν το έμπειρο μάτι του Πέσιτς και υιοθετούν μόνο την ίντριγκα της κοινής στέγης ατζέντηδων, αξίζει να σημειωθεί ότι ο παίκτης είχε προταθεί και στον Μπόγκνταν Τάνιεβιτς, ο οποίος αφού τον δοκίμασε για 1.5 μήνα στην Φενέρμπαχτσε τον έστειλε από εκεί που ήρθε, για να παραδεχθεί το λάθος του μετά το Ευρωμπάσκετ του 2009.

Αντί επιλόγου μια μίνι αξιολόγηση των προσόντων του Σέρβου:

Πλεονεκτήματα:
  1. Εξαιρετικός χειρισμός της μπάλας, παρά τα 209 εκατοστά που μετρά.
  2. Εξαιρετικό περιφερειακό σουτ
  3. Διαβάζει πολύ καλά το παιχνίδι
  4. Πολύ καλό τρανζίσιον
  5. Έφεση στο ριμπάουντ

Μειονεκτήματα
  1. Αυτά που ακούγονται ότι παίζει ΟΛΕΣ τις θέσεις είναι αστειότητες. Ο παίκτης αξιολογείται κατά πόσο "έχει" την θέση στον αμυντικό τομέα. Εκεί έχει αδυναμίες στην περιφέρεια.
  2. Εκρηκτικότητα
  3. Σοφτ μέσα στην ρακέτα

ΥΓ: Τον τελευταίο καιρό έχουν αραιώσει τα κείμενά μας εξαιτίας της ραστώνης του καλοκαιριού. Πάντως όποτε υπάρξει σοβαρό ερέθισμα θα μας ξαναδιαβάσετε

Related Posts with Thumbnails