Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Από την Αλαμπάμα στο ...Τελ Αβίβ

Αν υπάρχει ένας προπονητής ο οποίος αξίζει περισσότερο από κάθε άλλο τον άτυπο τίτλο του ανθρώπου που ξεχωρίζει για την διορατικότητα του σχετικά με τις επιλογές ανερχόμενων παικτών, αυτός είναι χωρίς αμφιβολία ο David Blatt. Ο Anthony Parker και ο Maceo Baston είναι δύο τρανά παραδείγματα παικτών, για το πόσο ικανός στο recruiting είναι ο Ισραηλινός εκ Μασσαχουσέττης τεχνικός. Η ικανότητα του Blatt στο να διαλέγει παίκτες, ήταν ένα από τα βασικά συνθετικά για το χτίσιμο της φοβερής ομάδας της Μακάμπι την τετραετία 2000-2004, διάστημα κατά το οποίο ο πρώην προπονητής του Άρη διετέλεσε βοηθός του Gershon. Μια χθεσινή είδηση ήρθε απλώς να επιβεβαιώσει το γεγονός πως ο πρώτος πλέον προπονητής της "ομάδας του λαού", διαθέτει όντως "αετίσιο μάτι". Η Μακάμπι υπέγραψε για 1+1 χρόνο τον απόφοιτο του Πανεπιστημίου της Alabama Mikhail Torrance, έναν παίκτη προσωπική επιλογή του Blatt, ο οποίος, (πιστέψτε με) μπορεί να αναδειχθεί σε αποκάλυψη την επόμενη σεζόν.

Καταρχάς τι εστί Torrance; Πρόκειται για έναν combo guard ύψους 1.98, ο οποίος αγωνίζεται με την ίδια ευχέρεια και άνεση και στις δύο θέσεις της περιφέρειας. Μπορεί να σκοράρει, μπορεί να πασάρει, μπορεί να μαζέψει ριμπάουντ, μπορεί να παίξει πολύ καλή άμυνα, μπορεί να σουτάρει, να επιχειρήσει drive, να καρφώσει, να, να, να... Γενικά μπορεί να κάνει τα πάντα μέσα στο παρκέ, κάτι που φαίνεται από τους φετινούς μέσους όρους του: 15,6 πόντοι, 5,1 ασίστ και 3,7 ριμπάουντ σε 32 ματς. Καθόλου άσχημα αν αναλογιστούμε πως ο Torrance έπαιζε σε ένα μέτριας δυναμικότητας κολέγιο της δυνατής South Eastern Conference. Το μεγάλο όπλο του Torrance είναι πως επιχειρεί drives και τελειώματα και με τα δύο χέρια, με την ίδια ακριβώς ευκολία. Παρότι δεξιόχειρας δεν είναι λίγες οι φορές που επιλέγει να πάρει τον δεξιό διάδρομο και να τελειώσει τη φάση με το αριστερό χέρι, αιφνιδιάζοντας έτσι τον προσωπικό του αντίπαλο. Είναι ταχύς, είναι πολύ αθλητικός, έχει potential και οι ειδικοί τον παρομοιάζουν με μια πιο short έκδοση του, κατά τα άλλα άτυχου στην καριέρα του, Shaun Livingston. Μόνο που ο Torrance, σε αντίθεση με τον άσο των Bobcats πλέον, είναι θανάσιμη απειλή από τη γραμμή του τριπόντου.

Αφού λοιπόν έχει όλα τα παραπάνω προσόντα, γιατί δεν επιλέχθηκε στο draft; Ο 22χρονος απόφοιτος του Alabama ήταν εντυπωσιακός σε όσα draft workouts συμμετείχε. Οι περισσότερες προβλέψεις τον έφερναν στις αρχές με μέσα του 2ου γύρου ενώ υπήρχαν και οι πιο αισιόδοξες εικασίες, οι οποίες τον τοποθετούσαν στις τελευταίες θέσεις του 1ου γύρου. Τελικά όμως το βράδυ της 24ης Ιουνίου εξελίχθηκε σε εφιάλτη για τον Torrance και γέμισε απογοήτευση το σπίτι στο οποίο είχε μαζευτεί ολόκληρη η οικογένειά του για να παρακολουθήσει τη διαδικασία του draft. Ο Torrance δεν επιλέχθηκε από καμία ομάδα και οι λόγοι δεν ήταν αγωνιστικοί, όπως εξήγησε ο ίδιος αργότερα. Κατά τη διάρκεια των workouts στο Chicago, οι ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη έδειξαν πρόβλημα στην καρδιά. Ο Torrance διαγνώσθηκε ότι πάσχει από σύνδρομο "αθλητικής καρδιάς". Η καρδιά του είναι μεγαλύτερου μεγέθους από την κανονική, φαινόμενο το οποίο έχει εντοπιστεί σε πολλούς αθλητές από τα τέλη του 19ου αιώνα και έπειτα. O Torrance αναγνώρισε το πρόβλημά του αλλά ήταν καθησυχαστικός, αφού τόσα χρόνια αγωνιζόταν κανονικά έχοντας την άδεια των γιατρών του Alabama University. Οι ομάδες του NBA όμως δεν θέλησαν να ρισκάρουν μαζί του. Ακόμα και οι Miami Heat που τον έβαλαν στο ρόστερ τους για το Summer League του Las Vegas, δεν τον χρησιμοποίησαν ούτε δευτερόλεπτο! Έτσι βρήκε την ευκαιρία ο Blatt και τον έντυσε στα "κίτρινα". Οι πληροφορίες μάλιστα λένε πως η Μακάμπι, εκτός από έναν πολλά υποσχόμενο παίκτη, έκανε και καλό οικονομικό deal για τους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε, πληρώνοντας λιγότερα από 200 χιλιάδες ευρώ για την υπογραφή του.

Ας περιμένουμε λοιπόν μέχρι την έναρξη της Ευρωλίγκα, για να δούμε αν ο Blatt το "τσίμπησε" και πάλι το "λαβράκι" του. Μέχρι τότε υπάρχουν τα "υποκατάστατα" του youtube...

Related Posts with Thumbnails