Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Πατέρας και γιος

Η μοίρα των περισσότερων νεαρών Αμερικανών που δεν καταφέρνουν να επιλεγούν στο draft είναι είτε η "εξορία" του NBDL είτε κάποιο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Τον δεύτερο δρόμο διάλεξε ο απόφοιτος του Maryland Landon Milbourne. O 23χρονος power forward υπέγραψε στις αρχές του φθινοπώρου συμβόλαιο συνεργασίας με τη γαλλική S.O.M Boulogne, η οποία αγωνίζεται στην 2η επαγγελματική κατηγορία της χώρας. Ο ύψους 2.02μ. Milbourne, πραγματοποιεί μέχρι στιγμής πολύ καλές εμφανίσεις επί γαλλικού εδάφους, ευρισκόμενος, μετά την 5η αγωνιστική του πρωταθλήματος, στην 4η θέση του πίνακα των σκόρερ, με μέσο όρο 17,6 πόντους ανά παιχνίδι. H παρουσία όμως του Milbourne στη Γαλλία αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα είναι ιδιαίτερη, όχι για τα αγωνιστικά του πεπραγμένα αλλά για εξωαγωνιστικούς κυρίως λόγους.

Μερικές βδομάδες πριν την μετακόμιση του Milbourne στη Γαλλία, συγκεκριμένα στις 29 Ιουλίου, η Forrsan Koripojan ή πιο απλά "FoKoPo, ομάδα που αγωνίζεται στην Α2 της Φινλανδίας, ανακοίνωνε την απόκτηση του 41χρονου Αμερικανού guard/forward Andre Foreman, ενός παίκτη με μακρόχρονη καριέρα σε πρωταθλήματα 2ης και 3ης διαλογής, όπως αυτά της Αυστραλίας, του Χονγκ Κονγκ και της Σουηδίας. Με βασικό ρόλο στην ομάδα και μετρώντας 8,6 πόντους και 7,0 ριμπάουντ μέσο όρο, ο Foreman έχει βοηθήσει την ομάδα του να βρίσκεται στην 1η θέση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος, όντας αήττητη μετά από 5 αγωνιστικές. θα αναρωτιέστε φυσικά γιατί σας αραδιάζω όλες αυτές τις άχρηστες πληροφορίες. Λοιπόν, ο Foreman και ο Milbourne, εκτός από το ότι αγωνίζονται σε ομάδες που "δεν τις ξέρει ούτε η μάνα τους", έχουν και κάτι άλλο κοινό. Ο νεαρός απόφοιτος του Maryland τυγχάνει γιος του βετεράνου που αγωνίζεται στη Σκανδιναβία!

Το θέμα φιλοξενήθηκε αρχικά στην Bleacher Report και υπέπεσε στην αντίληψή μου μέσω blog που ασχολείται με τα αθλητικά δρώμενα στο Πανεπιστήμιο του Maryland. Πρόκειται φυσικά για μια πολύ σπάνια ιστορία, για την οποία μάλιστα η γνωστή αμερικανική ιστοσελίδα έχει αναρτήσει και poll μαζί με το σχετικό άρθρο, στο οποίο θέτει το ερώτημα: Is this the first time a father & Son have played Professional Basketball Overseas a the same time? Φυσικά για Αμερικανούς μπασκετμπολίστες που αγωνίζονται στην ήπειρό μας, το φαινόμενο πρέπει να είναι μοναδικό. Με μια πρόχειρη αναζήτηση δεν μπόρεσα να ανακαλύψω αν υπήρξε ποτέ παρόμοια περίπτωση κατά το παρελθόν. Για αποκλειστικά Ευρωπαίους όμως παίκτες, υπάρχει μια ακόμα πιο ξεχωριστή περίπτωση.

Ο ζωντανός θρύλος του ιταλικού μπάσκετ Dino Meneghin έπαιξε για μικρό χρονικό διάστημα στις αρχές της δεκαετίας του 1990 επαγγελματικό μπάσκετ, ταυτόχρονα με τον, επίσης σπουδαίο, γιο του, Andrea. Μάλιστα οι δυο τους πρόλαβαν να τεθούν αντιμέτωποι και ως αντίπαλοι! Στις 17 Οκτωβρίου του 1990, ο 40χρονος τότε Dino, αγωνιζόμενος με τη φανέλα της Trieste, έπαιξε κόντρα στη Varese του 17χρονου γιου του Andrea!

Με τη συνδρομή του "αδελφού" blogger greekbball.blogspot.com, γνώρισα επίσης και την περίπτωση του 41χρονου Carlos Colla και του 17χρονου γιου του Juan Cruz Colla. Οι δύο Αργεντίνοι έπαιξαν το 2008 στην ίδια ομάδα της 1ης κατηγορίας της χώρας τους και πιο συγκεκριμένα στην Belgrano de San Nicolas! Αμερικάνο πατέρα και γιο όμως που να έπαιξαν ταυτόχρονα επαγγελματικό μπάσκετ στην Ευρώπη, δεν κατάφερα να ανακαλύψω άλλους. Οπότε μάλλον το ρεκόρ κατοχυρώνεται στους Foreman και Milbourne. Μέχρι αποδείξεως του εναντίου φυσικά...

Related Posts with Thumbnails