Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Σάρας έλα στο λαό σου

Είχαν περάσει περίπου 30 αγωνιστικά λεπτά όταν ο Γιόνας Βαλαντσιούνας κάρφωνε με μανία την μπάλα στο καλάθι της Τσιμπόνα και εκτίνασσε την διαφορά στους 30 πόντους υπέρ της Ρίτας. Εκείνη την στιγμή περίπου 7.000 φίλαθλοι σηκώνονταν όρθιοι και παρακινούμενοι από μια αόρατη δύναμη άρχιζαν εκστασιασμένα να φωνάζουν ρυθμικά ένα σύνθημα που περίμεναν με καημό να ξαναψελλίσουν έπειτα από το μακρινό 1998. Όχι δεν φώναζαν υπέρ της αγαπημένης τους ομάδας, που κυριολεκτικά κεντούσε στο παρκέ. Ένωναν τις φωνές τους γιατί ένιωθαν ότι το πλήρωμα του χρόνου της συνύπαρξης με τον λατρεμένο τους Σάρας είχε φτάσει. Για τον λόγο αυτό απαιτούσαν από τον κόουτς Τριφούνοβιτς να επισπεύσει το ιστορικό συναπάντημα αυξάνοντας την ένταση της ιαχής Σά-ρας, Σά-ρας.

Πράγματι, ο Σέρβος τεχνικός, που είχε φαγωθεί να πάρει το letter of clearance ανήμερα του αγώνα, δεν χάλασε το χατήρι των Λιθουανών και έπειτα από λίγα λεπτά έκανε νόημα στον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους να φορέσει την στολή εργασίας και να χυμήξει στο παρκέ. Κύλησαν κιόλας 12 χρόνια από τότε που τον είδαν για τελευταία φορά να φορά την αγαπημένη τους φανέλα. Τότε ήταν μόνο ένα αμούστακο παιδί, που το μικρό του όνομα, ο αριθμός της φανέλας που φορούσε, η αμερικανική του θητεία, το πάθος του για το μπάσκετ παρέπεμπαν στο ιερό τέρας Σαρούνας Μαρτσιουλιόνις. Πλέον, στα 34 του, έχει γράψει την δική του ιστορία και αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο όχι μόνο του λιθουανικού αλλά ολόκληρου του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Μπορεί να μπήκε πιο βαρύς λόγω βιολογικής αιτίας αλλά και εξαιτίας των πάμπολλων παρασήμων που φέρει στους ώμους του (μετάλλια σε Ολυμπιάδα, Ευρωπαϊκό, 4 Ευρωλίγκες και 7 εθνικά πρωταθλήματα), ωστόσο δεν δίστασε να πιάσει την μπαγκέτα και να δώσει την δική του παράσταση, ευχαριστώντας τον κόσμο που τον αγκάλιασε με μοναδικό τρόπο.


Όπως γίνεται κατανοητό ο Σάρας δεν είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, καθώς από τον Ιούνιο έχει να λειτουργήσει σε επαγγελματικές συνθήκες. Τις τελευταίες 3 εβδομάδες προπονούταν με το Περιστέρι, αλλά όπως ο ίδιος τόνισε "οι προπονήσεις δεν ήταν επιπέδου Ευρωλίγκα και για τον λόγο αυτό αισθάνομαι περίπου 60% έτοιμος σε επίπεδο φυσικής κατάστασης". Επίσης, ο ίδιος εκμυστηρεύτηκε σε Λιθουανούς δημοσιογράφους ότι δεν άντεχε να περιμένει άλλο μια πρόταση από τα κορυφαία κλαμπ της ηπείρου και γι 'αυτό αποδέχτηκε το κάλεσμα για μια τελευταία παράσταση από την αγαπημένη του Ρίτας. Βέβαια, είχε προσεγγίσει και την Ζαλγκίρις στο σαφάρι αναζήτησης επαγγελματικής στέγης, αλλά ο Βλάντιμιρ Ρομανόφ τον "άδειασε" στην κατ' ιδίαν συνάντηση και ουσιαστικά του έδωσε να καταλάβει ότι δεν είναι επιθυμητός. Από τα συμφραζόμενα άφησε, παράλληλα, να εννοηθεί ότι έχει υπογράψει μέχρι το τέλος της σεζόν και έπειτα θα κλείσει την ασύλληπτη καριέρα του.

Ωστόσο, η έλευση του Σάρας αναμένεται να δρομολογήσει εξελίξεις και στο ρόστερ της Ρίτας. Η περιφέρεια της ομάδας έχει εμπλουτιστεί σε σημαντικό βαθμό - αν όχι παραγεμίσει - με την προσθήκη του Λιθουανού σούπερσταρ. Η επιστροφή του τραυματία Τζόνσον σε καθήκοντα PG σηματοδοτεί δυσάρεστα μαντάτα για έναν παλιό γνώριμο: τον Ίγκορ Μιλόσεβιτς. Πλέον, ο Σερβοέλληνας βλέπει τον ρόλο του να υποβαθμίζεται τρομερά και δεν θα πρέπει να προκαλέσει έκπληξη αν αποδεσμευτεί. Άλλωστε, δεν τυγχάνει και την μέγιστη εκτίμηση από διοικούντες και οπαδούς, εξαιτίας της αντιεπαγγελματικής του συμπεριφοράς. Ηλεκτρονικές λιθουανικές μαρτυρίες κάνουν λόγο για έναν φανατικό καπνιστή και δεινό πότη. Μάλιστα του έχει αφαιρεθεί το δίπλωμα οδήγησης, καθώς έχει συλληφθεί να οδηγεί υπό την επήρεια του αλκοόλ. Όμως, όλα αυτά τα επιβαρυντικά στοιχεία ενδέχεται να μην του κοστίσουν καθόλου. Ο λόγος αφορά σε παρασκηνιακές μεθοδεύσεις, καθώς η συνεργασία του Ίγκορ με τον λιθουανικό σύλλογο θωρακίζεται με την παρουσία του κόουτς Τριφούνοβιτς. Το κοινό σημείο αναφοράς των δυο σχετίζεται με τον πολυπράγμονα Μίσκο Ραζνάτοβιτς, καθώς ο συγκεκριμένος ατζέντης έχει τα δικαιώματα και των δυο. Παστρικές δουλειές.

Related Posts with Thumbnails