Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

S.O.S. εκπέμπει η Τσιμπόνα


Την δική τους απάντηση στο ενδεχόμενο καταστροφής της Τσιμπόνα έδωσαν οι οπαδοί της ομάδας στο χθεσινοβραδινό αγώνα με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα. Αναρτώντας ένα πανό που δήλωνε ότι "αυτό θα ηχεί σε περίπτωση που φύγει η Τσιμπόνα" σηκώθηκαν όρθιοι και προχώρησαν σε βουβή διαμαρτυρία, χωρίς να βγάλουν άχνα για περίπου τρία λεπτά. Το δυσβάσταχτο χρέος της ομάδας έχει φέρει την κατάσταση στο απροχώρητο και πλέον η διάλυση του συλλόγου είναι ορατή.



Το γεγονός ότι η πλειοψηφία των κροατικών αθλητικών σωματείων έχει περιέλθει σε ομηρία εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων, που απειλούν σοβαρά την επιβίωσή τους, αποτελεί μια δυσάρεστη πραγματικότητα. Από τον κανόνα δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί ούτε η ιστορική Τσιμπόνα. Η διοίκηση της ομάδας, η τοπική αυτοδιοίκηση και το κροατικό γραφείο μάνατζερ XL Basketball Agency συνθέτουν ένα τρίγωνο αμαρτωλό, που έχει φέρει τον ιστορικό σύλλογο σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Κύκλοι μέσα από τον σύλλογο διαρρέουν ότι το ύψος του χρέους ανέρχεται περίπου στα 5 εκατομμύρια € αλλά το τοπίο είναι ιδιαίτερα ομιχλώδες και ευμετάβλητο, καθώς την δεδομένη στιγμή διενεργείται έλεγχος στα βιβλία της ομάδας και η δημοτική αρχή που έχει επωμιστεί με την ευθύνη της αναλυτικής καταγραφής των οφειλών, κάνει λόγο για μαύρη τρύπα ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ!

Παράλληλα, ο χρόνος δεν είναι σύμμαχος του κροατικού κλαμπ, μιας και με το πέρασμά του διογκώνονται τα χρέη και προκύπτουν νέες υποχρεώσεις. Στο πλαίσιο αυτό, εντός των προσεχών ημερών αναμένεται να καταφθάσει δικαστική εντολή αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς παίκτες της περασμένης σεζόν, ενώ η τράπεζα του Ζάγκρεμπ ασκεί ασφυκτικές πιέσεις προκειμένου να της επιστραφούν τα... δανεικά. Πριν τέσσερα χρόνια ο πρόεδρος του συλλόγου είχε συνάψει δάνειο ύψους 6.7 εκατομμυρίων ευρώ με την τράπεζα του Ζάγκρεμπ, βάζοντας υποθήκη ακίνητη περιουσία ιδιοκτησίας Τσιμπόνα, που εντοπίζεται χωρικά στον περιβάλλοντα χώρο του κλειστού "Ντράζεν Πέτροβιτς". Το πρόγραμμα αποπληρωμής εντάχθηκε σε ορίζοντα τριετίας, αλλά η κακοδιαχείριση της διοίκησης και η οικονομική συγκυρία δεν κατέστησαν δυνατή την ολοκλήρωση της διαδικασίας αποπληρωμής. Πλέον η διάθεση των περιουσιακών στοιχείων έμοιαζε μονόδρομος. Μόνο που η δημοτική αρχή μπλοκάρει την συνδιαλλαγή και κινείται νομικά εναντίον του τέως προέδρου της Τσιμπόνα, ισχυριζόμενη πως τα ακίνητα ανήκουν στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στο πλαίσιο αυτό, η πτώχευση της ομάδας είναι προ των πυλών και αποτελεί το μοναδικό σενάριο που προτείνει η δημοτική αρχή. Κρίμα.

Related Posts with Thumbnails