Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Το καμάρι των Μορμόνων

Στην πόλη Provo της Γιούτα, νότια του Salt Lake City, έχει την έδρα του ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά πανεπιστήμιο των ΗΠΑ, το Brigham Young University (BYU). Ιδρύθηκε το 1875 από τον ομώνυμο Πρόεδρο της ...Εκκλησίας των Μορμόνων και μετέπειτα κυβερνήτη της Πολιτείας. Όπως καταλαβαίνετε, το πανεπιστήμιο τελεί υπό την απόλυτη κηδεμονία των Μορμόνων και αποτελεί τον βασικό τριτοβάθμιο φορέα σπουδών σε ολόκληρες τις ΗΠΑ, για παιδιά που προέρχονται από οικογένειες Μορμόνων. Εκτός των άλλων, διαθέτει και μια αρκετά αξιόμαχη ομάδα μπάσκετ, τους Cougars, οι οποίοι έχουν δώσει το παρόν σε 25 συνολικά NCAA Tournaments.

Οι μεγαλύτερες μπασκετικές επιτυχίες του Brigham Young, σημειώθηκαν τα έτη 1951, 1952 και 1981, όταν οι Cougars έφτασαν μέχρι την 8άδα του τουρνουά. Στην τελευταία εξ αυτών μάλιστα, αγωνιζόταν στην ομάδα ο καλύτερος παίκτης που ανέδειξε ποτέ το BYU, ο μετέπειτα άσος του NBA, Danny Ainge. O Ainge κατέχει ακόμα το ρεκόρ συνολικών πόντων καριέρας για το BYU, με 2.467 πόντους και είναι ο μοναδικός παίκτης των Cougars που έχει κερδίσει το βραβείο John Wooden, τη σεζόν 1980-81. Στους σημαντικούς μπασκετμπολίστες που θήτευσαν στο BYU συγκαταλέγονται ακόμα, ο Travis Hansen, o "δικός μας" Andy Toolson, οι Βραζιλιάνοι Rafael Araujo και Jonathan Tavernari, o Γερμανοαμερικανός "γίγαντας" Shawn Bradley και ο ...Κροάτης Kresimir Cosic. Για κάποιους μάλιστα από τους παραπάνω, η ακαδημαϊκή ζωή και η αθλητική καριέρα συνδυάστηκαν και με ...ιερά καθήκοντα για λογαριασμό της Εκκλησίας των Μορμόνων, με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα τον Travis Hansen, που θήτευσε ως ιεραπόστολος στην Χιλή για 2 χρόνια και τον Kresimir Cosic, ο οποίος μετέφρασε το Βιβλίο των Μορμόνων στα κροατικά και αποτέλεσε κήρυκα του Μορμονισμού σε ολόκληρη την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Τα τελευταία 2-3 χρόνια και κυρίως φέτος, τα κατορθώματα του Danny Ainge στο BYU, "ξαναζωντάνεψαν" στο πρόσωπο της "καλαθομηχανής", που ακούει στο όνομα Jimmer Fredette. Ο 21χρονος Μορμόνος play maker από την Νέα Υόρκη, οδηγεί την κούρσα των σκόρερ σε ολόκληρο το κολεγιακό πρωτάθλημα, με 26,1 πόντους μέσο όρο. Πρόσφατα, σημείωσε 47 πόντους απέναντι στο Utah, πλησιάζοντας την προσωπική του και κορυφαία στα χρονικά του πανεπιστημίου επίδοση, που είναι οι 49 πόντοι με αντίπαλο το Arizona την σεζόν 2009-2010. Πέρυσι έφτασε τους Cougars μέχρι τους "32" του NCAA Tournament και φέτος σκοπεύει να τους οδηγήσει ακόμα ψηλότερα, όπως δείχνει και το εντυπωσιακό 17-1 ρεκόρ της ομάδας μέχρι στιγμής. Πλέον οι πιθανότητες να κερδίσει ξανά παίκτης από το BYU το βραβείο John Wooden φαντάζουν αρκετές και είναι ακόμα περισσότερες ώστε ο Fredette να επιλεγεί στον 1ο γύρο στο επόμενο draft του NBA.

Related Posts with Thumbnails