Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Τα μπαλάκια του Μαϊνινί

Το ενδιαφέρον της μπασκετικής Ευρώπης αναμένεται να στραφεί αυτήν την Κυριακή στο Βίλνιους της Λιθουανίας, όπου θα πραγματοποιηθεί η κλήρωση του Ευρωμπάσκετ 2011, το οποίο ως γνωστόν θα διεξαχθεί στη χώρα της Βαλτικής τον επόμενο Σεπτέμβρη. Μια κλήρωση, η οποία, όπως και η διοργάνωση στο σύνολό της, θα είναι αρκετά διαφορετική σε σχέση με άλλες χρονιές και θα πραγματοποιηθεί υπό τον απόηχο της χθεσινής ανακοίνωσης για την έναρξη μια περιόδου ευρείας συνεργασίας μεταξύ της FIBA Europe και του ΝΒΑ.

Η συμφωνία του γενικού γραμματέα της FIBA Europe Ναρ Ζανολίν, γνωστού και ως "Εωσφόρου Νο 2"- το Νο 1 είναι φυσικά ο Μαϊνινί-με την αντιπρόεδρο του ευρωπαϊκού γραφείου του ΝΒΑ, Σόφι Γκόλντσμιθ, περιλαμβάνει, εκτός από την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών σε τεχνικά και διαιτητικά θέματα, την δέσμευση των Αμερικανών να συνδράμουν στο promotion των επόμενων διοργανώσεων της ευρωπαϊκής ζώνης της FIBA, αρχής γενομένης με το φετινό Ευρωμπάσκετ. Έχω βέβαια την εντύπωση πως οι Αμερικανοί δεν χρειαζόταν να κάνουν κάποια συμφωνία καθώς έχουν ήδη βάλει τα θεμέλια για την αναβάθμιση της διοργάνωσης. Πώς; Φυσικά με το επερχόμενο lockout! Γιατί lockout δε σημαίνει μόνο παύση αγωνιστικών δραστηριοτήτων και πληρωμών αλλά σημαίνει επίσης διακοπή προπονήσεων, κλείσιμο προπονητικών εγκαταστάσεων, αναβολή των Summer Leagues κλπ. Επομένως σημαίνει την πλήρη απαλλαγή των Ευρωπαίων παικτών του NBA από τις καλοκαιρινές υποχρεώσεις αλλά και δεσμεύσεις, οι οποίες πολλές φορές τους κρατούσαν μακριά από τις εθνικές τους ομάδες. Μάλλον λοιπόν θα πρέπει να περιμένουμε σημαντική μάζωξη αστεριών στο φετινό Ευρωμπάσκετ, μιας και ταυτόχρονα ο θεσμός λειτουργεί και ως προολυμπιακό τουρνουά. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε και την αμφιλεγόμενη απόφαση της αύξησης του αριθμού των ομάδων που συμμετέχουν, σε 24, τότε καταλαβαίνουμε γιατί η φετινή διοργάνωση είναι αρκετά ξεχωριστή και διαφορετική από τις προηγούμενες.

Τα έξι γκρουπ δυναμικότητας καθορίστηκαν από την FIBA Europe πριν από μερικές ημέρες και οι 4 πρώτες ομάδες της κατάταξης του προηγούμενου Ευρωμπάσκετ (Ισπανία, Σερβία, Ελλάδα, Σλοβενία) τοποθετήθηκαν στο 1ο γκρουπ δυναμικότητας. Οι υποψήφιοι αντίπαλοι της εθνικής μας ομάδας θα προκύψουν από τα υπόλοιπα γκρουπ δυναμικότητας, τα οποία έχουν ως εξής:

2ο γκρουπ: Γαλλία, Κροατία, Ρωσία, Τουρκία
3ο γκρουπ: Λιθουανία*, Γερμανία, Μαυροβούνιο, Βέλγιο
4ο γκρουπ: Μεγάλη Βρετανία, MKD, Ισραήλ, Γεωργία
5ο γκρουπ: Ιταλία, Βουλγαρία, Πολωνία, Βοσνία
6ο γκρουπ: Ουκρανία, Λετονία*, δύο εκ των Πορτογαλία, Φινλανδία και Ουγγαρία
* Λιθουανία και Λετονία δε μπορούν να κληρωθούν στον ίδιο όμιλο.

Η κλήρωση είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή στις 7:30 μ.μ. και ας ελπίσουμε να μην συνοδευτεί με τις γνωστές δηλώσεις για μετάλλιο και λοιπές αμπελοφιλοσοφίες. Ας ελπίσουμε επίσης να βρούμε γρήγορα ομοσπονδιακό προπονητή...

Υ.Γ.1: Ο Μαϊνινί είναι φυσικά πρόεδρος της FIBA και δεν έχει καμία σχέση με την αυριανή κλήρωση αλλά είναι ο "Νο 1 εχθρός", εξ ου ο τίτλος και η φωτογραφία.

Υ.Γ.2: Έχω μεγάλο "έρωτα" με τον αστέρα του NCAA Jimmer Fredette και μετά από την πρόσφατη αναφορά μου σε αυτόν, ήρθε ο Kevin Durant να με δικαιώσει...

Related Posts with Thumbnails