Δευτέρα 14 Μαρτίου 2011

NCAA Tournament Preview: East Region

Για τους "άρρωστους" με την πορτοκαλί θεά, ο Μάρτιος είναι ίσως ο αγαπημένος μήνας του χρόνου. Ο λόγος δεν είναι άλλος από το γνωστό και πολυαγαπημένο March Madness, την τελική φάση του κολεγιακού πρωταθλήματος των ΗΠΑ. Από αύριο και για διάστημα τριών περίπου εβδομάδων, 68 πανεπιστήμια θα μπουν στην μάχη για το τρόπαιο του εθνικού πρωταθλητή. Η δράση ξεκινάει την Τρίτη και την Τετάρτη με τους 4 "play-in" αγώνες και ολοκληρώνεται το τριήμερο 2-4 Απριλίου με το F4, το οποίο φέτος φιλοξενείται στο Houston του Texas. To Greek Hoopz θα σας παρουσιάσει σταδιακά μέχρι την Πέμπτη, μια ανάλυση των τεσσάρων περιφερειών του bracket, ξεκινώντας από την East Region.

Στην East, έχει τοποθετηθεί η ομάδα με το υψηλότερο # 1 seeding, το Ohio State. Οι Buckeyes μπορεί να έχασαν τον Evan Turner, όμως είναι πληρέστερη και καλύτερη ομάδα από πέρυσι. Διαθέτουν μια έμπειρη και ψηλή περιφερειακή τριάδα, τους Buford, Lighty, και Diebler καθώς και τον καλύτερο post player σε όλο το πρωτάθλημα, τον εκπληκτικό freshman Jared Sullinger, ο οποίος έχει καλύψει και με το παραπάνω το κενό που είχαν πέρυσι μέσα στη ρακέτα. To rotation τους εξακολουθεί να είναι "σφιχτό", όμως έχουν δύο πολύ ποιοτικούς guards που έρχονται από τον πάγκο, τους Craft και Thomas. Όπως και πέρυσι, στη βασική τους πεντάδα δεν υπάρχει καθαρόαιμο play maker και τον ρόλο οργανωτή του Turner έχει επωμιστεί φέτος ο William Buford.

Παρόλο που ήταν η ομάδα με την πιο σταθερή παρουσία μέχρι στιγμής, με συνολικό ρεκόρ νικών 32-2, η επιτροπή του NCAA που αξιολογεί το seeding των ομάδων και καταρτίζει τα brackets δεν τους αντάμειψε ιδιαίτερα. Κάθε άλλο μάλιστα...

Στο ίδιο bracket με το Ohio State έχουν τοποθετηθεί άλλες πέντε ομάδες που έχουν κατακτήσει στο παρελθόν το πρωτάθλημα (North Carolina, Syracuse, Kentucky, Marquette, Villanova), ομάδες με σταθερά καλή παρουσία τα τελευταία χρόνια (West Virginia, Xavier, Washington) και μια από τις καλύτερες ομάδες από περιφέρειες μέσης δυναμικότητας, το George Mason.

To North Carolina (#2) προέρχεται από εκπληκτικό δεύτερο μισό πρωταθλήματος και ο πρωτοετής Harrison Barnes έχει "ξυπνήσει για τα καλά", ύστερα από την αρχική αμφισβήτηση προς το πρόσωπό του. Στα τελευταία 10 παιχνίδια τους, έχουν ηττηθεί μόλις μια φορά.

Το Syracuse (#3) είναι παραδοσιακή δύναμη του κολεγιακού μπάσκετ, η οποία βασίζεται στην εμπειρία του coach Jim Boeheim και στην περίφημη εφαρμογή της άμυνας ζώνης 2-3. Υπάρχει μια παράμετρος στο bracket, η οποία ενδέχεται να τους βοηθήσει αρκετά: Η τελική φάση της περιφέρειας διεξάγεται στο Newark του New Jersey, το οποίο απέχει περίπου 380 χιλιόμετρα από το Syracuse της New York. Απόσταση μικρή για ένα από τα πιο φανατικά κοινά του κολεγιακού πρωταθλήματος...

Το Kentucky (#4) μειονεκτεί τόσο σε εμπειρία, καθώς στηρίζεται όπως και πέρυσι σε freshmen, όσο και σε εναλλακτικές λύσεις από τον πάγκο. Ο coach Calipari όμως έχει δημιουργήσει μια πιο ισορροπημένη ομάδα από την περσινή των Wall, Cousins και Blendsoe, η οποία παίζει πολύ καλή άμυνα και σουτάρει καλά από την περιφέρεια. Με βάση τις πρόσφατες εμφανίσεις τους, αδικούνται από το #4 seeding.

Την έκπληξη στην East Region, μπορεί να κάνει κάποιο από τα Washington (#7) και Georgia (#10), που αναμετρούνται μεταξύ τους στον 1ο γύρο. Ειδικά το πρώτο, το οποίο διαθέτει παίκτες με την απαιτούμενη ποιότητα, παίζει ένα απρόβλεπτο up tempo παιχνίδι και μπαίνει στο NCAA Tournament με τον "αέρα" του πρωταθλητή της PAC-10.

Ποιους παίκτες αξίζει να προσέξετε από την East Region:
- Jared Sullinger (Οhio State)
- Ηarrison Barnes (North Carolina)
- John Jenson (North Carolina)
- Chris Joseph (Syracuse)
- Terrence Jones (Kentucky)
- Brandon Knight (Kentucky
- Tu Holloway (Xavier)
- Isaiah Thomas (Washington)
- Cam Long (George Mason)
- Travis Leslie (Georgia)
- Trey Thompkins (Georgia)

Συμπερασματικά, η πιο σταθερή, μαζί με το Kansas, ομάδα του πρωταθλήματος, φαίνεται να έχει να αντιμετωπίσει αρκετούς και δύσκολους "σκοπέλους" μέχρι το F4 του Ηouston. Εμένα πάντως, η φετινή ιστορία του Ohio State μου θυμίζει αρκετά την περσινή αντίστοιχη του Kansas, το οποίο ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος αλλά τοποθετήθηκε από την αρμόδια επιτροπή, σε ένα αρκετά δύσκολο bracket. Ας θυμηθούμε λοιπόν κλείνοντας, ποια ήταν η κατάληξη του περσινού #1 overall seed του τουρνουά...



* Θα ακολουθήσει η ανάλυση για την West Region

Comments (10)

Loading... Logging you in...
  • Logged in as
Πολύ χρήσιμα!
Αλλά...οι περιφέρειες δεν είναι σταθερές λόγω γεωγραφικής θέσης; Δηλαδή,του παραχρόνου το Ohio State π.χ. ενδέχεται να πάει στην West;;!

Επίσης,ρωτάω κι εσάς αν το ξέρετε, για ποιο λόγο κάποια από τις "play-in" ομάδες παίρνει ψηλότερη θέση από την 16η (Southwest) κι επίσης γιατί σε άλλη (East) υπάρχουν 2 τέτοιες ομάδες;
@ Πιζήτα
Οι περιφέρειες δεν έχουν να κάνουν με την γεωγραφική προέλευση των Πανεπιστημίων που συμμετέχουν σε αυτές αλλά με τον τόπο διεξαγωγής των τελικών κάθε περιφέρειας. Δηλαδή, επειδή οι ημιτελικοί και οι τελικοί θα διεξαχθούν στο Newark του New Jersey (όπως φαίνεται στην εικόνα) το οποίο βρίσκεται στην ανατολική πλευρά των ΗΠΑ, για αυτό και η περιφέρεια καλείται East. Αντίστοιχα το ίδιο συμβαίνει και με την West Region, όπου οι τελικοί διεξάγονται στο Anaheim της California. Κάθε χρονιά οι ονομασίες των regions αλλάζουν καθώς αλλάζουν και οι πόλεις διεξαγωγής των αγώνων. Π.χ. πέρυσι είχαμε South Region στο bracket ενώ φέτος δεν έχουμε. Οι θέσεις των Πανεπιστημίων στο χάρτη δεν έχουν καμία σχέση με την region στην οποία τοποθετούνται κάθε φορά.
Όσον αφορά τα play in παιχνίδια...
Είναι η πρώτη φορά που στο τουρνουά συμμετέχουν 68 ομάδες και οι play in αγώνες είναι τέσσερις. Μέχρι πέρυσι υπήρχε ένας play in αγώνας, καθώς συμμετείχαν 65 ομάδες. H 64η και 65η ομάδα λοιπόν έπαιρναν seeding #16 και τοποθετούνταν σε μια region. Φέτος, υπάρχουν 2 play in αγώνες μεταξύ ομάδων με #16 seeding, ένας ανάμεσα σε ομάδες με #12 seeding και ένας μεταξύ ομάδων με #11 seeding. Στην East διεξάγονται 2 τέτοια ματς, στην Southwest 1, στην Southeast 1 και στην West κανένα.

Στο NCAA Tournament συμμετέχουν 31 ομάδες με "Automatic Bid" δηλαδή οι 31 πρωταθλήτριες των περιφερειών. Από εκεί και πέρα συμμετέχουν άλλες 37 ομάδες με "At large bid" δηλαδή επιλέγονται με βάση το ρεκόρ τους, τη δυσκολία της περιφέρειάς τους και των αγώνων τους και μια σειρά από άλλα κριτήρια, από μια αρμόδια επιτροπή του NCAA. Έχει προαποφασιστεί πως 2 εκ των play in αγώνων θα είναι μεταξύ των ασθενέστερων ομάδων με "automatic bid" και άλλοι 2 μεταξύ των ασθενέστερων ομάδων που ανήκουν στην κατηγορία των "at large bid".

Επομένως οι 2 play in αγώνες μεταξύ ομάδων με "automatic bid" είναι:
(#16) Texas-San Antonio - Alabama State (East)
(#16) North Carolina- Asheville - Arkansas Little Rock (Southeast)

και οι 2 play in αγώνες μεταξύ ομάδων με "at large bid" είναι:
(#12) Alabama Birbingham - Clemson (East)
(#11) Southern California - Virginia Commonwealth (Southwest)
Γιατί τώρα ο play in αγώνας στην Southwest δίνει seeding #11 δηλαδή υψηλότερο από το #16 που παίρνει η ασθενέστερη θεωρητικά ομάδα; Επειδή, οι ομάδες που θα παίξουν σε αυτόν τον αγώνα παρόλο που ανήκουν στην κατηγορία των "at large bid", θεωρούνται και οι δύο, ισχυρότερες από τις ομάδες που βρίσκονται από το seeding #12 έως και #16. Θα πει κανείς, γιατί τότε δεν παίζουν play in αγώνα κάποιες από τις ομάδες που βρίσκονται από το #12 και κάτω; Επειδή οι ομάδες της Southwest με seeding #12, #13, #14, #15, #16, (δηλαδή Richmond, Morehead State, Saint Peter's, Akron και Boston University) είναι πρωταθλήτριες περιφερειών, είναι δηλαδή ομάδες με "automatic bid", οι οποίες όμως δεν ανήκουν στις 4 ασθενέστερες της συγκεκριμένης κατηγορίας. Επομένως δεν γίνεται να δώσουν play in αγώνα!

Το πλήθος των play in αγώνων σε κάθε region εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο η επιτροπή θα τοποθετήσει τις ομάδες σε κάθε region. Εξαρτάται δηλαδή από τον αριθμό των "automatic bid" και των "at large bid" ομάδων που θα βρεθούν σε κάθε region. Επειδή πρώτα γίνεται η επιλογή των ομάδων, μετά το seeding και στη συνέχεια τοποθετούνται οι ομάδες σε regions, για αυτό προέκυψε αυτή η φετινή φαινομενική "ανωμαλία" δηλαδή να μην ισοκατανέμονται οι play in αγώνες (ένας δηλαδή σε κάθε region) αλλά να έχουμε 2 play in αγώνες στην East, 1 στην Southeast και Southwest και κανέναν στην West.

Ελπίζω να σε κάλυψα, αν και σίγουρα το σύστημα δείχνει και είναι αρκετά περίπλοκο...
Bασικά θυμάμαι πάρα πολλά από το περσινό σας κατοτιπιστικότατο post. Πήγε το μυαλό μου στον σχεδιασμό των περιφερειών,αλλά ήθελα την δική σας απάντηση! Εξάλλου δεν είμεθα κι οι παντογνώστες.

Θα ήθελα να μάθω αν υπάρχουν σε όλα τα άνωθεν και "διασταλτικές ερμηνείες" (που γράφει κι ο φίλος ο ΚΟΥΡΟΥΝΑΣ). Εννοώ, μπορεί κάποιο Πανεπιστήμιο να διαφωνήσει με την σειρά κατάταξης ή με κάτι άλλο;
Ενστάσεις και λοιπές "ομορφιές" από τα κολέγια πάνω στις αποφάσεις της επιτροπής εξ όσων γνωρίζω δεν επιτρέπονται...
Πάντοτε υπάρχουν κάποιες κριτικές του τύπου, δεδομένου πως η κρίση της επιτροπής εμπεριέχει στοιχεία υποκειμενικότητας. "Χοντράδες" όμως από την επιτροπή δεν γίνονται.
Φέτος βέβαια, δημιουργήθηκε αρκετός θόρυβος, μάλλον δικαιολογημένος, για τις δύο τελευταίες "at large bids" που δόθηκαν στα Alabama Birbingham και Virginia Commonwealth αντίστοιχα. Θεωρήθηκε πως αδικήθηκαν κάποια άλλα κολέγια όπως το Colorado και το Virginia Tech.

Ένα επίσης πολύ κατατοπιστικό άρθρο για το κολεγιακό είναι και αυτό:
http://run-n-gun.blogspot.com/2010/03/blog-post_1...
Δεν το ήξερα ότι είχε φύγει από το Marist, ο Βουγιούκας...
Τώρα έδωσες λόγο ύπαρξης στο αυριανό μου βράδυ, doctor Giannis!
Δεν χάνω Άλεξ Βουγιούκα με τίποτα!
Να ρωτήσω αν θα έχουμε τηλεοπτική μετάδοση από nova φέτος;;;

Post a new comment

Comments by

Related Posts with Thumbnails