Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

NCAA Tournament Preview: Southeast Region

Στην τελευταία region του φετινού bracket για το NCAA Tournament, το #1 seeding ανήκει στο Pittsburgh. Το πανεπιστήμιο από την Pennsylvania, μπαίνει στο τουρνουά με συνολικό ρεκόρ νικών 27-5, ξεκινώντας από την ίδια αφετηρία από όπου ξεκίνησε και το 2009, όταν είχε στις τάξεις του τον DeJuan Blair.

Το μεγαλύτερο προσόν των Panthers είναι η εμπειρία καθώς την βασική τους πεντάδα απαρτίζουν 3 seniors και 2 juniors. Το Α και το Ω στην επίθεσή τους είναι το δίδυμο των guards, Ashton Gibbs και Brad Wanamaker. Ειδικά ο πρώτος, ο οποίος αποτελεί τον ιθύνοντα νου της ομάδας και παράλληλα σουτάρει με 48% ποσοστό ευστοχίας από την περιφέρεια. Σημαντικός παίκτης για την αμυντική λειτουργία της ομάδας του Jamie Dixon είναι ο σκληροτράχηλος center Gary McGhee. Άλλωστε η αμυντική συμπεριφορά του Pittsburgh θεωρείται από τις καλύτερες στην χώρα, δεδομένου πως επιτρέπει μέχρι στιγμής στους αντιπάλους του να σκοράρουν μόλις 61 πόντους ανά αγώνα.

Συγκριτικά με τις υπόλοιπες ομάδες που έλαβαν #1 seeding, το Pittsburgh τοποθετήθηκε στο πιο εύκολο bracket. Από την άλλη όμως, σε σχέση με τα Ohio State, Duke και Kansas, το Pittsburgh είναι μάλλον θεωρητικά ασθενέστερο. Το γεγονός είναι λοιπόν, πως η Southeast Region είναι η περιφέρεια με το χαμηλότερο συνολικά επίπεδο ομάδων σε ολόκληρο το bracket του τουρνουά.


Το Florida (#2) πραγματοποίησε εξαιρετική σεζόν αλλά τα "χάλασε" λίγο στο τέλος όταν και έχασε εύκολα τον τίτλο της SEC από το Kentucky. Ο Billy Donovan έχει, κατά γενική ομολογία, δημιουργήσει τους καλύτερους Gators μετά το repeat του 2006-2007. Στα υπέρ τους το γεγονός πως τα δύο πρώτα τους ματς στο τουρνουά, θα διεξαχθούν στην πόλη Tampa της Florida.


Το Brigham Young (#3) έχει στις τάξεις του τον απόλυτο κολεγιακό σταρ Jimmer Fredette, έναν παίκτη ικανό να διαλύσει κάθε αμυντικό σύστημα. Η περίεργη όμως απόφαση του ίδιου του πανεπιστημίου να αφήσει εκτός ομάδας τον μοναδικό center των Cougars Brandon Davies, μάλλον περιορίζει τις ελπίδες του Brigham Young για διάκριση.


To Wisconsin (#4) παρουσιάζεται σταθερά καλό τα τελευταία χρόνια αλλά όποτε καλείται να κάνει την υπέρβαση, δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες. Το αρνητικό ρεκόρ πόντων (33) που πέτυχε απέναντι στο Penn State την προηγούμενη εβδομάδα, έχει προκαταβάλει αρνητικά αρκετούς από τους Αμερικανούς αναλυτές που ασχολούνται με το τουρνουά.

Η εκτίμηση πως στην Southeast Region δεν υπάρχουν ομάδες μεγαθήρια, μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως το συγκεκριμένο κομμάτι του bracket είναι ανοικτό σε "ανάποδα" αποτελέσματα. Το Belmont (#13) είναι μια ομάδα με καλή κυκλοφορία μπάλας και μεγάλο rotation και ενδέχεται να ζορίσει αρκετά το Wisconsin στον 1ο γύρο του τουρνουά. Από εκεί και πέρα υπάρχουν πολλές ομάδες που "βράζουν στο ίδιο καζάνι" όπως, το πάντοτε υπολογίσιμο Kansas State (#5), το "αναγεννημένο" φέτος St. John's (#6), το UCLA (#7) με την πολύ "βαριά" φανέλα, το Butler (#8) η περσινή "σταχτοπούτα", το Old Dominion (#9), το Gonzaga (#11) και το μάλλον υποτιμημένο Utah State (#12). Το μεγάλο underdog όμως στην Southeast Region είναι άλλο...

To Michigan State (#10) ξεκίνησε τη σεζόν τον Νοέμβρη, ως το Νο 2 φαβορί μετά από το Duke. Η συνέχεια όμως στιγματίστηκε από τραυματισμούς, εσωτερικές τριβές και αποχωρήσεις παικτών (Korie Lucius) και κακές εμφανίσεις, που οδήγησαν στο μέτριο ρεκόρ νικών 19-14 και στην οριακή τελικά είσοδο στο τουρνουά. Οι Spartans όμως είναι μια ομάδα που μετράει δύο συνεχόμενα F4 (2009, 2010) και οι παίκτες τους διαθέτουν μεγάλη εμπειρία από το τουρνουά. Συν τοις άλλοις, διαθέτουν έναν προπονητή (Tom Izzo), ο οποίος τον Μάρτιο "βγάζει" πάντα τον καλύτερο εαυτό του στον πάγκο. Παρόλο που δεν είναι και στα καλύτερά τους, κανείς δε μπορεί να τους διαγράψει...


Ποιους παίκτες αξίζει να προσέξετε στην Southeast Region:

- Ashton Gibbs (Pittsburgh)

- Brad Wanamaker (Pittsburgh)
- Chandler Parsons (Florida)
- Jimmer Fredette (Brigham Young)

- Jon Leuer (Wisconsin)

- Jacob Pullen (Kansas State)

- Dwight Hardy (St. John's)

- Tyler Honeycutt (UCLA)

- Shelvin Mack (Butler)
- Kent Bazemore (Old Dominion)
- Kalin Lucas (Michigan State)

- Durrel Summers (Michigan State)
- Robert Sacre (Gonzaga)


Η επιτροπή "έκλεισε το μάτι" στο Pittsburgh καθώς το τοποθέτησε σε bracket με βατούς αντιπάλους. Η δική μου πεποίθηση όμως είναι πως το Pittsburgh δεν θα φτάσει στο F4. Θα φανεί ριψοκίνδυνο αλλά πιστεύω πως το Michigan State είναι ομάδα "κομμένη και ραμμένη" για τα one and done παιχνίδια του March Madness. Κλείνοντας λοιπόν την ανάλυση των regions του φετινού NCAA Tournament, να πούμε πως μετά τα 4 προκριματικά παιχνίδια της Τρίτης-Τετάρτης, η δράση ξεκινάει σήμερα στις 6 μ.μ. ώρα Ελλάδος και συνεχίζεται μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής, με 16 συνολικά αναμετρήσεις. Όλους τους αγώνες μπορείτε να τους παρακολουθήσετε ζωντανά και δωρεάν από εδώ. Όσον αφορά τον τελικό νικητή του τουρνουά, θα συμφωνήσω με τον Obama, πως έφτασε η ώρα του Kansas...

Related Posts with Thumbnails