Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Το "εκκολαπτήριο" της Lega Due

Πρόκειται σαφώς για το καλύτερο και πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα Α2 κατηγορίας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η ιταλική Lega Due, πέρα από το γεγονός πως συγκεντρώνει παίκτες και ομάδες που άνετα θα στέκονταν στη ελληνική Α1, έχει αποδειχθεί ένα πραγματικό "εκκολαπτήριο" νεαρών Αμερικανών παικτών, οι οποίοι στη συνέχεια κάνουν καριέρα σε μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Συστηματικά άλλωστε οι ιταλικές ομάδες της 2ης εθνικής κατηγορίας τα τελευταία χρόνια, προσφέρουν επαγγελματικό συμβόλαιο σε rookies από το αμερικανικό κολεγιακό πρωτάθλημα.

O Kyle Hines είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα. Ο undersized Αμερικανός σέντερ του Ολυμπιακού, ξεκίνησε την διαρκώς ανοδική του ευρωπαϊκή καριέρα, από την Prima Veroli. Σε δύο χρονιές στην ιταλική Lega Due με τη φανέλα της Veroli, o "Sir" Hines, μέτρησε 17,6 πόντους, 8,3 ριμπάουντ και 1,7 κοψίματα κατά μέσο όρο και κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον της πρωταθλήτριας Γερμανίας, Brose Bamberg.



Στη Lega Due έκαναν το επαγγελματικό τους ντεμπούτο και παίκτες που αγωνίζονται ή αγωνίστηκαν με επιτυχία και στο "πράσινο στρατόπεδο". O Romain Sato ξεκίνησε την ευρωπαϊκή του καριέρα στη Jesi και ήταν ο δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος της ιταλικής Α2 τη σεζόν 2005-2006, με 25,6 πόντους μέσο όρο. Ομοίως και ο Drew Nicholas, ο οποίος τη σεζόν 2003-2004, αναδείχθηκε σε πρώτο σκόρερ της Lega Due, αγωνιζόμενος με τη φανέλα της Fabriano.

Από την ιταλική Lega Due πραγματοποίησε την επαγγελματικής της εκκίνηση και μια σειρά από άλλους Αμερικανούς με σημαντική παρουσία στα ευρωπαϊκά παρκέ, όπως οι Keith Langford (Vanoli/2006-2007), David Hawkins (Rieti/2004-2005), Zabian Dowdell (Casale/2008-2009) και ο "γερόλυκος" Charles Smith (Castelmaggiore/2003-2004). Μπορεί η πρώτη του επαγγελματική ομάδα να ήταν η γαλλική Gravelines, όμως το εφαλτήριο για την σπουδαία μετέπειτα καριέρα του Terrel McIntire ήταν η ιταλική Lega Due, στην οποία αγωνίστηκε για δύο συναπτά έτη (2003-2005) με τις Ferrara και Capo d'Orlando.



Από την περσινή σεζόν ξεχώρισε ο Jarvis Varnado της Pistoia. Με 15,4 πόντους, 8,9 ριμπάουντ και 3,1 κοψίματα σε 33 ματς, ο πρώτος μπλοκέρ στην ιστορία του κολεγιακού πρωταθλήματος των ΗΠΑ, έκλεψε την παράσταση. Η Χαποέλ Ιερουσαλήμ έσπευσε να τον αποκτήσει φέτος το καλοκαίρι και πλέον θα έχουμε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε καλύτερα στους αγώνες του Eurocup.



Ποια θα είναι τα νέα φετινά "λαβράκια" της Lega Due; Ήδη στο μικροσκόπιο του blog βρίσκονται δύο rookies από το NCAA. O προερχόμενος από το St. John's της Νέας Υόρκης, Dwight Hardy της Pistoia και ο απόφοιτος του Georgetown, Austin Freeman της Forli. Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος το περασμένο Σ/Κ, o Hardy σημείωσε 23 πόντους με 3/7 στα τρίποντα ενώ ο Freeman ήταν ο MVP της αγωνιστικής, με 38 πόντους και 45 ranking, στη νίκη της ομάδας του με 93-81 επί της Scafati.

Related Posts with Thumbnails