Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Ο Βασιλιάς της τάπας

Η ελληνική Α2 ξεκίνησε επιτέλους αυτό το Σαββατοκύριακο, με πολύ δυνατά παιχνίδια και ουκ ολίγα απρόβλεπτα αποτελέσματα. Την ίδια στιγμή βέβαια, οι αντίστοιχες ευρωπαϊκές λίγκες κοντεύουν να φτάσουν στα μισά του 1ου γύρου και οι ομάδες έχουν αποκτήσει φουλ αγωνιστικό ρυθμό. Όπως στην Lega Due του ιταλικού μπάσκετ για παράδειγμα, όπου το πρωτάθλημα οδεύει πλέον για την 6η αγωνιστική ενώ ταυτόχρονα οι 16 ομάδες διαγωνίζονται σε ένα τουρνουά κυπέλλου, με μορφή bracket και νοκ άουτ αγώνες. Φυσικά δεν είναι μόνο οι οργανωτικές συγκρίσεις με τη δική μας Α2, που προκαλούν μελαγχολία, αλλά και η διαφορά ποιότητας στο αγωνιστικό επίπεδο. Την ιταλική Lega Due κοσμούν με την παρουσία τους παίκτες με τεράστια καριέρα όπως οι Κάρλτον Μάιερς, Γκρεγκόρ Φούτσκα και Κουαντρέ Λόλις αλλά και οι "δικοί μας" Ντούσαν Βούκσεβιτς, Ρομπέρτο Κιάτζιτζ, Τζο Κρίσπιν, Τζόζεφ Φορτέ, Κίκι Κλαρκ, Σκούνι Πεν ενώ αγωνίζονται και κάμποσοι νεαροί ταλαντούχοι Αμερικανοί που κάνουν τα πρώτα βήματα στην επαγγελματική τους καριέρα. Από τους τελευταίους ξεχωρίζει ένας: Ο "Soultan of Swat", όπως τον αποκαλούσαν στις ΗΠΑ ή κατά κόσμον Τζάρβις Βαρνέιντο.

Η απόκτηση του Βαρνέιντο από την ιταλική Πιστόια στις 16 Αυγούστου, ξάφνιασε αρκετούς, ανάμεσά τους και εμένα. Ο ύψους 2.06 φόργουορντ-σέντερ του Mississippi State επιλέχθηκε στο Νο 41 του φετινού ντραφτ από τους Μαϊάμι Χιτ. Η παρουσία όμως αρκετών παικτών με εγγυημένα συμβόλαια στη ρακέτα των Χιτ, δεν άφηνε περιθώρια για την παραμονή του στην ομάδα. Από την άλλη υπήρχε και προβληματισμός για το κατά πόσο μπορεί ένας παίκτης με κινήσεις πενταριού αλλά undersized και χωρίς ιδιαίτερη μυική μάζα, να ανταποκριθεί ως center στο επίπεδο του NBA. Στην Ευρώπη βέβαια κάτι τέτοιο φαντάζει πιο εύκολο, από τη στιγμή μάλιστα που ο Βαρνέιντο διαθέτει πλούσια αθλητικά προσόντα και το άνοιγμα φτερών του αγγίζει το εκπληκτικό 2,25 μέτρα!

Φυσικά η επιλογή του από τους Χιτ δεν έγινε τυχαία αφού ο Βαρνέιντο, μόνο τυχαίος παίκτης δεν είναι. Ο γεννημένος στο Τενεσί άσος, είναι κάτοχος ενός σημαντικού ρεκόρ: Πρόκειται για τον κορυφαίο blocker σε ολόκληρη την ιστορία του κολεγιακού πρωταθλήματος! Με 564 blocks στην κολεγιακή του καριέρα (2006-2010), προηγείται μακράν στη σχετική λίστα, αφήνοντας πίσω του παίκτες όπως ο Τιμ Ντάνκαν, ο Αλόνζο Μόουρνινγκ, ο Σακίλ Ο'Νιλ και ο Εμέκα Οκαφόρ. Έχει το ρεκόρ των περισσότερων blocks (170) σε μια σεζόν στην Southern Eastern Conference ενώ έχει αναδειχθεί για τρεις συνεχόμενες σεζόν (2008, 2009, 2010) κορυφαίος αμυντικός της συγκεκριμένης περιφέρειας. Στην τελευταία του χρονιά με τα Bulldogs του Mississipi State, ο Βαρνέιντο είχε 13,8 πόντους, 10,3 ριμπάουντ και 4,7 κοψίματα μέσο όρο και η αποχώρησή του από το κολέγιο, συνδυάστηκε με ένα ακόμα εντυπωσιακό πραγματικά ρεκόρ: Ο 22χρονος άσος, έγινε ο 2ος παίκτης στην ιστορία του κολεγιακού πρωταθλήματος, που ολοκλήρωσε την κολεγιακή του καριέρα με περισσότερους από 1.000 πόντους, 1000 ριμπάουντ και 500 κοψίματα! Ο 1ος που πέτυχε το εν λόγω επίτευγμα είναι ο "Ναύαρχος" Ντέηβιντ Ρόμπινσον...



Όπως είναι φυσικό, ο Βαρνέιντο δεν άργησε να αφήσει το στίγμα του και στην ιταλική Α2. Μια ματιά στη λίστα με τα στατιστικά της Lega Due, θα σας πείσει για την κυριαρχία του Αμερικανού στους ιταλικούς αιθέρες. Ο Βαρνέιντο είναι ο κορυφαίος blocker της ιταλικής A2 μετά τις πρώτες 5 αγωνιστικές με 26 συνολικά κοψίματα, τη στιγμή που ο 2ος στη σχετική λίστα Μικέλε Ματζιόλι της Γιέζι, έχει μόλις 6! Το νούμερο είναι πραγματικά ασύλληπτο και μεταφράζεται σε 5,2 τάπες ανά παιχνίδι! Μάλιστα στο παιχνίδι της 2ης αγωνιστικής με αντίπαλο την Μονφεράττο, ο Βαρνέιντο κατέρριψε με 9 κοψίματα, το ρεκόρ της κατηγορίας για τα περισσότερα κοψίματα σε έναν αγώνα, που ανήκε μέχρι τότε στον Ιταλό Κριστιάν Ντι Τζουλιομαρία. Ο σέντερ της Πιστόια ξεχωρίζει και στις άλλες στατιστικές κατηγορίες. Βρίσκεται στην θέση των ριμπάουντερ με 8,4 "μαζεμένα σκουπίδια" και στη 13η των σκόρερ με 16,4 πόντους ανά αγώνα. Τα ποσοστά του στην επίθεση είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά, αφού σουτάρει με 66% στα σουτ εντός πεδιάς και 80% στις ελεύθερες βολές. Οι επιδόσεις του έχουν εντυπωσιάσει τόσο τον προπονητή του στην Πιστόια και παλιό Ιταλό παίκτη Πάολο Μορέττι όσο και τους οπαδούς της ιταλικής ομάδας, που με την παρουσία στην ομάδα παικτών όπως ο Βαρνέιντο, ο Φούσκα και ο Φορτέ, ονειρεύονται άνοδο στα μεγάλα σαλόνια του ιταλικού πρωταθλήματος.

Πως όμως ένας παίκτης με την κλάση και το ταλέντο του Βαρνέιντο, κατέληξε να αγωνίζεται στην ιταλική Α2; Ο νεαρός Αμερικανός εκπροσωπείται από την μεγάλη και γνωστή εταιρεία αθλητικού μάνατζεμεντ, την BDA Sports, την οποία διοικούν ο Αμερικανός ατζέντης Mπιλ Ντάφυ και ο Σέρβος ομόλογός του Ράντε Φιλίποβιτς. Το "κονέ" με την Πιστόια, οφείλεται στον άνθρωπο της εταιρείας στην Ιταλία, τον παλαίμαχο Ιταλό παίκτη και "καταραμένο" για τους φίλους του ΠΑΟΚ, Μάσιμο Ιακοπίνι, ο οποίος με έδρα το Τρεβίζο ακολουθεί πλέον καριέρα μάνατζερ. Φυσικά οι Χιτ εξακολουθούν να διατηρούν τα δικαιώματά του στο NBA και περιμένουν να δουν την εξέλιξή του. Η βελτίωση στο επιθετικό παιχνίδι και η αύξηση σωματικού βάρους, μοιάζουν να είναι τα ζητούμενα για τον 22χρονο Αμερικανό. Η απορία μου όμως παραμένει: Γιατί καμία ομάδα της ελληνικής Α1 δεν ενδιαφέρθηκε έστω για τον Βαρνέιντο;

Related Posts with Thumbnails