Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

Double

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Τσεχίας ολοκληρώθηκε χθες, με την αμερικανική γυναικεία εθνική ομάδα, να επαληθεύει τα προγνωστικά και να επαναλαμβάνει το κατόρθωμα των αντρών, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο. Με την επιτυχία αυτή, το αμερικανικό μπάσκετ αποδεικνύει την κυριαρχία του διεθνώς σε όλα τα επίπεδα και διαγράφει τις "σφαλιάρες" του παρελθόντος.

Πράγματι, οι Αμερικανοί ήθελαν όσο τίποτα άλλο τα χρυσά μετάλλια στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες. Από τη μία η απουσία από το πρώτο σκαλί του βάθρου για 14 ολόκληρα χρόνια και από την άλλη το στραπάτσο από τις Ρωσίδες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αργεντινής πριν από 4 χρόνια, ήταν σαφώς ένα παραπάνω κίνητρο. Η επιτυχία της γυναικείας ομάδας βέβαια, ήταν ακόμα πιο εμφατική. Οι ΗΠΑ κέρδισαν και τα 9 ματς που έδωσαν στη διοργάνωση, με ασύλληπτο μέσο όρο διαφοράς πόντων: 35,1 ανά παιχνίδι! Η μόνη ομάδα που κατάφερε να ορθώσει ανάστημα στις Αμερικανίδες, ήταν το αντίπαλο δέος τα τελευταία χρόνια, η Αυστραλία, που ηττήθηκαν μόλις με 8 πόντους διαφορά στα πλαίσια των ομίλων της 2ης φάσης. Οι Αυστραλέζες έδειχναν να είναι η μόνη ομάδα που θα μπορούσε να στερήσει από τις ΗΠΑ το χρυσό μετάλλιο στο τουρνουά αλλά έπεσαν θύμα τεράστιας έκπληξης στα προημιτελικά, χάνοντας από την Τσεχία και μένοντας έξω από το γκρουπ των μεταλλίων. Οι γηπεδούχες θα πρέπει να αισθάνονται κάτι περισσότερο από ικανοποιημένες για την παρουσία τους στη διοργάνωση με το αργυρό μετάλλιο που κατέκτησαν, ύστερα μάλιστα από την περσινή απογοητευτική τους εμφάνιση στο Ευρωμπάσκετ της Λετονίας.

Το χάλκινο μετάλλιο πήγε στις Ισπανίδες, που το άξιζαν και με το παραπάνω, μόνο και μόνο για την επική ανατροπή που πέτυχαν στα τελευταία λεπτά του προημιτελικού με τη Γαλλία. Στις μεγάλες εκπλήξεις συμπεριλαμβάνεται επίσης και ο αποκλεισμός της Ρωσίας από τις γείτονες Λευκορωσίδες στα προημιτελικά ενώ με την μη παρουσία τους στην 8άδα επιβεβαίωσαν την πτώση στην οποία βρίσκονται οι ομάδες της Κίνας και της Βραζιλίας. Όσον αφορά τη δική μας ομάδα, στην πρώτη της παρουσία σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα άφησε θετικές εντυπώσεις, φτάνοντας ένα μόλις βήμα πριν την είσοδο στην 8άδα του τουρνουά. Το γνωστό πρόβλημα, δηλαδή η έλλειψη ψηλών, ήταν σαφώς ανασταλτικός παράγοντας για την πορεία αυτής της ομάδας. Χωρίς βέβαια να θεωρώ αποτυχημένη την παρουσία της Ελλάδας στα γήπεδα της Τσεχίας, πιστεύω πως αυτή η ομάδα έφτασε στο πικ της πέρυσι στο Ευρωμπάσκετ, όπου πραγματικά πέτυχε υπέρβαση για τα δεδομένα του ελληνικού γυναικείου μπάσκετ, με την κατάληψη της 5ης θέσης. Από εκεί και πέρα, με δύο βασικά στελέχη της ομάδας, Μάλτση και Καλέντζου, να έχουν ξεπεράσει την ηλικία των 30, το μέλλον με βάση και τις νέες φουρνιές παικτριών, φαντάζει μάλλον ζοφερό...

Πέρα από την απόλυτη κυριαρχία των Αμερικανίδων, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Τσεχίας θα μείνει στην ιστορία ως η τελευταία διοργάνωση της FIBA που διεξήχθη με τους παλιούς κανονισμούς και διαγραμμίσεις. Σε Παγκόσμιο επίπεδο, οι εθνικές ομάδες των γυναικών, αλλά και των ανδρών, ανανεώνουν πλέον το ραντεβού τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012. Το αμερικανικό double στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα, έδωσε ήδη τα δύο πρώτα εισιτήρια για τη συμμετοχή στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση.

Related Posts with Thumbnails