Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Γκαντεμιά και ...μυστήριο

Γκαντεμιά από τη μία και μυστήριο από την άλλη, φαίνεται να καλύπτουν μέχρι στιγμής τις μεταγραφικές υποθέσεις της ΑΕΚ. Με την άφιξή του στο "Δικέφαλο" ο Αργύρης Πεδουλάκης έθεσε ως άμεση προτεραιότητα την μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας, στρέφοντας το ενδιαφέρον στην απόκτηση ενός περιφερειακού και ενός παίκτη ρακέτας. Ο Λιθουανός γκαρντ Μαρτίνας Μαζέικα ήταν η πρώτη κίνηση της ΑΕΚ ενώ στη συνέχεια η Ένωση εξακολούθησε να αναζητάει βοήθεια από τη χώρα της Βαλτικής, κινούμενη για την απόκτηση του 24χρονου Αρτούρας Βαλέικα. Σύμφωνα όμως με τα όσα διέρρευσαν χθες βράδυ, ο Λιθουανός φόργουορντ τραυματίστηκε σοβαρά στον τελευταίο αγώνα της λετονικής ομάδας του, SK Valmiera, και για το λόγο αυτό η μεταγραφή "χάλασε".

Η Valmiera, η οποία βρίσκεται στην 3η θέση στο πρωτάθλημα της Λετονίας, μπορεί να κέρδισε με 64-62 τη Zemgale "έχασε" όμως όπως προανέφερα τον Λιθουανό, ο οποίος τραυματίστηκε στο γόνατο. Ίσως βιάστηκαν βέβαια οι παράγοντες της ΑΕΚ να ακυρώσουν την μεταγραφή, καθώς όπως αναφέρουν οι πληροφορίες από τη Λετονία, η σοβαρότητα του τραυματισμού του Βαλέικα δεν έχει ακόμα εκτιμηθεί. Πάντως ο Λιθουανός, ο οποίος κάνει μια αρκετά παραγωγική χρονιά (15,1 πόντοι και 10,5 ριμπάουντ μέσο όρο), φαίνεται να πίεζε αρκετά τους Λετονούς ώστε να αποχωρήσει από την ομάδα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως μόλις χθες η Valmiera δημοσίευσε στην επίσημη ιστοσελίδα της ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία διαψεύδει τα περί οφειλών στον Βαλέικα, που υποστήριξε ο εκπρόσωπος του παίκτη. Όπως και να έχει, θα είναι πραγματικά ατυχία για την ταλαιπωρημένη ΑΕΚ να μην υπογράψει τον παίκτη εξαιτίας ενός τραυματισμού.

Δε θα είναι βέβαια η πρώτη φορά τις τελευταίες μέρες, που η ΑΕΚ δεν κατορθώνει να ολοκληρώσει στο "παρά πέντε" μια μεταγραφή. Την προηγούμενη εβδομάδα ήταν η σειρά του Βόσνιου γκαρντ Αλεκσέι Νέσοβιτς να μην υπογράψει στην ΑΕΚ, αν και όλες οι πληροφορίες τον ήθελαν ήδη να έχει συμφωνήσει με την ομάδα του Πεδουλάκη. Και αν η υπόθεση Βαλέικα μπορεί να χαρακτηριστεί ως γκαντεμιά, η αντίστοιχη του Νέσοβιτς μοιάζει πραγματικά με μυστήριο... Η επίσημη εκδοχή θέλει τον Βόσνιο να απέρριψε την ΑΕΚ για χάρη της παλιάς του ομάδας, της πολωνικής Πρόκομ, η οποία αγωνίζεται στην Ευρωλίγκα. Μάλλον όμως δεν φαίνεται να ισχύει κάτι τέτοιο... Μέχρι αυτή τη στιγμή, η Πρόκομ δεν έχει ανακοινώσει την απόκτηση κανενός Νέσοβιτς! Σχετική φημολογία στον πολωνικό τύπο δεν εμφανίζεται πουθενά ενώ και οι φίλοι μας από την Πολωνία διαψεύδουν οποιοδήποτε σχετικό σενάριο! Κάτι τέτοιο θα φάνταζε ούτως ή άλλως εξωπραγματικό από τη στιγμή που η πολωνική ομάδα έχει στις τάξεις της ήδη δύο point guards (Γιούινγκ και Χάρινγκτον) ενώ ο αριθμός των ξένων (κοινοτικών και μη) που επιτρέπονται στο πολωνικό πρωτάθλημα δεν επιτρέπει την απόκτηση άλλου μη Πολωνού από την ομάδα της Gdynia. Δε θα ήταν λοιπόν παράλογο η Πρόκομ να αποκτήσει έναν παίκτη όπως τον Νέσοβιτς μόνο και μόνο για την Ευρωλίγκα ή για να αντικαταστήσει με αυτόν κάποιον παίκτη από το τωρινό της ρόστερ; Και μάλιστα έναν παίκτη, ο οποίος όντας τραυματίας αγωνίστηκε μόλις ένα ματς το τελευταίο εξάμηνο στο τουρκικό πρωτάθλημα (συγκεκριμένα στις 17 Οκτώβρη) με την προηγούμενη ομάδα του! Επίσης οξύμωρο φαντάζει το γεγονός ο παίκτης να δέχθηκε πρόταση από την έτερη Πρόκομ του πολωνικού πρωταθλήματος, την Τρεφλ Σόποτ. Η Τρεφλ Σόποτ είναι ουσιαστικά ...ότι απέμεινε στην πόλη του Σόποτ, ύστερα από την μετακόμιση της Πρόκομ στο Gdynia. Και αυτό γιατί και η συγκεκριμένη ομάδα έχει καλυμμένες τις θέσεις των γκαρντ αλλά και επειδή παρά την αναπάντεχη καλή πορεία της στο πρωτάθλημα, η οικονομική της κατάσταση δεν είναι και η καλύτερη δυνατή.

Τι
συνέβη τελικά με τον Νέσοβιτς; Μάλλον ο λόγος που δεν υπέγραψε τελικά στην ΑΕΚ ο Βόσνιος δεν έχει να κάνει με ενδιαφέρον πολωνικής ομάδας. Το πιθανότερο είναι να πληροφορήθηκε την άσχημη οικονομική κατάσταση των "κιτρινόμαυρων" και να το ..."έβαλε στα πόδια". Ότι και να συμβαίνει, χειρότερη αρχή δε θα μπορούσε να φανταστεί ο Αργύρης Πεδουλάκης στον πάγκο της ΑΕΚ. Οπαδοί να τον αποδοκιμάζουν, -38 από τον Παναθηναϊκό και 2 μεταγραφές "χαλασμένες" την τελευταία στιγμή! Κουράγιο Αργύρη...

10 σχόλια:

as είπε...

http://www.superbasket.gr/?c=129&a=120718


το σούπερ μπάσκετ έχει μια άλλη εκδοχή για τη μεταγραφή του βαλέικα που εμπλέκει και πάλι την πρόκομ

Ανώνυμος είπε...

@ as

Νομίζω λάθος κάνεις, το link που έδωσες δεν αναφέρεται στο Βαλέικα και την Πρόκομ απλώς επαναλαμβάνει τoν υποτιθέμενο λόγο που χάλασε η μεταγραφή Νέσοβιτς. Ο Βαλέικα όντως τραυματίστηκε, αν είναι τόσο σοβαρά ώστε να χαλάσει η μεταγραφή δεν ξέρω αν είναι αλήθεια.

Ανώνυμος είπε...

προφανώς και κάνω λάθος... μάλλον δε διάβασα καλά...

Ανώνυμος είπε...

Πως νάρθουν ρε παιδιά νέοι παίκτες στην ΑΕΚ όταν ξέρουν όλοι για την οικονομική κατάσταση της και ότι οι παίκτες της είναι απλήρωτοι;

Εγώ πιστεύω ότι η ανάγκη ενίσχυσης σκοπό έχει να καλύψει τις διαρροές που θα υπάρξουν από παίκτες που θα φύγουν λόγω εξαντλήσεως της υπομονής τους να περιμένουν πότε θάρθει η μέρα που θα πληρωθούν. Μέχρι να βρεθούν και οι καινούργιοι στο ίδιο σημείο ...κ.ο.κ.

Αχ ρε Αργύρη που πήγες και έμπλεξες πάλι!
...άτιμο πράγμα η ανεργία βέβαια!

geof

Ανώνυμος είπε...

@geof:

Βέβαια η κατάσταση στις άλλες ομάδες είναι ιδανική...
ΠΑΟΚ, δες τη χθεσινή συνέντευξη τύπου,
Τρίκαλα, δες τις απεργίες,
Ολύμπια, δες τα δημοσιεύματα για κατάπτωση της εγγυητικής,
και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Ακόμη και το Μαρούσι, πήρε την πρόκριση επί του Άρη στην ευρωλίγκα με απλήρωτους παίκτες, οι οποίοι φυσικά κατάλαβαν ότι εάν υπήρχε μια περίπτωση να πληρώνονται σχεδόν κανονικά, αυτή ήταν να προκριθούν στους ομίλους για να έχει έσοδα η ομάδα.

Άστα, καλύτερα. Το πρόβλημα ξεκινά από τα εξευτελιστικά τηλεοπτικά, συνεχίζεται με τις ανύπαρκτες χορηγίες και τελειώνει με τους περισσότερους από τους παίκτες να "κάθονται" πάνω στα συμβόλαια χωρίς να καταλαβαίνουν ότι έτσι θα ψοφήσει η αγελάδα που αρμέγουν...

Ανώνυμος είπε...

@ Ανώνυμος 1:05 μ.μ.

Τα εξευτελιστικά τηλεοπτικά και οι ανύπαρκτες χορηγίες είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και σωστά το θίγεις. Το πρόβλημα πηγάζει βεβαίως από την ουσιαστική ανυπαρξία του ΕΣΑΚΕ που αδυνατεί ή δε θέλει να πάρει πρωτοβουλίες στα συγκεκριμένα ζητήματα. Χωρίς κεντρικές πολιτικές στα δύο αυτά θέματα, οι μικρομεσαίες ομάδες του πρωταθλήματος δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά.

Ευθύνη βέβαια έχουν και μεμονωμένα οι ΚΑΕ, οι οποίες πολλές φορές χτίζουν ομάδα με "αέρα" και όταν δεν έχουν να πληρώσουν αφήνουν ελεύθερους τους παίκτες. Έχει ενδιαφέρον να δούμε αν θα εφαρμοστεί φέτος η διάταξη του ΕΣΑΚΕ η οποία προβλέπει κυρώσεις για τις ομάδες που θα μειώσουν τα συμβόλαια των ξένων τους από τη λήξη του πρώτου γύρου μέχρι το τέλος της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είπε κανείς ότι αυτά συμβαίνουν μόνο στην ΑΕΚ, απλά ο λόγος ήταν για την Αεκ και τη γκαντεμιά του Πεδουλάκη.

(να προσθέσω ότι και η Καβάλα είναι στον αέρα, εκκρεμεί ακόμα το χρέος του Πανοράματος που έχει την υποχρέωση να καλύψει)

Οσον αφορά την κεντρική διαχείρηση των τηλεοπτικών είναι κάτι που πολλά χρόνια τώρα όπου σταθώ και όπου βρεθώ το ζητάω διακαώς σαν την μόνη λύση (ας όψεται ο Λοβέρδος, ο σημερινός υπουργός εργασίας), και μάλιστα το επεκτείνω και λέω ότι πρέπει να υπάρχει κεντρική διαχείριση και στην διαφήμιση. Και από κει και πέρα κάθε ομάδα ανάλογα με την δυναμική της και τις δυνάμεις της να προσθέτει έσοδα.

Για να γίνουν όμως αυτά τα αυτονόητα πρέπει να υπάρχει ένας εσακε διοικούμενος από στελέχη τεχνοκράτες του μαρκετιγκ και όχι από εντεταλμένους αχυράνθρωπους είτε του ενός είτε του άλλου (αναφέρομαι στους δύο αιώνιους), οι οποίοι παρεπιπτόντως κρατούν και το μαχαίρι και το πεπόνι και αν θελήσουν μπορούν να τα ρυθμίσουν όλα για το καλό του μπάσκετ.
Δυστυχώς όμως αν κρίνουμε από τη χυδαιομαχία που άρχισε πάλι εκατέρωθεν δεν προβλέπω να υπάρξει καμμία καλυτέρευση.

Πολύ ενδιαφέρον θα έχει να δούμε την εφαρμογή αυτής της διάταξης του ΕΣΑΚΕ.

geof

haridimos είπε...

Ρήξη χιαστών έχει ο Βαλέϊκα

http://www.krepsinis.net/news.php?news_id=132103

Ανώνυμος είπε...

Q haridimos

Ναι όντως έπαθε χοντρή ζημιά τελικά ο Λιθουανός. Κρίμα και για τον ίδιο αλλά και για την ΑΕΚ. Απλώς χθες που "έσκασε" το θέμα, δεν είχε ακόμα γίνει διάγνωση για το τι τραυματισμό υπέστη ακριβώς. Λογικό πλέον να ακυρωθεί η μεταγραφή.

haridimos είπε...

Κι έτσι ο πανμέγιστος Πεδουλάκης ξεκίνησε τον Γκιζογιαννη (ΕΛΕΟΣ & ΗΜΑΡΤΟΝ) κι έγινε ήρωας ο Καρτερ με τον Κασελάκη..

Δημοσίευση σχολίου

Δώσε την ασίστ σου ή κάρφωσε με ένα σχόλιο...

Related Posts with Thumbnails