Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

TOP 16: Πράξη 1η


Η πρώτη αγωνιστική για τη 2η φάση της Ευρωλίγκας άφησε ανάμεικτα συναισθήματα στις ελληνικές ομάδες. Μεγάλη νίκη για τον Ολυμπιακό, αποτέλεσμα "σοκ" που ενδεχομένως να στοιχίσει για τον Παναθηναϊκό και φυσιολογική ήττα για το Μαρούσι στη Βαρκελώνη. Ας μη βιαστούμε να βγάλουμε ακόμα συμπεράσματα όμως και να μιλήσουμε για πρόωρους αποκλεισμούς και F4. Άλλωστε στο ΤΟP 16 συμμετέχουν οι καλύτερες ομάδες και στο παρελθόν έχουμε δει αρκετές ανατροπές.

Ο πρωταθλητής Ευρώπης Παναθηναϊκός γνώρισε ήττα "σοκ" από την Παρτιζάν μέσα στο ΟΑΚΑ. Αποτέλεσμα άκρως αναπάντεχο, το οποίο απομακρύνει τους "πράσινους" από την κατάληψη της 1ης θέσης του ομίλου του και τους βάζει σε "περιπέτειες" ακόμα και για την πρόκριση στην επόμενη φάση. Οι Σέρβοι κατάφεραν να ελέγξουν τον ρυθμό του αγώνα, δεν έχασαν σε καμιά περίπτωση την συγκέντρωσή τους, ακόμα και όταν ο Παναθηναϊκός έχτισε μικρές διαφορές, και με όπλο την πολύ καλή τους άμυνα πήραν μια πανάξια νίκη. Από την άλλη η ομάδα του Ομπράντοβιτς έκανε μια κακή εμφάνιση, με πολλά άστοχα σουτ και ελεύθερες βολές. Νομίζω ότι το μεγάλο λάθος του Παναθηναϊκού ήταν το γεγονός πως δεν επέλεξε να ανοίξει το ρυθμό και να επιβάλει ένα πιο γρήγορο τέμπο. Το σετ παιχνίδι, σε συνδυασμό με το γεγονός πως οι "πράσινοι" τα "έσπασαν" από την περιφέρεια, έδωσε το δικαίωμα στην Παρτιζάν να κλείσει την άμυνα της μέσα στη ρακέτα και με μπροστάρη τον "δεινόσαυρο" Βράνιες, να δυσκολέψει πολύ την επίθεση του Παναθηναϊκού. Οι απουσίες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν σοβαρή δικαιολογία για την ομάδα του Ομπράντοβιτς. Απουσία σημαντική είχε και η Παρτιζάν και μάλιστα τον καλύτερό της παίκτη, τον Μάριτς. Τα πράγματα δυσκολεύουν αρκετά πλέον για τον Παναθηναϊκο, όμως κανείς δεν μπορεί να ξεγράψει από τόσο νωρίς τους πρωταθλητές Ευρώπης. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που οι "πράσινοι" κάνουν "κοιλιά" το μήνα Φεβρουάριο.

Θα σταθώ λιγάκι παραπάνω στον Παναθηναϊκό καθώς είναι φρέσκια η είδηση της επιλογής Σερμαντίνι αντί Γιασικεβίτσιους για την ελληνική Α1. Η συγκεκριμένη κίνηση του Ομπράντοβιτς παραξένεψε αρκετά, όμως έχει ένα σαφώς λογικό υπόβαθρο σκέψης. Από τη μία, δεν είναι δυνατόν να πορευθεί ο Παναθηναϊκός με μοναδικούς ψηλούς τους Φώτση, Χάισλιπ και Πέκοβιτς για όσο καιρό θα λείπουν οι τραυματίες Μπατίστ και Τσαρτσαρής και από την άλλη ο φετινός ταλαιπωρημένος Σάρας σίγουρα δεν είναι ο Γιασικεβίτσιους που όλοι γνωρίζουμε. Έχω την αίσθηση πάντως πως η αλλαγή αυτή θα είναι προσωρινή καθώς ο Ομπράντοβιτς γνωρίζει καλά πως στα κρίσιμα παιχνίδια που έρχονται, ο Λιθουανός είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμος. Με τον Λιθουανό εκτός πάντως, ο Παναθηναϊκός θα παίξει σίγουρα καλύτερη άμυνα, εγκαταλείποντας ίσως τη ζώνη που εφάρμοζε αρκετές φορές ο Ομπράντοβιτς φέτος όταν ο Σάρας βρισκόταν στο παρκέ, αλλά θα καταστεί περισσότερο προβλέψιμος στο δημιουργικό τομέα του παιχνιδιού.

Ο Ολυμπιακός, σε αντίθεση με τον "αιώνιο" αντίπαλό του, πέτυχε σπουδαία εκτός έδρα νίκη επί της Κάχα Λαμποράλ, βάζοντας έτσι τις βάσεις για την κατάληψη της 1ης προνομιούχου θέσης του ομίλου του. Οι "ερυθρόλευκοι" έκαναν αναμφισβήτητα την καλύτερη εκτός έδρας φετινή τους εμφάνιση, παίζοντας κατά διαστήματα εξαιρετικό μπάσκετ και δημιουργώντας ορισμένες εξαιρετικές φάσεις (εντυπωσιακά τα καρφώματα Τσίλντρες-Κλέιζα όμως εμάς μας ξετρέλανε η πάσα αλά NFL του Τεόντοσιτς).



Απαιτείται διάρκεια και σταθερότητα πλέον για την ομάδα του Γιαννάκη, για να μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως φορμαρίστηκε την κατάλληλη στιγμή. Προφανώς δε γίνεται να έχουμε την απαίτηση ο Ολυμπιακός να αγωνίζεται επί 40 λεπτά στον ίδιο ρυθμό, όμως καλό θα ήταν να περιοριστούν μερικά από τα "κενά" δίλεπτα-τρίλεπτα που εμφάνισε η ομάδα την Πέμπτη. Ο Ολυμπιακός, που έχει από την αρχή της σεζόν σε εξαιρετική κατάσταση τους Τεόντοσιτς-Κλέιζα-Τσίλντρες, ευτύχησε να δει τον Μπουρούση να κάνει την καλύτερη του φετινή εμφάνιση απέναντι στους Βάσκους και περιμένει και τον Παπαλουκά να επανέλθει πλήρως ύστερα από τον τραυματισμό του. Εκτιμώ πως αυτή θα είναι η βασική πεντάδα γύρω από την οποία θα περιστραφεί το rotation της ομάδας στους επερχόμενους σημαντικούς αγώνες. To κλειστό rotation που εφαρμόστηκε απέναντι στην Κάχα ήταν μια σοφή επιλογή Γιαννάκη και ανεξάρτητα με το μοίρασμα του χρόνου που επιχειρεί γενικά ο "Δράκος" στην Α1, είναι ένα δείγμα για τον Ολυμπιακό που θα δούμε στα κρίσιμα ματς της σεζόν.

Τέλος, το Μαρούσι ηττήθηκε φυσιολογικά όπως είπαμε στη Βαρκελώνη, κερδίζοντας τις εντυπώσεις με τον τρόπο που αγωνίστηκε από το 2ο δεκάλεπτο και ύστερα. Καλύτερα βέβαια να ξεχάσουμε την πρώτη περίοδο, εκεί όπου οι Μαρουσιώτες εμφανίστηκαν ανεξήγητα αγχωμένοι και τρακαρισμένοι, επιτρέποντας στους Καταλανούς να "καθαρίσουν" ουσιαστικά το ματς από πολύ νωρίς. Όσον αφορά τη συνέχεια, δεν νομίζω πως το Μαρούσι θα έχει "διακοσμητικό" ρόλο στον όμιλο. Δεν υποστηρίζω πως θα προκριθεί κιόλας, όμως ύστερα από την νίκη της Παρτιζάν επί του Παναθηναϊκού, προβλέπω μεγάλη κοσμοσυρροή στα εντός έδρας ματς της ομάδας με την Μπαρτσελόνα και τους Σέρβους...

Υ.Γ.: Καθυστερήσαμε λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων να ανεβάσουμε σχόλιο αλλά ελπίζουμε να σας αποζημιώσουμε με το βιντεάκι από την νίκη του Ολυμπιακού επί της Κάχα Λαμποράλ...

7 σχόλια:

bhoy είπε...

Μια χαρά το άρθρο,αλλά η λέξη ¨φυσιολογική¨ θα έπρεπε να συνοδεύεται και με την λέξη π.χ. ¨ενθαρρυντική¨,διότι έτσι ο άσχετος νομίζει πως το Μαρούσι έφαγε 20+ στο κεφάλι.

υ.γ.ελπίζω ο Βωβός να έχει προσιτές τιμές-δεν εννοώ μόνο τον αγώνα με τον ΠΑΟ

Ανώνυμος είπε...

@ bhoy

10 ευρώ είχε το εισιτήριο σε όλα τα ματς του Αμαρουσίου στην 1η φάση. Προς ενημέρωση πάντως, όλα σχεδόν τα μπασκετικά sites μοίραζαν καμιά 50αριά προσκλήσεις σε κάθε αγώνα της ομάδας στην Ευρωλίγκα. Νομίζω ότι το ίδιο θα ισχύσει και στο top 16.

Ανώνυμος είπε...

αυτό που λέτε για την αλλαγή σάρας δεν είναι καθόλου λογικό. αν η αλλαγή ήταν προσωρινή, για όσο απέχει ο μπατίστ, γιατί δεν άφησε έξω τον μπατίστ και να τον επαναφέρει μόλις επιστρέψει;;

επίσης να ρωτήσω πόσες αλλαγές έχει ακόμα μέχρι το τέλος της σεζόν...

PokerFace είπε...

@ Ανώνυμος

Ακόμα δύο αλλαγές δικαιούται ο Παναθηναϊκός μέχρι το τέλος της σεζόν.
Το ότι θα είναι προσωρινή είναι 100% σίγουρο.
Νομίζω το σκεπτικό του Ομπράντοβιτς είναι από τη μία να προφυλάξει τον Σάρας από ενδεχόμενους τραυματισμούς μέχρι να φορμαριστεί και από την άλλη να αφυπνίσει κάπως τον παίκτη αλλά και την ομάδα γενικότερα.
Με αυτή του την κίνηση δείχνει ότι δε λογαριάζει από ονόματα και όποιος δεν προσφέρει τα αναμενόμενα παραγκωνίζεται..(Βλέπε Περπέρογλου-θα αναφερθούμε σε προσεχές άρθρο)
Τώρα το γιατί δεν άφησε εκτός τον Μπατίστ,νομίζω επειδή τον περιμένει πιο άμεσα να επιστρέψει από όσο νομίζουμε και γιατί οι αλλαγές είναι ακόμα δύο και δεν μπορεί να σπαταλήσει κατευθείαν τη μία-με την προϋπόθεση ότι θα επιστρέψει την άλλη εβδομάδα ο Μπατίστ..

Για τα αίτια της κίνησης του Ζοτς με κάλυψε πιο πάνω το Sixama.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει και μια ..."ροζ" διάσταση όσον αφορά τον αποκλεισμό του Σάρας. Κάτι τέτοιο ανέφερε χθες βράδυ μπασκετικός δημοσιογράφος στο κρατικό ραδιόφωνο, όμως ήταν αρκετά φειδωλός και δεν απεκάλυψε περισσότερα...

PokerFace είπε...

Δεν ξέρω αν μιλάς για το 12-3 πρόγραμμα(έτυχε να ακούω) γιατί ο παρουσιαστής της μεταμεσονύχτιας εκομπής ισχυρίστηκε ότι ήξερε και άλλα πράγματα παρασκηνιακά για τον Παναθηναϊκό, αλλά δεν ήθελε να αναφερθεί περαιτέρω για τους δικούς του λόγους.

Για αυτό που αναφέρεις δεν έτυχε να ακούσω κάτι..
Πάντως αν υπάρχουν και άλλοι λόγοι(εξωαγωνιστικοί δηλαδή) για την κίνηση του Ζοτς λίγοι το ξέρουν,τουλάχιστον ακόμα...

Ανώνυμος είπε...

@pokerface
δεν αμφιβάλω ότι είναι είναι προσωρινή η απομάκρυσνη του σάρας από την Α1 αλλά ένα θέμα είναι το πόσο προσωρινή είναι. εγώ λέω ότι αποκλείεται (με βάση πάντα τη λογική) να το αφήσει εκτός ΜΟΝΟ τόσες μέρες όσες θα είναι εκτός ο Μπατίστ. Σε αυτήν την περίπτωση θα άφηνε για αυτές τις μέρες έξω το Μπατίστ και το σύνολο των αλλαγών θα ήταν ακριβώς το ίδιο, έχοντας παράλληλα το σάρας στη διάθεσή. Τώρα ότι θα τον επαναφέρει σε ένα μακροπρόθεσμό διάστημα μάλλον θα πρέπει να θεωρείτε δεδομένο

Δημοσίευση σχολίου

Δώσε την ασίστ σου ή κάρφωσε με ένα σχόλιο...

Related Posts with Thumbnails