Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Ο Βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο Βασιλιάς!

Έξι συνεχόμενα χρυσά μετάλλια είχε η Ανγκόλα σε Αφρομπάσκετ ('99, '01, '03, '05, '07, '09) και πέντε σερί παρουσίες σε Ολυμπιακούς Αγώνες ('92, '96, '00, '04, '08). Όλα αυτά βέβαια μέχρι χθες, όταν και η δυνάστρια του Αφρικανικού μπάσκετ εκθρονίστηκε από το θρόνο της. Νέα πρωταθλήτρια της μαύρης ηπείρου είναι από χθες βράδυ η Τυνησία, η οποία επικράτησε των Ανγκολέζων με 67-56 στον τελικό του 26ου Αφρομπάσκετ, κατακτώντας το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην ιστορία της. Συν τοις άλλοις, η βορειοαφρικανική χώρα έγινε η τρίτη κατά σειρά εθνική ομάδα, μετά τις ΗΠΑ και Μ. Βρετανία, η οποία εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο Ολυμπιακό τουρνουά του Λονδίνου.

Η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από την Τυνησία, μόνο ως έκπληξη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Οι Τυνήσιοι ήταν η καλύτερη και πιο σταθερή ομάδα του τουρνουά από την αρχή ως στο τέλος, με αρκετά "ευρωπαϊκά" στοιχεία στο παιχνίδι τους: Έλεγχο του ρυθμού, πολλές επιθετικές συνεργασίες και "γρανιτένια" άμυνα. Στον τελικό μπήκαν από την αρχή αποφασισμένοι, δεν έχασαν ούτε μια φορά το προβάδισμα στο σκορ και έφτασαν να προηγηθούν και με +20 πόντους από το πρώτο κιόλας δεκάλεπτο. Από την άλλη η Ανγκόλα δεν θύμιζε σε τίποτα την ομάδα φόβητρο του παρελθόντος, με τον κορεσμό και την έλλειψη ενέργειας να είναι κάτι παραπάνω από εμφανή. Πλέον οι Ανγκολέζοι αλλά και οι 3οι της τελικής κατάταξης Νιγηριανοί, θα έχουν μία ακόμα ευκαιρία να προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μέσα από τη συμμετοχή τους στο προολυμπιακό τουρνουά του επόμενου έτους.



Πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης αναδείχθηκε ο Τυνήσιος "γίγαντας", Salah Mejri. Ο 26χρονος σέντερ ήταν το "Α και το Ω", ειδικά στην αμυντική λειτουργία της ομάδας του, τελειώνοντας το τουρνουά με 8,9 πόντους, 9 ριμπάουντ και 2,4 κοψίματα μ.ο. Ο ύψους 2.17 σέντερ, έχει επίσης κατακτήσει στην καριέρα του δύο φορές το εθνικό πρωτάθλημα Τυνησίας (2007, 2009) και από το καλοκαίρι του 2010 αγωνίζεται στο Βέλγιο με τα χρώματα των Antwerp Giants.

Επόμενο μεγάλο ραντεβού εθνικών ομάδων, πλην φυσικά του Ευρωμπάσκετ, είναι το FIBA Americas που ξεκινάει αύριο στην Mar Del Plata της Αργεντινής, με 10 εθνικές ομάδες να μπαίνουν στη μάχη για το τρόπαιο του Πρωταθλητή Αμερικής και για τα 2 απευθείας εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.

Related Posts with Thumbnails