Μία ημέρα πριν την έναρξη του Ευρωμπάσκετ, ανοίγει η αυλαία στο αντίστοιχο ηπειρωτικό πρωτάθλημα της Αμερικής, το γνωστό ως FIBA Americas. Η διοργάνωση διεξάγεται στη Mar Del Plata της Αργεντινής, χωρίς όμως την παρουσία της ισχυρότερης μπασκετικής χώρας της αμερικανικής ηπείρου. Οι ΗΠΑ έχοντας εξασφαλίσει ήδη την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου ως κάτοχοι του Παγκόσμιου τίτλου, αποφάσισαν να μη στείλουν ομάδα στη διοργάνωση, αφήνοντας έτσι το πεδίο ανοικτό στους υπόλοιπους 10 μονομάχους. Η απουσία των ΗΠΑ δεν υποβαθμίζει το κύρος της διοργάνωσης, αφού εκτός από το τρόπαιο του πρωταθλητή, διακυβεύονται επίσης 2 απευθείας εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και 3 θέσεις για το προολυμπιακό τουρνουά της ίδιας χρονιάς.
Το τουρνουά διεξάγεται με το καθιερωμένη μορφή των 2 αρχικών ομίλων των πέντε ομάδων, από τους οποίους οι 4 πρώτες προκρίνονται στην επόμενη φάση, μεταφέροντας τα αποτελέσματα τους. Στη συνέχεια σχηματίζεται έναν ενιαίος όμιλος, στον οποίο κάθε ομάδα αντιμετωπίζει αυτές που δεν αντιμετώπισε στην αρχική φάση. Οι 4 πρώτοι του ομίλου αυτού περνούν στα ημιτελικά και ακολουθούν νοκ άουτ ματς που κρίνουν τον πρωταθλητή και τις υπόλοιπες θέσεις του βάθρου. Ας δούμε συνοπτικά το προφίλ των ομάδων που απαρτίζουν κάθε όμιλο.
Α' ΟΜΙΛΟΣ
Βραζιλία: Η απουσία του Βαρεχάο εξαιτίας σοβαρού τραυματισμού ήταν δεδομένη και γνωστή εδώ και αρκετό καιρό για τους "Καριόκας", η άρνηση όμως των Μπαρμπόσα και Νενέ να ενισχύσουν φέτος την εθνική ομάδα, αντιμετωπίστηκε περίπου σαν προδοσία από τους Βραζιλιάνους. Το βάρος πλέον πέφτει στους Χούερτας και Σπλίτερ καθώς και στις παλιοσειρές Μασάδο, Τζιοβανόνι και Γκαρσία. Παρά τις απουσίες των 3 NBAers, η Βραζιλία απέδειξε στα φιλικά προετοιμασίας πως είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τον τίτλο που κατέκτησε πριν 2 χρόνια. Φυσικά και με την 2η θέση που οδηγεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες οι Βραζιλιάνοι θα είναι απόλυτα ικανοποιημένοι. Άλλωστε έχουν να εμφανιστούν σε Ολυμπιακό τουρνουά από το 1996.
Δομινικανή Δημοκρατία: Η λέξη μπάσκετ στη Δομινικανή Δημοκρατία είναι συνυφασμένη με τους big three της χώρας, δηλαδή τους Σίσκο Γκαρσία, Αλ Χόρφορντ και Τσάρλι Βιλανουέβα. Οι τρεις NBAers αποτελούν για ένα ακόμα καλοκαίρι τους στυλοβάτες της εθνικής τους ομάδας, στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της σε μια μεγάλη διεθνή διοργάνωση. Οι συγκυρίες λόγω των ελλείψεων Βραζιλίας και Πουέρτο Ρίκο, μοιάζουν ευνοϊκές για τους Δομινικανούς, οι οποίοι έχουν στον πάγκο τους τον αμφιλεγόμενο Αμερικανό προπονητή, Τζον Καλιπάρι. Το ζητούμενο πλέον για αυτούς είναι η σταθερότητα στην απόδοσή τους, αφού μοιάζουν ικανοί τόσο για το καλύτερο όσο και το χειρότερο.
Καναδάς: Το ταλέντο δεν λείπει από την εθνική ομάδα του Καναδά καθώς στο ρόστερ του συναντάμε παίκτες τόσο από το ΝΒΑ (Άντονυ, Ράουτινς, Τζόσεφ) όσο και με σημαντική ευρωπαϊκή εμπειρία (Ίγνκλις, Κένταλ, Άντερσον). Τα αποτελέσματα όμως των τελευταίων ετών είναι μάλλον αντιστρόφως ανάλογα της ατομικής ικανότητας, αφού οι Καναδοί δεν έχουν πετύχει κάποια σημαντική διάκριση και όποτε λαμβάνουν μέρος σε κάποιο σπουδαίο διεθνές τουρνουά έχουν καθαρά ρόλο κομπάρσου. Πριν από δύο χρόνια τερμάτισαν 4οι, παίρνοντας το τελευταίο εισιτήριο για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2010. Φέτος επιδιώκουν κάτι καλύτερο, όμως τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα για αυτούς.
Βενεζουέλα: Οι Βενεζουελανοί βρήκαν τον νέο μπασκετικό τους μεσσία στο πρόσωπο του Γκρέϊβις Βάσκεθ. Ο απόφοιτος του Μέριλαντ και νυν play maker των Μέμφις Γκρίζλις είναι ότι καλύτερο έβγαλε η χώρα τα τελευταία χρόνια. Ένας κούκος όμως δεν μπορεί να φέρει την άνοιξη και για να πετύχει την υπέρβαση η Βενεζουέλα θα χρειαστεί τη σημαντική βοήθεια των συμπαικτών του, από τους οποίους ξεχωρίζουν ο γερόλυκος Όσκαρ Τόρρες και ο πρώην Λαρισαίος Έκτορ Ρομέρο. Ενδεχόμενη πρόκριση στο προολυμπιακό τουρνουά έστω, θα φάνταζε ως τεράστια επιτυχία για την Βενεζούλα, η οποία αν υποτιμηθεί μπορεί να κάνει ζημιές.
Κούβα: Επανεμφάνιση μετά από αρκετό καιρό καθώς οι Κουβανοί μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1994 στο Τορόντο εξαφανίστηκαν ενώ η τελευταία τους συμμετοχή σε FIBA Americas ανάγεται στο 1999! Το φετινό τουρνουά θα αποτελέσει σπουδαία εμπειρία για τους ως επί το πλείστον νεαρούς παίκτες που απαρτίζουν το ρόστερ της Κούβας και αγωνίζονται κατά κανόνα στο εγχώριο πρωτάθλημα. Ούτε συζήτηση φυσικά για κάτι παραπάνω.
Β΄ΟΜΙΛΟΣ
Αργεντινή: Η παλιοπαρέα μαζεύτηκε πάλι για το τελευταίο κατά τα φαινόμενα "τανγκο" μπροστά στο κοινό της. Τζινόμπιλι, Σκόλα, Νοτσιόνι, Ομπέρτο, Ντελφίνο, Πριτζιόνι, Γιάσεν, μέχρι και ο αποχωρήσας από την εθνική το 2006 Πέπε Σάντσεθ, δίνουν κανονικά το παρόν, φιλοδοξώντας να οδηγήσουν την Μπιανκοσελέστε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012. Η Αργεντινή έχει το καλύτερο ρόστερ της διοργάνωσης, αγωνίζεται εντός έδρας και φυσικά οποιαδήποτε άλλη θέση πλην της κορυφής θα θεωρηθεί αποτυχία. Μοναδικός απών, ο τριποντάκιας Λεοντάρντο Μαρτίν Γκουτιέρεζ, στον οποίο διαγνώσθηκε πρόβλημα καρδιακής αρρυθμίας, αντίστοιχο με το περσινό του Φαμπρίτσιο Ομπέρτο.
Πουέρτο Ρίκο: Η προετοιμασία ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τους Πορτορικανούς καθώς όλοι οι γνωστοί παίκτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ομοσπονδίας αλλά δεν άργησε να στιγματιστεί από τραυματισμούς, οι οποίοι έθεσαν τελικά εκτός ομάδας τους Ράμος, Πίβι, Βασσάλο και Λι. Ακόμα και χωρίς αυτούς όμως, οι νησιώτες έχουν το υλικό ώστε να πετύχουν το βασικό τους στόχο, δηλαδή την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Διαθέτουν "δυνατά χαρτιά" τόσο στην περιφέρεια (Αρόγιο, Μπαρέα) όσο και μέσα στη ρακέτα (Σαντιάγκο, Μπάλκμαν, Σάντσεθ) και το κυριότερο: Ξεφορτώθηκαν επιτέλους τον "ταβερνιάρη" Μανόλο Τσιντρόν από τον πάγκο τους.
Ουρουγουάη: Η Σελέστε εξαρτάται από τις ορέξεις του γνωστού σέντερ Εστέμπαν Μπατίστα, ο οποίος συνεπικουρείται κυρίως από τους περιφερειακούς Μπαρέρο, Οσιμάνι και Αγκουιάρ. Ομάδα περιορισμένων δυνατοτήτων αλλά αρκετά σκληροτράχηλη, θέλει να πλασαριστεί στην 5άδα και να κερδίσει τη συμμετοχή της στο προολυμπιακό τουρνουά. Η τελευταία συμμετοχή των Ουρουγουανών σε Ολυμπιακό τουρνουά ανάγεται στο 1984 και η καλύτερη παρουσία τους σε FIBA Americas είναι το αργυρό μετάλλιο της ίδιας χρονιάς.
Παναμάς: Η παρουσία στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2006 δεν είχε ανάλογη συνέχεια για τους Παναμέζους, οι οποίο στη συνέχεια εξαφανίστηκαν από το προσκήνιο με αποκορύφωμα την μη παρουσία τους στο προηγούμενο FIBA Americas το 2009. Φέτος επιστρέφουν στη διοργάνωση, με ηγέτη τον Γκάρυ Φορμπς των Ντένβερ Νάγγετς. Στο ρόστερ τους βρίσκονται ακόμα ο πρώην Ροδίτης Ντανίλο Πίνοκ και ο 37χρονος πλέον Ρούμπεν Γκάρσες, γνωστός από την παρουσία του στη λίγκα της ACB. Ελάχιστες οι πιθανότητες των Παναμέζων για ένα δυναμικό comeback.
Παραγουάη: Η αποχώρηση των ΗΠΑ από το τουρνουά, έδωσε μια επιπλέον θέση στην υπό-ζώνη της Νότιας Αμερικής, με την Παραγουάη έτσι να επωφελείται και να κερδίζει από το "παράθυρο" τη συμμετοχή της στο τουρνουά. Συμμετέχει μόλις για 2η φορά στη διοργάνωση και το ρόστερ της απαρτίζεται από παίκτες που αγωνίζονται στο εθνικό της πρωτάθλημα. Μάλλον η χειρότερη ομάδα του τουρνουά, δύσκολα θα αποφύγει να γίνει σάκος του μποξ στον 2ο όμιλο.
Παρόλο που το FIBA Americas συμπίπτει χρονικά με το Ευρωμπάσκετ, θα προσπαθήσουμε τόσο να ποστάρουμε στο blog ειδήσεις και highlights από το τουρνουά όσο και να προβάλλουμε ζωντανά κάποιους αγώνες. Για την ώρα, πάρτε μια γεύση από το επίσημο site της διοργάνωσης και από τα highlights των ημιτελικών και των τελικών της διοργάνωσης του 2009.