Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

This is Africa

Η Ευρώπη μπορεί να προετοιμάζεται πυρετωδώς για το Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας που ξεκινάει στο τέλος του μήνα, η Αφρική όμως κάνει την αρχή με την αντίστοιχη δική της διοργάνωσή νωρίτερα. Από σήμερα το μεσημέρι, 16 εθνικές ομάδες της αφρικανικής ηπείρου μπαίνουν στη μάχη του 26ου Αφρομπάσκετ, το οποίο διεξάγεται στην πρωτεύουσα της Μαδαγασκάρης, Ανταναναρίβο. Το τουρνουά παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς θα δώσει ένα εισιτήριο πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και δύο εισιτήρια για το Προολυμπιακό Τουρνουά της επόμενης χρονιάς. Φυσικά το ερώτημα που απασχολεί τους φίλους του μπάσκετ στη "μαύρη" ήπειρο είναι ένα και μοναδικό: Ποιος μπορεί να σταματήσει την Ανγκόλα;

Η μόνιμη πρωταθλήτρια Αφρικής, έχει κατακτήσει συνολικά 10 χρυσά μετάλλια στη διοργάνωση, τα 6 από τα οποία συνεχόμενα από το 1999 και έπειτα. Η κυριαρχία των Ανγκολέζων στην αφρικανική ήπειρο οφείλεται κυρίως στο καλά οργανωμένο σε επαγγελματικά πρότυπα πρωτάθλημα της χώρας, που επιτρέπει κατά συνέπεια την παραμονή των καλών παικτών στις εγχώριες ομάδες. Είναι χαρακτηριστικό πως η 12άδα της Ανγκόλας στο περσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Τουρκίας αποτελούταν από παίκτες μόλις 3 διαφορετικών ομάδων, γεγονός σημαντικό για τη συνοχή και τη χημεία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Επίσης, η κυβέρνηση της χώρας δεν φείδεται χρημάτων όσον αφορά το μπάσκετ, με αποτέλεσμα την ίδια στιγμή που οι υπόλοιπες χώρες πασχίζουν να πληρώσουν ακόμα και τα αεροπορικά εισιτήρια και τα έξοδα διαμονής, οι Ανγκολέζοι ταξιδεύουν μέχρι την Κίνα ώστε να πραγματοποιήσουν προετοιμασία και να δώσουν φιλικά παιχνίδια.

Με το βασικό κορμό των τελευταίων ετών (Κάρλος Μοράις, Γιοακίμ Γκόμεζ, Εντουάρντο Μίνγκας, Αρμάντο Κόστα) να παραμένει στην ομάδα, τον 20χρονο κολεγιόπαιδα σέντερ από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης, Γιοακίμ Βαλντελίσιο (2,08) να ντεμπουτάρει στο εθνικό συγκρότημα, προσδίδοντας το ύψος που έλειπε τα προηγούμενα χρόνια και τον γνωστό Γάλλο κόουτς Μισέλ Γκομέζ στην άκρη του πάγκου, η Ανγκόλα φαντάζει το φαβορί για ακόμα μια φορά. Ομάδες που βάσει ρόστερ θα μπορούσαν δυνητικά να την εκθρονίσουν, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα χρηματοδότησης και οργανωτικής υποστήριξης, με τρανότερο παράδειγμα τη Σενεγάλη. Η χώρα που "έσπασε" προσωρινά τη κυριαρχία των Ανγκολέζων το 1997, θα στερηθεί φέτος, για διαφορετικούς λόγους, τις υπηρεσίες των γνωστών Μπονιφάς Εντόνγκ, Ντε Σαγκανά Ντιόπ, Χαμαντί Εντζάι, Σαέρ Σενέ και Πέηπ Σόου, με αποτέλεσμα οι ελπίδες της για κάτι καλό να περιορίζονται. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζει και η Νιγηρία, η οποία αν κατάφερνε να λύσει τα θέματα με τις ασφάλειες των νιγηριανής καταγωγής παικτών που αγωνίζονται στο NBA, τότε θα είχε ένα πολύ ισχυρό ρόστερ. Παρόλα αυτά, με τον 35χρονο πλέον Ίμε Ουντόκα στη σύνθεσή τους, με προπονητή τον παλαίμαχο NBAers Τζον Λούκας και με καλή σχετικά προετοιμασία στις ΗΠΑ και στη Μ. Βρετανία, οι Νιγηριανοί στοχεύουν ψηλά στο τουρνουά.

Η ομάδα πάντως που δείχνει περισσότερη ικανή για να κοντράρει τους Ανγκολέζους είναι η Ακτή Ελεφαντοστού. Οι "Ελέφαντες", παρόλο που θα στερηθούν τον πρώην Καβαλιώτη, Φιλίπ Αμαγκού, πραγματοποίησαν πέρυσι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αξιοπρεπείς εμφανίσεις και στηρίζονται κυρίως σε παίκτες με εμπειρία από τη γαλλική λίγκα. Αρκετά ανταγωνιστική αναμένεται να είναι και η 3η εκπρόσωπος της Αφρικής στο περσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, η Τυνησία, ενώ και το συμπαθές Καμερούν, παρόλο που λόγω έλλειψης πόρων πραγματοποίησε ελάχιστη προετοιμασία και δεν κατάφερε να καλύψει την ασφάλεια του Εμπά Α'Μούτε των Μιλγουόκι Μπακς, αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στη διοργάνωση. Η άλλοτε κραταιά Αίγυπτος θα παρουσιαστεί με ένα αρκετά νεανικό σύνολο ενώ υψηλές φιλοδοξίες έχει η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, με τον πολύπειρο Ισπανό Πάκο Γκαρσία στον πάγκο αλλά χωρίς τον Ρομέιν Σάτο στη σύνθεσή της, ο οποίος για προσωπικούς λόγους δεν έδωσε τελικά το παρόν στην προετοιμασία της ομάδας στη γαλλική πόλη Λιλ.

Παρά την απουσία του Σάτο, η διοργάνωση δεν θα απολέσει το ...ελληνικό της χρώμα καθώς ανάμεσα στους 20 διαιτητές που θα σφυρίξουν στο τουρνουά, βρίσκεται ο ...Αναστάσιος Πηλοϊδης! Για όποιον θέλει να εντρυφήσει περισσότερο, όλοι οι αγώνες του τουρνουά θα μεταδοθούν ζωντανά από το κανάλι της FIBA.

Related Posts with Thumbnails