Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

The king of the jungle

Οι καμπάνες για την Ανγκόλα στο φετινό Αφρομπάσκετ είχαν αρχίσει να χτυπούν από νωρίς και πιο συγκεκριμένα από τη φάση των ομίλων, όταν και οι "ισόβιοι" πρωταθλητές Αφρικής γνώρισαν την πρώτη τους ήττα στο θεσμό από το 2001(!), χάνοντας με 78-85 από τη Σενεγάλη. Χθες βράδυ, στο πλαίσιο των νοκ-άουτ προημιτελικών της διοργάνωσης και σε ένα ματς άγριας ομορφιάς και απίστευτης εξέλιξης, οι καμπάνες ξαναχτύπησαν αλλά αυτή τη φορά οι Ανγκολέζοι, με μια διπλή ανατροπή που θύμιζε Εθνική Ελλάδος, υπέταξαν με 84-83 το Καμερούν στην παράταση και προκρίθηκαν στους ημιτελικούς της διοργάνωσης. Για να συμβεί βέβαια αυτό, χρειάστηκε να αυτοκτονήσουν κυριολεκτικά τα "αδάμαστα λιοντάρια", τόσο στο τέλος της κανονικής διάρκειας όσο και στο τέλος της παράτασης...

Το Καμερούν προηγήθηκε με 5 πόντους, 10 περίπου δευτερόλεπτα πριν τη λήξη της κανονικής διάρκειας και με έναν, δύο δεύτερα μόλις πριν το τέλος της παράτασης. Και όμως, κατάφερε να χάσει τη νίκη, πληρώνοντας τα ολέθρια λάθη των Παρφέ Μπιτέ και Φρανκ Εντόνγκο, αντίστοιχα...



Ήταν τόση η απογοήτευση των Καμερουνέζων μετά το χθεσινό ματς, που σήμερα το πρωί δεν κατέβηκαν να αγωνιστούν στον αγώνα κατάταξης απέναντι στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, με αποτέλεσμα να χάσουν το ματς με 20-0 α.α. Από την άλλη, οι Ανγκολέζοι με αυτή τη νίκη, δείχνουν να ξεπερνούν την εσωτερική κρίση που ξέσπασε στην ομάδα κατά τη διάρκεια του τουρνουά και οδήγησε στην αποπομπή του Μισέλ Γκομέζ από την τεχνική ηγεσία. Η ομοσπονδία της χώρας με συνοπτικές διαδικασίες και με τακτική που θύμισε "Σωκράτη Κόκκαλη", απομάκρυνε τον Γάλλο τεχνικό από τον πάγκο της ομάδας μόλις μια ημέρα πριν τον κρίσιμο αγώνα με το Καμερούν και έχρισε πρώτο προπονητή τον μέχρι πρότινος βοηθό του, Χάιμε Κοβίλα. Για τα ημιτελικά της διοργάνωσης πλέον, η Ανγκόλα θα συγκρουστεί με τη Νιγηρία. Οι Νιγηριανοί εντυπωσιάζουν μέχρι στιγμής με 5/5 νίκες, με τον Ίμε Ουντόκα να είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της ομάδας τους. Ο πρώην NBAer, με καταγωγή από την τοπική φυλή των Ιμπίμπιο, έχει πολυδιάστατη προσφορά στο παιχνίδι της εθνικής του ομάδας, με 13,4 πόντους, 6,8 ριμπάουντ και 5,8 ασίστ, μέσο όρο.



Στον άλλο αυριανό ημιτελικό, η δευτεραθλήτρια του 2009, Ακτή Ελεφαντοστού, θα αντιμετωπίσει την Τυνησία. Οι "ελέφαντες" ανέβασαν στροφές μετά από μια μέτρια πρώτη φάση στο τουρνουά και έφτασαν δίκαια στα ημιτελικά, ύστερα από την νίκη τους επί της Σενεγάλης με 75-59. Ο μέχρι τώρα κορυφαίος της ομάδας του Βάσκου τεχνικού, Νάτσο Λεσκάνο, είναι ο forward του Πανεπιστήμιου του Γκονζάγκα, Γκάι Εντί, ο οποίος σκοράρει 16,4 πόντους ανά παιχνίδι. Από την άλλη πλευρά, η 3η στο προηγούμενο Αφρομπάσκετ Τυνησία, είναι αήττητη μέχρι στιγμής, έχοντας κερδίσει όλα τα ματς που έδωσε με διψήφια διαφορά. Οι Τυνήσιοι διακρίνονται για την ομαδικότητα τους, την καλή τους άμυνα (δέχονται μόλις 52,4 πόντους ανά παιχνίδι) και διαθέτουν στο ρόστερ τους τον υψηλότερο παίκτη της διοργάνωσης, με ύψος 2.17 μ., τον 25χρονο Σαλάχ Μεϊρί.

Το επίπεδο του τουρνουά μπορεί να απέχει αρκετά από το ευρωπαϊκό μπάσκετ, όμως οι ημιτελικοί αναμένονται κάτι παραπάνω από συναρπαστικοί. Το Greek Hoopz θα μεταδώσει και τους δύο αυριανούς ημιτελικούς ζωντανά (16:00 και 18:30) καθώς και τον κυριακάτικο τελικό, ο οποίος θα κρίνει το εισιτήριο της Αφρικής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Related Posts with Thumbnails