Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

Δράση ξανά στην Ευρωλίγκα

Μετά από διακοπή μιας εβδομάδας, η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης, ξεκινάει και πάλι, με τη διεξαγωγή 8 συνολικά αναμετρήσεων μέσα στο διήμερο. Βρισκόμαστε στη 4η αγωνιστική της φάσης των 16 και οι ελληνικές ομάδες βρίσκονται σε τροχιά πρόκρισης στην επόμενη φάση. Ο Παναθηναϊκός, που βρίσκεται πλέον σε θέση ισχύος στον όμιλό του, δοκιμάζεται στη Ρώμη με αντίπαλο τη Λοττομάτικα, ενώ ο Ολυμπιακός υποδέχεται στο ΣΕΦ την Πρόκομ, θέλοντας οπωσδήποτε τη νίκη ώστε να παραμείνει ζωντανός στη διεκδίκηση ενός εκ των δύο προνομιούχων θέσεων του ομίλου του. Το σαββατοκύριακο που μας πέρασε ήταν αφιερωμένο στο κύπελλο με αποτέλεσμα πολλές από τις ομάδες της διοργάνωσης να προέρχονται από συνεχόμενα παιχνίδια. Ίσως λοιπόν, εξαιτίας της φυσιολογικής κόπωσης των παικτών, να παραμονεύουν εκπλήξεις!

5ος ΟΜΙΛΟΣ

Το μεγάλο ματς του 5ου ομίλου γίνεται στο Μιλάνο. Η τοπική Αρμάνι, η οποία στην έδρα της έχει κερδίσει ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ, Παρτιζάν και Ολυμπιακό, υποδέχεται την Ταουγκρές. Η ομάδα των Βάσκων έρχεται από μια μεγάλη επιτυχία, την κατάκτηση του κυπέλλου Ισπανίας. Σε διάστημα 4 ημερών έδωσε 3 πολύ δυνατά παιχνίδια, με αντιπάλους Βαλένθια, Μπαρτσελόνα και Μάλαγα. Ο τελικός με αντίπαλο την Ουνικάχα ήταν δραματικός και κρίθηκε στην παράταση. Ενδεχομένως κάποια σημάδια κόπωσης να επηρεάσουν την απόδοσή της στο σημερινό παιχνίδι. Από την άλλη η Αρμάνι, έρχεται ξεκούραστη από ένα σαββατοκύριακο χωρίς αγωνιστική δράση. Όμως αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα τραυματισμών. Εκτός παραμένει ο Μορντέντε αλλά το μεγάλο πρόβλημα για τον Μπούκι είναι η απουσία του Ρόκα. Ο Ιταλοαμερικανός σέντερ, πρώτος ριμπάουντερ της ομάδας στην Ευρωλίγκα, τραυματίστηκε και δε θα αγωνιστεί στο αποψινό παιχνίδι. Εξαιρετικά αμφίβολη είναι και η συμμετοχή του έτερου ψηλού, του Σενεγαλέζου Σόου. Αν δεν παίξουν και οι δύο, τότε οι Σπλίττερ και ΜακΝτόναλντ αναμένεται να κυριαρχήσουν κάτω από τα δύο καλάθια. Επειδή όμως η έδρα της Αρμάνι είναι αρκετά δυνατή φέτος και επειδή η Ταουγκρές ενδέχεται να παρουσιαστεί κουρασμένη από τα συνεχόμενα παιχνίδια, καλό θα είναι να αποφύγουμε να ποντάρουμε στη συγκεκριμένη αναμέτρηση.

Η άλλη αναμέτρηση του ομίλου διεξάγεται την Πέμπτη στο ΣΕΦ. Ο Ολυμπιακός προέρχεται από την ήττα στον τελικό κυπέλλου με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό. Θέλει σίγουρα να ξεσπάσει, τόσο για να τονωθεί ψυχολογικά ενόψει της νέας μεγάλης αναμέτρησης της Κυριακής με τον αιώνιο αντίπαλο όσο και για να ζεστάνει τους οπαδούς του οι οποίοι αντέδρασαν με αποδοκιμασίες μετά το χαμένο τελικό. Η Πρόκομ έχει μείνει πλέον χωρίς στόχους στη διοργάνωση καθώς μετά από 3 διαδοχικές ήττες στην πρώτη φάση έχασε κάθε ελπίδα πρόκρισης. Τα δύο τελευταία χρόνια, στους 5 τελευταίους αγώνες της με τον Ολυμπιακό έχει 4 ήττες, οι 3 εκ των οποίων είναι με μεγάλες διαφορές (-25, -44 και -23 αντίστοιχα). Μάλλον θα υποστεί και άλλη μία με ανάλογη διαφορά. "Περνάει" ο άσσος.

6ος ΟΜΙΛΟΣ

Για τον 6ο όμιλο, αυτή τη Πέμπτη, διασταυρώνουν τα ξίφη τους δύο από τις ιστορικότερες ομάδες του ευρωπαϊκού μπάσκετ, η "Βασίλισσα" Ρεάλ Μαδρίτης με τη Μακάμπι του Τελ Αβίβ. Η "ομάδα του λαού" παίζει στην έδρα της και θέλει απαραίτητα τη νίκη αν θέλει να ελπίζει σε πρόκριση. Βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση αφού οι ήττες της σε Βαρκελώνη και Μαδρίτη συνοδεύτηκαν από μεγάλες διαφορές (-20 και -19 αντίστοιχα). Ο Κάρλος Αρόγιο επανήλθε στην ομάδα και αναμένεται να αγωνιστεί κανονικά. Ο Πορτορικάνος γκαρντ απολογήθηκε για τα πειθαρχικά του παραπτώματα και η διοίκηση της ομάδας του έδωσε "άφεση αμαρτιών". Αμφίβολη, λόγω τραυματισμού, είναι η συμμετοχή του δυναμικού σέντερ Γιανίβ Γκριν. Στην αντίπερα όχθη, η Ρεάλ προέρχεται από την ήττα στα προημιτελικά του κυπέλλου από την "αιώνια" αντίπαλο Μπαρτσελόνα. Η ομάδα του Πλάθα όμως τα πάει περίφημα στη φάση των 16. Με 3/3 νίκες στη πρώτη φάση φιγουράρει στην κορυφή του ομίλου. Ο Λουίς Μπούλοκ δείχνει να αφυπνίζεται την κρίσιμη στιγμή και με μέσο όρο 24 πόντους είναι ο ηγέτης της "Βασίλισσας". Νέα προσθήκη ο Αμερικανός φόργουορντ Κένεντι Ουίνστον, πρώην άσσος του Παναθηναϊκού και του Πανιωνίου, ο οποίος αντικατέστησε το Χόσλεϋ, που δεν προσέφερε τα αναμενόμενα. Όμως το Τελ Αβίβ δεν είναι εύκολη έδρα και η Ρεάλ, παρά το 3/3, δεν έχει την προσωπικότητα ως ομάδα να επιβληθεί εκεί μέσα. Αν και η Μακάμπι δεν είναι στα καλύτερά της φέτος, μέσα στην "καυτή" έδρα της μεταμορφώνεται προς το καλύτερο. Προβλέπω εύκολη επικράτηση των Ισραηλινών με πάνω από 3,5 πόντους που είναι το πλεονέκτημα των Ισπανών. Οπότε, άσσος.

Την ίδια ημέρα στο Βερολίνο η Άλμπα υποδέχεται τη Μπαρτσελόνα, στο άλλο ματς του ομίλου. Οι Γερμανοί δεν έχουν ελπίδες πρόκρισης στην επόμενη φάση ύστερα από το αρχικό 0/3. Παρόλα αυτά φρόντισαν να ενισχυθούν μέσα στη ρακέτα, με την απόκτηση του Σέκουλιτς από τον Άρη. Μακροχρόνια τραυματίας παραμένει ο διεθνής σέντερ Πάτρικ Φεμερλινγκ. Οι Καταλανοί, από την άλλη, παρουσιάζουν μια πτώση στην απόδοσή τους στα τελευταία παιχνίδια. Οι εντυπωσιακές εμφανίσεις στη φάση των αρχικών ομίλων της Ευρωλίγκας ανήκουν πλέον στο παρελθόν. Στο κύπελλο Ισπανίας έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά αλλά εκεί έχασαν σχετικά εύκολα από την Ταουγκρές. Συν τοις άλλοις, μέχρι αργά χθες το βράδυ, όπου έληγε η προθεσμία για τις μεταγραφές, δεν είχαν καταφέρει να "ξεφορτωθούν" τον Αμερικανό γκαρντ Αντρέ Μπάρετ και να αποκτήσουν κάποιον άλλο στη θέση του. Τραυματίας παραμένει ο Λάκοβιτς. Στο παιχνίδι της Πέμπτης καίγονται για τη νίκη και μάλλον θα την κατακτήσουν, αφού είναι σίγουρα καλύτερη ομάδα από την Άλμπα. Όμως, οι 8,5 πόντοι του πλεονεκτήματος των Γερμανών είναι πολλοί καθώς η Άλμπα παρουσιάζεται δυνατή στην έδρα της. Τόσο η Ταουγκρές όσο και η Ρεάλ, που άλωσαν την έδρα των Γερμανών, κέρδισαν οριακά με 5 και 3 πόντους διαφορά αντίστοιχα. Έτσι θα προτιμήσω τον άσσο.

7ος ΟΜΙΛΟΣ

Το πρώτο χρονικά παιχνίδι για τη 4η αγωνιστική του 7ου ομίλου διεξάγεται στη Μάλαγα, όπου η τοπική Ουνικάχα υποδέχεται την Παρτιζάν. Η Μάλαγα προέρχεται από ένα δύσκολο σαββατοκύριακο γεμάτο δράση. Έπαιξε 3 παιχνίδια για το ισπανικό κύπελλο φτάνοντας στο τελικό όπου και έχασε στην παράταση από την Ταουγκρές. Οι εμφανίσεις της δεν είναι και οι καλύτερες τελευταία. Μετά από πολύ καιρό γνώρισε απανωτές εντός έδρας ήττες, από Παναθηναϊκό για την Ευρωλίγκα και από τη Μούρθια για το πρωτάθλημα. Άσχημα νέα η απουσία του φόργουρντ Γκάμπριελ, λόγω τραυματισμού, αλλά και το γεγονός ότι ο Μπέρνι Ροντρίγκεζ είναι ακόμα ανέτοιμος μετά από μακρόχρονη αποχή εξαιτίας τραυματισμού. Επανέρχεται ο Καμπέθας, ο οποίος δεν είχε αγωνιστεί στο ματς του Βελιγραδίου πριν από δύο εβδομάδες. Η Παρτιζάν βρίσκεται σε εκπληκτική κατάσταση. Κατέκτησε άνετα το κύπελλο Σερβίας, πετυχαίνοντας δύο εύκολες νίκες στο F4 του σαββατοκύριακου, και εξακολουθεί να προπορεύεται στην Αδριατική Λίγκα. Από το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ στις 29/01, όπου και έχασε με 81-63, και μετά, μετρά 7 συνεχόμενες νίκες σε όλες τις διοργανώσεις. Το παιχνίδι είναι κρίσιμο αφού και οι δύο ομάδες βρίσκονται μέσα στο "κόλπο" της πρόκρισης. Τα τρομερά "μωρά" του Βουγιόσεβιτς είναι σκληρά καρύδια και δε βλέπω πως γίνεται να χάσουν με πάνω από 8,5 πόντους διαφορά. Πάμε γερά με το διπλό!

Τη Πέμπτη στη Ρώμη, η Λοττομάτικα Ρόμα περιμένει τον Παναθηναϊκό. Η ομάδα της Ρώμης με 0/3 μέχρι στιγμής διατηρεί ακόμα μαθηματικές ελπίδες για πρόκριση, αρκεί βέβαια να κερδίσει τους πρωταθλητές Ελλάδας. Στην προσπάθειά της αυτή ενισχύθηκε με τον Παναμέζο φόργουορντ Ρούμπεν Ντάγκλας που αγωνιζόταν μέχρι πρότινος στη Βαλένθια, ο οποίος θα ντεμπουτάρει στην Ευρωλίγκα στο ματς της Πέμπτης. Το ρόστερ της ομάδας είναι αρκετά πλούσιο όμως η εικόνα που παρουσιάζει ως σύνολο είναι απογοητευτική τον τελευταίο μήνα. Στο κύπελλο έμεινε εκτός από τα προημιτελικά κιόλας, χάνοντας από τη Βίρτους Μπολόνια ενώ στην Ευρωλίγκα έχασε σχεδόν με κατεβασμένα χέρια από Παναθηναϊκό, Παρτιζάν και Μάλαγα. Αντίθετα ο Παναθηναϊκός σαρώνει το τελευταίο μήνα! Με 3/3 νίκες μέχρι στιγμής φαίνεται να καπαρώνει την πρώτη θέση του ομίλου. Το κλίμα είναι το καλύτερο δυνατό στους "πράσινους" ύστερα και από τη νίκη επί του Ολυμπιακού στο τελικό του κυπέλλου. Πάντως ενόψει του κρίσιμου αγώνα για το πρωτάθλημα με τον Ολυμπιακό, ο Ομπράντοβιτς ενδέχεται να ξεκουράσει κάποιους παίκτες. Ο Μπατίστ, ο οποίος νιώθει κάποιες ενοχλήσεις στο μηρό, θα είναι σίγουρα ένας από αυτούς. Ο Παναθηναϊκός είναι σίγουρα ανώτερη ομάδα από τη Ρόμα και φαβορί για τη νίκη. Το γεγονός όμως ότι έχει την πολυτέλεια να μη φορτσάρει ιδιαίτερα κόντρα στη Λοττομάτικα, μας αποτρέπει από το να ασχοληθούμε περισσότερο με το συγκεκριμένο παιχνίδι.

8ος ΟΜΙΛΟΣ

Στο 8ο όμιλο διεξάγεται σήμερα το "σούπερ" παιχνίδι της αγωνιστικής. Στην παγωμένη Μόσχα, η ΤΣΣΚΑ φιλοξενεί τη Σιένα, στη ρεβάνς, του επιβλητικού 74-56 υπέρ των Ιταλών, του πρώτου ματς. Είναι πασιφανές πως η ΤΣΣΚΑ έχει χάσει τη λάμψη των προηγούμενων ετών. Το σαββατοκύριακο που μας πέρασε, έχασε στα ημιτελικά του κυπέλλου Ρωσίας από τη μετέπειτα τροπαιούχο Ουνίξ Καζάν και περιορίστηκε τελικά στη 3η θέση. Μεγάλο πλήγμα ο νέος τραυματισμός του Ματίας Σμόντις, ο οποίος θα απουσιάσει από το σημερινό παιχνίδι. Αντίστροφη εντελώς πορεία διαγράφει η Σιένα. Η ιταλική ομάδα σαρώνει στο πρωτάθλημα έχοντας το απόλυτο των νικών με 19/19! Εκτός των άλλων κατέκτησε και το κύπελλο Ιταλίας, με μεγάλη όμως δυσκολία και αρκετό...κόπο. Τα ματς με Μπένετον στον ημιτελικό και με Βίρτους Μπολόνια στον τελικό ήταν δραματικά και κρίθηκαν στα τελευταία λεπτά. Μοναδική παραφωνία ίσως η ήττα από τη Τσιμπόνα στο Ζάγρεμπ, η οποία έχει περιπλέξει τα πράγματα στον όμιλο. Πολύ δύσκολο παιχνίδι, όπου κανείς δε μπορεί να προβλέψει σε τι κατάσταση θα παρουσιαστούν οι δύο ομάδες. No bet.

Τελευταίο ματς σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, όπου η Φενερμπαξέ/Ούλκερ υποδέχεται τη Τσιμπόνα. Δύσκολη η υπόθεση πρόκριση και για τις δύο ομάδες που έχουν από μία νίκη μέχρι τώρα. Πάντως ο χαμένος σήμερα...χάνεται! Οι Τούρκοι έχουν αγωνιστικά προβλήματα καθώς δεν κατάφεραν να φτάσουν ούτε καν στο τελικό του κυπέλλου. Επίσης οι Ονάν, Πρέλντζιτς και Σμιθ έχασαν πολλές προπονήσεις λόγω τραυματισμών αλλά τελικά θα δώσουν σήμερα κανονικά το παρόν. Οι Κροάτες κατέκτησαν σχετικά εύκολα το εγχώριο κύπελλο το προηγούμενο σαββατοκύριακο. Οι ίδιοι δηλώνουν πως θα αγωνιστούν χωρίς άγχος σήμερα αφού ο στόχος της ομάδας, που ήταν απλώς η πρόκριση στο TOP 16 του θεσμού, έχει ήδη επιτευχθεί. Στα αξιοσημείωτα το γεγονός πως έχουν 5 συνεχόμενες ήττες μακριά από την έδρα τους στη φετινή Ευρωλίγκα ενώ ο συνολικός εκτός έδρας απολογισμός τους στη διοργάνωση τη τελευταία τριετία είναι τραγικός. 2 νίκες-18 ήττες! Οι γηπεδούχοι όμως είναι αρκετά αναξιόπιστοι για να βασιστεί κανείς πάνω τους. Οπότε...μακριά και αγαπημένοι.

Συνοψίζοντας:
Μάλαγα-Παρτιζάν (+8,5) 2

Ολυμπιακός-Τρεφλ Σόποτ (+21,5) 1

Μακάμπι Τελ Αβίβ-Ρεάλ Μαδρίτης (+3,5) 1
(+8,5) Άλμπα-Μπαρτσελόνα 1

Υ.Γ.: Η χθεσινή μας τριάδα στράβωσε στο Καζάν. Οι αθεόφοβοι Κροάτες της Ζαντάρ, αν και κατέβηκαν με 10 παίκτες να αγωνιστούν, κέρδισαν εκτός έδρας την Ουνίξ η οποία μάλλον...γιόρταζε ακόμα την κατάκτηση του κυπέλλου.

Related Posts with Thumbnails