Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

"Σκούρα" τα πράγματα

Αρκετά άσχημη ήταν η χθεσινή αγωνιστική του Eurocup για τις ελληνικές ομάδες. Ο Άρης έχασε μέσα στο Αλεξάνδρειο από τη Λε Μαν με 70-71 και οι ελπίδες του για πρόκριση στους 8 της διοργάνωσης μειώθηκαν πλέον αρκετά. Πολύ κακή εμφάνιση και βαριά ήττα για τον Πανελλήνιο από την Μπιλμπάο με 81-61. Η ομάδα της Κυψέλης διατηρεί ακόμα τις ελπίδες της για πρόκριση, ύστερα και από την ήττα της Μπένετον στη Γερμανία από την Μπάμπεργκ με 73-63, όμως η πρώτη θέση του ομίλου μοιάζει να απομακρύνεται. Στα αξιοσημείωτα της αγωνιστικής καταγράφεται η εκπληκτική εμφάνιση του Ερυθρού Αστέρα και η νίκη του με 97-67 επί της Γκραν Κανάρια, σε έναν αγώνα που είχα την τύχη να παρακολουθήσω σε ζωντανή μετάδοση.

Την προηγούμενη εβδομάδα γράψαμε πως ο Άρης για να έχει ελπίδες πρόκρισης, πρέπει να διατηρήσει αρχικά το αήττητο της έδρας του και στη συνέχεια να ψάξει μια νίκη εκτός έδρας, μάλλον επί της θεωρητικά πιο αδύναμης ομάδας του ομίλου, της γαλλικής Λε Μαν. Οι Θεσσαλονικείς μας διέψευσαν αφού όχι μόνο έχασαν το αήττητο της έδρας τους αλλά ηττήθηκαν από την ομάδα που μετά την πρώτη αγωνιστική είχε περιέλθει σε δύσκολη θέση. Το πρώτο ημίχρονο ήταν μάλλον κακό για τον Άρη και τον έφερε πίσω στο σκορ με 34-37. Οι Γάλλοι έπαιξαν καλή άμυνα, στέρησαν από τον Άρη το εύκολο καλάθι και έφεραν το ματς στο ρυθμό τους. Οι επιλογές των παικτών του Μπλατ δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές και η πολύ καλή κυκλοφορία της μπάλας στην επίθεση στο πρώτο ημίχρονο απέναντι στον ΟΣΦΠ την Κυριακή, θύμιζε μακρινή ανάμνηση. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Άρης προσπάθησε να αλλάξει τον ρυθμό του αγώνα μέσω της πιεστικής του άμυνας. Εν μέρει τα κατάφερε καθώς η Λε Μαν υπέπεσε σε κάμποσα λάθη, προσφέροντας στον Άρη εύκολα καλάθια στον αιφνιδιασμό. Η υπεροχή όμως αυτή των "κιτρίνων" στο τρίτο δεκάλεπτο, δεν μεταφράστηκε σε κάποια σημαντική διαφορά ασφαλείας. Η Λε Μαν αν και πέτυχε μόλις 8 πόντους στο συγκεκριμένο διάστημα, κατάφερε να κρατηθεί σχετικά κοντά στο σκορ (50-45). Και ενώ όλοι περιμέναμε μια ανάλογη αμυντική πίεση στο τέταρτο δεκάλεπτο, ο Άρης έδειξε σημάδια χαλάρωσης στην άμυνα, δεχόμενος σε αυτό το διάστημα 25 πόντους! Χαρακτηριστική άλλωστε της χαλάρωσης του Άρη στον αμυντικό τομέα, είναι η φάση του νικητήριου καλαθιού της Λε Μαν.  

Η υπεροχή της γαλλικής ομάδας στα ριμπάουντ (30-31) είναι φυσιολογική αν αναλογιστεί κανείς τα φοβερά αθλητικά προσόντα των παικτών της Λε Μαν, όμως είναι ελάχιστη ώστε να ισχυριστεί κανείς ότι εκεί κρίθηκε το ματς. Αναρωτήθηκα αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του αγώνα, γιατί ο Μπλατ δεν δοκιμάζει κάποια από τις περίεργες ζώνες του απέναντι στους αφελείς και επιρρεπείς σε λάθη απέναντι σε τέτοιες καταστάσεις Γάλλους. Ούτως ή άλλως, τα ποσοστά της Λε Μαν από τη γραμμή του τριπόντου, δεν ήταν τρομακτικά (7/20) ώστε να απαγορεύουν μια τέτοια σκέψη. Όπως και να έχει, ο Άρης γνώρισε μια ήττα την οποία έπρεπε να είχε αποφύγει. Πλέον ζητείται το απόλυτο στα επόμενα παιχνίδια, πράγμα που την τωρινή στιγμή φαντάζει αρκετά δύσκολο. Επίσης νομίζω πως ο Άρης πρέπει απαραίτητα να κινηθεί για απόκτηση ενός ψηλού. Ο Μπετς ήταν καλός σήμερα όσο χρησιμοποιήθηκε αλλά όσο δε βρίσκεται στον παρκέ, η ρακέτα του Άρη είναι "άδεια". Και δε μπορεί ο Άγγλος στην ηλικία που είναι να βγάζει 30λεπτα σε κάθε ματς. Όσον αφορά το άλλο ματς του ομίλου, η Άλμπα επικράτησε με 72-68 της Μπανταλόνα, ένα αποτέλεσμα που μάλλον λίγο ενδιαφέρει τον Άρη ύστερα από τη χθεσινή του ήττα.

Η Ισπανία φαίνεται πως δεν "του πάει" του Πανελληνίου. Μετά από τη συντριβή στα Κανάρια νησιά, γνώρισε και άλλη μια καθαρή ήττα από τη Μπιλμπάο με 81-61. Η ομάδα του Ζούρου έχασε την επαφή στην σκορ περίπου στο τέλος του δευτέρου δεκαλέπτου και έκτοτε δεν μπόρεσε να ανακάμψει. Ο ...υπό διωγμό, πριν την έλευση Κατσικάρη, Ζερόμ Μουαζό, κέρδισε κατά κράτος τους ψηλούς του Πανελληνίου στο πρώτο ημίχρονο καθώς Όστοιτς και Βουγιούκας δεν μπόρεσαν σε καμιά περίπτωση να "αναχαιτίσουν" τον πολύ αθλητικό Γάλλο. Στο δεύτερο ημίχρονο την σκυτάλη πήρε ο Λετονός Μπλουμς, ο οποίος με αλλεπάλληλα τρίποντα "σκότωσε τις όποιες προσπάθειες του Πανελληνίου για επιστροφή στο ματς. Η διαφορά στο ranking (100 έναντι 48), νομίζω ότι είναι ενδεικτική της εμφάνισης των δύο ομάδων. Στο Μπιλμπάο χαμογελούν όχι μόνο για τη χθεσινή εμφάνιση και τη διατήρηση του αήττητου αλλά και για το γεγονός ότι η ULEB ανέθεσε τη διοργάνωση του F4 στη γειτονική Βιτόρια. Για την ώρα βέβαια οφείλουν να απομακρυνθούν από τη ζώνη του υποβιβασμού της ACB... Στο άλλο ματς του ομίλου, η Μπάμπεργκ επικράτησε με 73-63 της Μπένετον, σε ένα ματς που κρίθηκε στο τελευταίο δεκάλεπτο, με επιμέρους σκορ 24-14 για τους Γερμανούς.  

Στα υπόλοιπα ματς της διοργάνωσης η Χάποελ Ιερουσαλήμ κέρδισε σχετικά εύκολα με 100-87 την Γαλατά Σαράϊ, επιβεβαιώνοντας πως μόνο τυχαία δεν ήταν η νίκη της μέσα στη Βαλένθια στην 1η αγωνιστική. Οι Ισπανοί από την άλλη ανέκαμψαν, πετυχαίνοντας μεγάλη νίκη μέσα στο Καζάν επί της Ούνιξ με 72-68, σε ένα ομολογουμένως αρκετά σκληρό ματς. Ο όμιλος αυτός μοιάζει να είναι αρκετά αμφίρροπος μετά από τις δύο πρώτες αγωνιστικές. Τεράστια έκπληξη αποτέλεσε η εντός έδρας ήττα της Τουρκ Τέλεμομ από την Νίμπουρκ, με 92-97 στην παράταση. Το ματς όμως που κατά την άποψή μου ξεχώρισε ήταν ο θρίαμβος του Ερυθρού Αστέρα επί της Γκραν Κανάρια με 97-67! Οι πιτσιρικάδες του Τριφούνοβιτς, έβγαλαν απίστευτη ενέργεια σε άμυνα και επίθεση, ισοπεδώνοντας κυριολεκτικά τους Ισπανούς. Το σκορ ήταν 53-37 στο ημίχρονο, οι "νησιώτες" μείωσαν κάποια στιγμή στους 10 στην τρίτη περίοδο αλλά  το τελευταίο δεκάλεπτο έμοιαζε με εφιάλτη για αυτούς, με το επιμέρους σκορ να είναι 25-8 για τους Σέρβους! Κορυφαίος για τους "ερυθρόλευκους" ήταν ο 21χρονος με ύψος 2.09μ. γκαρντ/φόργουορντ, Νεμάνια Μπιέλιτσα. Ο νεαρός είχε 25 πόντους και 6 ριμπάουντ με άψογα στατιστικά (4/5 δίποντα, 3/3 τρίποντα και 5/6 βολές) και τελείωσε τον αγώνα με ranking 31! Δε φαίνεται να αργεί η ώρα που ο νεαρός Σέρβος θα μας "κουνήσει το μαντήλι" για την απέναντι όχθη του Ατλαντικού...

6 σχόλια:

PokerFace είπε...

Κρίμα για τον Άρη πραγματικά..

Πέραν του ότι επιβαλλόταν να κερδίσει για να αυξήσει κατά πολύ τις ελπίδες πρόκρισης στην επόμενη φάση, έχασε ένα δικό του παιχνίδι..
Βέβαια τίποτα δεν έχει χαθεί ακόμα αλλά πλέον χρειάζονται και διπλά.
Οι δύο τελευταίες άμυνες του Άρη και περισσότερο η τελευταία του παιχνιδιού νομίζω ήταν απαράδεκτες.

Άσχετο: Μόνο σε μένα άρεσε ο Ντίξον??
(Ξέχασα και τον Περπερίδη!) :D

Ανώνυμος είπε...

Οι Αρειανοί εξαφανίστηκαν!!!!Αναζητούμε τα ίχνη τους!

Ανώνυμος είπε...

(συνέχεια από προηγούμενο άρθρο για την τελευταία αγωνιστική της Α1)

δίκιο έχει εν μέρει ο μπανού, ότι ο άρης τα πάει καλύτερα όταν καλείται να αντιμετωπίσει μεγάλες ομάδες. αυτό όμως δεν αναιρεί και αυτό που λέω εγώ για τη διαφορετική αντιμετώπιση των αγώνων με τον ολυμπιακό. μένει λοιπόν να διαψευσθώ από τους ίδιους του παίκτες του άρη όταν αγωνιστούν με τον παο. και δεν εννοώ ότι πρέπει να χάσουν το ίδιο δύσκολα αλλά θα έχει ένα ενδιαφέρον να δούμε αν θα κυνηγάνε μέχρι και τους πιο σίγουρους αιφνιδιασμούς του παο, όπως έκαναν την κυριακή. μια παρένθεση, για να μην παρεξηγηθώ από τους φίλους του παο, δεν εννοώ ότι ο παο έχει διαφορετική αντιμετώπιση από τις υπόλοιπες ομάδες (παραφιλολογία πολύ συνηθισμένη στους ποδοσφαιρικούς κύκλους) και αναφέρομαι αποκλειστικά και μόνο στον άρη.

κατά τα άλλα, αν τυχόν χάσει ο άρης από τον παοκ, τότε ταβάνι είναι η 6η θέση. και ήττα στη ρόδο (σε αρκετές εβδομάδες από τώρα) με 5 πόντους σημαίνει αντίο χρονιά!

Ανώνυμος είπε...

Οι αριανοι φιλε δεν χαθηκαν μην μπερδευεσαι ,οσο για το αν ο αρης κνηγαει τα παιχνιδια με τον ολυμπιακο να θυμησω σε ολους σας και αυτο ειναι καταντια για το ελληνικο μπασκετ οτι αν δεν ηταν ο ολυμπιακος το μαρουσι,ο πανεληνιος και ο πανιονιος ισως να παλευαν για την παραμονη τους .Ο καλυτερος παικτης του πανιωνιου και του πανεμηνιου πιανου ειναι αραγε και το μαρουσι καθε χρονο δανειζεται πεντεδατους παικτες ,αυτες οι ομαδες λοιπον μπορει στην κανονικη περιοδο να κοντρερουν τον ολυμπιακο αλλα στα πλαι-οφ μαλλον κατεβαζουν παντελονια,αυτο ειναι το αλληνικο μπασκετ που διαφημιζουμε ολοι ο ολυμπιακος ο παο και τα υποκαταστηματα τους ,και μενουν 3-4 ομαδες μονες τους να χωρις φραγκα να παλευουν για τη φανελα τους

Ανώνυμος είπε...

Ενταξει δεν ειναι ακριβως ετσι τα πραγματα... Εκτος και αν θεωρεις "κατεβαζω τα παντελονια" το σουτ του Μιλισαβλιεβιτς που παρα τριχα να εστελνε τον Ολυμπιακο στον μικρο τελικο.... Δηλαδη το Μαρουσι ειναι εντελοδοχο και δεν παιζει για την φανελα? Με την ιδια λογικη ο Αρης που πουλησε στον Ολυμπιακο τον Παπανικολαου (και σωθηκε!!!!) ειναι υποκαταστημα!!

Σοβαροι να ειμαστε

Ανώνυμος είπε...

ανώνυμε 5:54, έχεις εν μέρει δίκιο για τους δανεικούς (αν και σιγά σιγά μαθαίνουμε ότι οι περισσότεροι έχουν φύγει ελεύθεροι). για μένα θα έπρεπε να υπάρχει κάποιος περιορισμος, αν όχι ολική απαογόρευση των δανεισμών.παρόλα αυτά φίλε, να σου θυμίσω ότι ο οσφπ τη μοναδική του ήττα την έχει από τον πανιώνιο. δεν λοιπόν τι έκανε σε εκείνον τον αγώνα ο σέρβος και δες και πόσο μπορεί να στοιχίσει στον ολμπιακό αυτή η ήττα. κατά τα άλλα ξαναλέω, δε βάζω κάποιο στοιχείο μη αξιοκρατικού πρωταθλήματος, απλά σχολιάζω τη στάση μιας και μόνο ομάδες, χωρίς αυτή να σηματοδοτεί κάποιον γενικότερο κανόνα. και προφανώς συμφωνώ ότι οι δανεισμοί, δυνητικά τουλάχιστον, πλήττουν την αξιοιπιστία της Α1.

Δημοσίευση σχολίου

Δώσε την ασίστ σου ή κάρφωσε με ένα σχόλιο...

Related Posts with Thumbnails