Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Παιδομάζωμα

Ο άγνωστος Χ του ομίλου της εθνικής μας ομάδας στο επόμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα είναι ως γνωστόν η ομάδα της Ακτής Ελεφαντοστού. Οι Αφρικανοί έκαναν την έκπληξη στο περσινό Αφρικανικό Πρωτάθλημα καταλαμβάνοντας την 2η θέση και προκρίθηκαν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα για 3η φορά στην ιστορία τους. Οι πιθανότητες τους όμως για μια αξιοπρεπή παρουσία στη διοργάνωση είναι ελάχιστες από τη στιγμή μάλιστα που ο καλύτερος παίκτης της ομάδας τους φαίνεται είναι ο Φιλίπ Αμαγκού, ο οποίος πέρασε για ένα "φεγγάρι" από την Καβάλα. Έτσι λοιπόν οι παράγοντες της Ιβοριανής ομοσπονδίας βγήκαν στη ..."γύρα" αναζητώντας πιθανούς διαθέσιμους παίκτες για να ενισχύσουν την εθνική ομάδα το ερχόμενο καλοκαίρι στην Τουρκία. Κοινώς ...παιδομάζωμα δηλαδή!

Το "πεδίο" της έρευνας τους δε θα μπορούσε να είναι άλλο πέρα από τη Γαλλία, εκεί όπου μεγάλο κομμάτι του "αθλητικού" πληθυσμού κατάγεται από την "μαύρη" ήπειρο. Ο πρώτος με τον οποίο ήρθαν σε επαφή ήταν ο βετεράνος πλέον γκαρντ/φόργουορντ Αλέν Ντιγμπέ. Ο "Γάλλος Τζόρνταν", όπως πολύ άστοχα είχε χαρακτηριστεί στο ξεκίνημα της καριέρας του, έχει γεννηθεί στη Γαλλία όμως οι "ρίζες" του κρατάνε από την Ακτή Ελεφαντοστού. Το γεγονός πως έχει αγωνιστεί μέσα στην τετραετία 1999-2003 με την εθνική ομάδα της Γαλλίας δεν είναι αποτρεπτικός παράγοντας καθώς η FIBA επιτρέπει τη συμμετοχή του παίκτη σε δύο διαφορετικές εθνικές ομάδες από τη στιγμή που έχουν παρέλθει 6 χρόνια από την τελευταία του συμμετοχή στην πρώτη από αυτές και ενώ η δεύτερη εθνική ομάδας ανήκει στις λεγόμενες "αναπτυσσόμενες" μπασκετικά χώρες, όπως είναι η Ακτή Ελεφαντοστού. Αντίστοιχη περίπτωση είχαμε στο περσινό Ευρωμπάσκετ, όταν ο Βάσκο Εφθίμοφ συμμετείχε στο ρόστερ της εθνικής ομάδας της Βουλγαρίας. Παρόλα αυτά, ο 34χρονος πλέον Ντιγμπέ επιφυλάχθηκε να απαντήσει θετικά από τώρα στους Ιβοριανούς παράγοντες.

Στη συνέχεια οι μπασκετικοί παράγοντες της αφρικανικής χώρας προσέγγισαν τον επίσης Γαλλοποιημένο αλλά γεννημένο στην Ακτή Ελεφαντοστού, Ερβέ Λαμιζανά. Ο 29χρονος αμερικανοθρεμμένος φόργουορντ αγωνίζεται αυτή τη χρονιά στην Κίνα ενώ έχει περάσματα και από τα πρωταθλήματα Τουρκίας και Ισραήλ. Σύμφωνα πάντως με τον πρόεδρο της Ιβοριανής ομοσπονδίας, η τωρινή ομάδα του Λαμιζανά έχει δώσει τη συγκατάθεσή της ώστε ο παίκτης να ενταχθεί στην προετοιμασία της εθνικής ομάδας στις αρχές του επόμενου Ιούλη. Το "μεγάλο κόλπο" πάντως για τους Ιβοριανούς θα ήταν άλλο και θα άκουγε στο όνομα Αλέν Κοφί. Ο νυν φόργουορντ της Μπανταλόνα και πρώην της Λεμάν έχει γεννηθεί στην πρωτεύουσα της αφρικανικής χώρας Αμπιτζάν. Όμως οι Γάλλοι πρόλαβαν και τον έβαλαν να παίξει στο περσινό Ευρωμπάσκετ, οπότε οι όποιες ελπίδες των Αφρικανών "έσβησαν". Δε συμβαίνει όμως και το ίδιο με τον αδερφό του Αλέν, τον Φρανσίς Κοφί. Ο νεαρότερος εκ των δύο Κοφί, που αγωνίζεται στη 2η κατηγορία της Ισπανίας με τη φανέλα της Ουρένσε, διατηρεί κανονικά το δικαίωμα να αγωνιστεί με την ιβοριανή εθνική ομάδα και μάλλον θα δώσει το παρόν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Τουρκίας.

Όλοι οι παραπάνω πάντως αποκλείεται να νιώσουν μοναξιά, από τη στιγμή που στο περσινό ρόστερ της Ακτής Ελεφαντοστού, οι 6 από τους 12 παίκτες είχαν διπλή υπηκοότητα: Τόσο ιβοριανή όσο και γαλλική!

Related Posts with Thumbnails