Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Τρέξε Νίκολα τρέξε!


Είναι αλήθεια ότι ο Ολυμπιακός έχει προβληματίσει στις τελευταίες αναμετρήσεις και από την απόλυτη απογείωση βρίσκεται σε... περίεργη αγωνιστική κατάσταση. Μετά το αποτυχημένο πέρασμα από το Μαρούσι ήρθε να προστεθεί ακόμη μια προβληματική εμφάνιση - αυτή την φορά απέναντι στην Τσιμπόνα, που έχει προκριθεί στο TOP-16 με μόλις τρεις νίκες.

Αν και δεν πηγάζει από κάποια σταθερά συνθήκη, ο εκνευρισμός στην εκδήλωση των επιθέσεων είναι διάχυτος και ξεκινάει από την παρομοιώδη αστοχία από την γραμμή των προσωπικών βολών και ολοκληρώνεται στο ατελείωτο μπίρι μπίρι με τους διαιτητές - ειδικά ο Θοδωρής Παπαλουκάς το έχει παρακάνει. Με αφορμή την αναφορά στον κάπτεν της ομάδας, κρίνεται σκόπιμο να σημειωθεί ότι μέρος της προβληματικής εικόνας οφείλεται και στην ελλειπή παρουσία του βασικού ερυθρόλευκου κορμού. Και ο Παπαλουκάς εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο, μιας και ο τύπος με το νούμερο 4 στη φανέλα δεν θυμίζει σε τίποτα τον γνωστό κορυφαίο και νηφάλιο play maker. Παράλληλα, ο Μπουρούσης είναι μυστηριωδώς στα πιτς, καθώς από την μια παίρνει χρόνο συμμετοχής και από την άλλη δηλώνεται ως τραυματίας. Για τον Βασιλόπουλο, που επίσης ανήκει στον κύριο πυρήνα δεν αξίζει να γίνει ιδιαίτερος λόγος, καθώς πέρα από το γεγονός ότι η προσφορά του είναι μικρή και ότι τον έχει φάει το rotation, τον ρόλο της διαφήμισής του τον έχει αναλάβει ένα εκλεκτό μέρος του δημοσιογραφικού κυκλώματος...

Ωστόσο, χάρις στην υφιστάμενη - διαμορφωθείσα(;) κατάσταση υπάρχουν νέα αγωνιστικά δεδομένα. Πρώτα απ'όλα η ενεργοποίηση του Σοφοκλή Σχορτσανίτη. Η "μπόμπα" έχει μπει με άγριες διαθέσεις στο πρόγραμμα και δείχνει διατεθειμένος να παίξει μπάσκετ και να κλείσει στόματα. Αλήθεια, πόσες φορές έχει γραφεί η προηγούμενη πρόταση; Πολλές... και γι'αυτό το λόγο το καλάθι πρέπει να είναι μεν μικρό, αλλά από την άλλη δεν μπορούμε να παραβλέπουμε την δαιμονιώδη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το τελευταίο δεκαπενθήμερο.

Επίσης, ο Νίκολα Βούιτσιτς παίρνει μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής για να καλύψει το κενό στα πεντάρια. Ο διεθνής Κροάτης είναι αλήθεια ότι ξέρει τρομερό μπάσκετ. Διαπιστευτήριο το γεγονός ότι στις προπονήσεις του Ολυμπιακού μοιράζει πάσες, που καταλήγουν στα πρόσωπα των συμπαικτών του - δείγμα της μπασκετικής του ευφυΐας και της αναπάντεχης ανάγνωσης του παιχνιδιού. Εντούτοις, με τον Βούιτσιτς στο σχήμα ο Ολυμπιακός υποφέρει αμυντικά. Το πλήρωσε μια φορά με αντίπαλο το Μαρούσι και το γλύτωσε με την Τσιμπόνα, εξαιτίας του ότι ο Νίκολα ισορρόπησε την αμυντική του αδυναμία με το επιθετικό του κρεσέντο. Η επιλογή του τεχνικού επιτελείου να στέλνει τον Κροάτη για βοήθεια σ'ένα pick n roll που στήνεται στα 9 μέτρα είναι καταστροφική. Ώσπου να γυρίσει από το hedge out που επιχειρεί, το καλάθι έχει ήδη μπει. Είναι πραγματικά λυπηρό να τον βλέπεις να ρολάρει και να σπεύδει σε ρυθμούς ταινίας του Αγγελόπουλου να καλύψει την τρύπα, που ο ίδιος προκαλεί. Βέβαια υπάρχει και ο αντίλογος, μιας και ένα σκριν στην κορυφή και συγκεκριμένα πάνω στον Τσίλντρες παραλύει ολόκληρη την αμυντική λειτουργία. Με όλα τα παραπάνω δεν υπαινίσσομαι σε καμία περίπτωση ότι ο Βούιτσιτς "δεν κάνει" ή ότι έπρεπε για παράδειγμα ο Σοφοκλής να παίζει βασικός στο τέλος του αγώνα με την Τσιμπόνα. Η εμπειρία του είναι ανεκτίμητη και ιδιαίτερα σε μια ομάδα που απαρτίζεται από νέους παίκτες. Όμως, το θέμα είναι ότι ο τρόπος που χρησιμοποιείται εκθέτει τον ίδιον και τον εμπνευστή του. Έρχεται ο καθένας και σημαδεύει τον ατυχή Βούιτσιτς σε pick n roll. Za Boga milog (=για τον Θεό) που λένε και οι πάλαι ποτέ Γιουγκοσλάβοι!

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το συγκεκριμένο πρόβλημα με τον Βούισιτς δεν είναι τωρινό. Έχει ξεκινήσει από πέρσι και ήταν ο λόγος που Σπανούλης και Σάρας έκαναν πάρτι με τον Μπατίστ και χάθηκε ο ημιτελικός του F4.

Είναι επιλογή του τεχνικού τιμ, δεν αλλάζει. Ταμείο στο τέλος θα κάνουμε.

banou είπε...

Πράγματι δεν είναι τωρινό φαινόμενο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι επειδή είναι επιλογή του τεχνικού τιμ δεν μπορεί και να αλλάξει. Τι στεγανά είναι αυτά; Να έλεγα ότι ήταν κάτι πετυχημένο, τότε ναι θα ήταν μια συνταγή που δεν θα άλλαζε. Τώρα όμως υπάρχει πρόβλημα.

Μια σημειολογική παρατήρηση: το πάρτυ στον ημιτελικό έγινε από συνεργασίες με τελικό αποδέκτη κυρίως τον Πέκοβιτς.

Δημοσίευση σχολίου

Δώσε την ασίστ σου ή κάρφωσε με ένα σχόλιο...

Related Posts with Thumbnails