Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010

Σκέψεις γύρω από τον Παναθηναϊκό...

Τη σεζόν 2005-2006 ο Παναθηναϊκός ήταν ακριβώς στην ίδια θέση στο TOP-16 στην Ευρωλίγκα. Τότε λοιπόν είχε κάνει την απόλυτη ανατροπή και με τελικό σκορ 3-3 κατάφερε να προκριθεί ως πρώτος στην οκτάδα. Εκεί αποκλείστηκε με πλεονέκτημα έδρας από την πρώην Τάου Κεράμικα - νυν Κάχα Λαμποράλ με σκορ 2-1 νίκες. Θυμάμαι τότε τον Ομπράντοβιτς να δηλώνει μετά τον αποκλεισμό (κρίθηκε στο τελευταίο σουτ στο ΟΑΚΑ), ότι η ομάδα είχε να δώσει 7 τελικούς, καθώς εκτός από τα 3 παιχνίδια του TOP-16 και τα 3 με την Τάου, ενδιάμεσα έπαιξε και ντέρμπι με τον Ολυμπιακό για το ελληνικό πρωτάθλημα.

Έτσι και τώρα ο Παναθηναϊκός έχει να δώσει μία σειρά από τελικούς αρχής γενομένης από το αυριανό παιχνίδι κόντρα στον Άρη. Σε λιγότερο από ένα μήνα έχει να παίξει 4 ντέρμπι στο Πρωτάθλημα, τον τελικό κυπέλλου και τους 3 τελικούς πια για την Ευρωλίγκα - για το πρόγραμμα πατήστε εδώ.

Από πριν την αποκαρδιωτική εμφάνιση με την Παρτιζάν (βλέποντας την κατάσταση της ομάδας), πίστευα ότι αυτός ο μήνας βγαίνει μόνο αν διαλέξεις παιχνίδια, γιατί απλά δε γίνεται να κερδίσεις σε τόσα συνεχόμενα ντέρμπι. Σε άλλη περίπτωση ίσως να μην ήταν όλα τα παιχνίδια τελικοί, αλλά πλέον μετά τις ήττες από Μαρούσι και Παρτιζάν στο ΟΑΚΑ το τριφύλλι είναι με την πλάτη στον τοίχο.

Στην παρούσα φάση ο Παναθηναϊκός φαντάζει απίθανο να φτάσει στο Φάιναλ-Φορ, αφού και να γίνει η ανατροπή και να περάσει στην οκτάδα, θα έχει να αντιμετωπίσει με μειονέκτημα έδρας μία καλύτερη ομάδα. Ξαναλέω στην παρούσα φάση, γιατί οι πράσινοι δεν είναι καλή ομάδα, αλλά εξαιρετικοί παίκτες. Πλέον είναι και για τον Παναθηναϊκό εξαιρετικά κρίσιμος ο τελικός κυπέλλου, καθώς με ενδεχόμενη επιτυχία θα ανακτήσει τη ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση που του λείπει και επιπλέον θα βγάλει στην επιφάνεια τα προβλήματα του κύριου αντιπάλου του.

Όσο αναφορά τις αιτίες που οφείλεται η αγωνιστική πτώση του Παναθηναϊκού, πέρα από τους χιλιοειπωμένους τραυματισμούς, ο κυριότερος λόγος είναι ότι η "αγία τετράδα" των γκαρντ - Σάρας, Διαμαντίδης, Σπανούλης, Νίκολας - για διαφορετικούς λόγους ο καθένας είναι μακριά από τα στάνταρ τους. Όμως αυτό ήταν και το δυνατό όπλο της ομάδας τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να γίνεται προβλέψιμος και αργός. Μερικοί στέκονται στην απόδοση των Περπέρογλου, Τέπιτς, Καλάθη. Οι παίκτες αυτοί δεν αποκτήθηκαν για να κάνουν τη διαφορά (για τώρα τουλάχιστον) αλλά ως επιπλέον λύσεις και για βάθος πάγκου. Δεν πρόκειται δηλαδή να βγάλουν τον Παναθηναϊκό από αυτή την κατάσταση. Τώρα το αν ο καλοκαιρινός σχεδιασμός ήταν σωστός - ένα μεγάλο θέμα - θα αποδειχτεί στο τέλος της χρονιάς.

ΥΓ: Θέλω επανάληψη της προ διετίας διαφωνίας στην ΕΡΤ Συρίγου-Ιωάννου περί μομέντουμ και πληγωμένου θηρίου. Έτσι για το γούρι...

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχεις θίξει δύο σημεία στα οποία συμφωνώ απόλυτα. Πρώτον το γεγονός πως το πρόβλημα ξεκινάει από τους περιφερειακούς του ΠΑΟ οι οποίοι, για διάφορους λόγους ο καθένας όπως σωστά επισημαίνεις, δεν είναι σε καλή κατάσταση φέτος.
Δεύτερον το ότι ενδεχόμενη επιτυχία στον τελικό του κυπέλλου θα βγάλει στην επιφάνεια τα προβλήματα του "αιώνιου" αντιπάλου του. Επίσης σωστή παρατήρηση καθώς ο ΟΣΦΠ έχει ίσως δείξει περισσότερα πράγματα μέχρι στιγμής σε σχέση με τον ΠΑΟ αλλά και πάλι δεν πείθει γενικότερα με την απόδοσή του. Και μια ενδεχόμενη ήττα στον τελικό του κυπέλλου ίσως προκαλέσει τριγμούς, δεδομένης και της συνεχιζόμενης νευρικότητας που παρουσιάζουν ορισμένοι φέτος στην ομάδα του Πειραιά.

PokerFace είπε...

Φέτος είναι η μεγάλη ευκαιρία του Ολυμπιακού από πολλές πλευρές. Είτε από πλευράς δικής του βελτίωσης στην αγωνιστική του εικόνα(σε σχέση με πέρυσι πάντα), είτε από το ευνοϊκό πρόγραμμα που έχει από την αρχή της χρονιάς, ή ακόμα και από το κακό πρόσωπο που εμφανίζει φέτος ο Παναθηναϊκός. Άλλωστε, το τριφύλλι ακόμα δεν έχει κερδίσει κανένα "μεγάλο" παιχνίδι..

Αν τελικά δεν τα καταφέρει ο Ολυμπιακός από τον τελικό σε μία εβδομάδα, μέχρι και τον τελικό απολογισμό τον Ιούνιο, τότε και δικαίως οι οπαδοί του πρέπει να αντιδράσουν..

psilos είπε...

Αυτό που δεν συνειδητοποιούν οι πιο πολλοί είναι ότι σε αυτόν τον τελικό, ο Ολυμπιακός καίγεται πιο πολλύ για τον τίτλο.
Ήδη οι οπαδοί έχουν στην μπούκα τον Γιαννάκη και τους παίκτες, ε, σου λέει, αν δεν κερδίσουμε τώρα τον Παναθηναϊκό, τότε ποτέ. Αν αυτή η σκέψη περάσει σε παίκτες και προπονητές, τότε θα είναι πολύ δύσκολα για αυτούς. Όχι βέβαι ότι αρκεί αυτό για τον Παναθηναϊκό ώστε να κερδίσει...Κατά τη γνώμη μου, ο τωρινός Παναθηναϊκός μπροστά στον τωρινό Ολυμπιακό δεν έχει καμιά ελπίδα αγωνιστικά...Αλλά αν το ματς κριθεί στα σημεία, τότε ο ΠΑΟ έχει πλεονέκτημα λόγω μεγάλης εμπειρίας...Θυμηθείτε το ΟΣΦΠ - ΠΑΟ 73-74 στην κανονική περίοδο του 2007

psilos είπε...

Α...και για τις μεταγραφές...
Ο Τέπιτς έχει δείξει ότι είναι παιχτούρα, απλά δεν έχει δέσει με την ομάδα και πιστεύω πως είναι μπερδεμένος στη θέση 3. Ο καλάθης επίσης είναι πολλά υποσχόμενος, αλλά έχει πολύ ακόμα...

Και για τον Περπέρογλου...
Για να πω την αλήθεια, πιστεύω πως είναι το μεγαλύτερο παλτό που έχει ο Παναθηναϊκός αυτή τη στιγμή. Άτολμος, άνευρος, έχει λίγο απ'όλα, αλλά τίποτα ουσιαστικά που να τον χαρακτηρίζει, απορώ πως παίζει σε ομάδα σαν τον Παναθηναϊκό. Βέβαια, και πέρσυ ίδιος παίκτης ήταν αλλά ο Παναθηναϊκός πετούσε από ένα σημείο και μετά με αυτόν στην πεντάδα...Οπότε σίγουρα δεν φταίει μόνο αυτός για την κατάσταση του Παναθηναϊκό...αλλά οπωσδήποτε υπάρχουν καλύτερα τριάρια στην αγορά και το καλοκαίρι δεν τον βλέπω καλά...

Ανώνυμος είπε...

Ο Παναθηναικος εχει ηδη αρχισει να ανακαμπτει.Οι ανετες νικες με Αρη και Μαρουσι τον φερνουν πισω στον παλιο καλο του εαυτο. Νωρις ομως να το λες , καθως ολα θα κριθουν στον τελικο του Σαββατου. Αν ο Παναθηναικος καταφερει να παρει το κυπελλο εναντια στον Ολυμπιακο, τοτε πιστευω θα βρει και την ψυχολογια να ανακαμψει ολοκληρωτικα. Αν καταφερει να νικησει και την Μπαρτσελονα, τοτε τα πραγματα απλοποιουνται....Οσον αφορα τον Ολυμπιακο , ειναι πραγματικα η μεγαλη του ευκαιρια, λογω της καλυτερης ψυχολογιας απο Παναθηναικο.

Υ.Σ. : Ο Περπερογλου ειναι παρα πολυ καλος παιχτης , με πολλα χαρακτηριστικα ενος καλου τριαριου....Υψος, διεισδητικοτητα, σουτ
και πολυ καλη αμυνα.Μονο μειονεκτημα οτι ειναι παρα πολυ ατολμος...

psilos είπε...

Τι να τα κάνεις τα καλά χαρακτηριστικά άμα είναι τόσο άτολμος; Αναιρεί όλα αυτά τα χαρακτηριστικά (που πιιστεύω δηλαδή ότι δεν είναι και τόσο σπουδαία, αλλά τέλοσπάντων)...Και είναι και βασικός.

PokerFace είπε...

@ Psilos

Εννοείται ότι ο Ολυμπιακός καίγεται πιο πολύ -όσο μπορείς να το πεις αυτό βέβαια.Αυτό έλειπε άλλωστε.

Αυτό που είπαμε είναι ότι τώρα και ο Παναθηναϊκός έχει λόγους να το θέλει ακόμα πιο πολύ, μιας και τον τελευταίο καιρό φαίνεται ότι του λείπει η ψυχολογία και σε ενδεχόμεη επιτυχία θα γιατρέψει γρηγορότερα τις πληγές του -σε σχέση με το αν ήταν σε καλή κατάσταση-

Όσο για τον Στράτο έχει δείξει ότι διαθέτει πολύ καλή τεχνική και ποικιλία σε κινήσεις..Όμως είναι ανεπίτρεπτο να είναι ακόμα φοβισμένος.Αυτό που τον χαρακτηρίζει είναι η αστάθεια του, αφού σε πολλά παιχνίδια που προέρχεται από καλές εμφανίσεις είναι εξαφανισμένος..
Και στην άμυνα όμως θέλει πααάρα πολύ δουλειά ακόμα...

Δημοσίευση σχολίου

Δώσε την ασίστ σου ή κάρφωσε με ένα σχόλιο...

Related Posts with Thumbnails