Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2010

Το θέατρο του παραλόγου


Το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται και στην φετινή A1. Φυσικά δεν αναφέρομαι στο αγωνιστικό κομμάτι καθώς το πρωτάθλημα είναι αρκετά συναρπαστικό από πλευράς αποτελεσμάτων αλλά προφανώς στα όσα άσχημα εξακολουθούν για χρόνια να διαδραματίζονται στις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων. Δυστυχώς στο φετινό πρωτάθλημα, ο σύλλογος που πρωταγωνιστεί σε τέτοιου είδους περιστατικά είναι ένας και συγκεκριμένος και ακούει στο όνομα ΑΕΚ. Δεν έχω κάτι εναντίον της Ένωσης και σίγουρα και οι υπόλοιπες ομάδες με αρκετό και οργανωμένο κόσμο έχουν κατά καιρούς προκαλέσει αντίστοιχες καταστάσεις. Η πραγματικότητα όμως είναι, πως φέτος αυτά που συμβαίνουν στα ματς της ΑΕΚ στην Α1 έχουν ξεπεράσει κάθε ρεκόρ.

Το χθεσινό ματς στο Περιστέρι ήρθε απλώς να επιβεβαιώσει τα παραπάνω. Οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ προκάλεσαν ξανά επεισόδια όπως άλλωστε είχαν κάνει και σε προηγούμενες αναμετρήσεις της ομάδας τους με Ολυμπιακό, Πανελλήνιο, Τρίκαλα και Ηλυσιακό. Η αλήθεια είναι βέβαια πως για τα χθεσινά συμβάντα, σημαντικό μερίδιο ευθύνης φέρει και η απέναντι πλευρά, η οποία προετοιμαζόταν για την "πολεμική" αναμέτρηση αρκετές ώρες πριν το ματς και έξω από το κλειστό. Θα ήθελα σχολιάζοντας τα χθεσινά έκτροπα να σταθώ σε τρία σημεία:

1. Είναι γνωστό πως οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ έχουν αναλάβει τα "ηνία" των ερασιτεχνικών τμημάτων του συλλόγου ενώ και οι άνθρωποι που διαχειρίζονται τις τύχες της μπασκετικής Ένωσης έχουν "οριτζιναλίστικες ρίζες". Μαγκιά τους και καλά κάνουν, εκφράζοντας έτσι την αγάπη τους για την ομάδα. Τι γίνεται όμως όταν η "αγάπη" αυτή "μεταφράζεται" σε πρόστιμα που ξεπερνούν τα 20 χιλιάδες ευρώ και σε ποινές 2 αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών; Αυτή είναι μέχρι στιγμής η "υποστήριξη" των οπαδών της ΑΕΚ στην ομάδα τους, η οποία μάλιστα ενδέχεται να ..."αυξηθεί" ύστερα από τα χθεσινά συμβάντα. Αναρωτιέμαι τελικά αν γνωρίζουν οι οργανωμένοι της ΑΕΚ την δεινή οικονομική κατάσταση της ΚΑΕ και το γεγονός πως αδυνατεί να εκπληρώσει ακόμα και τις βασικές της υποχρεώσεις. Γνωρίζουν οι "κύριοι" αυτοί πως φορτώνοντας κάθε αγωνιστική με χρηματικά πρόστιμα την ομάδα τους, την οδηγούν σε νέα οικονομικά αδιέξοδα; Υπενθυμίζω πως οι ίδιοι οπαδοί έγιναν η αφορμή να υποβιβαστεί πριν από 2 χρόνια η ομάδα βόλλευ της ΑΕΚ στην Α2 κατηγορία. Φοβάμαι πως με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, δε θα αργήσει να συμβεί κάτι αντίστοιχο και στο δικό μας χώρο. Όσον αφορά το κατά πόσο χρειάζεται η ΑΕΚ την υποστήριξη των συγκεκριμένων οπαδών, νομίζω πως η καλύτερη απάντηση είναι τα δύο τελευταία ματς των "κιτρινόμαυρων". Η ΑΕΚ χωρίς τη "συμπαράσταση" των οργανωμένων της, έκανε την καλύτερη της φετινή εμφάνιση απέναντι στον Πανιώνιο ενώ χθες λίγο έλειψε να κάνει το "διπλό" σε μια πολύ δύσκολη έδρα. Προφανώς για όσους είδαν το ματς, η τελική διαφορά (+14) υπέρ του Περιστερίου είναι μαγική εικόνα.

2. Ο Μηνάς Γκέκος, που έχει μεγάλη συμβολή στην αγωνιστική ανάκαμψη της ΑΕΚ στις 3 πρώτες αγωνιστικές του 2ου γύρου, είπε στη συνέντευξη τύπου του χθεσινού αγώνα: "Δεν υπάρχει κανείς άνθρωπος που να θέλει αυτόν τον κόσμο μαζί του! Υπάρχει κανείς που ασχολείται με τον αθλητισμό, που θα θέλει αυτόν τον κόσμο;" Η απάντηση στο Γκέκο νομίζω πως είναι εξαιρετικά εύκολη και απλή. Τον κόσμο αυτόν θέλει η διοίκηση της ομάδας του! Αυτό φανερώνει η συμπεριφορά των παραγόντων της ΑΕΚ τα δύο τελευταία χρόνια, η οποία εφαρμόζει στην εντέλεια το πνεύμα των δηλώσεων ενός γνωστού ποδοσφαιρικού παράγοντα: "Αυτούς έχουμε και αυτούς θέλουμε να έχουμε". Πιο συγκεκριμένα, ο Μπάμπης Καραμανλής έχει δώσει τα διαπιστευτήρια του στο "χάιδεμα" των οργανωμένων οπαδών αφού η διοίκηση της ΑΕΚ δεν παραλείπει να ζητά εισιτήρια σε όλα τα εκτός έδρας παιχνίδια της ομάδας, την ίδια στιγμή που η παρουσία των οργανωμένων οπαδών της στο γήπεδο αποδεικνύεται οικονομικά ζημιογόνα για την ΚΑΕ. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να βγάλει ανακοίνωση κατά του Πανελληνίου επειδή δεν επετράπη η άνευ εισιτηρίου είσοδος στους οπαδούς της ΑΕΚ, στο μεταξύ τους αγώνα στην Κυψέλη! Μάλλον πρέπει να το "φυσάνε" τελικά το χρήμα στην ΑΕΚ παρά τις αντίθετες πληροφορίες. Δεν εξηγείται αλλιώς η άδεια που έδωσε η ίδια η ΚΑΕ στην ανάρτηση του υβριστικού πανό κατά του Πανιωνίου, αδιαφορώντας για το σίγουρο πρόστιμο που θα προκαλούσε μια τέτοια κίνηση. Παράλληλα με τις παραπάνω ενέργειες, οι παράγοντες της ΑΕΚ έχουν το θράσος να διοχετεύουν φήμες σχετικά με αδιαφορία των παικτών (ειδικά των ξένων) ασχέτως βέβαια αν οι μπασκετμπολίστες της ΑΕΚ βλέπουν το χρώμα του χρήματος κάθε 32η του μηνός.

3. Εδώ και αρκετό καιρό η ελληνική αστυνομία έχει εκφράσει την επιθυμία της να απεμπλακεί από την τήρηση της τάξης στους χώρους όπου διεξάγονται αγώνες επαγγελματικών σπορ. Σεβαστή η επιθυμία της αλλά αυτό δε σημαίνει πως για να πετύχει το σκοπό της πρέπει να συμβάλλει και η ίδια στα "μπάχαλα" των ελληνικών γηπέδων. Τα δακρυγόνα που έπεσαν σε κλειστό χώρο σήμερα το Περιστέρι είναι μια απαράδεκτη ενέργεια. Βέβαια για όσους θυμούνται η αστυνομία είχε την ίδια "έμπνευση" ακόμα και σε ματς Ευρωλίγκας, χωρίς μάλιστα την παρουσία αντίπαλων οπαδών! Παρόμοιες σκηνές διαδραματίστηκαν και στα Τρίκαλα φέτος, στον αγώνα της τοπικής ομάδας με τον ΠΑΟΚ. Γενικότερα θεωρώ ανεπίτρεπτη από την αστυνομία τη χρήση τέτοιων χημικών ουσιών σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις, πόσο μάλλον σε αυτές που εξελίσσονται σε κλειστούς χώρους. Τέλος, ας μας πει κάποιος τι συμβαίνει τελικά με αυτήν την περιβόητη απαγόρευση μετακινήσεων των οργανωμένων οπαδών. Ισχύει ή δεν ισχύει; Ισχύει για όλους ή ισχύει για μερικούς; Δεν είναι δυνατόν αλλού να στήνονται "μπλόκα" και αλλού να γίνονται "εκδρομούλες"!

9 σχόλια:

COSTANTINOS είπε...

συμφωνω σε ολα μαζι σου
ενδιαφερον πραγματικα το αρθρο σου
για την ομαδα της αεκ και τον προεδρο αυτης θα σου θυμισω ενα περαστικο
περισυ στο κλειστο του σπορτιγκ οπου πηγε ο θρυλος και αυτη τα εκαναν μπαχαλο με αποτελεσμα να εξαγριωθη ο ΜΠΑΜΠΗΣ για τους παικτες μας οπου απαντουσαν στις προκλησεις της κιτρινης εξεδρας
παρε μετρα και καταλαβε
οσο για τους μπατσους του χρυσοχοιδη
αχρηστοι ανικανοι λιγοι ασοβαροι

Ανώνυμος είπε...

Θα αρχίσω από το τελευταίο που λες για την απαγόρευση μετακίνησης οργανωμένων οπαδών.
Αν είχε ισχύσει αυτό χθες δεν θα είχε δημιουργηθεί απολύτως τίποτα. Επομένως αν ξεκινήσουμε από αυτό το σημείο δεν θα δυσκολευτούμε να βρούμε το ποιος φταίει.

Επί πλέον η ένσταση που κατέθεσε η ΑΕΚ, ο ορισμός του θράσους, δείχνει ότι ήταν προμελετημένες οι προκλήσεις και τα επισόδεια με προφανή στόχο να υπάρχει όφελος από την αναταραχή ή ακόμα καλύτερα από την εκκένωση του γηπέδου. Αλλωστε το είπε και ο Γκέκος στις δηλώσεις του ότι εμείς ξεκινήσαμε καλύτερα το παιχνίδι γιατί είμαστε συνηθισμένοι να παίζουμε κάτω από αυτές τις συνθήκες. Από την άλλη οι παίκτες του Περιστερίου πως να συγκεντρωθούν για να παίξουν μπάσκετ όταν πριν από λίγη ώρα προσπαθούσαν να προστατεύσουν τα παιδιά τους από τους κανίβαλλους!

Θα ήθελα να πω και κάτι για την ομάδα μου το Περιστέρι, είναι κρίμα για μια τόσο μπασκετική ομάδα με παράγοντες αγνούς εραστές του μπάσκετ, που παλεύουν να στηρίξουν αυτή την ομάδα όλα αυτά τα χρόνια με νύχια και με δόντια χωρίς οικονομική άνεση, να αμαυρώνεται όλη αυτή η προσπάθεια και η εικόνα από κάποιους ανεγκέφαλους οπαδούς του Ατρόμητου που βγάζουν τα ποδοσφαιρικά τους και άλλα απωθημένα στο χώρο του μπάσκετ.

geof

Ανώνυμος είπε...

Σε γενικές γραμμές σύμφωνοι, δύο σημαντικές ενστάσεις όμως: τι σημαίνει "σεβαστή η επιθυμία" της αστυνομίας; Κάποιος κόσμος πληρώνει την αστυνομία μέσα από τους φόρους για να προστατεύει την ασφάλειά του, ειδικά σε δημόσιους χώρους και όχι επιλεκτικά, όπου θέλει η αστυνομία! Αυτή η επιθυμία είναι σοβαρή πολιτική απόφαση που αντιφάσκει με βασικές αρχές του κράτους. Αυτό δεν αναιρεί τις ευθύνες της αστυνομίας, κάποιες τις ανέφερες σωστά (δακρυγόνα κοκ). Τα πράγματα είναι απλά: να κάνουν τη δουλειά τους, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες. Όποιος παραβιάζει κάποιο νόμο, συλλαμβάνεται και δικάζεται με βάση συγκεκριμένους νόμους, ίδιους για όλους.

Το δεύτερο σημείο: γιατί να απαγορευτεί η μετακίνηση των οργανωμένων; Δεν είμαι οργανωμένος της ομάδας που υποστηρίζω και εκ πεποιθήσεως δε θέλω να είμαι, αλλά από τη στιγμή που κάποιοι άνθρωποι θέλουν να είναι, σεβαστό. Με τη δημιουργία όμως ενός συνδέσμου οργανωμένων κάποιοι άνθρωποι αναλαμβάνουν και κάποια ευθύνη. Αν κάποιοι οργανωμένοι παραβιάζουν κάποιο νόμο, πχ με τη χρήση βίας, τότε ευθύνη έχει όλος ο σύνδεσμος γιατί δεν κατάφερε να τους ελέγξει - και τιμωρούνται με βάση συγκεκριμένους νόμους. Αν οι οργανωμένοι είναι αποδεκτοί από τη διοργανώτρια αρχή και το κράτος (και είναι, όσον αφορά τα εντός έδρας παιχνίδια), τότε σημαίνει ότι εφαρμόζουν τους νόμους και θα τους εφαρμόζουν εξίσου και εκτός έδρας. Αν όχι, ας τιμωρηθούν αυστηρά και ουσιαστικά ή, αν είναι υπότροποι, ας τους κλείσουν (τους συγκεκριμένους που κάνουν τα προβλήματα). Τόσο απλά. Δηλαδή οι οργανωμένοι που είναι στο γήπεδό τους δεν έχουν ευθύνες (πχ αν σκοτώσουν κάποιον της αντίπαλης ομάδας, ή έναν μη οργανωμένο που πήγε να δει το παιχνίδι), ενώ εκτός έδρας έχουν;

Μάριος

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Μάριε
ως προς την πρώτη σου ένσταση επέτρεψέ μου να σημειώσω το εξής: εφόσον λαμβάνει χώρα ένα γεγονός κάτω από ιδιωτική στέγη, οφείλει ο ιδιώτης να προστατέψει το ίδιο του το προϊόν. Αυτό φυσικά δεν θα γίνει δείχνοντας μια δημόσια υπηρεσία, που είναι η αστυνομία, αλλά μια ιδιωτική. Η αστυνομία έχει ευθύνη για όσα γίνονται εκτός γηπέδου, όπως συμβαίνει και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Όμως μέσα στο γήπεδο παύονται τα καθήκοντά της. Άλλο καπέλο του τι γίνεται στην Ελλάδα... Εδώ έχει φτάσει να προστατεύει δημοσιογράφους και να φροντίζει να τους ψωνίζει από την λαϊκή κλπ...

Παράδειγμα: Σε όλα τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα δραστηριοποιούνται εταιρείες σεκιούριτι. Αυτοί επεποπτεύουν και όχι η αστυνομία. Το ίδιο ισχύει ή πρέπει να ισχύει και για τα γήπεδα.

Στην δεύτερή σου παρατήρηση συμφωνώ απόλυτα.

Δημήτρης

Ανώνυμος είπε...

Δημήτρη, δεν είμαι νομικός. Απλά αν ο ιδιώτης θα αναλάβει την ασφάλεια, τότε δε θα έπρεπε να υπάρχει καθόλου αστυνομία σε ιδιωτικούς χώρους. Αν υπάρχει, τότε τι δουλειά κάνει εκεί; Να βλέπει τζάμπα το παιχνίδι και να πετάει και κανένα καπνογόνο άμα έχει παλιώσει το στοκ;

Βέβαια δεν ξέρω πόσο ιδιωτικός χώρος μπορεί να θεωρηθεί ένα - κάποτε δημόσιο, νοικιασμένο -γήπεδο με μερικές χιλιάδες ανθρώπους, μου μοιάζει μάλλον με δημόσια συγκέντρωση, αλλά είπαμε, δεν είμαι νομικός και μην ανοίξουμε τη συζήτηση (που ξεφεύγει εντελώς από το μπάσκετ) για τα όρια της ιδιωτικοποίησης (υποτίθεται η παροχή ασφάλειας στους πολίτες και η χρήση νόμιμης βίας είναι από τα στοιχειώδη σε ένα κράτος και αποκλειστικότητα του κράτους, αλλά μάλλον σήμερα ακούγονται παλιομοδίτικα αυτά).

Εννοείται δεν είμαι υπέρ της αστυνομίας που προστατεύει πολιτικούς ή δημοσιογράφους χωρίς ουσιαστικό λόγο και στην ουσία τους κάνει τα θελήματα ή πίνει φραπέ με έξοδα του φορολογούμενου κοκ

Μάριος

Ανώνυμος είπε...

Αν και όντως μπαίνουμε σε νομικά μονοπάτια, επιμένω ότι εφόσον μια επιχείρηση εκμεταλλεύεται έναν χώρο (είτε νοικιάζει ένα δημόσιο χώρο είτε μιλάμε για ιδιόκτητο) τότε οφείλει να τον προστατεύει. Από εκεί και πέρα η εμπλοκή της αστυνομίας έγγειται και σε μεγάλο βαθμό στην πολιτική βούληση της ηγεσίας της. Άλλωστε στην Ελλάδα ζούμε και τα νομικά παραθυράκια τείνουν να γίνουν ο κανόνας. Μην ξεχνάμε ότι η πολιτική που έχει υιοθετηθεί εξυπηρετεί όλους τους εμπλεκόμενους: οι διοικήσεις δεν πληρώνουν επιπλέον για ασφάλεια, οι ένστολοι πληρώνονται κανονικά τα "εκτός έδρας", οι οργανωμένοι μπορούν να κάνουν το κομμάτι τους και όταν πάει κάτι στραβά όλοι κατηγορούν την απρόσωπη "πολιτεία". Μια χαρά

Δημήτρης

Ανώνυμος είπε...

1. Συμφωνώ 100% με την άποψη του Δημήτρη, σχετικά με την παρουσία της αστυνομίας στα γήπεδα. Οι αγώνες μεταξύ επαγγελματικών ομάδων, δηλαδή εταιρειών, είναι κάτι παρόμοιο με την προβολή μιας ταινίας στον κινηματογράφο, ένα θέαμα ουσιαστικά με σκοπό το κέρδος. Όπως λοιπόν δεν επιτηρεί η αστυνομία τον κινηματογράφο ή οποιονδήποτε άλλο ιδιωτικό χώρο στον οποίο λαμβάνουν χώρα επιχειρηματικές δραστηριότητες π.χ. εργοστάσια, πολυκαταστήματα, εστιατόρια κ.α. έτσι να στματήσει να παρευρίσκεται και στα γήπεδα της Α1. Ας αναλάβουν οι ΚΑΕ την ασφάλεια των χώρων τους ή στην τελική να πληρώνουν αυτοί την αστυνομία για να τηρεί την τάξη εντός των γηπέδων και όχι ο φορολογούμενος λαός.

2. Δεν έγραψα πουθενά ότι είμαι εναντίον των μετακινήσεων οργανωμένων ή μη οπαδών. Αυτό που έγραψα είναι πως από την ημέρα που ανακοινώθηκε αυτό το μέτρο, επικρατεί ένα μπάχαλο. Αλλού φτάνει η αστυνομία να κατεβάζει κόσμο από τα Ι.Χ. του μόνο και μόνο επειδή οι πινακίδες τους είναι από διαφορετικό νομό και τους απαγορεύει να προσεγγίσουν το γήπεδο ακόμα και αν έχουν εισιτήρια ενώ αλλού γίνονται κανονικά οργανωμένες "εκδρομούλες" και δεν μιλάει κανένας. Προφανώς δεν αναφέρομαι μονάχα στο χώρο του μπάσκετ με αυτό το τελευταίο.

jose είπε...

Παιδιά σας διαφεύγει κάτι πολύ σημαντικό. Η αστυνομία εισπράττει το 10% των τηλεοπτικών δικαιωμάτων όλων των ομάδων ως αμοιβή για την παρουσία της στα γήπεδα. Αλλά όταν δηλώνει αδυναμία να τηρήσει την τάξη ακόμη και στον τελικό του κυπέλλου, με θεατές μαθητές δημοτικού και γυμνασίου τι να λέμε.... Πριν δύο εβδομάδες είχαν στήσει μπλόκο έξω από το γήπεδο της Ξάνθης (για τον αγώνα με τον Άρη) και γυρνούσαν πίσω αυτοκίνητα με πινακίδες Θεσσαλονίκης ή ιδιώτες που έφεραν διακριτικά (κασκόλ, μπλούζες κ.λ.π.) του Άρη. Δηλαδή πέρα από τις οργανωμένες μετακινήσεις καταργείται και η ατομική ελευθερία του καθενός από εμάς να παραστεί σε ένα γήπεδο και να παρακολουθήσει τον οποιοδήποτε αγώνα. Δηλαδή σε ορισμένα γήπεδα αφού αλλού επιτρέπεται, αλλού απγορεύεται μπάχαλο δηλαδή. Τελικά στην σημερινή Ελλάδα δεν ξέρω τι μπορεί να κάνει η Αστυνομία και γιατί πληρώνονται τελικά. Πυροβολούν αστυνομικό τμήμα (να καταργηθούν οι σκοπιές), γίνονται επεισόδια στα γήπεδα (απαγορεύονται οι μετακινήσεις των φιλάθλων), τελικά αν συνεχίσουν να γίνονται και ληστείες τραπεζών μάλλον η ΕΛ.ΑΣ θα εισηγηθεί το κλείσιμο των Τραπεζών.

Ανώνυμος είπε...

Jose, δεν είναι και άσχημη η ιδέα σου για το κλείσιμο των τραπεζών, πολλοί θα χαίρονταν ... σοβαρά τώρα, συμφωνώ ότι υπάρχει θέμα με την ατομική ελευθερία και με τις ευθύνες που ο καθένας (και η αστυνομία) αποφεύγει να πάρει και διαιωνίζεται μια κατάσταση απαράδεκτη, όχι μόνο στο μπάσκετ, παντού (αν και από το 2007 δεν είμαι κάτοικος Ελλάδας, έχω επαφή και κάποιες επισκέψεις και μου φαίνεται ότι πολλά πάνε από το κακό στο χειρότερο)

Sixama έχεις δίκαιο για το 2ο σημείο, κακή η διατύπωση μου, απλά με αφορμή εσένα έκανα το σχόλιο, δεν το πρότεινες να απαγορευτούν οι μετακινήσεις. Και ασφαλώς τα δύο μέτρα και δύο σταθμά είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, είμαι της γνώμης ένας νόμος για όλους και όχι επιλεκτική εφαρμογή. Για το 1ο σχόλιο, όμως, μια μικρή επιφύλαξη, καλώς ή κακώς το μπάσκετ δεν είναι ακριβώς κινηματογράφος, μαζεύονται κάτι χιλιάδες άνθρωποι και αρκετοί έχουν τη νοοτροπία του "εμείς" και του "άλλοι", που δεν έχουν νομίζω όσοι πάνε σε κινηματογράφο ή στο εστιατόριο (συνήθως). Τώρα αν είναι καλό η δημόσια ασφάλεια να ανατίθεται σε ιδιώτες, είπαμε, είναι άλλη μεγάλη συζήτηση και θα βγούμε πολύ από τα χωράφια του μπάσκετ. Ας αρκεστούμε εδώ ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει ποιός είναι υπεύθυνος για τι και να κριθεί ο καθένας με βάση αυτό

Μάριος

Δημοσίευση σχολίου

Δώσε την ασίστ σου ή κάρφωσε με ένα σχόλιο...

Related Posts with Thumbnails