Δευτέρα 3 Αυγούστου 2009

Ο νέος Χόλντεν είναι εδώ!

Η 2Οη Οκτωβρίου του 2003 θεωρείται μια σημαδιακή ημέρα για το ρωσικό μπάσκετ. Όχι, δεν ταυτίζεται η συγκεκριμένη ημερομηνία με κάποια σημαντική μπασκετική επιτυχία των Ρώσων αλλά ούτε και με την περίφημη Οκτωβριανή Επανάσταση που χρονολογείται στο 1917. Τι συνέβη λοιπόν τότε; Στις 20 Οκτώβρη του 2003 ο γεννημένος στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, Τζον Ρόμπερτ Χόλντεν, απέκτησε τη ρωσική υπηκοότητα. Φημολογείται μάλιστα, πως η πρωτοβουλία για την απόδοση της ρωσικής υπηκοότητας στον Αμερικανό γκαρντ, ανήκει προσωπικά στον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο, τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Όπως και να έχει πάντως, ο Χόλντεν έγινε ο πρώτος νατουραλιζέ Ρώσος εξ Αμερικής, που αγωνίστηκε στην εθνική ομάδα της Ρωσίας. Ένα γεγονός το οποίο στις αμέσως προηγούμενες δεκαετίες θα φάνταζε εντελώς εξωπραγματικό! Στα χρόνια που ακολούθησαν, ο Χόλντεν μεγαλούργησε ως Ρώσος, κατακτώντας 2 φορές την Ευρωλίγκα με τη φανέλα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας και οδηγώντας παράλληλα την εθνική ομάδα στην κορυφή της Ευρώπης το 2007 στη Μαδρίτη. Φτάσαμε όμως στο 2009 και οι Ρώσοι είναι πλέον αναγκασμένοι να πορευθούν στο φετινό Ευρωμπάσκετ χωρίς τον βασικό τους play maker. Ο Χόλντεν αποφάσισε να ξεκουραστεί το φετινό καλοκαίρι, περνώντας τον χρόνο του με την κόρη του στις ΗΠΑ, επιθυμία η οποία έγινε απολύτως σεβαστή από τη ρωσική ομοσπονδία. Έτσι η θέση του νατουραλιζέ στην εθνική ομάδα ξαφνικά ορφάνεψε.

Οι Ρώσοι βέβαια δεν κάθισαν με σταυρωμένα τα χέρια. Άλλωστε ο Χόλντεν δεν είναι ο μοναδικός παίκτης εξ Αμερικής που έκανε τη Ρωσία δεύτερη πατρίδα του. Αρχικά λοιπόν κάλεσαν στην εθνική τους ομάδα τον Τράβις Χάνσεν. Ο πρώην όμως γκαρντ της Δυναμό Μόσχας και νυν της Ρεάλ, ο οποίος είναι κάτοχος ρωσικού διαβατηρίου από τον Μάρτιο του 2008, αρνήθηκε την κλήση. Στη συνέχεια στράφηκαν σε έναν έτερο Ρωσοαμερικανό, στον Κέλυ Μακ Κάρτυ της Κίμκι. Ο Μακ Κάρτυ αρχικά αρνήθηκε αλλά τελικά, ύστερα από πιέσεις των ανθρώπων της ομοσπονδίας, δέχθηκε να ενισχύσει την εθνική ομάδα και ενσωματώθηκε στην προετοιμασία. Φαίνεται όμως πως ο άσος της Κίμκι δεν είναι αυτό που θέλουν οι Ρώσοι για την εθνική τους ομάδα. Η επιλογή του Χόλντεν έγινε ώστε να λυθεί το μεγάλο πρόβλημα στη θέση του άσσου και ο Μακ Κάρτυ μόνο play maker δε μπορεί να θεωρηθεί. Έτσι οι Ρώσοι άρχισαν ξανά το ψάξιμο, αναζητώντας τον παίκτη που θα καλύψει το κενό του Τζέι Αρ. Με προτίμηση όπως πάντα, στην αμερικανική αγορά...

Φήμες λοιπόν από τη Μόσχα, αναφέρουν πως η ρωσική ομοσπονδία, προσπαθεί να δώσει διαβατήριο στον Ντόρον Πέρκινς. Πρόκειται για έναν 26χρονο point guard (1.88 μ.), ο οποίος αγωνίστηκε φέτος στο Ισραήλ με τη φανέλα της Μακάμπι Χάϊφα. Πως κατέληξαν οι Ρώσοι στον συγκεκριμένο παίκτη; Μέσω του Ισραηλινού προπονητή τους Ντέϊβιντ Μπλατ φυσικά! Τώρα από που και ως που, ο Αμερικανός με καταγωγή από την Αλάσκα σχετίζεται με τη "μαμά Ρωσία", αυτό είναι "αλλουνού" παπά ευαγγέλιο. Βέβαια οι Ρώσοι πρέπει να βιαστούν να ετοιμάσουν τα απαραίτητα χαρτιά για τον Πέρκινς καθώς το Ευρωμπάσκετ ξεκινά σε περίπου ένα μήνα από τώρα. Αλλιώς τους βλέπω να την "βγάζουν" με τον Μπίκοφ και τον Σαμοϊλένκο, με ότι αυτό συνεπάγεται... Οπωσδήποτε μια νέα προεδρική παρέμβαση μπορεί να παρακάμψει τη χρονοβόρα γραφειοκρατία και να "λύσει" μια και καλή τα χέρια του Μπλατ. Ο παίκτης πάντως έκανε ήδη τις πρώτες του δηλώσεις ως "νεοφώτιστος" Ρώσος. Μέχρι λοιπόν να μάθουμε αν θα ολοκληρωθεί θετικά το θέμα του Πέρκινς, ας πάρουμε μια γεύση των ικανοτήτων του στο βίντεο που ακολουθεί.

Related Posts with Thumbnails