Κυριακή 2 Αυγούστου 2009

Το απολύτο φαβορί

Η πρώτη εθνική ομάδα, η οποία οριστικοποίησε τη δωδεκάδα της ενόψει Ευρωμπάσκετ, είναι η Ισπανία. Η παρουσίαση της ομάδας των Ισπανών πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη και συνοδεύτηκε με την βράβευση, εκ μέρους της FIBA Europe, δύο μεγάλων αστεριών της ομάδας: Του Πάου Γκασόλ ως καλύτερου Ευρωπαίου παίκτη για το 2008 και του Ρίκι Ρούμπιο ως του καλύτερου νεαρού παίκτη της ηπείρου μας για την ίδια χρονιά. Μάλιστα ο 19χρονος Καταλανός, έγινε ο πρώτος μπασκετμπολίστας που κερδίζει το συγκεκριμένο βραβείο για δεύτερη συνεχή χρονιά. Όσον αφορά το ρόστερ τους, ας δούμε πως διαμορφώθηκε τελικά ύστερα και από την απώλεια της τελευταίας στιγμής, την απουσία του Μπέρνι Ροντρίγκεθ:

Ραούλ Λόπεθ
Ρίκι Ρούμπιο
Κάρλος Καμπέθας
Κάρλος Ναβάρο
Ρούντι Φερνάντεθ
Σέρχιο Λιουλ
Άλεξ Μούμπρου
Βίκτορ Κλαβέρ
Χόρχε Γκαρμπαχόθα
Φελίπε Ρέγιες
Μαρκ Γκασόλ
Πάου Γκασόλ

Με μια πρώτη ματιά, η σύνθεση της ισπανικής ομάδας δεν είναι αρκετά διαφορετική από την περσινή του Πεκίνου. Οι απουσίες της ομάδας είναι μεν σημαντικές (Χοσέ Καλδερόν, Κάρλος Χιμένεθ, Μπέρνι Ροντρίγκεθ) αλλά οι Ισπανοί έχουν βάθος και δε θα δυσκολευτούν να αναπληρώσουν τα κενά τους. Ο Καμπέθας επιστρέφει στην εθνική ομάδα μετά το 2006 ώστε να αναπληρώσει τον τραυματία Μπέρνι Ροντρίγκεθ ενώ τα κενά των Χιμένεθ και Καλδερόν, θα καλυφθούν από δύο πρωτοεμφανιζόμενους σε ανδρικό εθνικό επίπεδο παίκτες, τους Σέρχιο Λιουλ της Ρεάλ και Βίκτορ Κλαβέρ της Βαλένθια. Ο μεν Λιουλ παίζει άνετα και στις δύο θέσεις της περιφέρειας και φέτος έδειξε πολύ καλά στοιχεία στην Ευρωλίγκα ενώ ο Κλαβέρ, οποίος διαθέτει εντυπωσιακά αθλητικά και αλτικά προσόντα, ετοιμάζεται σιγά-σιγά να περάσει στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού καθώς επιλέχθηκε φέτος στο νούμερο 22 του draft από τους Portland Trail Blazers. Επίσης, αν και υπήρξαν αμφιβολίες όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, τα μεγάλα αστέρια της ομάδας Γκασόλ, Φερνάντεθ και Ναβάρο θα δώσουν κανονικά το παρόν, παρότι προέρχονται από μια αρκετά γεμάτη και κοπιαστική σεζόν, ιδιαίτερα ο πρώτος.

Είναι λοιπόν η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, που το Ευρωμπάσκετ έχει ξεκάθαρο φαβορί. Ποιος αμφιβάλλει, πως οι "άσπονδοι φίλοι" μας Ισπανοί είναι το απόλυτο φαβορί στη φετινή διοργάνωση; Νομίζω κανείς, αν αναλογιστεί τόσο την ποιότητα που διαθέτουν ως ομάδα, όσο και τις σημαντικές απουσίες των βασικών τους αντιπάλων. Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε βέβαια το γεγονός, πως τους Ισπανούς συνοδεύει ακόμα η ταμπέλα των lousers σε Ευρωμπάσκετ, καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν έχουν κατακτήσει το τρόπαιο! Φέτος πάντως είναι η μεγάλη τους ευκαιρία να "ξορκίσουν" τη κατάρα", αφού ο κύριος που "εκτελεί" στο παρακάτω βίντεο συμπεριλαμβάνεται στους απόντες... Ποιος μπορεί να τους σταματήσει άραγε;

Related Posts with Thumbnails