Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

Κι όμως είναι ακόμα εδώ...

Το τέλος της φετινής σεζόν βρήκε το Μαρούσι να πανηγυρίζει τη μεγαλύτερη, μαζί με την κατάκτηση του κυπέλλου Σαπόρτα, επιτυχία της ιστορίας του. Φυσικά και αναφέρομαι στην έξοδο της ομάδας στην Ευρωλίγκα, η οποία μάλιστα συνοδεύτηκε με "σπάσιμο" της "καυτής" έδρας του Αλεξανδρείου. Όμως τα επινίκια και οι γιορτές, καλύφθηκαν γρήγορα από ένα "πέπλο" αβεβαιότητας σχετικά με το μέλλον της ομάδας. Η αρνητική τροπή που πήρε η υπόθεση της κατασκευής εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό, υποχρέωσε τον Μπάμπη Βωβό να προαναγγείλει αρκετές περικοπές στο σύλλογο των βορείων προαστίων. Το γεγονός αυτό έδωσε το δικαίωμα να δημιουργηθούν διάφορες φήμες σχετικά με την εικόνα που θα έχει το Μαρούσι τη νέα σεζόν. Τα καλύτερα σενάρια μιλούσαν για μια ομάδα που θα "έβγαζε" αξιοπρεπώς τη χρονιά ενώ υπήρξαν και οι πλέον καταστροφικές υποθέσεις, οι οποίες έκαναν λόγο για αδυναμία συμμετοχής της ομάδας στην Ευρωλίγκα.

Σήμερα, δύο μήνες μετά, το Μαρούσι όχι μόνο συνεχίζει να υπάρχει και να προετοιμάζεται για την "εμφύλια" αναμέτρηση των προκριματικών της Ευρωλίγκας αλλά δείχνει πως θα έχει και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο στην Α1. Μπορεί το μπάτζετ να μειώθηκε και ο "αρχιτέκτονας" της ομάδας Σούλης Μαρκόπουλος να "τράβηξε για άλλες πολιτείες", όμως οι κινήσεις που έγιναν το καλοκαίρι ήταν αρκετά ουσιαστικές και σχεδιασμένες. Το Μαρούσι προσπάθησε να διατηρήσει τους περισσότερους συντελεστές της περσινής ομάδας στο ρόστερ του και σε ένα μεγάλο βαθμό τα κατάφερε. Ανανέωσε τους Κις, Καλάθη και Διαμαντόπουλο με λιγότερα χρήματα από αυτά που έπαιρναν πέρυσι ενώ παρέμειναν στην ομάδα οι έχοντες συμβόλαιο, Καϊμακόγλου, Μαυροειδής, Τουτζιαράκης, Παπαντωνίου και ο άτυχος Κουμπούρας. Σε αυτούς που έφυγαν, πέραν του Μαρκόπουλου, περιλαμβάνονται οι Χαραλαμπίδης, Στεφανίδης, Χαφ, Στίβενσον, Μαυροκεφαλίδης και Γλυνιαδάκης. Ας δούμε πως κάλυψε τις απώλειες αυτές η ομάδα των βορείων προαστίων.

Στην άκρη του πάγκου θα κάθεται ένας παλιός γνώριμος της ομάδας, ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Ο πρώην κόουτς της Ολύμπια Λάρισας, επιστρέφει στην ομάδα όπου ανδρώθηκε μπασκετικά. Αν κρίνουμε από το πετυχημένο πέρασμα του Μπαρτζώκα από τον "κάμπο", τότε η επιλογή μοιάζει πολύ καλή. Στις θέσεις της περιφέρειας, το Μαρούσι έχασε μεν παίκτες αλλά θεωρώ πως τους αναπλήρωσε επάξια. Ο Μπατής πήρε τη θέση του Χαραλαμπίδη, που πήγε στον Πανελλήνιο αλλά στα 33 του μάλλον δύσκολα θα επαναλάβει τις φετινές καταπληκτικές του εμφανίσεις. Παρελθόν αποτελούν και οι Στεφανίδης-Χαφ, κάτι όμως που δεν προβληματίζει ιδιαίτερα τους παράγοντες της ομάδας, αφού οι δύο συγκεκριμένοι παίκτες είχαν ελάχιστη συνεισφορά στον περσινό "άθλο". Ο Τζαμόν Γκόρντον που αποκτήθηκε από την ιστορική ΚΚ Σπλιτ (Γιουγκοπλάστικα), ίσως αποδειχθεί "λαβράκι". Προέρχεται από μια πολύ καλή σεζόν στην Αδριατική Λίγκα με 19,3 πόντους και 3,2 ασίστ μ.ο. ανά παιχνίδι. Αμφιβάλλει λοιπόν κανείς πως η περιφέρεια του Αμαρουσίου με Κις, Γκόρντον, Διαμαντόπουλο, Μπατή, Παπαντωνίου και Κουμπούρα (όταν με το καλό επανέλθει) είναι τουλάχιστον ισάξια με την περσινή;

Στους ψηλούς, όπου και καταγράφηκαν οι σημαντικότερες απώλειες, πιστεύω πως το Μαρούσι κινήθηκε εξίσου καλά. Ο Χόμαν μπορεί να είναι άτεχνος, όμως έχει εμπειρία στην Ευρωλίγκα, γνωρίζει την ομάδα από την προηγούμενη θητεία του στο Μαρούσι και νομίζω πως μπορεί να κάνει εξίσου καλά με τον Γλυνιαδάκη την "χαμαλίδικη" δουλειά μέσα στο παρκέ. Ο Κένταλ έχει και αυτός αγωνιστεί στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση με τα χρώματα του Πανιωνίου και είναι γνώστης της ελληνικής πραγματικότητας. Ασφαλώς θα λείψει η ποιότητα του Μαυροκεφαλίδη, όμως η ομάδα εξακολουθεί να έχει βάθος στις θέσεις της ρακέτας, καθώς εκτός από τους Χόμαν και Κένταλ υπάρχουν ακόμη και οι Έλληνες Καϊμακόγλου, Μαυροειδής και Τουτζιαράκης.

Μοναδική εκκρεμότητα, η θέση 3 και ο παίκτης που θα πλαισιώσει τον Πατ Καλάθη. Και αυτή όμως προβλέπεται να "κλείσει" σύντομα, καθώς το Μαρούσι βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με τον Ολυμπιακό, για το δανεισμό του Μιχάλη Πελεκάνου. Αν ολοκληρωθεί και αυτή η μεταγραφή, το Μαρούσι θα έχει ολοκληρώσει κατά 99% τις κινήσεις του, δυόμιση μήνες πριν την έναρξη του πρωταθλήματος! Και θα έχει και 2 θέσεις κοινοτικών ανοικτές, για "χειμωνιάτικη καβάτζα"... Συμπερασματικά η ομάδα προβλέπεται πιο "αμυντική" σε σχέση με πέρυσι, ύστερα από την φυγή των Χαραλαμπίδη, Στίβενσον και Μαυροκεφαλίδη αλλά με σαφώς μεγαλύτερο βάθος, ιδιαίτερα στην περιφέρεια. Μπορεί να μην υπάρχουν πολλά λεφτά αλλά όταν υπάρχει σωστή διοίκηση και οργάνωση όλα τα άλλα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Και το Μαρούσι παίρνει άριστα στους συγκεκριμένους τομείς!

Related Posts with Thumbnails