Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Fiba Americas Championship: Στην τελική ευθεία

Οι αγώνες που διεξάγονται αυτές τις μέρες στο San Juan του Πουέρτο Ρίκο, είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέροντες. Το φετινό Fiba Americas Championship μπαίνει από αύριο στη δεύτερη φάση του, με 8 από τις 10 ομάδες του τουρνουά να συνεχίζουν. "Σπίτι" τους επέστρεψαν, μετά την πρώτη φάση, η Βενεζουέλα και η ομάδα των Παρθένων Νήσων, με τη δεύτερη μάλιστα να αποχωρεί χωρίς νίκη από τη διοργάνωση.

Αναμφίβολα, η καλύτερη μέχρι στιγμής ομάδα του τουρνουά, είναι η Βραζιλία. Ο κόουτς Μονσάλβε έχει καταφέρει να παρουσιάσει ένα αρκετά "συμπαγές" σύνολο, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την περσινή ομάδα του προολυμπιακού τουρνουά και πόσο μάλλον με το "συνονθύλευμα" του 2006 στην Ιαπωνία. Οι Βραζιλιάνοι παίζουν πλέον αρκετά πιο οργανωμένο μπάσκετ, ο Μπαρμπόσα έχει περιορίσει τις περιττές ατομικές ενέργειες και γενικότερα η ομάδα προσπαθεί επιτέλους και στην άμυνα. Μαζί με το Πουέρτο Ρίκο είναι οι μοναδικές αήττητες ομάδες του τουρνουά. Οι Πορτορικάνοι βέβαια αγωνίζονται εντός έδρας και η αλήθεια είναι πως στον όμιλό τους αντιμετώπισαν ευκολότερους αντιπάλους από ότι οι Βραζιλιάνοι.


Ευχάριστη έκπληξη για την ώρα είναι η πορεία της Ουρουγουάης. Η "Σελέστε" κέρδισε όλους τους βασικούς ανταγωνιστές της στον όμιλο (Καναδάς, Μεξικό, Παρθένες Νήσοι) και έχει πλέον βάσιμες πιθανότητες να προκριθεί σε ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ύστερα από πάρα πολλά χρόνια, από το 1986 για την ακρίβεια. Η Αργεντινή προβλημάτισε αρχικά γνωρίζοντας δύο σερί ήττες από Βενεζουέλα και Βραζιλία. Στη συνέχεια όμως οι παίκτες της απέβαλαν τον εκνευρισμό τους και κέρδισαν κατά σειρά Παναμά και Δομινικανή Δημοκρατία, αποδεικνύοντας πως παρά τις απουσίες παραμένουν ισχυρή ομάδα. Σταθερή αξία ο Λουίς Σκόλα, είναι για την ώρα ο πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης, με 23,5 πόντους μ.ο.


Αρκετά ισχυρή, όπως αναμενόταν εξάλλου, παρουσιάζεται και η Δομινικανή Δημοκρατία. Το τρίο από το ΝΒΑ (Βιλανουέβα, Χόρφορντ, Γκαρσία) είναι όλα τα λεφτά, έχοντας σκοράρει τους 201 από τους 333 πόντους της ομάδας στο τουρνουά! Οι Δομινικανοί έχουν την καλύτερη, μέχρι στιγμής, επίθεση, σουτάροντας με φοβερά ποσοστά από την περιφέρεια (44,2%). Οι ήττες από Βραζιλία και Αργεντινή, στις λεπτομέρειες, κόστισαν κυρίως ψυχολογικά αλλά το αυριανό ματς με αντίπαλο την Ουρουγουάη θα είναι αυτό που θα κρίνει πολλά για τη συνέχεια. Ελπίδες για να μπουν στην τετράδα έχουν και οι Καναδοί, που όμως με αντιπάλους στη δεύτερη φάση τους Αργεντίνους, Βραζιλιάνους και Δομινικανούς, θα πρέπει να κάνουν την υπέρβαση αν θέλουν να πετύχουν το στόχο τους. Η ήττα στον πόντο από την Ουρουγουάη στην πρώτη φάση, ενδέχεται τελικά να αποβεί μοιραία για αυτούς. Τέλος, το Μεξικό και ο Παναμάς, που συμπληρώνουν την οκτάδα, δεν "μεταφέρουν" καμιά νίκη στη δεύτερη φάση ενώ παράλληλα η δυναμικότητα τους είναι τέτοια, που μάλλον είναι απίθανο να προκριθούν στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Η βαθμολογία του ενός και μοναδικού πλέον ομίλου που έχει σχηματιστεί, πριν την έναρξη των αγώνων της δεύτερης φάσης, έχει ως εξής:


Πουέρτο Ρίκο 6
Βραζιλία 6
Αργεντινή 5
Ουρουγουάη 5

Δομινικανή Δημοκρατία 4

Καναδάς 4
Μεξικό 3
Παναμάς 3

Οι ομάδες που θα προκριθούν στα ημιτελικά και ταυτόχρονα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2010, θα γίνουν γνωστές το Σάββατο. Τα highlights που ακολουθούν είναι από τον χθεσινό και πλέον συγκλονιστικό αγώνα του τουρνουά για την ώρα, μεταξύ Αργεντινής και Δομινικανής Δημοκρατίας, ο οποίος κρίθηκε στην παράταση υπέρ των Αργεντίνων.


2 σχόλια:

Sato είπε...

O Scola einai tromeros.. Den varietai synexeia ta idia kai ta idia?

banou είπε...

Εννοείς αν βαριέται κούπες και μετάλλια;

Δημοσίευση σχολίου

Δώσε την ασίστ σου ή κάρφωσε με ένα σχόλιο...

Related Posts with Thumbnails