Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Αυτό το έργο το έχω ξαναδεί

Για συνεχή χρονιά οι δύο "αιώνιοι" του ελληνικού αθλητισμού θα αναμετρηθούν στους τελικούς της Α1. Οι ημιτελικοί, αποδείχθηκαν τυπική διαδικασία τόσο για Παναθηναϊκό όσο και για Ολυμπιακό και πέρα από τα δεύτερα ματς στις έδρες των αουτσάιντερ, δεν υπήρχε σοβαρός λόγος να ασχοληθεί κανείς μαζί τους. Η σειρά των τελικών ξεκινάει άμεσα, με το πρώτο ματς να διεξάγεται την Τετάρτη το βράδυ στο ΟΑΚΑ.

Ο Παναθηναϊκός έχει το πλεονέκτημα έδρας, γεγονός που του εξασφαλίζει κάποιο αβαντάζ για τον τίτλο. Οι "πράσινοι" βέβαια έχασαν τρεις φορές φέτος εντός έδρας στην Ευρωλίγκα (τέσσερις αν υπολογιστεί και η ήττα από το "συγκάτοικο" Μαρούσι) αλλά από την άλλη η μοναδική νίκη του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ σε αγώνα playoffs, χρονολογείται το 2002 στους ημιτελικούς του πρωταθλήματος. Ας σημειωθεί πως ο μόνος παίκτης που είχε αγωνιστεί σε εκείνο το ματς από τους τωρινούς και των δύο ομάδων, είναι ο Θοδωρής Παπαλουκάς.

Ο Ολυμπιακός είναι αήττητος φέτος στο ΣΕΦ αλλά εκτός έδρας χάνει κομμάτι από τη δύναμή του. Προσωπική μου διαπίστωση είναι πως οι "ερυθρόλευκοι" σε όλα σχεδόν τα σοβαρά εκτός έδρας ματς, είτε κέρδισαν είτε έχασαν, ακολούθησαν τον ρυθμό που επέβαλε ο αντίπαλος τους. Ένα μεγάλο ερώτημα στο οποίο καλείται να απαντήσει ο Γιαννάκης είναι το τι είδους παιχνίδι οφείλει να ακολουθήσει η ομάδα του, προκειμένου να επιτευχθεί το break. Θεωρητικά ο φετινός Ολυμπιακός "χτίστηκε" για up tempo παιχνίδι με πολλές κατοχές. Πρακτικά όμως, το γεγονός αυτό δεν επαληθεύτηκε στα δύο "κολλητά" ματς των "αιωνίων" τον Φεβρουάριο. Στο τελικό κυπέλλου όπου "μίλησαν" οι άμυνες οι Πειραιώτες επικράτησαν όντας ανώτεροι στην μεγαλύτερη διάρκεια του ματς ενώ στον αγώνα πρωταθλήματος στο ΟΑΚΑ όπου το ματς πήγε σε ψηλό σκορ, η ομάδα του Ομπράντοβιτς με επιθετικό ρεσιτάλ επικράτησε μάλλον εύκολα.

Ο Παναθηναϊκός υπερέχει, στα χαρτιά πάντα, στην περιφέρεια. Οι "πράσινοι" διαθέτουν περισσότερους ποιοτικούς παίκτες στις θέσεις των γκαρντς, η απόδοση των οποίων αποτελεί το βαρόμετρο για την συνολική εμφάνιση της ομάδας. Και εντάξει, ο Διαμαντίδης αποτελεί μια "σταθερά" για τον Ομπράντοβιτς. Σε τι κατάσταση όμως θα εμφανιστούν οι Σπανούλης, Νίκολας και ειδικά ο Σάρας, ο οποίος μπορεί να εξελιχθεί σε απρόβλεπτο παράγοντα των τελικών, μετά από μια ομολογουμένως δύσκολη χρονιά; Ο δε Νίκολας εμφανίζεται ανεβασμένος τελευταία αλλά η διετής θητεία του στον Παναθηναϊκό δεν χαρακτηρίζεται από σταθερότητα  στο περιφερειακό σουτ.

Ο Ολυμπιακός παρουσιάζει προβλεψιμότητα στην επίθεσή του. Το περιφερειακό σουτ λείπει κυρίως όταν συνυπάρχουν στην πεντάδα οι Παπαλουκάς-Τσίλντρες. Προφανώς και οι κλειστές άμυνες που εφάρμοσαν Παρτιζάν και Μπαρτσελόνα στο F4 με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, θα αποτελέσουν "οδηγό" για τον Ομπράντοβιτς. Το "τάισμα" του Σοφοκλή δεν αρκεί ως επιθετικό πλάνο για τον Ολυμπιακό. Μπορεί να βοηθήσει στο να φορτωθούν με φάουλ ο Μπατίστ και ο επιρρεπής σε αυτόν τον τομέα Πέκοβιτς αλλά ο Γιαννάκης οφείλει να χρησιμοποιήσει επιπλέον plays στο επιθετικό παιχνίδι της ομάδας, τα οποία θα αναγκάσουν τον αντίπαλο να "απλώσει" την άμυνά του. Άλλωστε ο Παναθηναϊκός θα εμφανιστεί σίγουρα διαβασμένος και αναμένεται να αντιμετωπίσει με νταμπλ ή ακόμα και τριπλ τιμ άμυνες τον Σκορτσιανίτη.

Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει ένα μόνιμο προβληματάκι στα τελευταία ματς με τον Ολυμπιακό στον τομέα των ριμπάουντ, ιδιαίτερα στα επιθετικά. Χαρακτηριστικά αναφέρω πως στον τελικό Κυπέλλου οι "ερυθρόλευκοι" ανανέωσαν συνολικά 17 επιθέσεις! Το πρόβλημα αυτό ξεκινάει από την υπεροπλία του Ολυμπιακού στους φόργουορντς, όπου υπάρχουν παίκτες με καλά αθλητικά προσόντα όπως οι Τσίλντρες και Κλέιζα. Ίσως ο συγκεκριμένος τομέας μετρήσει στη σειρά των τελικών.

Ο Ολυμπιακός οφείλει να παρουσιαστεί συγκεντρωμένος στην άμυνα, αν θέλει να έχει τύχη. Ο τελικός κυπέλλου σημαδεύτηκε από τα εκπληκτικά hedge out του Σοφοκλή, τα οποία ήταν ο καταλύτης στην αντιμετώπιση του πικ εν ρολ του Παναθηναϊκού. Θα αντέξει ο Σόφο να βγάλει την ίδια ενέργεια στην άμυνα σε μια σειρά η οποία πιθανώς να φτάσει στους πέντε αγώνες; Θα δείξει ανάλογη αμυντική διάθεση ο Μπουρούσης; Όσο για τον Βούισιτς, εκτιμώ πως μάλλον θα έχει διακοσμητικό ρόλο στους τελικούς. Είναι προφανές πως ο Ομπράντοβιτς θα τον "σημαδεύει" αμέσως μόλις μπαίνει στο παρκέ.

Και οι δύο αναμένεται να έχουν το άγχος που προκαλεί το βάρος μιας ενδεχόμενης αποτυχίας. Οι "πράσινοι" θέλουν όσο τίποτα άλλο να σώσουν μια ομολογουμένως κακή χρονιά, οι "ερυθρόλευκοι" να "πιουν νερό από την πηγή", για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια. Είναι αλήθεια πως οι διοικήσεις και των δύο ΚΑΕ, θα κρίνουν πολλά και πολλούς ανάλογα με το αποτέλεσμα των τελικών. Ο χαμένος λοιπόν θα έχει σίγουρα πιο "καυτό" καλοκαίρι...

Related Posts with Thumbnails