Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

À Paris (part 1)

Μετράμε μέρες πλέον για το μεγάλο ραντεβού του ευρωπαϊκού μπάσκετ, που δεν είναι άλλο από το F4 της Ευρωλίγκα. Το Παρίσι ετοιμάζεται να υποδεχτεί ένα ακόμα F4 της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Η "Πόλη του Φωτός" έχει γράψει τη δική της ιστορία στο θεσμό καθώς αυτή είναι η 3η φορά που θα φιλοξενήσει το συγκεκριμένο γεγονός. Αν συνυπολογίσουμε και το F4 της Σουπρολίγκα την χρονιά της διάσπασης, τότε ο αριθμός ανεβαίνει στις τέσσερις. Συν τοις άλλοις η γαλλική πρωτεύουσα έχει ξεχωριστή θέση στις αναμνήσεις των φίλων του Παναθηναϊκού αφού αποτέλεσε την έδρα της απαρχής των ευρωπαϊκών θριάμβων των "πράσινων", το 1996. Η σχέση βέβαια του Παρισιού με τα F4 ξεκινάει λίγα χρόνια νωρίτερα.

Βρισκόμαστε στο 1991 και το 4ο F4 στη σύγχρονη ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης, φιλοξενείται στο Παλέ ντε Μπερσί του Παρισιού. Για πρώτη φορά από την καθιέρωση του συγκεκριμένου συστήματος ο Άρης δεν βρίσκεται ανάμεσα στις 4 καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης. Εκεί είναι η δις Πρωταθλήτρια Ευρώπης Γιουγκοπλάστικα, "βαφτισμένη" πλέον, από το όνομα του χορηγού της, σε POP '84. Η ομάδα από το Σπλιτ είναι αποδυναμωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια καθώς ο Ντίνο Ράτζα αγωνίζεται πλέον στη Ρόμα, ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς στη Τζιρόνα ενώ ο "πρωτομάστορας" των 2 συνεχόμενων θριάμβων Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, προπονεί την ομάδα που επιδιώκει να πάρει τα σκήπτρα από τους Γιουγκοσλάβους. Αυτή δεν είναι άλλη από τη Μπαρτσελόνα, η οποία με ρεκόρ 11-3 στην κανονική διάρκεια της διοργάνωσης και με παίκτες όπως οι Σολοθάμπαλ, Σαν Επιφάνιο, Μοντέρο, Χιμένεθ και Νόρρις, φαντάζει ως το μεγάλο φαβορί για το τρόπαιο. Την τετράδα συμπληρώνουν η πάντα υπολογίσιμη Μακάμπι με προπονητή τον Σβι Σερφ και μεγάλο αστέρι το "πολυβόλο" Ντόρον Τζάμσι και η Σκαβολίνι Πέζαρο του Βάλτερ Μανίφικο, με προπονητή τον μόλις 30 ετών τότε Σέρτζιο Σκαριόλο.

Στον πρώτο ημιτελικό η POP '84 κερδίσει τους Ιταλούς από το Πέζαρο με 93-87, έχοντας ως κορυφαίους τους Ζόραν Σάβιτς με 25, Βέλιμιρ Περάσοβιτς με 20 και Τόνυ Κούκοτς με 14 πόντους. Στο άλλο παιχνίδι, η Μπάρτσα "κάνει πλάκα" στη Μακάμπι, την οποία διαλύει στην κυριολεξία, με σκορ 101-67. Έτσι οι δύο ομάδες συγκρούονται για συνεχόμενη φορά στον τελικό της διοργάνωσης. Αυτή τη φορά τα προγνωστικά είναι αντίθετα από την προηγούμενη χρονιά, όμως το αποτέλεσμα παραμένει ίδιο. Η ομάδα του Σπλιτ επικρατεί με 70-65, ισοφαρίζει έτσι το ρεκόρ της λεττονικής ΑΣΚ Ρήγα με 3 συνεχόμενες κατακτήσεις τροπαίων(1958, 1959, 1960) ενώ ο προπονητής της Ζέλικο Παβλίσεβιτς κατακτά το τρόπαιο για 2η φόρα μετά την επιτυχία του με την Τσιμπόνα το 1986. "Δήμιος" της Μπαρτσελόνα και του Μάλκοβιτς στο τελικό, είναι ένας παίκτης τον οποίο ο ίδιος έφερε στην πρώην ομάδα του ένα χρόνο πριν, ο Ζόραν Σάβιτς, ο οποίος πετυχαίνει 27 πόντους με 9/13 δίποντα! Παρόλα αυτά, MVP του F4 ανακηρύσσεται ο μεγάλος Τόνυ Κούκοτς, στην τελευταία του μεγάλη "παράσταση" με την POP '84, λίγο πριν μετακομίσει για λογαριασμό της Μπένετον στο Τρεβίζο. Η "κατάρα" καλά κρατεί για τους Καταλανούς, οι οποίοι αποτυγχάνουν για τρίτη συνεχή χρονιά σε F4. Στα αξιοσημείωτα της διοργάνωσης, η επίθεση με ...αυγά στον προπονητή της Σκαβολίνι από τους απογοητευμένους φίλους της ομάδας, ύστερα από την ήττα στο μικρό τελικό από τη Μακάμπι, με σκορ 83-81.

Για την ιστορία, το ρόστερ των Πρωταθλητών Ευρώπης του 1991 και ταυτόχρονα μιας από τις μεγαλύτερες ομάδες που εμφανίστηκαν ποτέ στα ευρωπαϊκά παρκέ: Τόνυ Κούκοτς, Ζόραν Σάβιτς, Άϊβι Λέστερ(ο πρώτος Αμερικανός στην ιστορία του συλλόγου), Βέλιμιρ Περάσοβιτς, Γιαν Τάμπακ, Ζόραν Σρετένοβιτς, Λούκα Παβίτσεβιτς, Άραμις Νάγκλιτς, Τέο Τσίζμιτς, Πέταρ Ναουμόσκι, Πάσκο Τόμιτς και Βέλιμπορ Ράντοβιτς.

Κλείνω με το μοναδικό βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από τον τελικό του 1991 και αφορά highlights του Τόνυ Κούκοτς από το συγκεκριμένο αγώνα.


Related Posts with Thumbnails